Gospodarstvo

Dokapitalizacijo lahko preprečijo še sindikati

Ljubljana, 21. 09. 2011 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Država bo z 49,5 milijona evrov sodelovala pri dokapitalizaciji Adrie Airways, banke upnice bodo skupaj namenile nekaj manj kot 20 milijonov. Gorenjska banka s svojo terjatvijo ne bo sodelovala pri dokapitalizaciji.

Ministrstvo za promet bo v sodelovanju z ostalimi ministrstvi do 30. septembra vladi predložilo predlog znižanja odhodkov državnega proračuna v višini predvidene dokapitalizacije Adrie Airways. O sklepu vlade glede dokapitalizacije letalskega prevoznika bodo obveščeni tudi pristojni parlamentarni odbori.

Delničarji Adrie Airways so na skupščini soglasno podprli dokapitalizacijo družbe s stvarnimi vložki v višini 19,7 milijona evrov in denarnimi vložki v višini 50 milijonov evrov. Njihova odločitev je usklajena z današnjim sklepom vlade in dogovorom z bankami.

Dokapitalizacija Adrie Airways je potrjena, nujen je še dogovor s sindikati.
Dokapitalizacija Adrie Airways je potrjena, nujen je še dogovor s sindikati. FOTO: Damjan Žibert

Banke upnice naj bi torej vplačale svoje terjatve, in sicer NLB v višini 13,8 milijona evrov oziroma 25 odstotkov terjatev, UniCredit Banka v višini 1,25 milijona evrov oziroma 25 odstotkov terjatev, Hypo Alpe-Adria-Bank v višini 1,28 milijona evrov oziroma 15,34 odstotka terjatev in Abanka Vipa 3,4 milijona evrov oziroma 50 odstotkov terjatev. Gorenjska banka s svojo terjatvijo ne bo sodelovala pri dokapitalizaciji. Slednjemu vpisu oziroma vplačilu novih delnic bo sledilo še 50-milijonsko nakazilo države, kar naj bi ob vpisu novih delnic bank upnic zadostovalo za nadaljnje delovanje edinega slovenskega letalskega prevoznika.

Do konca septembra mora biti denar iz dokapitalizacije že na računu, sicer sledijo drugi postopki insolventnosti in morebiti tudi stečaj. Od 50 milijonov evrov državne dokapitalizacije bo 3,5 milijona evrov šlo za takojšnje poplačilo polovice dolga do Abanke Vipa, ki se je edina odločila za 50-odstotno konverzijo svojih terjatev. Prestale banke teh sredstev ne bodo prejele, saj je sklenjeni dogovor drugačen od prvotnega o 50-odstotni konverziji terjatev, takojšnjem poplačilu dela dolga in poplačilu preostalega v petih letih.

Nov dogovor z manjšo konverzijo terjatev bank ne predvideva takojšnjih poplačil. Prav tako se krediti ne bodo vračali pet let, temveč bo na njih enoletni oziroma v primeru Gorenjske banke, ki se sploh ni odločila sodelovati v konverziji, dve leti. Vračanje dolgov pa je nato predvideno devet let do leta 2020. Od 50 milijonov evrov vredne denarne dokapitalizacije bo šla glavnina sredstev, to je 23 milijonov evrov, za poplačilo zapadlih terjatev ostalih upnikov. Druga sredstva pa bodo namenjena stroškom prestrukturiranja in pokrivanju planirane izgube v letu 2011 in 2012, medtem ko naj bi leta 2013 Adria poslovala s pozitivno ničlo.

Izvršni direktor Adrie Klemen Boštjančič je prepričan, da je za podjetje dobro, da je 30. september zadnji rok za izvedbo načrta finančne sanacije, saj trenutna negotovost negativno vpliva na poslovanje podjetja. "Zlasti od julija dalje čutimo izrazit upad potnikov in prodaje Adrijinih kuponov," je opozoril. Po zagotovitvi finančnega prestrukturiranja pa se pravo delo za Adrio šele začenja, saj bo za dolgoročno preživetje ključna poslovna sanacija. Predstavnik malih delničarjev Rajko Stanković je poudaril, da so lastniki vodstvo podjetja opozorili, da bo Adria naslednjih devet let, kolikor časa bo tekel program sanacije, prepuščena sama sebi in ne more pričakovati nove pomoči države ali bank.

Novi vladni pogoji

Vlada je pred današnjo skupščino potrdila sodelovanje pri dokapitalizaciji slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways v višini 49,5 milijona evrov ob pogojih, da banke upnice terjatve konvertirajo v kapital družbe skupno najmanj v višini 25 odstotkov vseh terjatev bank upnic do Adrie ter da današnja skupščina sprejme ustrezne sklepe o dokapitalizaciji z denarnimi in stvarnimi vložki.

