Gospodarstvo

Reševanje Agrokorja: Todorić si je z novim ruskim posojilom kupil še nekaj časa

Zagreb/Ljubljana, 17. 03. 2017 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ruska Sberbank je Agrokorju odobrila dodatnih 300 milijonov evrov posojila. Podjetje je torej dobilo denar, ki ga krvavo potrebuje, da lahko poplača vse zapadle obveznosti do dobaviteljev in države, Todorić pa čas za rešitev finančnih težav. V Mercatorju medtem zatrjujejo, da se njihovo poslovanje kljub težavam, ki jih ima lastnik, nadaljuje po začrtani poti.

Agrokor naj bi s 300 milijoni evrov novega posojila, ki jim ga je odobrila ruska Sberbank, poplačal vse svoje dolgove, tudi tiste, ki jih ima do države, poroča hrvaški Večernji list. Mediji so sicer špekulirali, da Agrokor državi dolguje za več kot 800 milijonov evrov, kar je hrvaški finančni minister Zdravko Marić večkrat zanikal.

Danes so se oglasili tudi iz Agrokorja, kjer so prav tako zanikali te navedbe. "Če bi bil Agrokor dolžan 6 milijard kun (807,6 milijona evrov), bi to pomenilo, da dve leti ne bi plačevali davkov. Resnica pa je, da na današnji dan Agrokor nima zapadlih davčnih obveznosti do hrvaške države," so sporočili iz koncerna. Kot so še pojasnili, podjetje vsako leto plača okoli tri milijarde kun (403,8 milijona evrov) davka, več kot pol tega zneska je DDV, sledi davek na donose, preostali znesek pa predstavlja davek na dobiček, so pojasnili v Agrokorju.

Viri blizu Agrokorja pravijo, da bo v prihodnjih dneh znan načrt prestrukturiranja podjetja, med drugim naj bi se spremenila tudi lastniška struktura. Ivica Todorić bo ostal lastnik koncerna, ni pa še znano, v kakšnem deležu. Po poročanju hrvaških medijev naj bi se namreč bil pripravljen odreči lastniškemu deležu. Omenja se tudi, da bodo postavili nov nadzorni odbor, v upravo pa naj bi prišel strokovnjak za finance, ki bo vodil finančno prestrukturiranje podjetja.

Spodbudna novica se odraža tudi na kapitalskih trgih, saj se je padec delnic podjetij pod okriljem Agrokorja občutno upočasnil, nekatere delnice pa so celo zabeležile manjšo rast, še poročajo hrvaški mediji.

Mercator, ki je v lasti Agrokorja, je največji zaposlovalec v Sloveniji.
Mercator, ki je v lasti Agrokorja, je največji zaposlovalec v Sloveniji. FOTO: Miro Majcen

Mercator kljub težavam Agrokorja po začrtani poti

Mercator kljub težavam, ki jih ima njegov večinski lastnik Agrokor zaradi prezadolženosti, nadaljuje poslovanje po začrtani poti, so sporočili iz uprave. "Te težave ne bodo imele neposrednih negativnih posledic za Mercator, saj imamo z bankami upnicami do leta 2020 podpisan sporazum, ki nam daje veliko mero samostojnosti glede razpolaganja s sredstvi," so povedali.

Mercatorjev denarni tok bo do leta 2020 povsem samostojen, so zagotovili in spomnili, da je po pogodbi o prestrukturiranju z bankami do tega leta omejeno poseganje lastnikov ter da mu družba ne more dajati garancij, kreditov ali dividend.

Ostale zaveze, ki jih je dal Agrokor ob Mercatorjevem prevzemu, pa se bodo iztekle septembra. V Mercatorju so izpostavili, da se standard pravic zaposlenih oz. sodelovanja s socialnimi partnerji ne bo znižal ter da bodo slovenski dobavitelji imeli pravični delež na Mercatorjevih policah. "Vse te zaveze je Agrokor vedno izpolnjeval," so zatrdili v družbi.

