Gospodarstvo

Grčija naj bi v dveh letih privarčevala 11,6 milijarde evrov

Atene/Bruselj, 26. 07. 2012 08.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
59

Atene naj bi vendarle sestavile načrt, kako v naslednjih dveh letih prihraniti 11 milijard evrov in pol. Med drugim naj bi globoko zarezali v zdravstvo in pokojnine omejili na največ 2000 evrov. Varčevanje je pogoj za nov paket pomoči.

Atene z načrtom, kako v letih 2013 in 2014 privarčevati več kot 11 milijard evrov, zamujajo. Načrt dodatnega varčevanja naj bi namreč predstavile že junija, a tega še vedno niso storile. Prav ta načrt pa je pogoj za izplačilo nove tranše posojila. Atene sicer zamujajo tudi z izvajanjem načrta privatizacije državnega premoženja.

Grčija je pripravila načrt, kako bo v naslednjih dveh letih privarčevala dodatnih 11,6 milijarde evrov, je sporočil vir z grškega finančnega ministrstva. Načrt je sicer pogoj za izplačilo novega obroka pomoči, brez katerega Grčija ne bo zmogla servisirati dolga ter izplačati plač in pokojnin.

Zarezali naj bi v zdravstvo

Grška televizija NET je v sredo poročala, da bodo oblasti najverjetneje zarezale v zdravstvo, in sicer v višini 2,8 milijarde evrov. Pet milijard evrov naj bi pridobile z varčevanjem pri raznih ugodnostih iz državne blagajne in s postavitvijo zgornje meje višine pokojnin pri okoli 2000 evrih.

Poleg tega je grška vlada napovedala združitev oz. ukinitev 21 državnih agencij, med drugim izobraževalnih in raziskovalnih inštitutov. Okoli 5200 zaposlenih naj bi bilo premeščenih v druge državne službe. Proračunski odhodki naj bi se na ta način znižali za 40 milijonov evrov.

Iz IMF so sporočili, da bodo izpolnjevanje pogojev iz drugega programa pomoči preučevali dlje, kot je bilo sprva predvideno. Pogovori z grškimi oblastmi se bodo zavlekli v september, potem ko je bilo sprva mišljeno, da bo poročilo trojke objavljeno konec avgusta ali zgodaj septembra. Grčija denar potrebuje čim prej; 20. avgusta mora ECB vrniti 3,2 milijarde evrov.

Sestanki se nadaljujejo

Novi rezi v javno porabo, ki jih morajo potrditi še socialisti in zmerni grški levičarji v konservativni koaliciji premierja Antonisa Samarasa, so bili oblikovani po današnjih pogovorih grškega finančnega ministra Janisa Sturnarasa s predstavniki Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), je dejal neimenovani vir.

Predstavnik IMF je Poul Thomsen je po sestanku z ministrom sicer dejal, da je "absolutno" zadovoljen z dozdajšnjim potekom pogovorov.

Od poročila omenjene trojke, ki te dni v grški prestolnici ocenjuje, kako Grčija izpolnjuje dane obljube, bo odvisno, ali bo močno zadolžena država prejela novo tranšo posojila držav z evrom in IMF ali ne. Če grška vlada teh sredstev ne bo prejela, ne bo uspela servisirati državnega dolga. Prav tako ne bo sposobna izplačati plač in pokojnin.

Barroso pozval Grčijo k reformam

Grški premier Samaras pa se je danes srečal s predsednikom Evropske komisije. Jose Manuel Barroso je Grčijo pozval, naj sprejme reforme in zagotovi obstanek v evrskem območju. Poudaril je, da bodo države z evrom, Evropska komisija in ECB storile vse za zagotovitev finančne stabilnosti v območju z evrom.

Barroso je še dejal, da mu je grški premier zagotovil, da bo koalicijska vlada spoštovala zaveze v okviru drugega programa pomoči in bo pospešila sprejemanje ključnih strukturnih reform, med njimi glede privatizacije, reforme javnega sektorja in ukrepov za preprečevanje utaje davkov. Predsednik Evropske komisije je še menil, da je treba končati z odlašanjem in sprejeti ukrepe, ki bodo prinesli rezultate.

