Slovenija

Agencija za varstvo konkurence kritična do blejskih pletnarjev, ki naj bi se za ceno prevoza kartelno dogovorili

Bled, 02. 08. 2017 11.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Javna agencija RS za varstvo konkurence je glede opravljanja javnih prevozov oseb na Blejski otok, ki jih nudi samo Združenje Pletna, ugotovila omejevanje konkurence. Pletnarji imajo tako monopolni položaj, za ceno prevoza na otok, ki znaša 14 evrov na osebo, pa naj bi se kartelno dogovorili.

Javna agencija RS za varstvo konkurence je glede opravljanja javnih prevozov oseb na Blejski otok, ki jih nudi samo Združenje Pletna, ugotovila omejevanje konkurence. Agencija v mnenju, ki ga je izdala 24. julija in objavila 1. avgusta, poziva k spremembam odloka o plovbnem režimu in zakonodaje o podeljevanju vodnih dovoljenj.

Agencija se je analize lotila na podlagi prijave in poziva k ukrepanju zaradi enotne cene vseh izvajalcev javnega prevoza oseb s pletno na Blejski otok v znesku 14 evrov na osebo. Javni prevoz oseb namreč izvaja le Združenje Pletna, ki ji je bilo 21. avgusta izdano vodno dovoljenje do 31. julija 2044.

Združenje Pletna ima tako monopolni položaj, pletnarji pa naj bi se za ceno kartelno dogovorili. Podjetje blejske župnije Blejski otok je lansko pomlad izkazalo interes za vstop na trg in izvajanje linijskega prevoza, vendar je po ostrem odzivu pletnarjev od te namere odstopilo, pletnarji pa so se lotili tudi linijskega prevoza z električnim čolnom po ceni 11 evrov na osebo.

Združenje Pletna ima monopolni položaj, pletnarji pa naj bi se za ceno kartelno dogovorili.
Združenje Pletna ima monopolni položaj, pletnarji pa naj bi se za ceno kartelno dogovorili. FOTO: Thinkstock

Omejevanje konkurence pri javnem prevozu po jezeru sicer povzročajo že občinska določila o številu pristanišč in vstopno-izstopnih mest. Vendar pa to opravičuje omejena nosilnost prostora in javni interes, ki je v primeru Blejskega jezera izrazito izpostavljen.

Je pa zaradi takšne omejitve treba zagotoviti konkurenco za trg, sicer je konkurenca dvakrat omejena, opozarja agencija za varstvo konkurence in dodaja, da se konkurenca za trg mora zagotoviti tako, da se natančno in nedvoumno definira pogoje in merila za podelitev omejenega števila vodnih dovoljenj.

Pristojno ministrstvo bi moralo že v zakonu predpisati pogoje in merila za izdajo vodnega dovoljenja. Tako da bi lahko vsi zainteresirani ponudniki, ki izpolnjujejo objektivno in nediskriminatorno napisana merila in pogoje, konkurirali za pridobitev vodnega dovoljenja, navaja agencija za varstvo konkurence.

Vzpostavitev konkurence pa bi se morala odvijati na ponavljajočih se razpisih vsakih nekaj let, s čimer bi vzpostavili interes konkurentov po izboljšanju kakovosti storitev, tehničnemu napredku in stroškovno oblikovani ceni.

Agencija ugotavlja, da dovoljenje, izdano Združenju Pletna, povzroča omejevanje konkurence ali pravilnega delovanja trga, česar ne upravičuje splošni interes. Agencija zato poziva Direkcijo za vode, da po vzpostavitvi ustrezne zakonodaje preuči možnost odvzema ali spremembe tega vodnega dovoljenja.

Pri tem bi se moralo novo vodno dovoljenje glasiti na konkretno podjetje, ki izvaja prevoze s pletno, oziroma pletnarja. Vodno dovoljenje bi moralo biti izdano tudi za krajše obdobje veljavnost in na podlagi postopka, ki bi omogočal konkurenco.

