Gospodarstvo

Agrokor naj bi v prihodnjih treh mesecih potreboval 365 milijonov evrov

Zagreb, 23. 03. 2017 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največji upniki hrvaškega koncerna Agrokor so ocenili, da bi Agrokor za zagotavljanje likvidnosti v prihodnjih treh mesecih potreboval 365 milijonov evrov. Največji del denarja za nadaljevanje nemotenega poslovanja Agrokorja naj bi zagotovile ruske banke, v igri je tudi madžarska OTP banka.

Agrokor potrebuje 365 milijov evrov.
Agrokor potrebuje 365 milijov evrov. FOTO: Kanal A
Agrokor v naslednjih treh mesecih nujno potrebuje 365 milijonov evrov, če želi zagotoviti likvidnost. Tako so ocenili največji upniki hrvaškega koncerna. Največji del denarja naj bi zagotovile ruske banke.   

Ključni upniki Agrokorja in finančni strokovnjaki so med telekonferenco v sredo predstavili načrt vzdrževanja likvidnosti koncerna do junija, kar je izjemno pomembno za Agrokor, 5000 njegovih dobaviteljev in hrvaško gospodarstvo, poroča Jutarnji list.

365 milijonov evrov v prihodnjih tredh mesecih je potrebnih za proizvodnjo in dobavitelje. Upniki so na srečanju ocenili, da gre za visoko finančno breme, saj bodo z denarjem zagotovili kratkoročno likvidnost največjega poslovnega sistema na Hrvaškem. Največje upnice, ruske banke, so pripravljene prevzeti največji del financiranja Agrokorja.

"To pomeni, da so Rusi in del drugih velikih upnikov že ocenili, da je absolutno nujno treba zagotoviti plačevanje Agrokorjevih dobaviteljev zaradi polnjenja polic v trgovinah, kot tudi za pripravljanje sezonskih zalog, ki jih morajo pridelati ostala podjetja iz koncerna Ivice Todorića," piše zagrebški časnik.

 

Največja upnica banka Sberbank naj bi v dogovoru z Ivico Todorićem vstopila v upravo Agrokorja.
Največja upnica banka Sberbank naj bi v dogovoru z Ivico Todorićem vstopila v upravo Agrokorja. FOTO: POP TV

Sberbank v upravi Agrokorja? 

S to potezo upniki povečujejo možnosti, da bo Agrokor v prihodnje poplačal prejšnja posojila. Največja upnica, banka Sberbank, naj bi sicer v dogovoru s Todorićem verjetno tudi vstopila v upravo Agrokorja, predvsem zaradi vpliva na finančni del poslovanja.

V banki niso odgovorili na vprašanje, koliko denarja potrebuje Agrokor do poletja, temveč so ponovili, da so v tesnem stiku z lastniki in upravo koncerna. "Ne glede na težave našega klienta, Sberbank ne obravnava vprašanja o zapiranju obstoječih kreditnih linij Agrokorjevim podjetjem ter nadaljuje s finančno pomočjo, ki je usmerjena k stabilizaciji poslovanja,"  so odgovorili za Hino.

Jutarnji list še poudarja, da so sklepi s sredinih pogovorov najboljša novica za številne resno zaskrbljene hrvaške dobavitelje, ki se ukvarjajo z vprašanjem, ali naj Agrokorju še dobavljajo blago.

Predsednik uprave ene največjih Agrokorjev dobaviteljic Atlantic grupe Emil Tedeschi je v sredo potrdil, da bodo nadaljevali sodelovanje z Agrokorjem, čeprav ni izključil možnost 'črnega scenarija', torej, da se bodo morali odpovedati delu svojih terjatev.

Interes za financiranje Agrokorja je po poročanju časnika pokazala tudi madžarska OTP banka, kjer so navedli, da pogovori potekajo. Govorili naj bi o pomoči, vredni med 600 in 900 milijonov evrov, vendar ni znano, ali bo šlo za posojilo ali pa za prevzem manjšinskega dela lastništva v posameznih podjetjih Agrokorja.
 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

inowu
24. 03. 2017 15.04
medtem se v mercatorju praznijo police.todorić ne plača dobaviteljem,oni ne dobavljajo.
01xxy
24. 03. 2017 12.34
+3
Vsa Hravaška s politiki vred je na nogah in razmišljajo, kako rešiti Agrokor. V Sloveniji so pa vsi prodajali Mercator in čakali na provizije. Za bruhat. Za Dob!
Brabus
23. 03. 2017 19.02
+1
Jst bi pa rabu samo 1 milijon.
-zvitisir-
23. 03. 2017 18.46
+1
Hrvaški Istrabenz..
Neutrino
23. 03. 2017 15.47
+6
Kaj imajo skupnega bivši orodajalec cvetja, policaj oz. miličnik in diplomiranec Celjske gimnazije? Vsi trije so nekoč uspešna podjetja prodali in spravili v bankrot
ochi
23. 03. 2017 15.36
Še madžari bojo mal kmetijskih v hrvaški kupl de
me987
23. 03. 2017 14.01
+2
super je tale kapitalizem.. kredit na kredit.. ko pa ga končno odplačaš pa.. jah dajmo še enega ane, za zdravje, če ne drugega, da me slučajno ne dregne kap, ker ne bom več doživel dnevne doze stresa, kako bom odplačal..
ginger 1
23. 03. 2017 15.11
+2
Tako delajo yugotajkuni jankovic , todorovic , miskovic , pavcek. Yugoekonomisti tipa Mencinger , Krizanic... jim pa kredite odobravajo s telefonskim klicem...