Gospodarstvo

Adria bo sodelovala s Hrvati

Ljubljana, 19. 09. 2011 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski in hrvaški letalski prevoznik sta dosegla dogovor o skupnem modelu poslovnega sodelovanja. Tako želita Adria Airways in Croatia Airlines doseči boljšo učinkovitost in skupno izkoristiti tržni potencial.

Adria bo sodelovala s Croatian Airlines.
Adria bo sodelovala s Croatian Airlines. FOTO: Miro Majcen

Vodstvi hrvaškega in slovenskega letalskega prevoznika, Croatie Airlines in Adrie Airways, sta dosegli dogovor o skupnem modelu poslovnega sodelovanja. Cilj je doseganje boljše učinkovitosti in sinergijskega izkoriščanja tržnega potenciala obeh podjetij. Prvi korak v sodelovanju bo usmerjen v racionalizacijo koriščenja flote, so sporočili iz Adrie, in sicer prek recipročnega kratkoročnega najemanja letal. Po njihovih pojasnilih trenutno še ni možno govoriti o konkretnih linijah, temveč le o načinu sodelovanja iz naslova zmogljivosti.

Adria Airways napreduje tudi pri pogajanjih z bankami. Dogovor med Adrio Airways in bankami upnicami glede višine konverzije terjatev je namreč skoraj v celoti usklajen, zdaj pa je na potezi vlada, ki mora spremeniti svoj sklep glede sodelovanja pri 50-milijonski dokapitalizaciji, saj konverzija terjatev bank verjetno ne bo 50-odstotna, pojasnjuje glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič.

Flota Croatie Airlines vključuje letala airbus A319 (132 sedežev), airbus A320 (164 sedežev) ter dash Q400 (76 sedežev), flota Adrie Airways pa poleg airbusov A319 in A320 vključuje tudi letala canadair regional jet CRJ 900 (86 sedežev) in CRJ 200 (50 sedežev). Adria Airways prvenstveno potrebuje letala tipa dash, Croatia Airlines pa je na določenih linijah zainteresirana za koriščenje letal CRJ 900.

Oboji želijo več dobička

Prevoznika sta na področju najemanja letal redno sodelovala, a je slednje vključevalo le kratkoročne ad hoc najeme zlasti v obdobju turistične sezone. Tesnejše sodelovanje obeh podjetij je možno na področju skupnega letenja na določenih linijah s ciljem doseganja višje dobičkonosnosti.

"Tu govorimo predvsem o regionalnem sodelovanju in interesnem povezovanju dveh podjetij. Takšni potezi bo sledil tudi pozitiven odziv Bruslja, ki podpira takšne oblike regionalnega sodelovanja. Dogovor Croatie Airlines in Adrie Airways predstavlja način boljšega koriščenja zmogljivosti, dolgoročno načrtovano sodelovanje pa bo prineslo tudi pozitivne učinke za obe podjetji," je ob tem povedal predsednik uprave Croatie Airlines Srećko Šimunović.

Croatian Airlines se je sicer tudi sam znašel v težavah, iz katerih mu je s subvencijami pomagala država. Vzrok za njihove težave naj bi bil predvsem prihod nizkocenovnikov.
Croatian Airlines se je sicer tudi sam znašel v težavah, iz katerih mu je s subvencijami pomagala država. Vzrok za njihove težave naj bi bil predvsem prihod nizkocenovnikov. FOTO: Reuters
Oba prevoznika sta člana mednarodnega letalskega združenja Star Alliance, kjer so tovrstna sodelovanja običajen način poslovanja.

"Dejstvo je, da je Adria Airways tik pred zaključkom finančnega prestrukturiranja, kar je pogoj za poslovno sanacijo podjetja. Optimizacija flote in regionalno sodelovanje sta pomemben del poslovne sanacije," je dodal glavni izvršni direktor Adrie Airways Klemen Boštjančič.

