Gospodarstvo

Afera VW: Prvi mož Porscheja Matthias Müller bo poskušal povrniti ugled Volkswagnu

Ljubljana/Bruselj/Šanghaj/Berlin, 25. 09. 2015 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Volkswagen ima po razkritju, da je v več kot 11 milijonov modelov z dizelskim pogonom vgradil programsko opremo, s katero so prirejali izpušne pline, novega šefa. Vodenje prevzema prvi mož Porscheja Matthias Müller.

Potem ko je Volkswagen pred dnevi priznal, da je v več kot 11 milijonov modelov z dizelskim pogonom vgradil programsko opremo, s katero so prirejali izpušne pline, je Evropska komisija včeraj članice EU pozvala, naj sprožijo nacionalne preiskave, ali vozila spoštujejo evropska pravila o izpustih škodljivih plinov. Škandal je že sprožil vrsto dodatnih preiskav po vsem svetu, Volkswagen pa je danes imenoval tudi novega prvega moža družbe.

Vajeti Volkswagna prevzema Müller

Po odstopu Martina Winterkorna je nadzorni odbor Volkswagna za novega prvega moža družbe imenoval 62-letnega Matthiasa Müllerja, ki je bil do zdaj na čelu Porscheja. Kot so sporočili iz Volkswagna, ima Müller "močne strategične, korporativne in družbene kvalitete". "Zelo cenimo njegov kritičen in konzervativen pristop," so še sporočili.

Müller je v prvi izjavi medijem dejal, da bo poskušal povrniti zaupanje v koncern, ki ga je načela t.i. afera dizel.

Nadzorni odbor Volkswagna je za novega prvega moža družbe imenoval 62-letnega Matthiasa Müllerja.
Nadzorni odbor Volkswagna je za novega prvega moža družbe imenoval 62-letnega Matthiasa Müllerja. FOTO: Reuters

Da bi se Müller kanil povzpeti na čelo Volkswagna, se je govorilo že pred meseci, ko je Winterkorn bil bitko s tedanjim predsednikom nadzornega odbora Ferdinandom Piechom. Piech, ki je Winterkorna leta 2007 ustoličil na čelu družbe, med letoma 1993 in 2002 pa je bil tudi sam na čelu Volkswagna, je takrat odstopil, bitko pa je dobil Winterkorn.

Karieri Müllerja in Winterkorna sta sicer močno prepleteni. Skupaj sta delala že v Audiju, kjer je Müller začel kariero, Winterkorna pa so 2002 imenovali na čelo družbe. Ko je Winterkorn leta 2007 prevzel vajeti celotne skupine Volkswagen, je v Wolfburg šel tudi Müller ter prevzel vodenje projektnega oddelka in predstavnika skupine.

Leta 2010, nedolgo zatem, ko je Volkswagen prevzel proizvajalca luksuznih športnih avtomobilov Porsche, je bil Müller imenovan za izvršnega direktorja Porscheja.

Po pisanju časnika Die Welt Müller obožuje avtomobile. Njegov prvi avto je bil Volkswagnov hrošč, zdaj pa je lastnik dveh avtomobilov - audija TT in porcheja 911. Za kakšen izlet pa si od Porschejevega muzeja rad sposodi legendarni Porschejev športni model 550 spyder.

Samo v Nemčiji 2,8 milijona 'spornih' vozil

Preiskave, ali vozila spoštujejo evropska pravila o izpustih škodljivih plinov, že potekajo v Nemčiji, kjer je prometni minister Alexander Dobrindt sporočil, da je Volkswagen samo v Nemčiji programsko opremo, s katero so prirejali izpušne pline, vgradil v približno 2,8 milijona avtomobilov na dizelski pogon.

Medtem je nemški proizvajalec luksuznih avtomobilov Daimler danes zanikal vpletenost v škandal, povezan z manipulacijami pri merjenju škodljivih izpušnih plinov. "Kategorično zanikamo obtožbe, da smo manipulirali pri merjenju izpušnih plinov. Spornega programa nikoli nismo in nikoli ne bomo vgrajevali v naše avtomobile," so zapisali v družbi.