Ob tem so zagotovili, da se zaposleni, dobavitelji, upniki in država nimajo česa bati. "Mercator bo tudi v prihodnje redno plačeval vse svoje obveznosti do zaposlenih, dobaviteljev, upnikov in države. Je največji delodajalec v Sloveniji, sodeluje pa z največ slovenskimi dobavitelji," so poudarili.

Agrokor ima na Hrvaškem in v regiji približno 60 podjetij, vključno z Mercatorjem. Približno 80 odstotkov njegovega poslovanja predstavlja maloprodaja, na proizvodnjo živil odpade približno 17 odstotkov. Zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Na socialnem področju po njihovih zagotovilih ne bo sprememb. V sredo je začela veljati nova kolektivna pogodba, podpisana s socialnimi partnerji, so povedali in glede dobaviteljev znova navedli, da so plačilne roke v zadnjih letih močno skrajšali. Od slovenskih na letni ravni kupijo za okoli 500 milijonov evrov blaga, so dodali.

Tudi na področju investicij se po njihovih navedbah nič ne bo spremenilo. Družba bo letos nadaljevala z rastjo investicijskih vlaganj v maloprodajno mrežo, v osredju bo nadaljevanje gradnje logistično-distribucijskega centra v Ljubljani, ki je eden ključnih projektov za prihodnji razvoj Mercatorja. Kot so poudarili, delež slovenskega blaga ostaja enak, trgovina pa je vedno tudi lokalna in tu ne bo sprememb. Med njihovimi potezami v prihodnje so še napori za večjo konkurenčnost, čemur mora slediti vsa veriga, ter optimizacija, so dodali.

Na Hrvaškem je završalo, ko so mediji razkrili, da se Agrokor z državnim vrhom pogovarja o svojih težavah s prezadolženostjo. V družbi so v sredo zagotovili, da preučujejo vse možnosti za stabilizacijo poslovanja, predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković pa je v četrtek vnovič pozval, naj se stvari ne dramatizira. 

Ivica Todorić ostaja lastnik največjega hrvaškega zaposlovalca, a se je očitno pripravljen odreči se deležu Agrokorja.
Ivica Todorić ostaja lastnik največjega hrvaškega zaposlovalca, a se je očitno pripravljen odreči se deležu Agrokorja. FOTO: POP TV

Agrokor pridobiva dodaten čas za načrt finančne sanacije

V Sberbank danes niso ne potrdili ne zanikali neuradne informacije, da so Agrokorju odobrili nova posojila. V minulih dneh so potrdili le, da so s koncernom v neposrednem stiku, a podrobnosti niso želeli razkriti.

Hrvaška regionalna televizija N1 je navedla neuradne informacije, da je Sberbank denar nakazala neposredno Agrokorjevim dobaviteljem, predvsem tistim, ki so dobavljali blago njegovi trgovski verigi Konzum. Po njihovem je to dokaz velikega nezaupanja Sberbank do hrvaškega klienta, ki ima do te banke 1,3 milijarde evrov obveznosti.

Medtem sta Agrokor in Agrokor Investments, ki je prav tako v lasti Ivice Todorića, predrugačila lastništvo v Mercatorju. Iz slovenske družbe so namreč danes sporočili, da sta ga družbi obvestili o sklenitvi pogodbe, po kateri je Agrokor svoj delež v Mercatorju povečal z 59,47 na 69,57 odstotka, Agrokor Investments pa zmanjšal z 28,64 na 18,53 odstotka.

Vrednost prodanih delnic je 40 milijonov evrov, ruski upniki pa naj bi zahtevali transakcijo v zameno za novo posojilo. Po neuradnih informacijah spletnih Financ gre za zastavo za posojilo, ki ga bo Sberbank odobrila Agrokorju za trenutno reševanje likvidnosti. S tem naj bi se Sberbank usedla na približno četrtino Mercatorja.

