Gospodarstvo

Agrokor brez lastnih sredstev za prevzem Mercatorja

Ljubljana, 03. 12. 2011 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Agrokor naj bi se nakupa večinskega lastniškega deleža Mercatorja od konzorcija prodajalcev lotil brez enega samega evra kapitala in zaradi visoke zadolženosti tudi z zelo omejenimi možnostmi dodatnega zadolževanja.

Dokumenti italijanske banke Unicredit, ki so jih pridobili na časniku Dnevnik, naj bi dokazovali, da maksimalni znesek, za katerega se lahko zadolži Agrokor, ne da bi pri tem kršil zaveze do kupcev svojih obveznic, znaša le 250 milijonov evrov, pri čemer je nakup večinskega deleža v Mercatorju glede na ponujeno ceno 221 evrov za delnico ocenjen na preko 800 milijonov evrov.

Namesto lastnega kapitala naj bi hrvaški živilsko-trgovski velikan potencialnim finančnim partnerjem v poslu obljubljal, da bi prihodnje leto lahko prodal proizvajalca sladoledov Ledo.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Dokument, ki sta ga Zagrebačka banka ter Unicredit Bank Austria, obe iz skupine Unicredit, 12. oktobra, torej tik pred oddajo nezavezujoče ponudbe Agrokorja za Mercator, poslali na matično banko v Milanu, tako po pisanju časnika dokazuje, da brez Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) in Mednarodne finančne korporacije (IFC) iz skupine Svetovne banke finančna konstrukcija posla ni mogoča.

Agrokor naj bi tako pričakoval, da obe mednarodni finančni ustanovi v prevzem vložita po 170 milijonov evrov, pri čemer EBRD in IFC glede na dokumente, ki so jih razkrili v Mercatorjevi upravi, zaenkrat sploh še nista zagotovili, da bosta v financiranju sodelovali in se skupaj z Agrokorjem ne pogajata s konzorcijem prodajalcev. Možnost za sodelovanje v projektu naj bi proučili šele po opravljenem skrbnem pregledu poslovanja največjega slovenskega trgovca.

Tudi če bi EBRD in IFC prispevali 340 milijonov evrov, Agrokor pa bi se zadolžil za omenjenih 250 milijonov evrov, bi še vedno ostalo prek 200 milijonov evrov dodatnih sredstev, ki bi jih moral najti hrvaški koncern.

Glede na dokument v Zagrebu ocenjujejo, da bi s prodajo Leda iztržili 480 milijonov evrov, pri čemer bi jih 280 milijonov namenili za prevzem Mercatorja, preostalo pa za poplačilo obveznosti. V vmesnem obdobju do zaključka te transakcije bi Agrokor tako potreboval premostitveno posojilo.

Ob tem v Agrokorju dovoljujejo tudi možnost, da prodaja Leda ne bi uspela, v tem primeru pa se zanašajo na to, da bodo našli nove partnerje, ki naj bi sodelovali pri nakupu Mercatorja. Računali naj bi zlasti na istrsko skupino Adris, ki je nastala na temeljih Tobačne tovarne Rovinj.

Agrokor naj teh možnosti v nezavezujoči ponudbi za Mercator sploh ne bi omenjal, saj naj bi v njej zapisal, da namerava skupaj z EBRD, IFC in skladom One Equity Partners, ki deluje v okviru ameriške banke JP Morgan Chase, oblikovati poseben finančni holding, v katerega bi tuji partnerji vložili kapital, Agrokor pa trgovsko verigo Konzum.

Poleg tega naj bi dokument razkrival še en ključen vidik finančne konstrukcije Agrokorjevega prevzema Mercatorja. Gre za dogovor z obstoječimi Mercatorjevimi posojilodajalci, da ti zaradi spremenjenega lastništva ne bodo ukinili za 950 milijonov evrov posojilnih linij. Glede na to, da so za večino teh posojilnih mehanizmov banke, ki Mercator prodajajo, v Zagrebu menijo, da bodo te zaveze ohranile.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Dokument naj bi po pisanju Dnevnika na laž postavljal tudi Agrokorjeve obljube, da ne bo finančno izčrpaval Mercatorja in da bo povečeval število zaposlenih ter celo izboljšal položaj slovenskih dobaviteljev. Iz dopisa naj bi bilo namreč razvidno, da Agrokor že v prvem letu napoveduje za okoli 170 milijonov evrov sinergij, kar v poslovnem žargonu pomeni prihranke ob združevanju aktivnosti dveh podjetij.