Vlada je poleg konverzije vsaj četrtine terjatev upnic v kapital družbe in skupščinskega sklepa za dokapitalizacijo Adrie Airways postavila dva dodatna pogoja, in sicer da družba in banke sklenejo dogovor o prestrukturiranju preostanka terjatev bank ter da družba in reprezentativni sindikati najpozneje v enem mesecu po skupščini sklenejo kolektivno pogodbo, ki bo znižala stroške poslovanja družbe ter zagotavljala finančno vzdržnost in transparenten nadzor nad stroški.

Za sodelovanje države pri dokapitalizaciji je bil potreben tudi rebalans letošnjega državnega proračuna, ki ga je državni zbor potrdil pretekli petek.

Skladno z omenjenim dogovorom se terjatve posamezne banke iz sredstev dokapitalizacije ne poplačujejo, razen v primeru, da banka v osnovni kapital družbe konvertira najmanj 50 odstotkov svojih terjatev. Terjatve bank iz sredstev dokapitalizacije se lahko dodatno poplačajo do višine prostih likvidnih sredstev družbe oziroma do največ 15 odstotkov celotnih terjatev bank pod pogojem, da banke družbi hkrati odobrijo revolving kredite vsaj v višini, ki ustreza prejetemu poplačilu in za obdobje, ki ustreza prestrukturiranju preostalih kreditov.

Krediti družbe, odobreni po zakonu o jamstveni shemi, se skladno z dogovorom poplačujejo v skladu z obstoječimi pogodbenimi določili in pod pogoji, ki jih določa zakon. Kredit družbe, ki ga je iz sredstev SID banke odobrila Unicredit banka Slovenije, se poplačuje v skladu z obstoječimi pogodbenimi določili. Preostali krediti oziroma deli kreditov, ki niso delno ali v celoti konvertirani v kapital družbe ali poplačani, se prestrukturirajo na način, da se dogovori najmanj enoletni moratorij na odplačilo glavnice, njihova ročnost pa se podaljša na konec leta 2020.

Pogoj vlade je tudi, da banke upnice soglašajo, da družba proda poslovno nepotrebno premoženje in da ima posamezna banka, ki ima poslovno nepotrebno premoženje zastavljeno za svoje terjatve, pravico do poplačila iz prodaje takega poslovno nepotrebnega premoženja, pri čemer morebitni presežek sredstev iz prodaje glede na obstoječe zavarovanje ostane družbi.

Imenovali posebnega revizorja

Adria Airways
Adria Airways FOTO: Damjan Žibert
Adria Airways je lani zabeležila 63,07 milijona evrov čiste izgube, potem ko je predlani izguba znašala okoli 14 milijonov evrov. Ob neupoštevanju razvrednotenj letal bi čista izguba znašala 25 milijonov evrov. Dokapitalizacija je nujna za obstoj družbe.

Lastniki Adrie so na današnji skupščini na predlog PDP imenovali tudi posebnega revizorja. Družba BDO Revizija bo preverila 17 vsebinskih poslov Adrie v zadnjih petih letih. Poseben poudarek bo na izgradnji poslovne stavbe in tretjega hangarja, nepremičninskih poslih, sklepanju pogodb s kupci ter dodeljevanju ugodnosti, politiki vodenja zalog, sklenitvi pogodb za svetovalne storitve, obračunavanju plač in ekonomski upravičenosti nakupa letal ter uvedbe ali ukinitve posameznih destinacij.

Odpuščanja in več dela za isto plačo?

Da bodo sklepi uresničeni, je do 30. septembra potreben še dogovor s sindikati. Pogajanja o novi kolektivni pogodbi z zaposlenimi intenzivno potekajo vsak dan. Kot je zagotovil izvršni direktor Adrie Robert Vuga, so konstruktivna in prepričan je, da bo dogovor dosežen. "Bilo bi res nekaj nenavadnega, da bi sedaj na koncu, ko smo blizu dolgoročni rešitvi za Adrio, družbo pokopali zaposleni," je poudaril.

Po njegovih besedah se pogajajo vsi štirje sindikati, med njimi tudi sindikat kabinskega osebja. Bistvena je uskladitev, kako maso plač, ki je določena v planu prestrukturiranja, razdeliti med zaposlene. Hkrati se pogajajo o pogojih dela in delovni obremenitvi. "Dejstvo je, da bo za približno takšne plače, kot so danes, treba v Adrii delati bistveno več," je opozoril Vuga, ki o številkah ni želel špekulirati.

