Gospodarstvo

Adijo hipoteka, dobrodošel zemljiški dolg?

Ljubljana, 18. 05. 2009 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zakaj je v Sloveniji zemljiški dolg zapostavljen način zavarovanja nepremičnine v primerjavi s hipoteko? Poznavanje njunih prednosti in slabosti vam namreč olajša in poceni financiranje pri nakupu težko pričakovane lastne nepremičnine.

Naj bo vaša hiša sanjska ne le v vaših očeh, ampak tudi denarnici!
Naj bo vaša hiša sanjska ne le v vaših očeh, ampak tudi denarnici! FOTO: Cekin.si

Z zemljiškim dolgom lahko zavarujemo tudi take terjatve, ki nimajo nikakršne povezave z ustanovitvijo tega dolga. Tako je na primer v tujini pogost primer, da namesto hipoteke zastavijo nepremičnino kar z zemljiškim dolgom in ga po celotnem odplačilu zastavijo ponovno za najem potrošniškega posojila, s katerim odplačujejo otrokovo šolnino, nakup nove nepremičnine itd. Vse našteto pri hipoteki seveda ni možno.

Ker se zemljiški dolg ustanovi le enkrat, se lahko kasneje prosto prenaša in uporablja za različna zavarovanja terjatev brez dodatnih stroškov. Pri hipoteki pa je treba v takem primeru ustanoviti novo, kar povzroča še več stroškov in dokumentacije.

Želite izvedeti, kako zastaviti zemljiški dolg in se tako izogniti kupu birokracije in dodatnim stroškom v višini 1000 evrov in več, kakor to velja pri hipoteki ? Več o tem na cekin.si.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exstudent2006
18. 05. 2009 15.51
civitasstain, Še pred letom se je dalo dobiti posojilo za nepremičnino na hipoteko po 100 in več procentov, zakaj meniš da bo banka, če zaseže vso tvojo premoženje, imela vso posojilo vrnjeno - glede na trenutno stanje in cene nepremičnin je lahko vesela če na dražbi sploh glavnico nazaj dobi! Z zemljiškim pismom je ista zgodba kot hipoteko, isto se lahko zaseže nepreičniono in isto gre lahko na dražbo. Fora je samo v tem da je ta prenosljivost, ki se jo omenja v članku, lahko dobra (refinanciraš posojilo) ali slaba (če ne poskrbiš za deponacijo pri notarju, zaradi česar te lahko kaj hitro ogoljufajo).
Kathalena
18. 05. 2009 15.26
Ali bi lahko kdo ekonomistom še enkrat na ušesa poveda,l da je Kapitalizem propadel, se razletel kot svinjski pisker.. ter z njimi ves Cekret papir kot so delnice, Borze njihovi terminski trgi in, da so kjub fakultetam, doktoratom, Colegem, raznim forumih delavnicah..nobelovih nagradah in vsem nakladanjem ravno tam kot tisti, ki so bili dva dni v Kumrovcu torej pri tonah natiskanega denarja in državnih jaslih. Ta zemljiški dolg je pa natega in naj si za zataknejo v rit.
civitasstain@gmail.com
18. 05. 2009 14.26
Sem sicer Slovenec, na žalost pa nisem razumel vse vsebine tega odlomka. 1. Beseda "Die Hipotek" je nemška beseda in pomeni posojilo na hišo, zemljo ali stanovanje. 2. Vzameš to posojilo, ne rabiš nobenga poroka, ki bi jamčil za povračilo posojila, ampek se banka vknjiži na to hišo, stanovanje ali zemljo avtomatsko. 3. Ne moreš povrniti posojila gre banka s tem tvojim "premoženjem" na javno dražbo. 4. Z iskupčkom se poplača preostali dolg pri banki, ostanek se dobi nazaj, verjetno si boš pa še ob vso tvoje premoženje in še mal dolga bo otalo pri banki. To pa govorijo mnogi primeri....
Neo Neo 1
18. 05. 2009 13.55
Lepa hiša, jo že gradim a le v mojih sanjah...
grdavs
18. 05. 2009 13.11
Tale sestavek je sigurno delo NESLOVENSKO govorečega novinarja. Ali naši niso dobri za delo na 24ur?!??
Franc Györek
18. 05. 2009 12.58
nazaj v šolo učit se rabo samostalnikov S in Z!!!