Po mnenju agencije je nujna tudi zagotovitev transparentnih, objektivnih in nediskriminatornih postopkov izbire izvajalca prevozov v linijski plovbi. Zato je treba občinski odlok o plovbnem režimu dopolniti s pravili, ki bi to omogočala.

Pri tem velja, da izbrani izvajalec linijskih prevozov zaradi zagotavljanja učinkovite konkurence ne sme biti v konfliktu interesov z izvajalci storitev drugih javnih prevozov po jezeru. Če vse prevoze izvaja isti subjekt, kar se na Bledu dogaja sedaj, verjetno nima interesa, da bi linijski prevoz izvajal po stroškovno utemeljeni ceni.

Ker storitve javnega prevoza oseb na Blejski otok nudi samo Združenje Pletna, lahko tak ponudnik svoje storitve prodaja po višji ceni, kot bi jih sicer v pogojih proste konkurence, saj se potrošniki ne morejo obrniti na drugega ponudnika. Omejevanje konkurence na trgu pa vodi v višje cene oziroma nižjo kakovost storitev, opozarja agencija.

Pletnarji: Ne gre samo za prevoz od točke A do točke B, gre za zgodbo

Predsednik Čolnarskega združena Pletna Bled Gregor Pazlar je danes pojasnil, da o mnenju agencije niso bili obveščeni. Ker z njim še niso seznanjeni, ga tudi ne morejo komentirati. Mnenje morajo preučiti tudi še na blejski občini. Kot je povedal svetovalec župana in bivši direktor občinske uprave Matjaž Berčon, bo zadevo pregledala pravnica, nato pa bodo poslali sporočilo za javnost.

Pazlar je pojasnil, da si v združenju želijo, da se pletnarstvo opredeli in prizna kot del kulturne dediščine. Lani so oddali vlogo, da bi zaščitili blagovno znamko, vendar postopek še traja. Kot poudarja, ne gre za to, da zgolj prepeljejo človeka od točke A do točke B, pač pa gre za zgodbo.

Meni, da bi bilo škodljivo, če bi nekdo poskušal uničiti ali posegati v sistem, ki deluje. Vsi pletnarji sedaj prihajajo iz ožje okolice Bleda in o Bledu veliko vedo ter ga lahko tudi predstavljajo turistom.

Na jezeru je trenutno 23 pleten. Pravico za vožnjo pletne pa lahko dobi samo tisti, ki mu jo nekdo znotraj družine preda naprej, če se sam preneha ukvarjati s to dejavnostjo. "Odkar pomnim, je tak sistem in tega se držimo. Če bodo spremembe, pa se bomo prilagodili oziroma se bomo odzvali s svojim mnenjem," je povedal Pazlar.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