Pred sedežem Volkswagna aktivisti Greenpeacea od proizvajalca zahtevajo, naj objavi vse podatke o spornih emisijah.
Pred sedežem Volkswagna aktivisti Greenpeacea od proizvajalca zahtevajo, naj objavi vse podatke o spornih emisijah. FOTO: Reuters

Da je poleg Volkswagna in Audija tudi Daimler vpleten v škandal z izpušnimi plini, so trdili v nemškem združenju za varstvo okolja DUH. V škandal sta po mnenju združenja vpletena tudi BMW in Opel. BMW je vpletenost že v četrtek zanikal, in sicer po tem, ko so delnice podjetja močno padle.

Preiskave uvedli tudi drugod

Danes so uvedbo preiskave potrdili tudi norveški preiskovalci, prav tako je samostojno preiskavo napovedala pristojna britanska agencija. Napovedujejo jo tudi v Italiji, sprožili so jo tudi v Indiji. Oglasili so se tudi Avstralci, ki od Volkswagna terjajo takojšne odgovore.

Volkswagen je pred dnevi priznal, da je v več kot 11 milijonov modelov z dizelskim pogonom vgradil programsko opremo, s katero so prirejali izpušne pline.
Volkswagen je pred dnevi priznal, da je v več kot 11 milijonov modelov z dizelskim pogonom vgradil programsko opremo, s katero so prirejali izpušne pline. FOTO: Reuters

Temeljito preiskavo je že pred tem napovedala Francija. Pristojni organi bodo po besedah okoljske ministrice Segolene Royal z nenapovedanimi testi na okoli 100 naključno izbranih modelih vozil na francoskem trgu preskusili, ali ti spoštujejo pravila glede izpustov.

Kaj pa Slovenija?

Direktor agencije za varnost cestnega prometa Igor Velov pojasnjuje, da v Sloveniji nimamo homologacijskega organa z laboratorijem, kjer bi preverjali tovrstno ustreznost vozil, saj ga ne potrebujemo. Za nas namreč veljajo isti standardi kot drugod po Evropi, zato zadostujejo ugotovitve evropskih laboratorijev.

Direktor agencije za varnost cestnega prometa Igor Velov
Direktor agencije za varnost cestnega prometa Igor Velov FOTO: Miro Majcen
V Nemčiji sta dva takšna laboratorija, na katera se proizvajalec vozil sicer sam obrne pred lansiranjem novega vozila na tržišče. Tam ugotavlja, ali je vse v skladu z evropskimi standardi. Po razkritju prevare bodo morali domnevne nepravilnosti znova potrditi v enem od teh laboratorijev, šele nato bo verjetno sledil vpoklic vozil s sporno opremo. Če bodo ugotovili nepravilnosti, bo proizvajalec poskusil te odpraviti, sicer bodo morali bodisi vrniti denar ali ponuditi drug avtomobil.

’Z vpoklici bi morali začeti takoj’

Prepričan je, da bi morali takoj začeti z vpoklici, da čim prej preprečijo nadaljnjo škodo. "Ampak ne bo šlo čez noč, trajalo bo lahko tudi eno leto, saj je na milijone vozil," je dodal. Velov je še spomnil, da se odpoklici vozil stalno dogajajo pri vseh proizvajalcih.

"Mislim, da proizvajalci zelo dobro vedo, kaj je narobe. Morali bi se takoj odzvati in pomiriti ljudi, predvsem poslati sporočilo kupcem, da napaka ne vpliva na njihovo varnost," je poudaril Velov. "Nadalje morajo priznati, da so naredili veliko škodo okolju, in poravnati račun," je dodal.

Volkswagnovi kitajski družbi zanikata vpletenost v afero

V dveh kitajskih tovarnah nemškega proizvajalca avtomobilov Volkswagen so sicer danes zanikali vpletenost v škandal, povezan z manipulacijami pri merjenju škodljivih izpušnih plinov. Kitajska je ključna za Volkswagen, ki je lani na tem trgu prodal največ avtomobilov, in sicer 3,67 milijona. Avtomobili na dizelski pogon sicer na kitajskem avtomobilskem trgu predstavljajo le majhen delež.

