Glasba

AVDIO: Adam: Smo kot poskusni zajčki, najboljša rešitev pa je čas!

Ljubljana, 26. 04. 2016 06.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Boštjan Tušek
Komentarji
3

Zasedba Adam je obelodanila EP izdajo Izgubljeno s satelitom. V petih pesmih na lahkoten način opisujejo sodobno družbo, stanje odtujenosti posameznika ob prekomerni telekomunikaciji. Na nekaj vprašanj nam je odgovoril kitarist Peter Dekleva.

Zasedba Adam predstavlja prvo od treh EP izdaj Izgubljeno s satelitom, na katerem je pet pesmi ...
Zasedba Adam predstavlja prvo od treh EP izdaj Izgubljeno s satelitom, na katerem je pet pesmi ... FOTO: Jani Ugrin
Kako izgubljeni ali najdeni ste Adam na EP-ju Izgubljeno s satelitom?

Peter Dekleva:
Hmm, ja to je zanimivo vprašanje. Pri samem pisanju EP-ja smo bili precej osredotočeni, saj je za konceptulni album potrebna precejšnja mera usmerjenosti. Vedno imamo namreč tisoč in eno idejo kako speljati npr. rimo ali harmonijo tako, da se nismo preveč oddaljili od samega cilja, ki smo si ga zastavili na začetku. V življenju izven ustvarjalnega kroga, pa smo zagotovo enako zmedeni in izgubljeni kot vsi drugi, he-he ... Eni sicer bolj, drugi malo manj. Je pa zagotovo to razlog, povod in tista glavna nit EP-ja Izgubljeno s satelitom (ISS).

Zasedbi Adam v živo lahko prisluhnete na zadnjih dnevih letošnjega Orto festa!
Menda gre za "lahkoten način opisovanja zahtevne sodobne družbe", se je človek odtujil od svojega bistva, za kaj v resnici gre?

Peter Dekleva:
Uf, nisem ravno prepričan, da imamo ravno mi odgovor na vprašanje "Zakaj v resnici gre?". Na ISS gre le za opisovanje. Na kratko, telekomunikacijska tehnologija je načeloma namenjena zbliževanju, mar ne? Ali je to, da npr. za isto mizo vsak gleda v svoj telefon in preko njega komunicira z vesoljnim številom navideznih frendov, še vedno zbliževanje? To je sicer samo en primer, ampak, saj sam vemo, koliko takšnih primerov opazimo dnevno. Celo pri svojih bližnjih, kajne? Je pa zanimivo, da so o tem že leta nazaj govorili, napovedovali, tako znanstveniki kot umetniki, vendar jih nismo ravno poslušali. Recimo, pesmi Vse manj je dobrih gostiln ali pa Vsi ljudje hitijo govorita ravno o tem, ne? Mojstrsko, ni kaj.

... prisluhnite skladbi Turist!
... prisluhnite skladbi Turist! FOTO: Jani Ugrin

Kje je po vašem rešitev za to?

Peter Dekleva:
Univerzalne rešitve gotovo ni. Razmišljamo o tem, da je takšna tehnologija zaenkrat še vedno vbistvu v povojih. Ljudje se sporazumevamo že tisočletja, vendar si moral biti v preteklosti relativno blizu nekoga, da si mu kaj povedal, videl si njegov izraz na obrazu, vsaj pribiižno si razumel v kakšnem čustvenem stanju je. Telekomunikacija pa je relativno mlada tehnologija, saj obstaja le nekaj let, zavleče se nekam v kot in tam ves dan lahko tipka tja v tri dni. V bistvu smo neke vrste poskusni zajčki, zato mislim, da je najboljša rešitev čas.

Menda pri vas velja, da ste "klasika na naklasičen način", kako bi to opisali?

Peter Dekleva:
Ja, ta izraz je najbrž prišel, ker pomoje delujemo kot rokenrol band, ki ves čas nekaj eksperimentira. Ves čas iščemo nove zvoke s čisto klasičnimi inštrumenti, nove poti, nove izzive. Predvidevam, da je to povod za ta opis. Ne zdi se mi napačen.

Zdaj imate EP, kmalu morda sledi tudi LP, ali boste šli bolj počasi v klanec?

Peter Dekleva: Izgubljeno s satelitom je prvi del trilogije, v okvire katere bodo izšli trije EP-ji. Najbrž to pomeni, da gremo počasi v klanec, he-he. ISS ni nobeno znanstveno delo, nikakor ne. Vsekakor gre še vedno za leposlovje, da ne bo pomote, čeprav se na hitro morda sliši oz. bere drugače, ravno prej je bilo govora o izrazih na obrazu in podobnem ...

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

2201
30. 04. 2016 16.19
vokalistu bi lahko kdo obzirno poskusil dopovedat,da je se veliko drugih hobijev.
bb5a
26. 04. 2016 13.43
-2
Vokal je grozen...
urosh1
26. 04. 2016 09.06
-9
sam vokal je pa nadležen čist preveč :(