planetiusode
03. 08. 2017 13.02
-2
Še nisem videl da bi pletnar mel davčno blagajno,branjevka za za 3 peteršilje jo pa mora imeti,ampak gorenjci so vedno imeli svojo logiko,pa ponavadi nikoli v njihovo škodo,ne ampak res
NotMe
02. 08. 2017 18.06
+21
Glede na množico turistov in gužvo na otoku je stvar še prepoceni. Zakaj za vraga se hoče država vedno vmešat tja, kjer je ni treba in po vsej sili zbijat ceno neke storitve. Ni denarja za pletno?! Lahko najamemo čoln, 15 evrov na uro in odveslamo 4 osebe. Ni niti 15 evrov? Lahko pripeljemo svoj čoln. Ni čolna? Plavej. Ne znaš plavat? Čakaj zimo, da zamrzne. V čem je problem? Je obisk otoka nujen? Ni. Je nujno jest v Strelcu? Ni. Je nujno jit v Postojnsko jamo? Ni. Je nujno imet Audija? Ni. Temu se reče luksus. Naj torej obtožijo še tri velike Nemce, da se kartelno dogovarjajo, da se najcenejši propelerček, krogci in zvezdica ne prodajajo po 25 jurji. Država naj le poskrbi, da se bodo pobrali davki, tako kot jih plačamo navadni espejčki brez vez in privilegijev Marije Terezije. Buh jim požegni, zarad mene lahko palijo 50 evrov za ono mešanje vode, če je folk pripravljen plačat!
Uporabnik113189
02. 08. 2017 18.13
+9
Bravo, mogoče bi veljalo omeniti, da so si nekateri pošteno "popravili" zasebno premoženje, pa imajo državne službe z "nizko" plačo. Je opaziti po nakupih. Pa da ne bi mislili da so to pletnarji, ki svoje dohodke uradno oddajo FURS. Zavist in pohlep sta res težava. Nekateri skrbno opazujejo prijavljene dohodke se jim cedijo sline..
Ronin SLO
02. 08. 2017 18.20
+7
Pletnarji lepo zaslužijo 70 jurjev prihodkov, 40 jurjev dobička. Problem je da ne spustijo konkurence zraven, ki bi želelaponuditi bolj ugodno ceno. Če se ne želiš vozit z Audijem, kupiš Forda,... tu je konkurenca
Ronin SLO
02. 08. 2017 18.22
+6
Klasik, pletnarji velikokrat ne izdajajo računa, preverjeno, tisti del ni prijavljen FURSU
Ronin SLO
02. 08. 2017 18.27
+1
Tarararara, poleg pletne in plavanja manjka varianta linijskega prevoza, Ne obstaja samo BMW in fičo ampak so tudi avtomobili srednjega razreda,...
trdovrat
02. 08. 2017 19.22
-1
Ronin, ne da mi srce, da ti ne bi še enkrat rekel, da te je sama fovšija, ker te ne spustijo zraven! Popolnoma se strinjam s Tarara in Klasikom, ki sta ti poskušala razložiti nekatere srvari, samo ti si zaslepljen s sovraštvom, pa ne moreš to videti! Žal! Škodiš samo svojemu zdravju!
Uporabnik113189
03. 08. 2017 10.03
+5
Fovšija je res huda stvar. Če pa resno razmislim o tem, potem sem absolutno na strani pletnarjev pa naj bodo karšnikoli že. Prvič so domačini, ne neki tujci, od male kmetije pa ni mogoče živeti. Zaslužek jim od srca privoščim, ker vidim da vse kar zaslužijo vložijo nazaj v svoj kraj družine in domovino. Mi ničesar ne izgubimo, le vsi pridobivamo prej ali slej. Pošteno so zaslužili in vse prijavili državi, kar mnogi niso pri veliko višjih številkah. Za mnoge "naše investitorje" na Bledu ne moremo trditi da delajo karkoli koristnega za kraj, še manj o poštenju, njihovi zaslužki so skrbno prikriti in odtekajo ven iz Slovenije, pri tem pa so jih polna usta marsičesa. In če dobro zaslužijo takoj pripeljejo še svoje sorodnike in ti zopet poželjivo gledajo v krožnik domačinov, češ vi imate preveč mi pa "sirotinja". Važna so dejanja za kraj, ne sajenje rožic..
