Gospodarstvo

Židan nasprotuje Agrokorjevim namenom glede Mercatorja

Laško, 29. 04. 2011 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Hrvaški Agrokor je neuradno do junija podaljšal ponudbo za nakup četrtine Mercatorja. Kmetijski minister Židan meni, da bi hrvaško trgovsko podjetje lahko škodilo slovenski proizvodnji hrane.

Agrokor naj bi ponudbo za nakup četrtine največjega slovenskega trgovca (neuradno) podaljšal do junija.
Agrokor naj bi ponudbo za nakup četrtine največjega slovenskega trgovca (neuradno) podaljšal do junija. FOTO: Damjan Žibert

Nadzorniki Pivovarne Laško so danes za svojega predsednika izbrali sedanjega člana nadzornega sveta Vladimirja Malenkoviča. Prejšnji predsednik nadzornega sveta Marjan Mačkošek je namreč konec marca nepreklicno odstopil zaradi različnih pogledov na imenovanje nove članice uprave Mirjam Hočevar.

Prvi mož laške pivovarne Dušan Zorko je po seji pojasnil, da sporazuma o skupni prodaji z bankami niso sklenili. Prvi mož pivovarne pravi, da dokumenta o skupni prodaji z bankami sploh ni, kot ve, pa skupina skupaj z bankami nima v lasti 50 odstotkov Mercatorja.

Nadzorni svet Pivovarne Laško je v torek tik pred glasovanjem o morebitni prodaji lastniškega deleža v Mercatorju hrvaškemu živilsko-trgovskemu velikanu prekinil sejo.

Razlog za to je bila odločitev urada za varstvo konkurence, da Laščanom in nekaterim bankam omeji razpolaganje z delnicami trgovca, zoper katero so v Laškem v četrtek že vložili tožbo na vrhovnem sodišču. Hkrati s tožbo so družbe skupine Pivovarna Laško vložile tudi predlog za izdajo začasne odredbe za odložitev izvršitve izpodbijanja odločbe varuha konkurence.

Urad za varstvo konkurence je Laščanom omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja.
Urad za varstvo konkurence je Laščanom omejil razpolaganje z delnicami Mercatorja. FOTO: Damjan Žibert
Člani nadzornega sveta so se danes seznanili z omenjeno odločbo varuha konkurence, s tožbo zoper njo na vrhovnem sodišču in s predlogom za izdajo začasne odredbe. Po obravnavi novih dejstev glede prodaje deleža v Mercatorju so podprli upravo pri nadaljevanju postopkov prodaje, so sporočili iz Pivovarne Laško.

Agrokor, ki je edini ponudnik za delež Pivovarne Laško v Mercatorju, za njen delež v Mercatorju ponuja 221 evrov za delnico. Hrvaški živilsko-trgovski velikan je ponudbo podaljšal, po neuradnih informacijah do junija.

V laški pivovarni so znova zatrdili, da mora uprava kot ključno dejstvo za finančno sanacijo skupine upoštevati, da junija zapade večina kratkoročnih posojil bank, ki jih brez dodatnega kapitala in doseženega dogovora z bankami ne bo mogla poravnati.

Kapitalska družba (Kad) je sicer zahtevala sklic skupščine Pivovarne Laško, na kateri bi odločali o dopolnitvi statuta družbe z določilom o odobrenem kapitalu.

To določilo bi upravo pooblaščalo, da v obdobju petih let po vpisu dopolnitve statuta v sodni register poveča osnovni kapital družbe do 50 odstotkov osnovnega kapitala družbe, ki obstaja v času sprejema dopolnitev statuta, kar predstavlja največ 18,25 milijona evrov, z izdajo novih delnic za denarne vložke.

Nadzorniki so se s predlogom Kada seznanili, skupščina delničarjev pa bo predvidoma junija.