Izvršni direktor Adrie Airways Robert Vuga pa je izpostavil dosedanje izvrstno sodelovanje med Croatio Airlines in Adrio Airways ter dodal, da obstaja veliko odprtih možnosti za doseganje operativnih sinergij, ki bodo odločno vplivale na stroškovno učinkovitost obeh podjetij.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trifon
21. 09. 2011 00.44
Info iz neta uprava se pogaja s sindikati v Adriji????? Pa kaj je z vami Adrijaši? Zastonj hočete denar od NLB, ki jo bomo dokapitalizirali mi davko plačevalci zato, da vam bo rešila rit in še pogajati se hočete koliko vas bo ostalo." Komu zvoni"? Parim udbo upokojenim pilotom, ki še zmeraj molzejo Adrijo povejte, da je cajt za penzijo. Zamenjajte nesposobno pasivno komercijalo in ne ukinite linije ampak jih nafilajte s potniki oz. spremenite svoj način pasivne prodaje. Gorivo, ki vas tepe lahko kupujete tudi kje drugje kot pri edinem dobavitelju na Brniku, seveda bo nekdo ob debelo kuverto ampak vi boste lahko spustili cene in začeli leteti bolj konkurenčno, pa znebite se zastarelih RJ200, ki so samo za zgubo delat. Prodajte jih za rezervne dele, ker je to edini način, da se jih znebite brez izgube. Prodali ste tehniko edini del Adrije, ki je bil nekaj vreden ker je bil v lasti Adrije, vse ostalo je tako ali tako na lizing in kredite. Aerodrom, ki je sedaj lastnik Tehnike vas bo še dodatno olupil in razložite nam davko plačevalcem kaj boste prodali potem, da boste poplačali dolgove do aerodroma. Morda letala, ki niso vaša, stavbo, ki je na lizing in kredit kaj???? Dajte uporabite malo ampak res malo kmečke logike in ne bodite preveč ponosni, da ste nacionalni prevoznik, ker za enkrat se največji nacionalni posmeh. Gospoda Boštjančič in Vuga malo poglejta na vzhod in vama bo jasno kje je pomanjkanje letalskih prevoznikov, ki lahko letijo v Evropo,ker so ostali na črni listi. Air Berlin je to že naredil z nič manj kot 30 letali prav tako prihajajo ostali. Res je, da imate samo par Airbusov ampak avion ni hotel, ki ga enkrat postaviš in je tam dokler se ne sesuje sam vase. Letalo se da premaknit, "Letalo - leteti" na mesta kjer jih primankuje. Če sindikati niso za to opcijo potem je nekaj narobe z njimi. Piloti lahko godrnjajo ampak, ko gredo delat v tujino preko Airbusa so lepo tiho, ker jih dobro plačujete. Ring Ring a še čakate, da se bo kaj zgodilo???
SLOVENISTAN
20. 09. 2011 17.16
Končno dobra poteza!! PILOTISTA vsa čast !!
ja_to_sem_js
20. 09. 2011 14.26
Edina rešilna bilka bi morala biti stečaj!
skydrol7
20. 09. 2011 12.52
v takem stanju kot se nahaja Adria je vsaka resilna bilka dobrodosla...
murgeljparkeljc
20. 09. 2011 12.31
In stevardese iz Arnavutlukistana
murgeljparkeljc
20. 09. 2011 12.30
Hirvatistan Slovenya Airlines
Bor-chee
20. 09. 2011 12.16
Pozdravljam to odločitev. Samo bi se morala politika umaknit iz tako resne branže in noter nastavit profesionalce. Pa btw - hrvaški piloti in stevardese imajo nižje plače, imajo enako število letal (večjih in NOVEJŠIH) pa niso niti slučajno v takšnem minusu. Pa njihovi mehaniki šraufajo za Lufthanso in podobne... Tisti, ki pa je rekel, da naj se vežemo na Lufthanso - bravo mojster, zaradi takšnih, kot si ti, smo tukaj kjer smo! EU nas je po..bala do amena in nas še bo. In edino, kar nas še lahko reši, da se bolj orientiramo proti jugu - tam vsaj veš na čem si in še vedno je velik trg. Pa nisem Jugonostalgik, samo realist. Pa lep dan
titovka
20. 09. 2011 11.40
bratje, naj vam bo sreča naklonjena!!
SLOISTRA
20. 09. 2011 08.06
Vsako sodelovanje s hrvaško je totalna izguba. Morda bi se lahko na dosedanjih napakah kaj naučili. Še ena izmed neumnih potez.
rko
20. 09. 2011 08.05
RYANAIR, EASYJET, PROSIM PRIDITE !
24Ppkur
20. 09. 2011 06.30
ne gre ali ne znajo ... vse stremi v Jugovino ... da bi vsaj na zahod (lufthansa...ipd)
cockroach
19. 09. 2011 22.33
vsa letala se da napolnit in to do zadnjega sedeza, le trzno se je treba obnasati. neumno je pricakovati, da bodo imeli polno zasedenost ob trikrat in vec visjim cenam od konkurence, ki letijo le oar kilometrov stran na iste lokacije.
izbriši mi profil admin
19. 09. 2011 21.47
Zahvale za nastalo situacijo gredo dolgoletnim vladnim figuram : ROP,JANŠA,PAHOR...., ki so nas odtrgali od modelov skandinavskih dežel in nas pripeli balkanu --- HVALA VAM ZA VAŠO LEVO USMERJENOST IN NESPOSOBNOST ---- FUJ !
binmister
19. 09. 2011 21.06
Adria je že odpisana sedaj pa še tile pridejo o jej o jej
binmister
19. 09. 2011 21.05
To kar je Adria pomoči dobila bo Croatia airlines pohapala tako kot slo.zemljo
Igor Hari 1
19. 09. 2011 21.02
KATERI GOSPOD JE Z AUDIJEM POVZROČIL NESREČO ...?????????????????????????????????''
Northwest
19. 09. 2011 19.30
Prihod nizkocenovnikov jim je povrocil tezave.Te nizkocenovniki imajo boljsa letala,so poceni in se ji se vseeno splaca.
Eastman
19. 09. 2011 19.26
Te bučke naj prodajajo komu drugemu... Adria je zainteresirana za letala, ki imajo 10 sedežev več kot njihova, Croatia pa za letala, ki imajo 10 sedežev manj od njihovih... in zaradi teh 10 sedežev razlike bodo dosegli bolšo izkoriščenost... KDO BO PA NAFILAL LETALA s 132 in 164 sedeži? TOLE SO SPET NEKE NEBULOZE UBER EKONOMISTA MAKSA TAJNIKARJA!
Eastman
19. 09. 2011 19.25
Te bučke naj prodajajo komu drugemu... Adria je zainteresirana za letala, ki imajo 10 sedežev več kot njihova, Croatia pa za letala, ki imajo 10 sedežev manj od njihovih... in zaradi teh 10 sedežev razlike bodo dosegli bolšo izkoriščenost... KDO BO PA NAFILALA LETALA s 132 in 164 sedeži? TOLE SO SPET NEKE NEBULOZE UBER EKONOMISTA MAKSA TAJNIKARJA!
Tone 12345
19. 09. 2011 18.26
Sem žeivel tudi v Nemčiji in ne kot delavec pač pa lastnik podjetja! ODGOVOR!! Včasih je bit boljš navaden delavec kot pa lastnik propadlega ali zapufanega podjetja!!