Ronin SLO
03. 08. 2017 10.45
-3
trdovrat in klasik, seveda, vidva sta pletnarja, zato sta tako zagreta,....
trdovrat
03. 08. 2017 10.59
+2
Ronin, da ti povem, da sem se s pletno peljal dvakrat v življenju, pa nosim že osmi križ.
NotMe
03. 08. 2017 17.35
+1
Ronin, če nimaš za Mercedesa, si kupiš Forda. Natančno to trdim. Če nimaš za pletno, najami čoln in sam veslaj. Ali pa pojdi na Velenjsko jezero, tam vozi pletna za 4 evre na osebo.
Erik Nov
02. 08. 2017 17.10
-2
Ukinit monopoliste
mzz66
02. 08. 2017 17.06
+1
Prodat Srbom pletne, pa ne bo več nobenga problema , kot pri golfu ne. Pa še "princeso" povabit , da se bo malo vozla . Potem bo ziher mir in nobvene faušije več, ker itak mafija ne bo pustla več inšpektorjem kontrole.
Ronin SLO
02. 08. 2017 17.07
+7
Al pa Ramadanu, ki na avtobusnem štacjonu burek in zelenjavo prodaja?
Principat
02. 08. 2017 15.47
+11
točno se spomnim leta 2013 ko jim je nemški vodič z kar visokim tonom ,, vse vas je treba nagnat ,, samo predstavljam si , v čem je bil problem ,,
mallonge
02. 08. 2017 15.45
+2
Mislim, da so pa sedaj rešili problem Slovenije.
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.45
+7
Problem je, da so pletnarji res bolj, no, vaski dedci. In so se od vekomaj imeli za malo posebne. Malo vec. V stilu da njih pa ze ne bo noben je*al, ker so pletnarji in imajo druzinske pravice do vozenj (enako je s fijakerji, samo da so oni pa res konkretni kmetavzarji). Se s šolo se v glavnem niso kaj posebej trudili, saj jim je bil siht zagotovljen. Ce jim znanje tujih jezikov ne gre, nej si pa instalirajo kak audio sistem...
kaslc 1
02. 08. 2017 16.15
+0
tud,ce so matematiko imeli cvek,racunat pa vseeno dobr znajo,pa to
Ronin SLO
02. 08. 2017 16.18
+0
Jp, zaokroževanje navzgor jim gre kar dobro
kaslc 1
02. 08. 2017 15.21
+4
vatikanu se pritozite
pegaso
02. 08. 2017 15.20
+2
Pravilno, za poroko, se pravi 6 oseb računajo 170€
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.10
+3
Za leto 2014 (novejši podatki še niso na voljo) je bil najnižji uradni prijavljeni prihodek med prevozniki okoli 5.300 evrov, a je bila to velika izjema, saj so se običajne številke prihodkov pletnarjev gibale nad 40 tisočaki letno. Največ jih je izkazal Anže Logar s 140 tisočaki, ki ima sicer med dejavnostmi vpisano proizvodnjo plovil in je kot čisti poslovni izid za isto leto 2014 navedel le okoli 4.500 evrov, kar je bilo na drugi strani med najmanjšimi zneski glede dobička. Predsednik čolnarskega društva Pletna Marjan Žvegelj je denimo ob 71 tisočakih v uradnih evidencah zavedenih prihodkov, zasluženih z vihtenjem vesla po Blejskem jezeru, imel prek 41 tisočakov "dobička". Prerazporejeno čez celo leto torej na mesec okoli 3.400 evrov.
trdovrat
02. 08. 2017 14.59
+0
Za mene bi morala biti že taksa za vstop na Bled kakih 10 EUR, ki bi jih pa lahko vnovčili na območju Bleda, da ne bi tja prihajali sami zastonjkarji! Vsem takim kot sta pa Ronin pa Explainator, bi pa sploh prepovedal vstop! Če vas toliko moti, da monopola nima organizacija, ki je največji egoist na naših tleh, se pač ne približujte pridnim delovnim domačinom! Pa še tole, kdor primerja Bled z masovnim turizmom na Jadranu, naj si poišče PHP!
trdovrat
02. 08. 2017 15.02