Evro in Grčija
Evro in Grčija FOTO: Thinkstock

Citi Bank: 90 odstotkov možnosti je, da se bo Grčija odpovedala evru

Predsednik ECB Mario Draghi je v govoru v Londonu namignil na ukrepanje banke za zmanjšanje pritiska finančnih trgov na ranljive članice evroobmočja, kot sta Španija in Italija. "V okviru našega mandata bomo storili vse za ohranitev evra in verjemite, da bo zadostovalo," je bil jasen.

Možnosti, da bo Grčija v naslednjem letu ali letu in pol zapustila evroobmočje, so 90-odstotne, so v najnovejšem poročilu zapisali analitiki ameriške banke Citi. Po njihovi oceni se bo to sicer zgodilo že prej, v naslednjih dveh ali treh četrtletjih. Do zdaj so možnosti za grški odhod iz evroobmočja ocenjevali na 50- do 75-odstotne.

Poleg tega v danes objavljenem poročilu še ugotavljajo, da bosta Italija in Španija Evropsko unijo in Svetovni denarni sklad (IMF) skoraj zagotovo zaprosili za pomoč, in to ne le za banke.

Glede reševanja krize v evroobmočju Citijevi ekonomisti ne vidijo razloga za optimizem. Poleg izhoda Grčije napovedujejo vse manj solidarnosti s članicami, ki se bodo ukvarjale z restrukturiranjem javnih dolgov in dolgov bank. Med državami, ki jim to grozi, omenjajo Portugalsko, Irsko, sčasoma pa bi lahko bile same sebi prepuščene tudi Španija, Italija in Ciper.