Prav tako ni mogel povedati, koliko zaposlenih bo zaradi zmanjšanega obsega poslovanja, ki je načrtovan v poslovni sanaciji, izgubilo službo, saj program presežnih delavcev še ni pripravljen. V javnosti se sicer pojavlja številka o 22-odstotnem zmanjšanju števila zaposlenih, ki jih je sedaj v Adrii okrog 450, od tega 140 pilotov in 120 stevardes.

30. september je še vedno dan D za Adrio, saj mora biti do takrat do konca usklajen delničarski sporazum in tudi kolektivna pogodba, katere predlog bo glede na sedaj izraženo zahtevo sindikatov, da bi o njej glasovali zaposleni, moral biti pripravljen do ponedeljka. Nato bo tudi letalsko osebje imelo dovolj časa, da se opredeli do njega.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
23. 09. 2011 14.21
Slovenija pa ne zmore investicije v eno moderno žago za razrez lesa!!!!!!!!!!!!!!? Vredno razmisleka, mar ne!
ivo55
23. 09. 2011 14.17
Kakor koli že, dokapitalizacijo bi morali ustaviti DAVKOPLAČEVALCI. Se pravi imeti moč, da preprečijo diletantom brez ure dela pri ustvarjanju nove vrednosti neodgovornemu razmetavanju njihovega denarja! Kako fantastično se morajo počutiti naši bajno plačni nadzorniki, ko "modro " premetavajo tuje milijone, pa še to pod marelo zavaravanja na tuj račun, za nespametno in škodljivo kimanje .... Nič krivi Markoti pa to plačujejo enkrat, pa še spet , in znova tretjič...
skydrol7
23. 09. 2011 13.07
Adria dobila 50 mil.cash injekcije ..... izguba v 2010 > 63mil...... 22% znizanja zaposlenih.. zamenjava vodstva druzbe v 2 letih.... tesno sodelovanje z Croatia Airways...... Srecno Adria !!!!!
volek
23. 09. 2011 09.06
Upam da gre AA v stečaj. Nemške turistične agencije bodo začele ponujati počitnice in čarter polete tudi z Brnika, tako kot to delajo že v veliko evropskih državah. Potem bo ponudba počitnic z vključenim letalskim prevozom vsaj 20% nižja kot sedaj in marsikdo si bo lahko privoščil oddih kar si prej ni mogel.
Peter Kralj 1
23. 09. 2011 03.23
Najprej so jo požrli (lastniki, vodstvo in banke), delavci pa naj zapitek plačajo?
crnkamn
23. 09. 2011 01.17
bostjan lavtizar: rajs nasa podjetja kot pa grcijo. ne grciji, in ne izgubarskim podjetjem! ce je interes da imamo nekaj lastnine drzavne, zamenjajte ljudi ki vodijo druzbo v minus, naj bodo kazensko in premozenjsko odgovorni, pol bomo pa vidl kdo se bo od teh zapravljivec sploh se grebu in govoru kako so sposobn!
quantum
22. 09. 2011 20.10
limonca, precej neumnosti si natresla, cenim pa tvoj entuziazem. Adrija je naredila največjo neumnost z nakupom CRJ-jev pred leti (mislim na stotke in dvestotke) ker je RPK, RSK na nivoju biznis jetov. Seveda če ne misliš z nakupom Alfe, Brava in Charlija v začetku devetdesetih, ko so piloti izsilili Kocjančiča, ta se provizij ni branil in Superce zamenjal za A320. BTW: Bili so eden izmed prvih prevoznikov. Nadalje, nobeden prevoznik ne sodeluje z aerodromom v takem smislu kot si predstavljaš. Take ideje so unikum slabega letalskega menedžmenta in zato je Aerodrom lastnik Tehnike. Produkt je problem Adrije, ter predvsem menedžment, katerih za ta specifičen posel v Sloveniji nimate in pika! Poslovnega modela nacionalnega prevoznika ne moreš spreminjat, zato je kakršno koli reševanje nesmiselno. Ob tem pa je treba povedat, da je Adrija za Slovenijo podjetje strateškega pomena. Skratka, davkojemalci v Sloveniji so lahko zadovoljni, da imajo tako naivne davkoplačevalce. Kajti, zahtevat 50 jurjev, ob tem govorit da pokrivaš izgubo za nazaj in dve leti naprej, ob tem veš da ne moreš fehtat za denar naslednjih devet let ob enem pa se pretvarjat da ne veš točno kako bo zgledalo prestrukturitanje in krivdo oz odgovornost valit na zaposlene. To je ne samo neodgovorno, vendar za menedžerja tudi neetično.