Mercator zelo pomemben za slovensko proizvodnjo hrane

Kmetijski minister Dejan Židan je dejal, da je Mercator zelo pomemben za slovensko proizvodnjo hrane. Po ocenah, ki jih navaja, naj bi na policah največjega slovenskega trgovskega podjetja prodali kar 40 odsotkov v Sloveniji proizvedene hrane. Pomembnost usode Mercatorja je toliko bolj pomembna v luči vse bolj pomembne prehranske varnosti države ter podatka, da ima Slovenija v kmetijstvu zaposlenih 80.000 polnih delovnih moči, v živilskopredelovalni industriji približno 14.000, skoraj 5000 ljudi pa proizvaja hrano znotraj obrtništva.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan
Minister za kmetijstvo Dejan Židan FOTO: POP TV

"Kot prehranski minister, ki se zaveda pomena domače proizvodnje hrane, zato lahko povem, da je pomembno, da imamo v Sloveniji tudi takšno trgovino, ki bo omogočala prodajo te proizvodnje hrane," je poudaril minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Mercator po njegovih besedah potrebuje stabilno oziroma takšno lastništvo, ki bi mu omogočilo samostojno pot razvoja v Sloveniji in na tujih trgih. To ne izključuje tujega strateškega partnerja, pravi minister, a dodaja, da se mu Agrokor ne zdi pravi kupec.

Agrokor po njegovih besedah v preteklosti ni bil prijazen do slovenske proizvodnje hrane, hkrati pa ima hrvaška družba "vertikalni poslovni sistem z lastno proizvodnjo hrane, zaradi česar je očitno, da je njihov poslovni interes pridobiti nove trgovske police za lastne proizvode," je pojasnil.

Selšek: Laško se bo moralo kmalu odločiti

Predsednica upravnega odbora SKB Cvetka Selšek je prepričana, da je sporazum o prodaji delnic za Mercator najboljša možnost, poleg tega bi s skupnim nastopom lastniki zagotovili transparenten postopek prodaje. Dodala je, da se za nakup Mercatorja zanimajo tudi veliki tuji trgovci. Imen družb, ki se zanimajo za nakup, ne želi razkriti, pravi pa, da gre za družbe v regiji in tudi take, ki v njej še niso prisotne. Dodaja tudi, da je zanimanje precej večje kot pred dvema letoma, ko se je za nakup zanimalo le nekaj investicijskih skladov. Selškova meni, da bi bilo prav, da se vse strani vzdržijo prenagljenih potez.

Cvetka Selšek
Cvetka Selšek FOTO: POP TV

Sama razume težak položaj Pivovarne Laško, ne razume pa, zakaj zdaj ta družba ne želi podpisati sporazuma. Na vprašanje, če se ji ne zdi, da so zaveze o pomoči Laškemu v sporazumu preveč ohlapne, saj predvidevajo le zavezo, "da si bodo banke po najboljših močeh prizadevale, da bodo njihovi pristojni organi na podlagi predlogov skupine Pivovarna Laško sprejeli odločitve, da se kreditne terjatve, ki jih imajo banke do Laščanov, reprogramirajo", je dejala, da drugače tega ni moč zapisati. Banke nadzirajo regulatorji, zato morajo poslovati v skladu z zakoni. Banke ne morejo odobriti posojil brez garancij, v tem primeru pred sklenitvijo sporazuma, je dejala.