Ob vsem tem se bo bonitetna ocena večine članic do konca leta zagotovo še znižala, napovedujejo, v tem času pa naj bi tudi Velika Britanija izgubila svoj trojni A. Sicer se po njihovem mnenju znižanje, le da v naslednjih dveh ali treh letih, obeta tudi ZDA in Japonski.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
02. 08. 2012 15.36
hahaha privačeval bodo kvečim kak puf
Uporabnik215111
27. 07. 2012 09.37
+3
Varčevati je potrebno takrat ko imaš in ne takrat ko nimaš....
Robin Gunner
30. 07. 2012 22.18
+1
A to pomen da je resitev nadaljno zadolzevanje, ker trenutno imajo Grki prihodke manjse od odhodkov? A veste vecina kekcev predlaga zadolzevanje za ustvarjanje prihodkov. To so pocel ze do sedaj 30 let, pa jim ni uspelo! Razlog > pohlep, finacne luknje, pijavke, niso zmanjsali odhodkov, ko so se pufal in kot danes vidimo so samo kratkorocno povecevali prihodke (z visjo zaposlenostjo, in gospodarsko rastjo), tako da je rast odhodkov ponovno presegla rast prihodkov na dolgi rok. zakaj? zato ker niso znizali privilegijev tistih ki jih imajo, dodatkov katere noben ni vplaceval, previsokih plac ki se jih ne zasluzijo gradili so projekte ki bremenijo proracun, sole, bolnce, stadione, olimpijske igre.... niso uspeli z odpravo birokracije, ureditve pravne drzave (sankcioniranja), pobiranja davscin in odpravo korupcije. Vse to bodo naslednji krediti in nove gradnje v smeri podobnega tipa pojedlo v nekaj mesecih, letih. Rezultat je znan ze vnaprej, se vecja zadolzitev drzave, se vecja obremenitev proracuna (vzdrzevanje neprofitabilnih objektov), se vecje obresti na prejete kredite in posledicno se bolj slabsi standard prebivalstva, kajti on placuje napake elite!
Fulmmer
27. 07. 2012 00.24
+4
Sicer že slišano, ampak zmeraj bolj aktualno... USTAVITE ZEMLJO, RAD BI IZSTOPIL !!!
maliButalec
26. 07. 2012 15.03
+24
Ta moj komentar bo govoril nasplošno in ne samo o zadevah v Grčiji, ampak o Celem Svetu - Slovenija je not vključena . Kaj ti koristi, da na eni strani privarčuješ milijone (narodu zategnejo pas), če pa na drugi strani v istem trenutku pokradejo milijarde (banke, politiki, tajkuni, elita, prostozidarji, cerkev,...). Najprej je potrebno najti vzrok krize. Vzrok krize so kriminalci (elita, banke, cerkev,...), ki kradejo. In krize se nebo rešilo z Varčevanjem, ampak takrat, ko se bo sodilo tistim, ki so kradili in "umetno z namenom" ustvarili to krizo. Nobeden človek, če bi imel garantirano službo, dovolj denarja in dobre pogoje za življenje, nebi sprejel sledečih stvari: - da nekaj družin odloča o celem Svetu, - da ima eno valuto cel Svet (sedaj je niti EU nemore imeti, kaj šele, da bi jo imel cel Svet), - da imamo eno vlado, ki odloča, kako bodo po posameznih državah živeli, - se odpovedati suverenosti, - dovoliti, da ti vsadijo mikročip v telo (kateri bo vseboval razne bolezni, da te bodo lahko po hitrem postopku spravili na oni Svet, če neboš Eliti ploskal) - da bi dovolil, da te cepijo, da postaneš neploden. Da nebom predolg (čeprav sem že). Nobeden človek pred krizo nebi sprejel diktature in fašizma, kot edino rešitev. In ta kriza nam bo ravno to rešitev prinesla in prestrašeni in pogubljeni ljudje, jo bodo sprejeli. Razen nas par borcev, ki Vemo, kaj se v resnici dogaja in kaj bo sledilo - se bomo seveda uprli in to neglede, če nas bo dovolj. Bolje umreti v boju za Svobodo, kot živeti celo življenje kot suženj. Najprej so ustvarili problem (krizo), sedaj je Reakcija (prestrašenost, vsi se sprašujemo kako naprej), in ponudili nam bodo rešitev (moderno suženjstvo - delavec bo delal, za pest pšenice na dan, da