Gospodarstvo

75-letni kmet sejal neoznačeno seme, izgubil sodno bitko in dobil 65.000 evrov kazni

Washington, 14. 05. 2013 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Medtem ko Evropejci še vedno razmišljajo, kaj pomeni direktiva, ki omejuje prosto razpolaganje s semeni, je v ZDA že kristalno jasno, kaj se zgodi, ko zavladajo velike korporacije.

Bowman je izgubil sodno bitko.
Bowman je izgubil sodno bitko. FOTO: Reuters
Vernon Hugh Bowman je 75-letni kmet iz ameriške Indiane. Na zemlji, ki jo je podedoval od očeta, že štiri desetletja goji sojo.

Monsanto je velika multinacionalka, v kateri se na leto obrne skoraj 12 milijard dolarjev. Družba je bila ustanovljena leta 1901 in je imela v svojih začetkih s kmetijstvom bolj malo skupnega. Ukvarjali so se s proizvodnjo plastičnih materialov. Pozneje so kemijo združili z biologijo, izdelovali so škropiva, nato pa so bili med vodilnimi v raziskovanju genskega spreminjanja rastlinske celice.

Bili so pionirji na področju prenašanja biotehnologije v kmetijstvo, ob tem pa niso pozabili zakonsko zaščititi niti enega samega izdelka. Model patentiranja semen jim je prinesel velike dobičke, lobisti pa so bili dovolj učinkoviti, da so zatrli pomisleke in upore kmetov.

Vernon Bowman in Monsanto sta se zdaj spopadla pred ameriškim vrhovnim sodiščem. Neenaka borba kmeta, ki je končal v bankrotu in bogate multinacionalke, ki je znana po tem, da pred sodišče zaradi kršitev patentnih določil rada vsako leto zvleče na desetine kmetov, pišejo ameriški mediji. Njihova filozofija je – če popustimo enemu, mu bodo sledili drugi.

Ko Bowman svoja polja poseje s sojinimi semeni, je kot vsi drugi ameriški kmetje prisiljen seme kupiti v trgovini, da je to res storil, mora dokazovati z računi. Nato je njegova obveznost, da pridelek požanje in proda. Da bi del pridelka obdržal kot seme za prihodnje leto, ni dovoljeno. Monsanto lahko tako vsako leto računa na dobro prodajo semena.

Lahko pa kmetje odkupijo nekaj presežnega zrnja iz lokalnih skladišč. To je storil tudi Bowman in nekaj tega zrnja posejal ne kot glavno setev, ampak kot drugi pridelek na polju, kjer je prej požel pšenico.

A so ga pri Monsantu ujeli in postavili pred sodišče, ker je uporabil seme, ki ga ni kupil pri njih. Bowman pravi, da imajo kmetje že leta pravico do presežnega zrnja. Že res, pravijo pri Monsantu, a ne če so v njem tudi njihova patentirana zrna.

Tem pa se seveda ne da izogniti, saj Monsanto obvladuje okoli 90 odstotkov trga sojinih semen.

Soja
Soja FOTO: Reuters

Ker so velike korporacije v ZDA zelo učinkovite pri ščitenju svojih interesov, je Monsanto Bowmana brez težav premagal na sodišču, kjer so ostarelemu kmetu za kršenje patentnih pravic prisodili nekaj manj kot 65.000 evrov kazni.

Monsanto je v izjavi po sojenju sporočil, da bi, če bi kmetom dovolili Bowmanovo početje, ostali brez dela dobička, kar pa bi ogrozilo najbolj inovativne raziskave na področju biotehnologije in ogrozilo področja od kmetijstva do medicine. Skrbno varovanje patentov in popoln nadzor nad trgom po njihovem prepričanju omogoča razvoj novih proizvodov.

Bowmanu so po sodbi v bran stopili številni podporniki, zbrala se je tudi odvetniška ekipa, ki mu je pomagala pripraviti pritožbo na višjem sodišču. Kot so zapisali, polovico globalnega trga semen obvladujejo zgolj tri velika podjetja, ki si lastijo pravico do semen, ki s tem izgubljajo oznako "javnega dobrega".

Bowman se je s pritožbo strinjal, saj nima več kaj izgubiti, je dejal. Njegova kmetija je končala v bankrotu, sam pa namerava preostanek življenja posvetiti boju za pravico.

A je tudi vrhovno sodišče stopilo na stran Monsanta in kmet je izgubil še drugič. Če je bil ključni argument njegovih odvetnikov, da patent, ko lastnik enkrat proda svoj izdelek, neha veljati, nov lastnik pa ima pravico, da stvar uporabi, kot se mu zdi primerno, je vrhovno sodišče v 10 strani dolgi razsodbi med drugim zapisalo, da prenehanje patenta velja le za kupljeno stvar, ne pa tudi za njene "kopije".

Bowman pa je takšne "kopije" sejal sedem let. Kot je pojasnil, je to počel, ker si dragega originalnega semena ni več mogel privoščiti.

V Monsantu so nad sodbo navdušeni, javnost pa se zaskrbljeno sprašuje, ali je moč korporacij sploh še mogoče zajeziti.