Ob pričakovanju prihoda novega prvega moža delnice navzgor

Evropske borze so četrtkovo trgovanje končale v rdečem, potem ko je afera Volkswagen, ki je odnesla prvega moža Martina Winterkorna - ta je po izbruhu afere odstopil s položaja - povsem zasenčila sicer pozitivne nemške gospodarske kazalce.

Dogajanje pričakovano vpliva na tečaj delnice Volkswagna. Potem ko so delnice po izbruhu škandala, povezanega z manipulacijami pri merjenju škodljivih izpušnih plinov, potonile, so po Winterkornovem odstopu začele pridobivati. V četrtek so se okrepile za več kot pol odstotka, danes pa so se v prvih minutah trgovanja podražile kar za štiri odstotke.

Razlog za tolikšno rast tečaja delnice Volkswagna je pripisati pričakovanjem o imenovanju novega šefa družbe.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (288)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Šušterši? Primož
27. 09. 2015 20.27
+2
kaj ma veze kok izpusta imajo te avtomobili? raje naj se zamislijo koliko izpusta je ko bombardirajo iz zraka!! kaj tam vse zgori v zrak
UltrasBGD 2
27. 09. 2015 09.32
-1
Vedno so govorili vsi da je VW traktor za 5 oseb.
UltrasBGD 2
27. 09. 2015 09.30
-1
Vedno sem govoril da ima Fiat najboljse dizel motorje. Pa se kako prav sem imel.
vikinus
27. 09. 2015 00.37
+4
Jaz govorim ze nekaj casa da so nemci navadni pohlepni kapitalisti in nic drugega, pa jih se kar kujete v zvezde.
VSEZNALECno1
26. 09. 2015 19.58
+2
Opazili smo močno podvojeno 80X koncentracijo onesnaževanja, baje se je murgeljčan pripeljal v Golfu karavan, parkiral na pločniku (ITAK). Sam avto presege dovoljene izpuste za 40X , pa še mali prdec voznika je dal multiplikativne učinke ....... pa to.......
DržavniSekretar
26. 09. 2015 17.39
+6
Se prav, da Kučan močno onesnažuje ozračje.
korintos23
26. 09. 2015 18.11
-3
puspan
26. 09. 2015 17.27
+0
Slovenski avtomobilski eksperti definitivno podali strokovno mnenje o Golfu. Odločitev je padla, kar pomeni, da v Sloveniji nihče ne bo več vozil tega vozila. Vzrok za takšno odločitev je vsesplošno znan. Nihče od imenovanih nima toliko denarja, zato se raje odločajo za nakup Dacie, ali Kie, ker so cenovno sprejemljivi in nudijo ugodne kredite z odplačevalno dobo na minimalno 72 mesečnih rat v višini 130,00 €. Edini predpogoj je redno plačevanje elektrike in komunalnih storitev.
MajsterMiloš
26. 09. 2015 18.07
+2
dacia je cool, poševnooka kia mi odžira sredstva. sem ti že zadnjič rekel, da drži čekane pri miru in se sam odstrani. to ni javna uprava.
puspan
26. 09. 2015 19.31
+1
Aja, ti bi kar odstranu? A si ti malo s časom v zaostanku?
brddd
26. 09. 2015 17.09
+7
NAVADNA KONZERVA OD AVTA
ROMELS
26. 09. 2015 14.32
+8
V Švici so prepovedali prodajo VW. Cene bodo padle.
Vabis
26. 09. 2015 14.36
+2
Kar naj padejo...V moji garaži vseeno ne bo fw-ja.
ROMELS
26. 09. 2015 14.41
+7
korintos23
26. 09. 2015 18.12
+1
ROMELS
27. 09. 2015 10.13
+1
Vabis
26. 09. 2015 14.16
+3
Ni kaj fw je tnajbul avto:)
ONniON
26. 09. 2015 11.13
+5