bodo lahko tajkuni, politiki,... kradli). Nam narodu, bodo zategnili pasove do konca, čeprav nobeden od nas si ni sposojal tega denarja, niti ni imel koristi od tega in nas bodo prepričali, da Smo Mi krivi za krizo in da moramo Mi vrniti ta manjkajoč denar. Torej potrebno bo delati še Več, za manjšo plačo in plačevati še več davkov in še dražje cene hrane plačevat. Hvala vsem, ki ste ustvarili to štalo. Mi (narod) Vas ne potrebujemo več in Mi narod bomo sami našli Pot in Rešitev iz te krize, odgovorne pa poslali v zapor. Proti Novemu Svetovnemu Redu Proti Združenim Državam Evrope ZA Pravičnost, Svobodo in Pošten Sistem Recimo Vsi NE tej Diktaturi in Fašizmu, kateri se Nam približuje. Narod celega Sveta - združi se in pozabi kdo odkod prihaja in kateri religiji je pripadnik. Vsi moramo stopit skupaj.
and1977
26. 07. 2012 15.16
+8
Samo na žalost tako razmišlja in o tem kaj ve samo mogoče 2% ljudi, vsaj v moji službi je tako...vsi pravijo...saj bo! mislim pa da ne bo oziroma, da bomo vsi mi zelo lačni!
maliButalec
26. 07. 2012 15.23
+5
and1977 pri meni je isto. Ko sem omenil, da gremo protestirat Proti ACTI in podpret Okupirajmo Wall Street, so bli vsi rajši doma (razen mene) in čakali, da nas par ljudi na ulici prinese spremembe. Vglavnem vsi mi pravijo kot tebi - bo že. Se bo že vse samo uredilo. No vsaj glede ACTE, smo pridobili na času, čeprav se že pripravljala še hujša oblika - SOPA. Sicer pa Lakote prihaja - to je plan krize v kateri bomo v času letošnje zime. In to zato, ker je večini vseeno in se jim ne ljubi oditi na ulico. Jaz se bom boril do konca in Vem, da nebom sam, pa četudi nas morda nebo dovolj, bom vsaj vedel, da sem naredil vse, kar je bilo možno narediti za boljši jutri.
Shisui
26. 07. 2012 12.18
+9
V 6-8 mesecih bo Grcijo vodila ekstremno levicarska vlada. Grcija bo prezivela, dajte no, 1400 let so ziveli skozi vse sranje, ki ga imamo v zgodovini, mislite, da ne bodo preziveli 10 let EU? Eh, ce ne z evrom, si bodo pa kruh izmenjavali.
habsburger
26. 07. 2012 13.18
+4
čigav kruh pa, glede na to, da so dosedaj jedli samo našega?
I G N O R A N T
26. 07. 2012 14.06
+3
Nas kruh so jedli?Hm mislim da obstajajo dlje kot mi
Scorpia1
26. 07. 2012 14.52
+2
yarrick
26. 07. 2012 18.30
+5
kaj pa je sploh denar?bnajprej se to vprašaj, vprašaj se kako deluje montarni sistem, potem pa boš mogoče razumel kdo živi na tvoj račun.grki skoraj sigurno ne...
janez6bb
26. 07. 2012 12.11
+6
GRKI BODO ZAČELI PROPAD TE FAŠISTIČNE EU:) kaj si lahko še želimo boljšega:)
Geronemo
26. 07. 2012 12.23
+4
habsburger
26. 07. 2012 13.23
-6
janez6bb, če ti spadaš k rdeči fašistični struji, ki jo vehementno podpiraš, še nimaš razloga, da bi govoril o EU kot fašistični instituciji. Kar je "fašističnega" v EU, so ostanki komunističnega fašizma, ki se z vsem kremplji borijo proti EU in nočejo priznati, da je njihovo mesto na gnojišču revščine in terorja! Zato nehajte, rdeči zombiji, pisariti in bruhati svojo zlobo in slaboumnost na tiste, ki s zaslužni za vaš padec in konec komunajzarske diktature. Na balkan se lahko kar sami odpravite, ker mi slovenci nikoli nismo imeliničesar z vami in vašo miselnostjo - bili smo samo sužnji balkansko komunajzarskega terorističneg in roparskega sistema - komunistične mafije!
Geronemo
26. 07. 2012 15.10
+3
habsburger: EU parlament je Fašistično leglo podkupljenih in skorumpiranih ljudi v navezi s člani komiteja 300-ih.. Zakaj ignoriraš dejstvo da se je Rumpy pumpi udeležil Bilderber gsrečanja itd.. Če si seveda o tem vedel!!??? Da Barosa ne omenjam itd....
fakinshit
27. 07. 2012 09.16
+2
