Gospodarstvo

Adria Airways in banke z dogovorom najkasneje v ponedeljek

Ljubljana, 15. 09. 2011 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenski letalski prevoznik in banke upnice naj bi najkasneje do ponedeljka dosegle dogovor o konverziji terjatev. V teku pa so tudi pogajanja s sindikati o novi kolektivni pogodbi, pravi direktor Boštjančič.

Adria in banke upnice naj bi se dogovorile najkasneje v ponedeljek.
Adria in banke upnice naj bi se dogovorile najkasneje v ponedeljek. FOTO: Jani Dolinšek

Vodstvo Adrie Airways in banke upnice so zelo blizu končnega dogovora o konverziji terjatev, ki naj bi bil sklenjen do konca tega tedna ali najkasneje v ponedeljek, je danes povedal glavni izvršni direktor slovenskega letalskega prevoznika Klemen Boštjančič. V teku so tudi intenzivna pogajanja s sindikati o novi kolektivni pogodbi.

Banke upnice – Nova Ljubljanska banka (NLB), UniCredit Banka Slovenija, Hypo Alpe Adria Bank, Abanka Vipa in Gorenjska banka – so se po informacijah časnika Finance v sredo ponoči dogovorile, koliko terjatev od približno 77 milijonov evrov bodo konvertirale v lastniški delež.

Eden od scenarijev je po poročanju časnika ta, da naj bi NLB, ki je največja upnica Adrie Airways, podobno kot UniCredit Banka Slovenija in Hypo Alpe Adria Bank konvertirala četrtino terjatev, Abanka Vipa menda polovico, Gorenjska banka pa nič.

Kot je povedal Boštjančič, vlada ve, kakšna so stališča bank, vendar še vedno vztraja pri svojih stališčih. "Dejstvo pa je, da bo končni dogovor zelo verjetno drugačen od tistega, ki ga je vlada sprejela na začetku, zato ga bo morala še enkrat potrditi," je pojasnil. Časa za rešitev, tako Boštjančič, ni več veliko, a teoretično dovolj, če so stvari usklajene.

Boštjančič je nedavno sicer poudaril, da ni pomembna le višina konvertiranih terjatev. "Zelo pomembno je vprašanje ročnosti kreditov in moratorija na plačilo glavnice. Bistvena razlika je, ali vračilo poteka pet, deset, petnajst ali dvajset let," je povedal.

Banke upnice zahtevajo tudi sprejetje nove podjetniške kolektivne pogodbe do 30. septembra. "To je ena od točk, kjer se stališče bank vsaj v zadnjih treh tednih ni popolnoma nič spremenilo. Banke so se glede tega tudi uskladile," je danes povedal Boštjančič.

Banke vztrajajo pri tem, da mora nova podjetniška kolektivna pogodba odražati načrt prestrukturiranja v smislu stroškov dela. "Ti so v veliki meri pogojeni tudi z določili kolektivne pogodbe. Tukaj ne bo nobenih odstopanj s strani bank," je opozoril Boštjančič.

Boštjančič je še povedal, da s sindikati potekajo tudi intenzivna pogajanja o novi kolektivni pogodbi.
Boštjančič je še povedal, da s sindikati potekajo tudi intenzivna pogajanja o novi kolektivni pogodbi. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je dejal, tečejo pogajanja s sindikati vsak dan in so precej naporna. "Tudi mi poslušamo očitke s strani sindikatov, da gre za neke vrste izsiljevanje, kar je pravzaprav res, ampak dejstvo je tudi, da je v vseh teh pogajanjih z državo, bankami en kup izsiljevanj," je povedal Boštjančič in dodal: "Vemo tudi, kdo konkretno v tem primeru drži škarje in platno v roki in kdo dejansko lahko postavlja te pogoje."

Boštjančič pričakuje, da bodo prišli v času, ki je še ostal za pogajanja, tako daleč, da bo verzija kolektivne pogodbe sprejemljiva tudi za sindikate oziroma za zaposlene. "Ker smo omejeni z načrtom prestrukturiranja, manevrskega prostora ni veliko," je opozoril.

Upravni odbor Adrie Airways je za 21. september sklical novo skupščino, na kateri bodo delničarji odločali o povečanju osnovnega kapitala s stvarnimi vložki – konverzijo terjatev bank – in z denarnim vložkom v višini 50 milijonov evrov, kar bi zagotovila država ob pogoju, da bi bile banke pripravljene konvertirati polovico terjatev. Za sodelovanje države pri dokapitalizaciji je potreben tudi rebalans državnega proračuna, o katerem danes na izredni seji razpravlja DZ.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danijel Fric
17. 09. 2011 22.54
Reševalec za 1000€ reskira življenje s hitro vožnjo rešilca in rešuje življenja Vojak za 1000€ reskira življenje. Gasilec za 800€ rešuje življenja. Učitelj za 900€ pripravlja ljudi na življenje. Zdravnik za 1000€ zdravi ljudi, politik in manager pa za 10.000€, pokvarijo vsem življenje.
a...z..09
15. 09. 2011 21.44
NLB ima dost denarja ampak nasega davkoplacevalskega ce so vegradu kar odpiral pipe naj pa se adriji pomagajo da bodo vsaj kaj nazaj dobil ker ce jo dajo v stecaj zgubijo se vec no ja pa se lahk pol vsak clan uprave vozi v sluzbo z svojmu letalu ker prodal jih bojo tezko
Pandemia
15. 09. 2011 17.25
kako se lahko NLB kaj dogovarja ko nima denarja???