danska , češka, slovaška, poljska prepovedujejo vstop migrantom-beguncem, norveška konservativna vlada ki jo vodi erna Solberg je izgnala vse ilegalne migrante iz države, švedsko pa vodi skrajno leva vlada in stvari niso normalne , škoda
1907955
26. 09. 2015 10.26
+5
Tudi Velov blefira: kakšen vpoklic? Lahko sicer odšravfajo to napravico, ne morejo pa zmanjšat izpustov...
1907955
26. 09. 2015 10.23
+2
24ur, napačen prevod: ne gre za delovne stroje, ampak za GOSPODARSKA VOZILA...
mulc113
26. 09. 2015 10.21
+6
"Tako naj bi pred leti vozil vinjen in naj bi se pred policisti zaklenil v stanovanje, a mu sporno početje ni bilo nikdar dokazano. Osumili so ga tudi posilstva, kar pa je pripisal političnim nasprotnikom, in tudi v tem postopku ni bilo ugotovljeno nobeno kaznivo dejanje." Sedaj žena pada po stopnicah. Tak človek na takem položaju? Na takem položaju mora biti človek, ki ne kompromitira ugleda agencije. Ali je Velov za ta položaj primeren?
Uporabnik113089
26. 09. 2015 12.49
+3
Kdo naj bi pretepel ženo? Igor Velov se je lotil le popravila pralnega stroja....
1907955
26. 09. 2015 10.16
+4
Seveda Müller ni vedel in ni imel prstov zraven pri goljufiji s prikritimi previsokimi izpusti...bla, bla...Zanima me, kateri proizvajalec avtomobilov pa ne goljufa na tak al' pa podoben način. 1000 Porschejev ima toliko izpustov kot naš TEŠ 6.Sicer pa, kaj lahko sploh naredijo? Lahko odstranijo 10 milijonov tehle goljufivih napravic,izpustov pa ne morejo zmanjšat... Karavana gre dalje in svinja okolje še naprej.
NoviceResnice
26. 09. 2015 09.03
+1
Škratek murgelski obožuje VW...ta dvolučnost v levakih je neizmerna: Družbo Volkswagen je še pred drugo svetovno vojno ustanovila nacistična Nemška delavska fronta. Prav tako iz tridesetih izvira tudi konkurenčni Porsche, s katerim je bil VW desetletja zapleten v nadaljevanko ljubezni in sovraštva. Zadnja epizoda te serije se je odvila med letoma 2005 in 2009 in se končala s sporazumom o združitvi, kar se je dve leti kasneje tudi zgodilo....
Burt
26. 09. 2015 08.45
+0
spet je kriva amerika.Da so goljufali evropejci ki so brezmadežni
FrancRode
26. 09. 2015 08.36
+3
VW kupi človek brez domišljije. Najbolj precenjen avto, ki ti ničesar ne nudi!
1907955
26. 09. 2015 10.18
+3
Kako da ničesar ne nudi? Najmanjše izpuste...
laycan
26. 09. 2015 06.49
+5
kako se lahko ameri gredo neke ekologe.pod 5.0L.motorjev sploh ne poznajo.ka ne govorimo o jedrskih poskusih v stratosferi.pa NASA,itd....
DonDonDan
26. 09. 2015 06.52
+6
Goljufanje je v Ameriki zelo nepriljubljeno. V tem je point.
NoviceResnice
26. 09. 2015 07.24
+6
NoviceResnice
26. 09. 2015 07.26
-3
Brabus
26. 09. 2015 06.29
+9
Zato pa vsi naftaši žrejo 3-4L na 100km, brez izpušnih plinov in saj, se že sprašujem, če sploh pride do vžiga v motorju. Ampak , to počnejo že vsi proizvajalci avtomobilov, samo, za njih smo izvedeli sedaj, za druge bomo pa kasneje. Ne vem pa, koliko onesnažujejo okolje Ameri z svojimi 5.0 L motorji in industrijo. To je ekonomski napad na Europo, kar si Ameri že kar nekaj časa prizadevajo.
NoviceResnice
26. 09. 2015 07.24
+1