Gospodarstvo

Sindikalistka s solzami v očeh o Lukančičevi: Naj stopi pred zaposlene, če si upa

Murska Sobota, 23. 05. 2014 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

1200 ljudi bo zaradi stečaja Mure ostalo brez službe. Novico so izvedeli iz medijev, lastnico Lukančičevo pa so zaman klicali. Na zavodu jim napovedujejo še manjše množnosti za zaposlitev, kot so jih imeli odpuščeni po stečaju leta 2009, tudi upokojilo se jih bo lahko manj kot prvič.

Dolg skupine Aha, v kateri je 12 podjetij s skupaj 2000 zaposlenimi, znaša približno 60 milijonov evrov, od tega je Aha Mura dolžna največ, in sicer 12 milijonov evrov. Lukančičeva je še prejšnji teden zatrjevala, da bo nemška vlagateljica s 70 milijoni evrov poplačala dolg do Dursa in zagotovila tudi obratni kapital za Aha Muro.

Potem ko Aha Mura do izteka roka davčni upravi (Durs) ni poravnala 6,3 milijona evrov dolga, je okrožno sodišče v Murski Soboti sprejelo sklep o začetku postopka stečaja družbe. Za stečajnega upravitelja je imenovalo Steva Radovanovića, upniki pa lahko svoje terjatve prijavijo do vključno 25. avgusta, kaže objava na Ajpesu.

Uvedba stečaja tekstilnega podjetja iz Murske Sobote je bila bolj ali manj pričakovana. Sodnik murskosoboškega sodišča Franc Granfol je že prejšnji petek na naroku za stečaj podjetja ugotovil, da so zakonski pogoji za stečaj Aha Mure izpolnjeni, davčni dolg pa da obstaja. Vendar je solastnici Mojci Lukančič dal še teden dni časa, da poravna dolg.

Lukančičeva je namreč obljubila, da bo v tem času nova zasebna vlagateljica iz Nemčije, o kateri kaj več ni povedala, nakazala potrebni denar. S tem se je v imenu Dursa, ki je na sodišče vložil predlog za stečaj, strinjal tudi državni pravobranilec Drago Hodošček.

Mojca Lukančič je obljubila, da bo poplačala dolg davčni upravi, a obljube ni držala, delavcem pa se je skrila.
Mojca Lukančič je obljubila, da bo poplačala dolg davčni upravi, a obljube ni držala, delavcem pa se je skrila. FOTO: Kanal A

Minister: Mura je dobila izdatno državno pomoč, zdaj pa te možnosti ni več

Minister za gospodarski razvoj, ki opravlja tekoče posle, Metod Dragonja je prepričan, "da je država maksimalno podprla skupino Aha, da pred nekaj leti naredi novo zgodbo o uspehu". Dobila je izdatno državno pomoč, zdaj pa možnosti za državno intervencijo z novimi oblikami pomoči ni več. "Te možnosti so bile izčrpane," je dejal.

Drugi stečaj za Muro

To je že drugi stečaj za Muro, nekoč cvetoče podjetje, ki je s storitvami razvoja in šivanja moških in ženskih modnih oblačil za modne in trgovske blagovne znamke prisotno na evropskih trgih že več desetletij. Prvi stečaj je bil za Muro in tri njene hčerinske družbe uveden oktobra 2009, ko je brez dela ostalo 2624 delavcev.

Delo se je nadaljevalo v štirih hčerinskih podjetjih, v katerih je ostalo 650 delavcev. Največje od teh je bila družba Mura in partnerji, ki jo je skupina Aha za 10 milijonov evrov kupila poleti 2011 in jo preimenovala v Aha Mura.

Pri tem je s 5,8 milijona evrov nepovratne pomoči sodelovala tudi država, v zameno pa bi moral novi lastnik vsaj pet let ohraniti 1561 delovnih mest, prijavljeni investicijski projekt pa izvesti že do konca lanskega leta. A zaradi težav v tekstilni panogi, ki je še vedno v recesiji, in upada naročil so lani poleti začeli odpuščati zaposlene, tako da ima Aha Mura trenutno nekaj več kot 1200 delavcev.