Skupaj 52,10 odstotka Mercatorja prodajajo Abanka, Banka Celje, Banka Koper, Gorenjska banka, banka Hypo Alpe Adria, delniški investicijski sklad NFD 1, NFD Holding, NKBM, NLB, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska. Omenjeni delničarji so junija letos podpisali sporazum o skupni prodaji trgovskega podjetja.

V zadnjih dneh se je prodaja zapletla, saj je Mercatorjeva uprava razkrila, da se s prodajalci pogaja izključno Agrokor in ne napovedani konzorcij kupcev, to pa bi lahko po njenem mnenju škodilo interesom enega največjih slovenskih podjetij. Prodajalci medtem pravijo, da so mednarodni partnerji posel pripravljeni podpreti v poznejši fazi, zato pozivajo k vnovičnemu izrazu podpore prodaji. Mercatorjeva uprava je že pripravila predloge za rešitev zapleta.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
05. 12. 2011 11.49
+3
... mercator bo prodan Delti Holding he he he ...
trjavplunk
05. 12. 2011 12.17
hoalo
05. 12. 2011 09.19
+3
sedaj ko imamo ZJ za šefa, hrvati ne bodo dobili merkatorja za noben denar sem 100%, kvečjemu bo obratno, ha ha ha
trnavac
05. 12. 2011 23.03
igre-bm
05. 12. 2011 02.07
+2
za mercator damo brezplačne igre na našem portalu , in ohranimo vse zaposlene. mislimo, da je cena kar nekaj boljša od sedanje
Jožajoža
04. 12. 2011 22.17
+5
saj ni to nič novega . to si je že izmislil janez janša, ko je med svojo vladavino omogočil zavedenim slovencem boljši standard brez lastnih sredstev.in to samo zaradi lažne rasti BDP.in zaradi teh kreditov so slovenci sedaj reveži, banke pa prazne
Sedmi
04. 12. 2011 18.15
+11
Upam, da bo tisti, ki lahko odloča oz. prepreči prodajo toliko pameten, da bo Mercator ostal v slovenskih rokah. Verjamem v to.
tomi.passion@gmail.com
04. 12. 2011 16.56
+10
Se pravi, se da brez denarja dejansko vse kupiti? :)
prašek
04. 12. 2011 17.37
+9
Ti si bil pa do danes prepričan, da je npr. Bavčar kar nalistal tiste miljone za Istra Benz ????
Uporabnik113189
04. 12. 2011 18.01
+7
Lahko tudi s čekom. Imamo tujega investitorja s 500 milijoni, trenutno na hladnem, ker se je "zmotil" in pozabil na kritje.
Alatus
05. 12. 2011 08.11
+1
pa saj so vedno govorili da denar ni vse! :) Znanje je več ;)
antonino
04. 12. 2011 12.53
+4
a vam je sedaj jasno, zakaj ni denarja in zakaj je potrebna pokojninska reforma. ovčke
bnam 2707
04. 12. 2011 12.05
+11
Laho je podmizni dogovor tudi dolg NLB,ki ga ima do hrvaških varčevalcev.dejstvo je,da bo to nekdo moral plačati.Verjeto davkoplačevalci preko dokapitalizacije najbol gnile banke,ki je na slovenskem.
bnam 2707
04. 12. 2011 11.54
+8
Tako ga lahko kupi vsak tudi tisti,ki ima dve trafiki. Verjetno je cilj agrokorja nakup potem prodaja konkurenci za dober denar z iztržkom pa poravnati svoje dolgove,ki jih več ali manj ne zmorejo več plačevati.
Platon23
04. 12. 2011 10.51
+0
Admin zakaj mi brišeš vse komentarje???
zajcek_bine
04. 12. 2011 00.22
+6