Agrokor snuje načrt finančne sanacije, ki naj bi ga po nekaterih neuradnih informacijah upnikom moral predložiti do konca tega tedna. Hrvaški mediji v scenarijih, kaj bi se lahko zgodilo, omenjajo možnost, da bi največji upnici, Sberbank in prav tako ruska VTB banka, vstopili v lastništvo in upravljanje koncerna.

Med številnimi možnostmi za razplet krize omenjajo možnost, da bo Sberbank kupila Agrokor za eno kuno, izplačala upnike, vključno z imetniki obveznic PIK (Payment in Kind), ter prevzela 80 odstotkov koncerna. Sedanjemu lastniku Todoriću bi tako ostalo 20 odstotkov in položaj v nadzornemu svetu Agrokorja.

Nekateri scenariji predvidevajo tudi prodajo podjetij iz koncerna, vključno s slovenskim Mercatorjem. Že pred meseci se je omenjalo, da Agrokor prodaja družbo Jamnica, zanjo pa naj bi se zanimala Coca Cola, a je po pisanju Financ ponudila prenizko ceno.

Ker je Agrokor prevelik, da bi pustili, da se zruši, v pogovorih za sanacijo sodelujejo tudi drugi upniki. Še ena Agrokorjeva upnica, nemška Deutsche Bank, je neuradno pripravljena sofinancirati reševanje največje hrvaške družbe, če družina Todorić ne bo več imela odločilnega vpliva. Pomoč ponuja tudi hrvaška Podravka, ki ji je v interesu, da Konzum in Mercator obdržita tržni položaj.

Hrvaški mediji so v minulih dneh navajali, da je Agrokor velik dolžnik do države, saj da naj bi imel do nje za približno šest milijard kun (nekaj manj kot 800 milijonov evrov) zapadlih obveznosti. To je v sredo zavrnil finančni minister Zdravko Marić, danes pa še Agrokor, ki je navedel, da takšnih na današnji dan ni.

"Agrokor letno plačuje državi tri milijarde kun (400 milijonov evrov) obveznosti, od tega več kot polovica znaša davek na dodano vrednost. Od preostanka večji del odpade na prispevke, manjši pa je davek na dobiček," so zapisali v podjetju.

Pomoč ponuja tudi hrvaška Podravka, ki ji je v interesu, da Konzum in Mercator obdržita tržni položaj.
Pomoč ponuja tudi hrvaška Podravka, ki ji je v interesu, da Konzum in Mercator obdržita tržni položaj. FOTO: Reuters

Pričakuje se nova ocena bonitetne hiše Moody's

Za danes ali v ponedeljek se pričakuje tudi izdaja nove ocene za Agrokor s strani bonitetne hiše Moody's. Na Hrvaškem menijo, da se ta ne bo dodatno poslabšala. Moody's je januarja znižal bonitetno oceno Agrokorja, februarja pa je spremenil obete iz pozitivnih v negativne.

Nova ocena se pričakuje tudi v luči, da mora Agrokor do marca prihodnje leto refinancirati dolg do imetnikov obveznic PIK, s pomočjo katerih je leta 2014 financiral Mercatorjev prevzem.

Medtem je Moody's danes potrdil svojo februarsko oceno B3 in negativne obete za Agrokor, a je objavil tudi dodatna opozorila. V agenciji menijo, da negativni obeti odražajo negotovost glede aktualne kreditne kakovosti koncerta zaradi omejenega dostopa do zadolževanja in hitro bližajočega se roka refinanciranja dolga, ki izhaja iz obveznic PIK.

Če teh ne bo uspel poplačati do marca 2018, se bo njegova zadolženost zvišala, ker bodo banke zahtevale poplačilo svojih posojil. Do spremembe nadzora nad Agrokorjem pa lahko pride, če obveznic PIK ne bo izplačal do junija 2018.

Pri Moody's so pojasnili, da ima Agrokor omejene zmožnosti za plačevanje v gotovini kot tudi za nova posojila brez soglasja sedanjih upnikov.

Ocenili so, da ima Agrokor močan delež v maloprodaji živil ter vodilni položaj na trgu proizvajalcev hrane na Balkanu. Pričakujejo, da se bodo v naslednjih 12 mesecih izboljšali tudi ekonomski pogoji na Hrvaškem in v regiji. V agenciji menijo, da bo Agrokor letos stabiliziral svoje prihodke ter bo lahko servisiral svoje dolgove do marca 2018.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (104)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
18. 03. 2017 17.58
+5
življenje na kredit dolgoročno ne znese. če bi mercator kupili z gotovino bi vedeli koliko jih bo stal,tako pa še nekaj let ne bomo vedeli koliko ga bo hrvat sploh plačal.Če je izdelek na polici 1 € in je v lasti prodajalca se ve koliko bo prodajalec z prodajo zasluižil,če pa je izdelek na kredit,za katerega vzameš nov kredit,da plačaš plačaš star kredit se lahko na koncu naredi ,da ga boš prodal v svojo zgubo in takšnih izdelkov bo vsak dan več.Kaj bo na koncu se že jasno vidi.Napoved je dokaj toćna brez šlogerce in kave.
Jozef Erjavec
18. 03. 2017 15.37
+1
MERCATOR V RUSIJO KAM PA TI PAMETNI SLOVENCKI KAJ BO PA S HRVATI POSLJITE JIH V KINO PA JIH SE ONI NEMAREJO PA SE ONEGA CIGANA POSLJITE Z NJIMI O BOG KAM JE PRISLA TA DRUGA (SVICA)???
zek
18. 03. 2017 15.07
+6
Ali spet Janša Merkator prodaja?????? heeeeeeeeee Zapomnite se nobeno zadolževanje ni zastonj tudi tisti,ki so financirali že tako prezadolžen Agrokor pri prevzemu Merkatorja so TOČNO vedeli zakaj posojajo. To je nauk mnogih zgodb o sanjah o lagodnem in dobrem življenju NA TUJE STROŠKE ZA TUJ DENAR. Za to dragi moji nikoli ne nasedajte tistim politikom in političnim strankam,ki vam pred volitvami obljubljajo nebesa,ki jih nameravajo kupiti z zadolževanjem in,če imate predolgo na oblasti take politike,kot je bil primer v Grčiji boste kmalu padli na realna tla.
ochi
19. 03. 2017 18.21
Rek da vsak glas šteje je farsa. Agenda bo stekla ali hočeš ali nočeš.
mijavci
18. 03. 2017 14.35
+4
Lidel, Hofer, Spin ste mogoče kdaj v medijih zasledili da je neki direktor nekaj ukradel sprivatiziral, oni samo harajo pa denarce v kombi in čez karavanke, se vprašate zakaj? Zato ker že lep čas nimajo nobenega rdečega direktorja.
dipe
18. 03. 2017 12.34
+0
Agrokor kupuje Mercator od Todoriča za šeika El Saudi bin Al arab Husein el Kamila ki bo v Mercatorju prodajal hanan izdelke za ove turiste ki nam prihajajo iz Levanta, Libije Mezopotamije, Abesinije.Prodajalke v Mercatorju navadite se na burke, dinije.Bujrum al šeik Todorič.
SEJBOBOL
18. 03. 2017 09.12
+4
Ne razumem , kako gre lahko ena taka ustanova kot je Merkatov v rdeče številke ... Odgovor je le da živijo TAVELIKI preveč razsipno , delavci že tko in tko delajo na polovico zastonj ..... Al so pa ozadja o prodajah spet na planu , pa provizije v žepih .....
ochi
19. 03. 2017 18.27
-1
Neutrino
17. 03. 2017 21.43
+11
obeta se še en propad dodobra znsne slovenske znamke. Paprav nič ne zamerim trenutnemu lastniku, tujcu - on gleda to kot dober posel - zamerim našim turbokapitalistom, kateri so družinske dragulje zataušali na ruleti katere niso znali igrati.
ochi
17. 03. 2017 20.15
+8
Prašte Atlantic trade zakaj ne da mercatorju robe.
Jožajoža
17. 03. 2017 18.55
-1
delavci zaposleni v mercatorju, srečni bodite, da imate todoroviča . dregače bi že bili na slabi banki, vi pa na socialkah.
ochi
17. 03. 2017 20.15
+3
Jožajoža
17. 03. 2017 22.22
-3
majo2
18. 03. 2017 08.13
+0
Kollerik
18. 03. 2017 13.01
+0
slos
17. 03. 2017 18.45
+2
Slovenci ste lahko ponosni nase...iz zavisti zaprli Šrota. .da lahko tale tajkun hara po Slovenija. .only in zlovenija
sodelujem
17. 03. 2017 18.46
-3
antiidiotik
18. 03. 2017 08.16
Če si kdo zasluži rest, je to Šrot. Vsaj tu ni razlog zavist.
ginger 1
17. 03. 2017 18.39
+25
Todorovići , Jankovići sami super yugomanagerji. Ampak ,samo dokler jih z vseh strani financno fila drzava. Mencingerji , Kaseljevići to so pa yugoekonomisti. Skupni imenovalec ??!! ZGUBA !!
Uporabnik113189
17. 03. 2017 17.40
+22
Za finančno prestrukturiranje v Agrokor jim mi posodimo našega Jazbeca. On obvlada takšne zgodbe. Sicer pa se šušlja, da se za nakup NLB zanimajo na zahodnem balkanu. Upam da ne zopet kakšna hr naveza. To bo šele cirkus..
aojz
17. 03. 2017 17.23
+12
Plačajo davek na dobiček. Pa tako zadolženi so. Ta nova ekonomija mi je nerazumljiva.
Borec21
17. 03. 2017 17.35
+25
temu se reče fiktivna ekonomijo vzameš vedno več da drugi nimajo ti pa vse zapraviš in noben nima
BURGA
17. 03. 2017 17.56
+3
antiidiotik
18. 03. 2017 08.20
+5
Kaj ti ni jasno? Dobiček je pač premajhen, da bi lahko z njim poplačal dolgove. Ga pa je nekaj in je nanj treba plačati davek. Tip je naredil osnovno napako kot večina slo managerjev pred krizo. Vzel je več posojil kot jih je sposoben plačevati.
nevski
17. 03. 2017 17.18
+10
Če bo Merkator postal ruska last, potem bo prodajal tudi ruske izdelke. Dobra stran tega je, da so v Rusiji gensko spremenjeni organizmi prepovedani, kar na Hrvaškem niso. Vprašanje je, kateri ruski trgovski verigi bi Agrokor in Mercator prodali.
Borec21
17. 03. 2017 17.38
+6
rusi niso trgovci za špecerijo to bodo prodal enim zda skladom ti pa naprej kakšnemu veletrgovcu in bodo spet ZDA prisotni v Eu tkos so v NKBM banke pa še trgovino in te imajo v oblasti potem pa delajo kar hočejo rušijo vlade, skregajo narod tko to gre .....k jim nasedamo ampak ovc epojma nimajo pa naj jim nasedajo
nevski
17. 03. 2017 17.48
+11
Mercator in Agrokor za Ruse predstavljajo veliko trgovsko verigo na Balkanu in v EU. Rusi bojo v Mercatorju veliko raje prodajali svoje končne izdelke, ki imajo višjo ceno, kot pa da nam prodajo nepredelano pšenico in koruzo. Nenazadnje so Rusi kupili tudi Perutnino Ptuj in z njo dobro poslujejo.
Iniesta
17. 03. 2017 18.13
+5
Najbolje da rusi kupijo, vendar nobeni banki ne zaupam ...
emilzapata
17. 03. 2017 18.56
+3
nevski, ruska hrana ni kvalitetna, mogoče temu pripomore malce tudi klima. Moji ruski sorodniki vedno omenjajo, kako se dobro in okusno je, ko so na ubisku v Sloveniji. Oni pravijo kvaliteta-kačestvo.
ochi
17. 03. 2017 20.17
+1
lumpimonster
17. 03. 2017 17.15
-4
raje sem lacen kod da stopim v merkatorja
BURGA
17. 03. 2017 17.30
+9
HeroinHero
17. 03. 2017 20.28
-1
hofrčk bo zgaziu merkator k gnilo hruško in to kmalu..hofrčk je zakon.
ochi
19. 03. 2017 18.29
+1
Polovični delovni čas in polovična šelovna doba. Ja ees je zakon.
Adolph
17. 03. 2017 16.38
+6
Nasi vshodni bratje si bojo posvojili to zavozeno firmo . . .
nikhrast
17. 03. 2017 16.58
-3
in jo končno potopili, pa vi res hodil v supermarket ki je v lasti Rusov?
Uporabnik458403
17. 03. 2017 17.06
+3
Pa kaj ima to veze, kdo je lastnik. A ko je u dba upravljala z mercatorja z visokimi cenami, pa si z veseljem v njega hodil
sodelujem
17. 03. 2017 18.48
+5
Kollerik
18. 03. 2017 13.07
+3
no, no...tovariši so spravili na noge prešetivlna podjetja, sedaj v samostojni državi pa jih je od tedaj mnogo že propadlo. In lopovom, ki so jih načrtno zavozili... namesto, da bi jim odvzeli premoženje, se jim vglavnem ni nič zgodilo, oziroma tu in tam kakšen pogreje zaporniško klopco, zunaj ga pa itak čaka bogastvo. Delavce in v končni fazi državo, ki je ob davke, pa ko jih hebe.....!
ecnarf
17. 03. 2017 16.31
+3
ta merkator bi morali zbombandirat že pred 15 leti. bi blo precej manj dolga
BURGA
17. 03. 2017 15.29
+22
Tako bo kot sem napovedal. Zahodne banke so dale kredite Todoroviču, da je združil Agrokor in Mercator, sedaj ga bodo pustili propasti, da bo lahko Lidl (ali Hofer ali katera druga zahodna korporacija) pokasiral cel Balkan. Počasi se vračamo v stare čase, ko so bile vse firme v lasti zahodnih kapitalistov, Balkanci pa mezdni delavci, oziroma sodobni sužnji.
HeroinHero
17. 03. 2017 15.35
+7
Uporabnik458403
17. 03. 2017 15.37
-1
Uporabnik458403
17. 03. 2017 15.44
-3
Kaj je zate nacionalni interes? To, da kupis poceni poli klobaso ali, da ti jo slovenski trgovec drago proda?
JApajaDAja
17. 03. 2017 16.16
+11
agrokor bo po novem pod "komando "sberbanke in rešiteljice hr vlade (inkognito).
BURGA
17. 03. 2017 17.39
+1
svetice moj interes je, da kupim kvalitetno klobaso na kmetih. Kupujem pa v vseh trgovinah, ker imajo povsod kakšen kvaliteten in zanimiv artikel. Za mene je tudi pomembno kakšni in koliko je prodajalcev v trgovini. V Hofer in Lidel ne hodim rad, ker tam ni nikogar, da bi ga kaj povprašal, trgovke pa so "našponane" do onemoglosti in morajo kar letati po trgovini. Rajši pa vidim, da bi šlo vse skupaj pod Ruse, kot pod Nemce ali Avstrijce.
Smrekar1
17. 03. 2017 15.27
+4
Agrokor bo tako še nekaj časa padal, končni tresk bo zato še toliko mogočnejši. Ograja na meji s hrvaško nam zna priti še kako prav.
BURGA
17. 03. 2017 15.31
-1
Ograja ne bo na meji s Hrvaško, temveč na meji z Avstrijo. Na žalost. EU pa so baje ustanovili zato, da bo Evropa brez meja.
scernig
17. 03. 2017 15.22
+9
A ni jankovič skoz govoril,da bi moral mercator kupit agrokor...očitno se ni motil
Iniesta
17. 03. 2017 18.15
+1