Mura - 3
Mura - 3 FOTO: POP TV

Nadomestilo za večino delavcev samo za tri mesece

Stopnja brezposelnosti v Pomurju je po zadnjih podatkih 18,7-odstotna, slovensko povprečje znaša 13,9 odstotka. Brezposelnost v Pomurju je ves čas nad povprečjem v državi, čeprav se število brezposelnih zaradi zaposlovanja v Avstriji znižuje, 1200 novih brezposelnih zaradi stečaja Aha Mure pa bo stopnjo brezposelnosti v Pomurju najverjetneje dvignilo na okoli 21 odstotkov.

Delavci Aha Mure v stečaju bodo po prijavi na zavodu za zaposlovanje iz jamstvenega sklada dobili plače, ki niso bile izplačane, nadomestilo za dopust, ki ga niso izkoristili, in odpravnino. Nadomestilo, ki se odmeri od zavarovalne dobe, pa bodo tisti, ki so ga v celoti izkoristili že po prvem stečaju, dobivali le tri mesece.

Po zakonu namreč tistim, ki imajo zavarovalno dobo krajšo od pet let, to pa so vsi, ki so se v Aha Muri zaposlili po stečaju družbe Mura v letu 2009, nadomestilo pripada le tri mesece.

Kot je povedala direktorica območne službe Zavoda za zaposlovanje v Murski Soboti Cvetka Sreš, so na stečaj Aha Mure organizacijsko pripravljeni, tako da bodo delavce čim hitreje prijavili na zavod in jih ne bodo obremenjevali s papirji, ki jih lahko pridobijo v podjetju.

Po mnenju Sreševe pa so možnosti za zaposlitev za sedanje odpuščene slabše kot po prvem stečaju, ker se je trg v tem času zapolnil s tovrstnim kadrom. Prihajala so nova podjetja in zaposlila okoli 800 delavcev, vmes pa se je spremenila tudi pokojninska zakonodaja, tako da se je lahko po prvem stečaju upokojilo veliko več delavcev, kot se jih bo lahko zdaj.

Od prejšnjega stečaja je na zavodu prijavljenih še 600 oseb, večinoma so to starejši, ki so težko zaposljivi, tretjina je invalidov.

Zaposleni v Aha Muri ogorčeni nad lastniki

Mura gre še drugič v stečaj.
Mura gre še drugič v stečaj. FOTO: POP TV

Zaposleni v Aha Muri so zaradi stečaja razočarani in ogorčeni nad ravnanjem lastnikov. Čeprav niso verjeli njihovim besedam o rešitvi, so vseeno upali, najbolj pa jih je prizadelo, da jih o stečaju niso niti obvestili, pač pa so zanj izvedeli iz medijev.

"Še včeraj so govorili o rešitvi in vlagatelju, tudi novinarjem so poslali sporočilo, da rešitev je, da je treba za Muro držati pesti, kjer so zdaj te pesti in kje je ta rešitev. Naj stopi pred zaposlene, če si upa," je s solzami v očeh ob novici o stečaju govorila predsednica sindikata Jolanka Horvat in pri tem mislila na solastnico podjetja Mojco Lukančič.

Kot je dejala, so Lukančičevo klicali od 7. ure, a se ni oglasila, čeprav je sicer vedno dvignila telefon in dala odgovor, kakršen koli že. "Upali smo, verjeli pa ji pravzaprav nismo. Do vodstva smo prišli, ga spraševali o informacijah, vendar ni imelo nobenih, nobenega odgovora. Delavci so tako po radiu slišali, da je stečaj objavljen na Ajpesu. Imamo takšne lastnike, država pa to gleda, dovoljuje, da zapravijo še tisto malo, kar je ostalo od Mure," je pred novinarji povedala Horvatova.