kdo pa je z lastnimi sredstvi še kaj prevzel v sloveniji?? BTC?? mercator??? intereuropa?? merkur?? pivovarna laško??? vsi meneđerski odkupi so bili plačani z denarjem ubogih davkoplačevalcev. imamo najvišje cene hrane v evropi, kr more mercator odplačevat nenormalne obresti to so nam vse komunisti zrihtali
vezuv
04. 12. 2011 01.23
+17
za kaj vse boš še komuniste obtožil? Komunizma je bilo konec pred 20 leti. krasti pa so začeli pred kakšnimi desetimi leti. nepotešeni apetiti KAPITALISTOV je pripeljalo do vsega tega. tako je to.
KungFuPanda
04. 12. 2011 06.45
+15
Se strinjam z vezuvom. Sicer pa te firme niso bile kupljene z davkoplačevalskim denarjem ampak iz prihodkov te iste firme (kvečjemu lahko rečemo z denarjem zaposlenih). Ta denar bi moral ostati v firmi porazdeljen za rezerve, nagrade (vsem) zaposlenim, rast in razvoj podjetja, pa nekaj za dividende lastnikom. Dejansko pa je vse šlo za poplačevanje kreditov. Obroki teh kreditov pa so bili večinoma skoraj enaki, kot je bil dobiček firme v konjukturi. Normalno, da ko samo malo zaškripa, se vse sesuje.
Raztezje
04. 12. 2011 07.57
-1
V naši občini, so po osamosvojitvi stari partijci vabili svoje prijatelje na razgovore, iskali so posebne ljudi, primerne hinavce in barabe, take nespoosbne in brez denarja, polne grehov, da jih lahko še danes izsiljujejo. Tem so odprli društva ali kar firme, jim pošlihtali vse papirje in jih na daljinsko upravljali, da so za njih lastninili družbeno premoženje. Veliko dejanskih lastnikov in upravičencev še iz Jugoslavije, ki so dobro delali in poslovali z dobičkom, brez države, so najprej uničili, diskreditirali, te javne objekte pa prepisali na njihove japije, pravzaprav čisto vse, kar je bil v kraju omembe vrednega, dvomim da je sploh kdo prišel zraven, ki ne bi bil pokvarjen in njihov. Že 20 let se ve, kdo so in da so vse pokradli, vendar a mislite, da e kdo sekira? Policija pravi preprosto le, da se ne da nič narediti, ne zakaj in kako, tako je odločeno. Menda se je treba zmenit, kakšna pravna država neki, mi imamo še vedno komunizem, demokracije in kapitalizma se bojijo kot hudič križa oziroma tega pri nas zagotovo ne bo, dokler ne bodo razprodali vso bivši skupno lastnino in jo spremenili v čist, opran in pravno nesporen kapital za svoje otroke ter družine, šele potem bo denacionalizacija končana. Pa kaj vam govorim, saj sami veste, menda niste padli iz lune.
tao3
04. 12. 2011 13.17
+3
Raztezje, dokler boš TI še živel v komunizmu oz. se boril z mlini na veter kakor Vietnamski veterani bor imel v glavi mrak in ga boš drugim spuščal pred oči
matej962
03. 12. 2011 23.09
+17
Sedaj smo vsi pametni in prehitro pozabljamo kdo je najbolj pripomogel temu, da je Mercator na temu nivoju. Če ga nebi Janez Janša podaril Šrotu za Delo bi danes bilo to podjetje vodilno v Evropi. Dane so vsi pametni in bi najraje videli, da Agrokor samo nakaže veliki denar a podjetje bi naprej vodili in upravljali 'sposobni' SDS ovci.
vezuv
04. 12. 2011 01.24
+4
hmmm od kod bo nakazal denar če ga pa nima?
pleschyteroristkoroška
03. 12. 2011 21.08