Motomanija
22. 09. 2011 19.59
rajs nasa podjetja kot pa grcijo
JanZiska
22. 09. 2011 12.22
Zakaj država dokapitalizira Adrio? Adrija nima nobene konkurenčne prednosti, je predraga in premajhna. prvaovrstana nemunost, koga s tem država ponovno rešuje? Vsem je jasno, da Adrije na more in ne bo poslovala pozitivno. Zakaj matati denar stran? A se je Isajlovič tako določil???
idrca
22. 09. 2011 12.02
al bi tudi mene dokapitalizirali samo z dosti manj evri ker imam minus na kartici
przelmuding
21. 09. 2011 23.35
Če se sindikati ne dogovorijo pa lepo v stečaj, kot vse ostale firme, zakaj bi spet mi ki delamo za minimalno plačo sanirali podjetje , ki je vreča brez dna. Pa še to, letimo lahko iz Graza in to ceneje.
Eastman
21. 09. 2011 22.34
Pa kako je mogoče da je Adria v rdečih številkah saj imajo najbolj sposobne managerje, zadovoljne zaposlene z visokimi plačami da niti ne govorim da je v upravnem odboru profesor ekonomije MAKS TAJNIKAR in to že skoraj 10 let... toliko kolikor je ADRIA v rdečih številkah!
tali?ni tom
21. 09. 2011 21.27
zanimivo , ampak socializem je minil leta 91 in ni mi jasno da država z denarjem ki mi ga ukrade od plače,položnic,goriva,cestnine ,zdravil in ostalih fint ki si jih "strokovnjaki IZMIŠLJAJO VSAK DAN PLAČUJE FIRME KI SO JIH OBKRADLI VODILNI MOŽJE!!!!!!!!!!!!!!!!! briga mene za adrijo in vse firme ki so jih zafural nesposobni ljudje , država pa jim potem še plačuje ker je vnes politika , medtem ko nam grozijo z manjšimi pookojninami ,plačljivim zdravstvomin kaj vem še čim ! to se mora nehat enkrat , ljudi ki to omogočajo pa zapret za vekomaj ! a meni kdo plača položnico če je ne morem sam ??? ne , ampak mi rubijo, od države do njenih parazitskih firm , medtem ko jih po drugi strani mi rešujemo iz propada , ki ga ustvarijo nsesposobni menedžerji ki jih na položaj postavi pripadnost stranki ! tega preprosto mora biti konec ! naš denar pa naj gre za zdravstvo,penzije,šole in firrme ki pošteno delajo !
Turgensis
21. 09. 2011 21.13
@limonca4 načeloma je to prava kapaciteta, ker če nimaš 150 potnikov za na letalo, je boljše da takšne linije ukineš, ker niso dobičkonosne. Pri naši adriji imajo neko čudno logiko, imajo raje drage karte in prazna letala, medtem ko imajo ostali cenejše karte ter polna enaka letala. Na silo vzdržujejo linije, ki bi jih bilo boljše ukinit. A320 družina sodi med letala short to medium range in ne zadošča za let iz evrope do zda. Npr British airways je na A318 dal samo 32 sedežev za let iz londona do new yorka, letalo ima postanek na Irskem, drugače ne zmore te poti, tako da to definitivno niso letala za dolge polete. Lp
bnam 2707
21. 09. 2011 20.51
se pravi dokapitalizacija,uprava pa ostane enaka.Kam to vodi?Na zeleno vejo prav gotovo ne!
finec
21. 09. 2011 19.53
Sindikati so Pahorju zjebali vse reforma, pa da nebi mogli še Adrie.
limonca4
21. 09. 2011 19.34
fox12, če bi bila kapaciteta ta prava, potem je res bolj smiselno imeti A319 in A320, samo ker so le bližnje destinacije in premalo število potnikov (slabša kapaciteta) je pa bolj smiselno imeti kakšnega "slabšega". Še to, A319 ima dolet do 3700 nmi, A320 pa 3300 nmi, odvisno od modela. In to nista majhna doleta. Pa lp
nik500
21. 09. 2011 18.53
w_sharky 21.09.2011, 12:41 je rekel " .... Adria je vreca brez dna ... ..." Isto velja za Slovenske železnice....
Trgovina Burja
21. 09. 2011 17.17
kdo bi pa meni dokapitaliziral vsaj desettisoč evrov
wsharky
21. 09. 2011 15.42
... Borutek bo izdal dekret, da mora vsak slovenec neglede na njegovo financno situacijo prispevat 500 eur za dokapitalizacijo Adrie in 500 eur za dokapitalizacijo NLB ... tako bo vsak slovenec pomagal ne samo Adrii temvec tudi najel kredit pri NLB in ji s tem pomagal iz rdecih stevilk .... ju hu hu ...