Tisti, ki stečaj doživljamo že drugič, smo toliko bolj prizadeti, drugi bodo šele postopoma ugotovili, kaj se je zgodilo. Ali bomo delo nadaljevali in končali, kar je naročeno, bo odločil stečajni upravitelj, sicer pa naročila imamo, zmogljivosti so zasedene, je še dodala Horvatova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (428)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
28. 05. 2014 09.00
+1
Dokler je bil naš denar v igri je šlo, sicer je še tega pol pokradla, stara praksa vseh direktorjev, pogrebnikov podjetij, Slovenija je oaza svinjarij..............
vicente
26. 05. 2014 07.48
+5
jaz tega ne razumem,če ne plačam prispevkov me durs blokira,zakaj pustijo da se to dogaja ne moreš biti dolžan 5mio.€ in celo leto nikome ništa.delavci so res ubogi ,lastnika se verjetno res trudita ali pa sta po petrovem načelu na vrhu oz na koncu svojih sposobnosti oz nesposobnosti.če bi teh 10 mio evrov razdelili med delavce bi verjetno naredili več kot lastniki,ne verjamem da so v mangementu mure tako butasti ljudje res ne verjamem.hugo boss ima šivalnice tudi v nemčiji,zakaj mora nekdo v sloveniji nastopat z turško ceno,kaj se res ne da iztržit boljše cene,sem prepričan da je za te polome kriv nesposben management.
Transformerji
25. 05. 2014 11.36
+1
Za vse so krive ovce!!!!!
oslinaoblasti
25. 05. 2014 08.55
+1
..katera vlada in ministrstvo pa sta ji dodelila posojilo na lepe oči....?
oslinaoblasti
25. 05. 2014 08.54
+2
prašk 24.05.2014 19:07:44 1 Sindikati so tu čisto brez moči in niso krivi !!! K vodenju podjetja nimajo pristopa, delavcem pa lahko povedo samo tisto, kar jim pove vodstvo ! *************************************************************************************************************************** ...izjava v stilu petletnega otroka sprstkom v ustih!!....ZAKAJ torej delavci RABIJO sindikat???
Tone 12345
25. 05. 2014 05.42
+16
slovenija je potonila!Kakor titanik 4000m globoko!!!Zahvalite se vladam
-BZ-
25. 05. 2014 00.34
+18
nekaj ne razumem: ''delo imamo, naročila imamo'', ja kje so pa pol plačila od prodanega??? in zakaj to delavci gledajo zraven? a so vsi tiho? a se je sindikalistka komaj zdaj spomnila da se oglasi? kot da do včeraj ni bilo nobenega problema s plačami, prispevki- ki niso plačani očitno za več kot leto dni? pa kaj se gremo Slovenci -kaj res moramo tako trpeti??? takoj ko se pojavi sum izkoriščanja ali države, ali delavcev ali podjetja in sum goljufij, je treba odgovorne KAZENSKO OVADIT IN VZTRAJATI NA KRIM. PREISKAVI DO KONCA. Verjemite, policija in tožilstvo zelo radi sodelujejo in pripeljejo stvari pred roko pravice, le če so ljudje dovolj hrabri da jim pomagajo, sami pa brez dokazov ne morejo nič. in če mislite da se je treba bati za te bedne službe in nič storiti, potem ste enako krivi za stanje ki je v državi. brez žrtev ne bo šlo, ampak ena žrtev je manjša kot pa 1200 mar ne??'
minnaema@yahoo.com
24. 05. 2014 23.12
-4
MA PRENEHAJTE NEKATERI "BLOGERJI" ali ne vidite gospa adlatusko Mure, da se izjemno trudi reševati podjetje, saj, vse t o kar se dogaja še zdaleč ji ni vseeno, to se vidi tudi na njenem obrazu, da doživlja kontinuirane skrbi - kako ta ali oni problem rešiti..............menda je pa tudi za državo RS ceneje in lažje, da najde neko vmesno sinergijo da se Mura ohrani in da se podjetje, če je NUJNO tudi prestrukturira in ustvarja tiste artikle, ki so 100% zanimivi za tržišče, predvsem naj bo izdelava iz KVALITETNIH marerialov-NE pa iz sintetičnih vlaken, saj se zna kvaliteta se sama prodaja, lahko je izdelek lep na oči-je pa izdelan iz nekvalitetnega materiala pa je problem na dlanu, ku sinterične robe ne kupuje nobeden, ker je NEzdrava in neprijetna za nošenje in Lp
