Gospodarstvo

85 let zapora

New York, 16. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanjemu direktorju korporacije Worldcom grozi 85 let zaporne kazni. Sodišče je ugotovilo, da je povzročil propad telekomunikacijskega giganta.

V WorldComu so se poneverbe raztezale do samega vrha podjetja (Foto: Reuters)
V WorldComu so se poneverbe raztezale do samega vrha podjetja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Newyorška porota na mestnem zveznem sodišču je nekdanjega predsednika in generalnega direktorja ter ustanovitelja telekomunikacijskega velikana WorldCom, 63-letnega Bernarda Ebbersa spoznala za krivega vseh devetih točk obtožnice. Ta mu je med drugim očitala poneverjanje vrednostnih papirjev in sodelovanja v zaroti, ki je leta 2002 povzročila največji finančni škandal v ameriški zgodovini, težak 11 milijard dolarjev.

Ebbersu sedaj grozi več kot 80 let zapora in četudi mu bo 13. junija, dokler ostaja na prostosti zaradi plačila varščine, izrečena precej nižja kazen, ni veliko možnosti, da bi še kdaj prišel na prostost.

Ebbersov glavni zagovornik je že napovedal pritožbo. “S sodbo se nikakor ne strinjamo. Še naprej se bomo borili,” je povedal. Njegov klient razsodbe ni želel komentirati, do konca pa je vztrajal, da je nedolžen. Pet članov izvršnega odbora podjetja, ki na obsodbo še čakajo, je sodelovanje v finančni zaroti priznalo.

Ebbers bo na prostosti še do junija (Foto: Reuters)
Ebbers bo na prostosti še do junija (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Propad podjetja Worldcom, ki je končalo z enajstimi milijardami dolarjev izgube, velja za največji finančni škandal v ameriški zgodovini. Delničarji so od takrat izgubili že180 milijard dolarjev, brez dela pa je ostalo 20 tisoč ljudi.

Odločitev sodišča mnogi razlagajo kot veliko zmago ameriških zveznih tožilcev in srokovnjakov, ki si od propada Enrona in Worldcoma dalje prizadevajo za spremembo načina vodenja velikih korporacij.

Potem ko je leta 2001 zajadral v stečaj energetski velikan Enron, si nihče ni mislil, da bo to le vrh ledene gore pokvarjenosti nekaterih voditeljev ameriškega kapitalizma, ki so povzročili milijarde dolarjev izgub vlagateljem in več stotisoč delavcev oropale služb in prihrankov. Zaradi tega skoraj ni bilo dvoma, da bo porota, sestavljena večinoma iz delavcev, Ebbersa spoznala za krivega. Sedaj pred podobno usodo trepeta tudi ustanovitelj Enrona Ken Lay, ki bo prišel na vrsto naslednje leto.

Ebbers preko WorldComa do velikega bogastva

Bernard Ebbers po vsej verjetnosti ne bo več videl prostosti
Bernard Ebbers po vsej verjetnosti ne bo več videl prostosti FOTO: Reuters

V sodnem procesu, ki je trajal od januarja, je bilo zaslišanih več prič, vendar pa je šlo na koncu za to, ali bo porota verjela Ebbersu ali pa nekdanjemu finančnemu direktorju WorldComa Scottu Sullivanu. Ta je lani po aretaciji priznal krivdo, privolil v sodelovanje s preiskovalci in pričanje proti Ebbersu, ki naj bi mu osebno ukazal poneverjanje poslovnih knjig oziroma prikrivanje izgub in napihovanje dobičkov, da bi delnice WorldComa obdržale ceno. Ebbersovo bogastvo je bilo povsem vezano na WorldCom, od katerega si je dodelil tudi za 400 milijonov dolarjev različnih posojil.

Ebbers je s položaja generalnega direktorja odstopil dva meseca pred stečajem. Le dva tedna po stečaju WorldComa je predsednik ZDA George Bush podpisal strožji zakon proti kriminalcem v belih ovratnikih, ki med drugim zahteva od direktorjev, da osebno odgovarjajo za finančna poročila, ki jih podpišejo.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou