Gospodarstvo

Agencija zavrača očitke, da je kriva za neuspel nakup Mladinske knjige

Ljubljana, 29. 05. 2014 11.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
5

Eden od razlogov, da Učila International niso poravnala kupnine za nakup Mladinske knjige, naj bi bil v manjkajoči odločbi agencije za varstvo konkurence. Iz agencije sporočajo, da je bila priglasitev pomanjkljiva, zato so zahtevali dopolnitev podatkov, česar pa Učila niso storila.

Založba Učila International, ki je na aprilski dražbi Mladinske knjige založbe zmagala s ponudbo v vrednosti 5,36 milijona evrov, do roka ni poravnala kupnine. Kot so sporočili v sredo, še niso prejeli odločbe Javne agencije za varstvo konkurence.

Direktor Učil Srečko Mrvar je odstopil od nakupa Mladinske knjige in zahteva vrnitev plačane are.
Direktor Učil Srečko Mrvar je odstopil od nakupa Mladinske knjige in zahteva vrnitev plačane are. FOTO: Miro Majcen

Direktor Učil Srečko Mrvar je v izjavi za medije v sredo zapisal, da poleg manjkajoče odločbe, brez katere nakup delnic ni dovoljen, banke upnice, med katerimi sta tudi prodajalki Abanka Vipa in NLB, Mladinski knjigi niso dale soglasja za prenos delnic, zaradi česar bi lahko zahtevale takojšno povrnitev vseh posojil.

Po besedah Mrvarja bi to resno ogrozilo poslovanje Mladinske knjige, zato je smiselnost nakupa tako oslabljene Mladinske knjige vprašljiva, je dejal Mrvar.

Banke: pogoji so bili znani že pred prodajo

Iz Abanke so v imenu obeh bank prodajalk v sredo sporočili, da so bili vsi zainteresirani dražitelji s pogoji javne dražbe seznanjeni z objavo v medijih. Dražitelji, ki so do predvidenega roka vplačali aro, pa so pred dražbo prejeli osnutek pogodbe o prodaji delnic. Vsak zainteresirani dražitelj se je tako sam odločal, ali bo k dražbi pod vnaprej opredeljenimi pogoji pristopil ali ne.

Agencija: učila oddala pomanjkljivo priglasitev

Iz Agencije so danes pojasnili, da so 12. maja letos prejeli priglasitev predmetne koncentracije podjetij in ker ni vsebovala vseh podatkov, potrebnih za pravilno presojo učinkov koncentracije, so zahtevali njeno dopolnitev. Odgovora niso prejeli, opozarjajo na agenciji. Prav tako dodajajo, da mora agencija izdati odločbo ali sklep o uvedbi postopka v 25 delovnih dneh od prejema popolne priglasitve. Ker priglasitev še ni popolna, 25 dnevni rok še sploh ni začel teči, še navajajo v pojasnilu.

Mladinska knjiga, katere vrednost ocenjujejo na 25,6 milijona evrov, se prodaja več kot leto dni.
Mladinska knjiga, katere vrednost ocenjujejo na 25,6 milijona evrov, se prodaja več kot leto dni. FOTO: POP TV

"Ne glede na zakonski rok pa iz javno dostopnih podatkov izhaja, da gre za koncentracijo, v kateri so udeležena podjetja z visoko stopnjo tržne moči, ki bi lahko vplivala na učinkovito konkurenco na upoštevnih trgih na ozemlju Slovenije. Agencija bi zato morala izvesti celovito presojo učinkov koncentracije, kar vključuje tudi pridobitev podatkov od podjetja Mladinska knjiga Založba in njenih konkurentov," so zapisali. Prav tako navajajo, da je od dneva priglasitve koncentracije do dneva, ko je podjetje Učila International očitno odstopilo od nakupa, poteklo 11 delovnih dni. "Vsem udeleženim je moralo biti ob podpisu pogodbe znano, da v primeru kompleksnejših koncentracij agencija v tako kratkem času ne more izvesti celovite presoje učinkov koncentracije. Zato je več kot očitno, da neuspeh te prodaje nima nobene povezave s trajanjem našega postopka. Razloge za neuspeh navedene prodaje je zato treba iskati drugje," še navajajo v agenciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

langaš 1
02. 06. 2014 22.20
SMRDIsmrdiSMRDI
30. 05. 2014 09.30
+0
Nočejo prodati, ker še niso dovolj-vsega pokradli in je še materjala za odnest!!! G.Mrvar pa je bil izigran in kupnina mu NEBO vrnjena.....so se lastniki že sestali z odvetniki, ki bojo spodbijali vrnitev kupnine!!!
proofreader
30. 05. 2014 09.23
-1
Birokrati, če je rok 25 dni to še ne pomeni, da morate čakati toliko časa. Odločbo lahko izdate še isti dan. Saj delate v interesu državljanov, ali ste že čisto v svojem svetu?
zvit kot presta
29. 05. 2014 12.05
+3
A prav razumem dodatno pojasnilo državne Agencije za varstvo konkurence, da sploh ni 100%, da bo kupec dobil soglasje za nakup MK? Zakaj pa državne banke MK torej sploh prodajajo? Vse bolj se mi zdi, da gre za ene grd nateg, saj je povsem jasno, da neko podjetje iz založniške branže zaradi varstva konkurence sploh ne more kupiti MK.
me987
29. 05. 2014 13.53
+7
ja več vprašajev je, ja.. prvič se vprašaš, zakaj so učila sploh šla v nakup, če bodo potem imela recimo na pamet 80% delež, kar je že v osnovni logiki izven meja varstva konkurence? drugič vidiš totalno neusklajenost, banke hočejo denar v 30 dneh, verjetno bodo tudi same dale kredit, AVK pa v manj kot 25 dneh sploh ne odreagira - super scenarij..