+3
Pa še nekaj bi priporočil raziskovalnim novinarjem, (če sploh še kje kakšen obstaja), dajte raziskati, koliko so dobili določeni v agenciji dobropisa, s strani Vatikanske podružnice v Sloveniji, da so spet pričeli nadlegovati tiste, ki hočejo preživeti od svojega dela!
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.03
+1
no terdovrat, od doma imam do Bleda 30 minut lahke hoje,..., v blejskih gozdivih pa parcele, lahko bi zaračunal gobrajenje,...
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.12
+3
, ki hočejo preživeti od svojega dela - ob 71 tisočakih v uradnih evidencah zavedenih prihodkov, zasluženih z vihtenjem vesla po Blejskem jezeru, imel prek 41 tisočakov "dobička - komaj preživi, kajne!
trdovrat
02. 08. 2017 15.14
Ronin, no vidiš tukaj bi pa lahko tale agencija za mešanje dr..., posegla vmes in zaščitila lastnike pred nekontroliranim ropanjem tuje lastnine!
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.15
+0
Tud po mojem gozdu jurčke nabirajo, pa kaj češ,...
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.50
+0
trdovrat, najbolje bi bilo cesto v krožišču v Lescah v smeri Bleda zapreti, ne bi bilo gužve v krožišču, blejci pa bi imeli neposvinjano naravo
BobbyP
02. 08. 2017 14.42
+3
Kartelne dogovore iščite pri veletrgovcih in vladnih ter javnih razpisih in naročilih, ne pri pletnarjih. Škoda je sorazmerna velikosti kartela, ne?
vrtojb
02. 08. 2017 14.13
+2
'naj bi se' - vi to resno? Mislim da je vsakemu jasno, da je ta 'naj bi' odvec. Mal se poglejte kaj pocnejo črkoklesarji na britofih in podobni poklici.
srebrnibreg
02. 08. 2017 14.06
+10
Za mene je čisto logično, da imajo vsi pletnarji isto ceno saj imajo verjetno iste čolne in isto razdaljo med obalo jezera in otokom. Kaj tu komu ni jasno?
Ronin SLO
02. 08. 2017 14.55
+13
Jest bi vozil za 10 eur. isti čoln isto razdaljo, ampak nimaš možnosti priti zraven ker ni razpisov,...
trdovrat
02. 08. 2017 15.04
-8
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.08
+8
Aha, če ni argumentov so pa žalitve...ajaj...kakšna kultura
trdovrat
02. 08. 2017 15.17
-3
No ja, bom pa še na tole odgovoril, potem moram pa v senožet. Ronin, iz tvojih zapisov, se kaže samo fovšija in navijanje za Vatikanski dobiček, da boš imel argument, za prejšnji zapis.
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.21
+2
Tud blejci imajo korist od cerkvice na otoku, pa župnijska cerkev tudi polepša pogled, če pa še omenim kapelo na gradu,...
Uporabnik113189
02. 08. 2017 14.05
+2
Obtožiti turističen produkt, ki ga izvaja manj kot 10 delavcev ali tu nekje monopola se mi zdi groteskno, če ne bizarno, hinavsko, podlo. Mogoče bi agencija začela razmišljati o monopolu pri odkupih mleka, vsi so enotno nekje pri malce več kot 20 centov. Monopol se začne na državni ravni, ne pa na vaškem bajerju. Pletnarje ste našli.. Ne bi se čudil, če bi jutri začeli nadlegovat pastirje na planinah..
Ronin SLO
02. 08. 2017 14.57
+5
Samo 10 delavcev ima monopol? Kaj pa če bi še kakšen želel izvajati dejavnost, pa nima možnosti?
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.17
+1
V javno dostopnih evidencah smo preverili, kako jim gre posel od rok. Na upravni enoti Radovljica so nam pojasnili, da so v preteklosti izdali 32 dovoljenj za prevoz po jezeru