lars1102
24. 05. 2014 21.58
-2
baba pravi, da nima nič slabe vesti.....
mvlm1
24. 05. 2014 21.29
+7
Žal mi je za delavce in upam in jim želim, ,da se bodo hitro znašli in da jim bo bolje, kot jim je bilo v Muri, kjer so le trepetali, kdaj bo konec. Ne strinjam pa se, da država podpira z subvencijami podjetja, ki ne preživijo na trgu. To je le podaljševanje neke agonije in metanje denarja stran.
Vinetou_
24. 05. 2014 21.43
+1
Day Tripper
24. 05. 2014 21.57
+8
mura je dejansko bilo perspektivno podjetje, ki so ga uničili tako kot mnoge druge
ONniON
24. 05. 2014 20.16
+3
res je stanje v Sloveniji najslabše po osamosvojitvi, si lahk predstavljate ?? še po osamosvojitvi je bilo neprimerljivo boljše , ni bilo toliko revščine in brezposelnosti in bega v tujino, tisti ki pa izgubijo službo v slo pa se najbolj splača v sosednjo severno državo
LLLEPI
24. 05. 2014 19.10
+5
Bo pa Janez kaj dal preden se preseli,ma povne zepe dnarja je vsepovsod privatiziral
mojtenegro
24. 05. 2014 18.16
+16
DOBRODOŠLI V SLOVENIJO!! To je pekel za poštenega delavca in raj za lopove in prevarante!!!!
lars1102
24. 05. 2014 22.00
+2
Bullschevik
24. 05. 2014 16.38
-1
Za gospodarske težave so enako krivi sindikati kot požrešni nameščenci v še premnogoštevilnih državnih podjetjih. Sindikatom je pomembno, da jim baza/ beri butci/ plačujejo članarino, da imajo njihovi veljaki bajne plače. Slovenija ima edinstveno družbeno ureditev imenovano SINDIKALIZEM:
prašekk
24. 05. 2014 19.07
+0
Sindikati so tu čisto brez moči in niso krivi !!! K vodenju podjetja nimajo pristopa, delavcem pa lahko povedo samo tisto, kar jim pove vodstvo !
ONniON
24. 05. 2014 15.47
+5
in delavci v sloveniji si dovolijo molčati, biti ponižni , namesto da bi se uprli kot se v deželah kjer državni aparat preprosto ne deluje, v obdobju tranzicije v 90s je mura zaposlovala kot mnoga slovenska podjetja in je bila tudi stopnja brezposelnosti 7 % , danes pa po toliko stečajih v zadnih letih 10 % ,
PujsTekaTeka
24. 05. 2014 14.21
+4
Če bi bil jaz sindikalist v Muri se ne bi upal pred oči ljudi. Sindikati vedno delajo kot želi menedžment potem pa vijejo roke. Zapret vse vodilne ker so se okoristili z državno pomočjo, pa še tiste na davčni, ki so dovolili takšen dolg.
Mops_
24. 05. 2014 13.31
+1
rfhkl
24. 05. 2014 12.33
+1
Janša kriv, tokrat zares brez heca. Vsak dan ko ni na Dobu nas to sane 1mio eur na uro.
24Ppkur
24. 05. 2014 13.21
-3
ti imaš dnevno-nočne more ... kaj ima janša z nesposobnim vodstvom, ki je drugič zafuralo muro, kljub državni pomoči?
blabla33
24. 05. 2014 12.17
+10
mogoče lahko pahor drsa za delavce
mišekmali
24. 05. 2014 12.16
+4
Ali bo kdo odgovarjal od pristojnih v državni upravi? Do tako visokega dolga nikoli ne bi smelo priti, saj osnovna sredstva ne zadostujejo za poplačilo dolga in prispevkov zaposlenih. Predstavljajte si, da se hoteli na elitni lokaciji v Portorožu prodajajo za Murin dolg, njena tovarna ni pa vredna nič, čisto nič!