komunističnega fašizma - ja a tak izraz sploh obstaja ??? od kdaj so pa komunisti fašisti
Geronemo
26. 07. 2012 11.43
+6
100% zagotovost je, da bo EU propadla.
HomerRuler
26. 07. 2012 11.48
-2
kot je danes, da, v vsaki smrti je rojstvo necesa drugega.. prihajajo Zdruzene drzave Evrope.. povem vam, konec recesijo bo, takoj ko se opravi z Sirijo ter Iranom, tukaj bo EU na veliko profitirala
I G N O R A N T
26. 07. 2012 12.01
+3
yarrick
26. 07. 2012 20.49
@dolitsch Me prav zanima KDO se bo spustil v vojno z sirijo in iranom...
I G N O R A N T
26. 07. 2012 11.28
+2
Kako ste zadovoljni z zivljenjem v EU?
Geronemo
26. 07. 2012 11.44
+7
definiraj "zadovoljni" ;) Iz vidika hlapca lahko rečem da smo SUPER in nikoli bolje.
habsburger
26. 07. 2012 13.25
-4
vaš največji problem, da iz vidika komunajzarsko balkanskih hlapcev niste sposobni, kaj pomeni svoboda in vse kar k njej pritiče - tudi dosti višji standard, kot je bil pod okriljem balkansko komunajzarske združbe-.....
I G N O R A N T
26. 07. 2012 13.58
+3
Visji standard visji krediti in to je zgodba o uspehu.
DeBill
26. 07. 2012 11.03
+6
Nemške banke so s pomočjo nemške države dobile nazaj denar, ki so ga posodile grškim tajkunom po principu pogoltnosti. In NEMČIJA NE VARČUJE, AMPAK DIVJE INVESTIRA, GRADI IN VEČA JAVNI DOLG. Povlekli so vso proizvodnjo, ki so jo kupili s subvencijami držav, kjer je ta proizvodnja stala v Nemčijo, ne držijo se nobenih dogovorov in vztrajno pritiskajo na druge države da bi varčevale in s tem nižale svojo industrijsko proizvodnjo. V bistvu bi se morale države vzhodne in južne evrope (LIT, LAT, EST, PL, CZ, SVK, SI, BLG, RO, GR, ITA, ESP, POR, HUN) zbrati in zagroziti s kolektivnim izstopom iz EU ter posledično uvedbo East EU in konkurenco. To bi Nemčijo takoj streznilo in predvsem zelo prizemljilo. GB je trojanski konj, SVE, DAN, NL, BEL, FIN, AUT, LUX, gredo za denarjem, FRA ima sama svoje probleme in ne verjamem, da bi ostanek sploh obstal, mogoše kot bivša EGS, ali pa še to ne. Najbrž bi se novi skupnosti pridružila še kakšna država, sigurno pa ne MAL in CIP, mogoče bi prišla TUR, kasneje pa CRO, SRB, CG, BiH, UKR, MOL, KAZ, ... Mislim, da se moramo realno soočiti s takim scenarijem, kajti zavedati se e treba, da kupna moč ni povezana z višino plače ampak z količino dobrin, najprej osnovnih in naprej proti nepotrebnim, ki si jih lahko privoščiš. Kaj pomaga pvisoka povprečna plača, če je 20% ljudi lačnih. Upam, da se ta scenarij uresniči čim prej kajti EU je nemško francoski projekt kako obvladovati tisto, kar z vojno niso mogli!
sejvam
26. 07. 2012 11.32
+9
Slej ko prej bodo Francosko-Nemški interesi trčili drug ob drugega, in potem nebo več l'amour toujours.... 100% zgodovina piše prihodnost ;)
Geronemo
26. 07. 2012 11.47
+5
To pa si Farage-a citiral ... ;) In res je... EU se mora končati, čimprej, tem bolje za članice hlapice, države ki plešejo po nemško-francoski melodiji
fakinshit
27. 07. 2012 09.20
pa zakaj sploh tega faraga poslušate to kar njegova stranka podpira ne vem če bi kdo od vas zelel tak nacin. pa s enekaj ce se faragea in njegovo stranko vpraša niso za nic kar je povezano z EU, najrjasi bi imeli svojo drzavo "city of london"
fakinshit
27. 07. 2012 09.21
to je zelo tipicen financnik ki se je premaknil v politiko, sicer nekje na repu ker ga noben ne uposteva, tip je klovn ki zna lajat ampak kaksne pametne resitve pa nima
ochi
26. 07. 2012 10.47
+10
3. svetovna vojna se odvija na elektronskih tleh. a ni veliko lažje in prikrito zavzeti ozemlje preko namišljenega denarja. fckin brilliant.
likvidator
26. 07. 2012 10.30
+8
PA SE BOMO OBRISALI POD NOSOM ZA MILJONE.
HomerRuler
26. 07. 2012 10.38
+6
KnightTemplarSL
26. 07. 2012 10.47
+2
Denar je šel tja odkoder je Grčija dobila posojila. Se pravi v Nemčijo in Francijo, ker so tam banke očitno Grčiji tudi dajale kredite na lepe oči. Taktika kako jih pa dokapitalizirati je pa res zanimiva. Pod pretvezo, da se pomaga Grčiji in zaradi stabilnosti papirnatnega denarja, ki je vreden samo v naših glavah v resnici pa je navaden potiskani papir in ni vezen na nič, lahko ga neomejeno tiskajo, mora cela EU zdaj životariti. Za boljše jutri pa se bodo ljudje odpovedali marsičesa.
HomerRuler
26. 07. 2012 11.55
+6
hehe tako pravijo, posojali, nic niso, nemci in francozi so na veliko vlagali v Grcijo sedaj bodo svoj denar nazaj vzeli in se vse ostalo kar imajo grki, vse ostalo so bajke.. slovenija bo tudi zaprosila za pomoc, boste videli, kaj smo ze govorili Grkom ? Lenuhi nic ne delajo, visoke place imajo, pufajo se bla bla.. In sedaj ko bomo mi v istem polozaju ? Hehe dragi moji, zamislite se, nemci so izbrali dobro taktiko..
Andi-1
26. 07. 2012 12.34
+5
...Nemci so imeli po drugi vojni do tal porušeno državo in so danes spet vodilni na svetu v večini stvari, naši zmagovalci pa so našo (že drugo) državo spravili na beraško palico. Nad tem bi se ta narod, že lahko enkrat zamislil, ne pa da še kar slepo podpirate tiste, ki so vse storjeno gradili na kreditih in tudi za naprej delajo isto... Streznitev je pred vrati, denarja ne bo več, pa še vračati ga bo treba... Nemci pa bodo le še povedali kako in kaj, saj sami očitno ne znamo....
yarrick
26. 07. 2012 21.28
ko bi ti vedel, kako se je nemččija pobirala po ww2 nebi bil tako pameten...
HomerRuler
26. 07. 2012 10.29
+7
No od tu naprej, gre Grcija res samo še navzdol, žal, njihova valuta na toliko mocnem trgu je obsojena na propad posledicno drzava.. Sedaj mi je jasno, zakaj so ZDA Grciji leta 2011 dostavili 400 M1 Abrams tankov posebej narejenih za grske geografske pogoje.. Vojna/e bodo..
primozmoz
26. 07. 2012 10.08
+8
Gremo tud mi ven iz EU
dajno
26. 07. 2012 09.54
+4
Najprej mora SLo vzet ene par miljard pomoči, čez pol leta pa na svoje!
KnightTemplarSL
26. 07. 2012 10.08
+13
A misliš, da bo IMF kar pozabil na denar? Vse jim gre točno po načrtu.
olyca
26. 07. 2012 09.52
+9
Ja, tudi Slovenija je na najboljši poti do podobnega scenarija, samo vprašanje časa.
binmister
26. 07. 2012 09.45
+5
Tako je najboljše .Dokler so dobivali ( nepovratne ) kredite je bilo v redu
Tadej Skof
26. 07. 2012 09.33
+3
LJBANKACPA V Bankrot
sejvam
26. 07. 2012 09.30
+8
heh Nemčija(banke) se je najedla in je sita, tako da nebo neke sekiracije.....Slovenija ima lahko samo zelo dolg nos :)
sejvam
26. 07. 2012 09.35
+8
Še mi se odpovedat evru pa ven iz EU...pol se pa lohk začnemo bolj z Rusi pa Iranom povezovat...nafta bo sam 150SIT hehe...aja pa lohk jo bomo še Hrvatarjem naprej prodajal ( za odprte meje mi pa dol v...)
Tadej Skof
26. 07. 2012 09.36
+2
sejvam
26. 07. 2012 09.39
+8
Mi pa še vedno vztrajamo na ladji ki se počasi potaplja :) (zdej pa vsi iz parlamenta levi, rdeči, beli, desni gor, pa mi minuse dajat....ja to bo ja) ....resnica boli ;)
kameltrajbar
26. 07. 2012 09.30
+11
...bemu...pa računal sm, da slovenija dobi kak grški otok..:(((((...nasral so nas......:)))
sherum
26. 07. 2012 09.29
+7
Saj drugega jim ne preostne. Prvo so jih pitali z EVRI , saj so vedeli , da bo prišel čas ko tega denarja ne bodo morali vrniti . IN kdo ima koristi od tega , nemške banke , saj isposojeni denar bodo dobile nazaj tudi lahko z nepremičninami . Grki pa imajo veliko otokov , tako da nemci niso v skrbeh .