+1
dokler je to podjetje vodla ena oseba,ki je sedaj ne smem omenjat je bila ta firma ena od najbolj rastočih v tem delu evrope zdaj jo pa kupuje hrvaško podjetje.*se dogaja
tali?ni tom
03. 12. 2011 20.13
+18
jst dam za mercator 30 evrov ! tolk mam dnara do plače ki bo če bo 18 ! pol pa lohk tut 50 , ostalo gre za položnice ! bom pa brez malce pa še mercator bo slovenski naprej !
saintjozef
03. 12. 2011 23.52
+6
liskub
03. 12. 2011 18.56
+23
Brez denarja kupujejo vsi potem pa gre vse k vragu To vedo VSI TAJKUNI *
cau-curaku
03. 12. 2011 18.19
-11
Agrokor je stric proti Merkatorju !!!
Kajetan
03. 12. 2011 22.22
+12
Odpri.oci
03. 12. 2011 17.46
+9
Upam, da so resnične informacije, da je Vlada RS "zagrozila" NLB in NKBM, da bo v primeru prodaje Mercatorja Agrokoru takoj "dvignila" prej omenjenih 2,5 miliarde depozitov, ki jih "imamo" v teh dveh bankah !!!!!
Kajetan
03. 12. 2011 22.21
+6
Potemtakem imaš sedaj tri opcije nadaljnega razvoja - saniranje NLB, saniranje NKBM in nenazadnje čez 2 leti zagotovitev kapitalske ustreznosti podjetja Mercator. Mercator je tempirana bomba, če se že iz njihovih strani omenja da bodo prodali objekte ter jih vzeli v najem zato da bodo znižali razmerje zadolženosti ??? Kaj je naslednje da bodo z Kamioni prodajali na ulicah ali kaj. Že iz izjave vodstva je razvidno da nimajo svežega likvidnega kapitala....
tao3
04. 12. 2011 13.19
Odpri.oci
03. 12. 2011 17.44
+11
Najhujše pri vse pa je, da so tudi EBRD, IFC in JP Morgan že popolnoma bankrotirani... in sploh nimajo tega denarja za kreditiranje prevzema !!!! In od kod bo potem denar ???? EBRD in IFC si ga bosta "sposodila" od novoustanovljenefa sklada za pomoč evru (EFSF)... JP Morgan ga bo pa dobil od FED, ki bo par dni prej natiskal potrebno vsoto..... direktno "iz zraka" !!!!
g00morph
03. 12. 2011 17.32
+10
Prodan Merkator - tisoče novih brezposlenih - se strinjam. To je tko, ko da bi imel ful veliko hišo in bi prodal sosedu dvorišče, vrt in vso zemljo, na kteri stoji, zato da bi bajto prenovil. Sej bi jo fino, ampak čez pol leta bi sosed začel postavljat zahteve, kje ne smeš hodit, čez eno leto bi ble že ograje in konec parkiranja, čez 7let bi obnovljeno bajto lahko samo še nekomu šenkal za drobiž, ker se ne bi dalo več živet tam... po možnosti kakemu mafijcu, kateremu je bil sosed ves čas dolžen več, ko je bla sploh vredna tvoja bajta. beeee
saintjozef
03. 12. 2011 16.27
+13
Smo poslušali - pomagat dobrim podjetjem. Dela se ravno drugače, uničuje se jih. Že to je neumnost - pomagat! Raje naj jih pri miru pustijo in vse sile in denar namenit podjetjem, ki so z dobrimi programi in vizijo kljub vsemu v težavah. Te je potrebno na noge postavit. Toda pri nas obstojajo le strokovnjaki za likvidacije.
Meter
03. 12. 2011 16.44
+8
Saintjozef - dobro povedano, sicer pa bi dodal, da taki strokovnjaki pri nas ne odgovarjajo za nič.
vetrolov
03. 12. 2011 17.44
+2
tudi kakšen politik komaj čaka, da se proda.................. €€€€€€€€€€€€€€€