Mali delničarji proti prodaji deleža

V združenju malih delničarjev pa so prepričani, da je nadaljevanje samostojnega postopka prodaje Mercatorjevega deleža v "izrecnem nasprotju s poslovnimi interesi Pivovarne Laško, saj se tako še poglablja njeno finančno krizo ter praktično onemogoča pravočasno sanacijo". Zato upravo pivovarne pozivajo, da ne podpiše pogodbe o prodaji 23,35-odstotnega deleža ter se priključi nekaterim večjim delničarjem oz. bankam pri skupni prodaji večinskega deleža največjega slovenskega trgovca – preko mednarodnega razpisa, transparentno in strokovno – o čemer sta se argumentirano in javno že izrekla VZMD in Evropsko združenje delničarjev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kohar38
30. 04. 2011 12.26
bomo pa pili Karlovačko, Ožujsko pivo, namesto naših piv, haha... Jedli Eva sardine pa Čokolino.... Zgleda bomo v slo. prodali vse, kar ima naše ime....
antonino
30. 04. 2011 10.37
KAJ NE VIDITE, DA JE MERCATOR TAKO MALO VREDEN, DA GA NOBEDEN RESEN TRGOVEC NOČE KUPIT - JAZ BI TU NEHAL Z NACIONALNIM INTERESOM. Kaj tovarna sladkorja ni bila nacionalni interes, pa ste jo zaprli in prodali
p0mijek
30. 04. 2011 10.10
prosti pretok kapitala MY @$ $ !!! če bi blo pa kontra pol pa ja, kaje ne?! kaj pa če bi hoteli kupiti avstrijci alpa talijačnki, pol bi blo ok mar ne? NLB in Merkator predstvljata nacionalni interes? js sm pa mislo da smo v kapitalizmu. pejte nazaj v komunizm pa ne prodajte ničesar. ne pa glumit neke poslovneže
maximini
30. 04. 2011 09.32
Poglejte kaj komplicirate ; banke so za to da dajejo kredite in tako služijo. No tako je vsaj v normalnih državah, kar pa za našo nebi mogel trditi 100 %. Če Laško odplačuje kredite in obresti potem ne vem zakaj ne podaljšajo kreditov, če jih pa ne pa jim je treba pustiti, da naredijo kar je za njih najbolj primerno. Zakaj se pr nas vsi v vse vmešavajo in se vsi na vse spoznajo. Vse politične stranke imajo DOLGOVE in MINUSE na računih in potem ti takšni ljudje vodijo državo. Če bi jaz imel takšno stanje na računu bi mi že zdavnaj rubili in mi vse pobrali
cirenij
30. 04. 2011 09.15
Ne razprodajte vsega. Pride čas, ko bomo obžalovali.
murinar
30. 04. 2011 07.44
irie007 29.04.2011, 22:01 6 Kako se je že začela ta zgodba? Avgust 2005: skrivnostni sestanek v vladni palači, JJ, Šrot, Bavčar, Gantar, Starina Kosem. Takrat se je zaigral slovenski Mercator. Ja nažalost se ta Ggolazen prosto sprehaja še naprej krade -obljublja kandidaturo na volitvah -KAM GREŠ LJUBA SLOVENIJA ALI TEJ VODILNI GGOLAZNI NI NIČ MAR ZA -TE.TU SO ŽIVELI NAŠI PREDNIKI IN NAM PUSTILI TO,TA BANDA BO PA VSE ZAPRAVILA TAKO EKONOMSKO KOT OZEMELJSKO!! VRAG NAJ JIH VZAME
GRAJENA
30. 04. 2011 07.10
vse bodo zapravili ikn pokradli kar je v naši državi že pravilo
Stelex
29. 04. 2011 22.21
Slovenci, ne dajte Mercator Todoriću ni za živu glavu. Umjesto kvalitetne slovenske robe kupovati ćete prepakiran tajlandski otpad.
Irie007
29. 04. 2011 22.01
Kako se je že začela ta zgodba? Avgust 2005: skrivnostni sestanek v vladni palači, JJ, Šrot, Bavčar, Gantar, Starina Kosem. Takrat se je zaigral slovenski Mercator.
erikon
29. 04. 2011 19.14
Jup....Laško je v velikih težavah,ker je že pred časom podpisal pogodbe z Todoričem o prodaji njihovega deleža,in zdaj Todorič grozi z penali Laščanom....
fardi
29. 04. 2011 18.22
če že prodajajo naj prodajo po pameti, ne pa po neumnosti in za provizije. večinski paket je v tem primeru edina pamet poteza
b77
29. 04. 2011 18.21
prodati je potrebno celo slovenijo z narodom vred! saj je tako čez praznike ves na hrvaškem
b77
29. 04. 2011 18.17
naj prodajo kompleten laško gnojnico od piva po kateri boli glava
muran
29. 04. 2011 16.41
Tistemu, ki samo pomisli prodati Mercator Hrvatom , je treba takoj odrezati jajca ! Ne smemo spet čakati, kot smo gledali divjo pohlepno privatizacijo, zdaj pa jokamo.
mbhudournik
29. 04. 2011 16.19
Fructal naj pustijo v miru. *
fardi
29. 04. 2011 16.17
jo, pa kdo je tebe zorko postavil za predsednika. javkaš, da te banke nimajo rade,jamraš da te država z UVK stiska, na koncu trdiš, da sporazuma ni, potem d spet je. pa kdo še tevi verjame, po moje tudi todorič ne več. najbolje bo za laško, če proda skupaj z bankami
jani666
29. 04. 2011 15.09
Sam Hrvatom NE!!!!!!
Osvald
29. 04. 2011 14.46
Naj ga prodajo v paketu s Fructalom da bo iztržek večji.
Osvald
29. 04. 2011 14.43
Naj vlada že enkrat požegna prodajo mercatorja Hrvaški.