Eitipatapa
02. 08. 2017 13.57
+0
Zakaj se vožnja s pletno jemlje kot nekaj samoumevnega ali celo nujnega? To je luksuz. Nepotreben luksuz. In naj se temu primerno plača. Da so se dogovorili kartelno, je edino prav. Ko bi le tovrstne zložnosti bilo še kje drugje, bi bilo mnogim lažje poslovati.
Ronin SLO
02. 08. 2017 14.58
+0
Je vožnaj v šolo nekaj samoumevnega ali celo nujnega? Mularija naj peš hodi! Po tvoji logiki,...
slobul
02. 08. 2017 16.00
+2
včasih smo vsi hodili peš pa je bilo za vse v redu..zdaj pa najboljš da bivga kombi pobral 200 m od šole..smo se vsaj družli in se spoznavali ne pa danes ko soseda ne poznaš-oziroma nočeš poznati....
Eitipatapa
02. 08. 2017 16.27
+3
Zakaj primerjati vožnjo v šolo z vožnjo s pletno? A je na blejskem otoku mogoče kakšen urad, ki ga je nujno obiskovati? Je tam mogoče zobozdravstvena ordinacija v sklopu ZZZS? Ni. Obiskovanje blejskega otoka ni nujno in spada pod luksuz. Ta pa naj se primerno zaračunava. Skratka: kdor pride na Bled za namenom, da se zapelje tudi na otok, naj se pripravi, da to precej finančno stane. Problem rešen.
Ronin SLO
02. 08. 2017 17.32
-3
Še bolje se problem reši, če se na javnem razpisu dobi najcenejšega prevoznika in ne neke modele, ki mislijo, da jim je Marija Terezija pravice v neskončnost podelila
thththt6666
02. 08. 2017 13.50
+5
Zakaj rabijo konkurenco... ali jih skrbi za denar turistov... ali je premalo turistov... mislim da ima ta, ki zeli biti konkurenca, prijatelje v medijih da so jim tale clanek napisal... drgac pa lahko otok prestavijo na kitajsko pa se bos do njega peljal za pest riza...
Ronin SLO
02. 08. 2017 13.44
+3
V pletno gre 20 ljudi, torej pokasirajo 280 EUR na uro. Ubogi reveži,....
ecnarf
02. 08. 2017 14.23
-1
cena bi morala bit maksimalno 50e na pletno za prevoz na otok in nazaj.
Uporabnik113189
02. 08. 2017 14.31
+6
Turisti pa kar čakajo v neprekinjenih kolonah, vse so do vrha naložene, polno zasedene, na privezih jih ni, stalno so na jezeru. Pa vozijo od zore do mraka, v soncu in dežju, vetru, neurjih..
Ronin SLO
02. 08. 2017 15.02
-1
Aha ne paše jim ne sonce, ne dež, ja kaj pa hočjo 21 stopinj, pa klimo?
ajgor76
02. 08. 2017 19.19
+1
Se ne strinjam s kartelnim dogovarjanjem, tudi ne po dedovanje pravic, ampak ta računi a ne pije vode. Kot prvo ne vozijo Non stop ampak se izmenično vozijo, zdaj en, zdaj drugi, če pa že računas po osebi pa vzami v obzir, da morajo biti tam od jutra do večera, poleti in pozimi... malo drugače zveni, ne? sem pa absolutno za konkurenco...
korintos23
02. 08. 2017 13.34
-1
Ni slabo, par minut v eno, par minut v drugo, potem pa malo počivat?
korintos23
02. 08. 2017 13.34
+1
Za 14 Evrov se v hrvatiji že kar lep čas vozim s čolnom katerega vzamem v najem!
Ronin SLO
02. 08. 2017 13.35
-2
Sam oni računajo 14 eur na otok potem pa še 14 nazaj,...
Entip?ek
02. 08. 2017 13.49
+0
cca 40 eurov za celodnevni izlet okrog otoka kornat, 3 postanki, aperitiv, kosilo...če bi potem merili razdaljo, ki jo oni prevozijo do otoka in nazaj, potem.......škoda besed....
Uporabnik113189
02. 08. 2017 14.07
+1
Potem pa te obdelajo še z železno palico..
Ronin SLO
02. 08. 2017 14.59
+0
ajgor76
02. 08. 2017 19.21
+1
Ne bluzi, ker ni res in ne fopaj naivnega folka...