Medtem ko po svetu protestirajo proti gensko premenjenim organizmom, lobisti multinacionalk za zaprtimi vrati s politiki usklajujejo vprašljive zakone.
Medtem ko po svetu protestirajo proti gensko premenjenim organizmom, lobisti multinacionalk za zaprtimi vrati s politiki usklajujejo vprašljive zakone. FOTO: Reuters

Monsanto je v zadnjem času reden gost časopisnih stolpcev. Pred nekaj tedni je ameriška javnost ugotovila, da je njihovim lobistom uspelo v enega od zakonov vriniti zakonsko določilo, ki sodiščem onemogoča prepoved sejanja ali prodaje kontroverznih gensko spremenjenih semen, pa čeprav bi v prihodnosti dokazali, da škodujejo zdravju.

Gensko spremenjena semena so Monsantu prinesla velike dobičke, na drugi strani pa nasprotniki gensko spremenjene hrane opozarjajo na študije, ki opozarjajo na potencialne nevarnosti za zdravje ljudi, če ti redno uživajo tovrstno hrano.
Številni so opozarjali, da so ZDA s tem podpisale načrtno zastrupljanje svojega ljudstva, oglasili so se celo člani kongresa, ki pravijo, da je določilo pot v zakon očitno našlo v zadnjem trenutku, tako da ga niso opazili niti sami.

A kljub temu je zloglasno HR 933 podpisal tudi ameriški predsednik Obama. Čas je bil odličen. Sovpadal je namreč z debato o istospolnih porokah, ki so jim mediji posvetili toliko časa, da so vprašanje gensko spremenjenih semen večinoma kar spregledali.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (490)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivan z Doba
30. 05. 2022 11.07
+1
Bayer kupil monsanto
ivan z Doba
30. 05. 2022 11.22
+1
Korporativni nadzor nad proizvodnjo semen kmetijskih rastlin in pripravkov za njihovo varstvo, ki je bil že doslej v rokah peščice globalnih igralcev, se bo z Bayerjevo pripojitvijo Monsanta nedvomno še okrepil. Kaj bodo kmetje pridelovali, kako in kakšno hrano bomo jedli, pa si še nihče ne upa zatrdno odgovoriti. Kar pomeni, da bo pri nas ista kaka kot v ZDA.
ivan z Doba
30. 05. 2022 11.06
+2
LOVELIFE
29. 05. 2022 14.56
+2
To je čisto zlo!
unatm
28. 05. 2022 10.47
+1
GSO sicer ni neki problem, problem pa so takšne prakse multinacionalk.
mak0521
26. 05. 2022 18.05
Benjamin Tišler
25. 05. 2022 10.52
Patentno pravo se ne ozira ne na fizične osebe, ne na naravo..
Roman Hren
03. 04. 2014 20.06
+1
To je globlizacija! Seješ lahko, kar ti dovolijo, žanješ, če boš prodal njim pod ceno, ješ lahko, če kupiš pri njih predrago, ... O vsakem našem koraku odloča "veliki brat", ki ima denar in oblast! Ter svoje zakone!
Tadej Bu?ar
27. 05. 2013 00.58
+5
Ma ja, saj to je tisto. Ljudje se raje ukvarjajo z istospolnimi porokami in ostalimi neumnosti, namesto da bi se združili in se borili proti politiki. V Sloveniji ni prav nič drugače, tisti referendum o istospolnih porokah je bil nastavljen. Ustavno sodišče bi zlahka ta referendum zavrglo, ampak od tega ne bi imeli popolnoma nič. Je pač bolj sprejemljivo, da so zavrgli referendum o slabi banki. Korporacije majo pač prednost pred človekom.
Bu?ko Štru?ko
18. 05. 2013 14.49
+12
Jaz bom sejal kar bo meni pasalo, pa če se tile v korporaciji na trepalnice postavijo! Hrana in posledično semena niso nekaj kar bi lahko kar patentirali. Tista gensko spremenjena jajca, pa si naj kar vtaknejo nekam. Že leta govorim, da je to navadna bedarija in zastrupljanje hrane. Veliko škodljivcev se da odgnati z mešanjem različnih kultur rastlin med seboj na isti njivi. To ve skoraj vsak kmet in veliko bio-pridelovalcev. Prav tako na rodovitni zemlji NE potrebuješ umetnih gnojil, saj rastline rastejo ne glede na to s kakimi gnojili gnojiš. Umetna gnojila kvečjemu primerna za tako zemlji, kjer težko kaj zraste zaradi izčrpanosti zemlje.
Borut Heric1
02. 06. 2022 11.25
-1
Z zapisanim si že prepozen več kot eno generacijo,,, žal dogajajo se svinjarije že celo prejšnje stoletje
Manuel Bozic
17. 05. 2013 15.44
-4
Bla bla bla , kdo pa smo mi v globalnem pomenu.
ljubissa
15. 05. 2013 13.34
+23
Kr naj pridejo na našo njivo, ga z motiko po betici. Aja, sej do naše njive sploh nebi pršl. A se sploh zavedajo kaj je to kmečka roka.
yarrick
15. 05. 2013 17.29
+5
se in se ne...V večini upajo na to, da bodo le osameljeni primeri taki, ko se bo kmet NASILNO uprl kakršnem koli izterjevanju.ne pomisšljajo pa niti pod razno an to, da se lahko zgodi da se bodo kmetje povezali med eboj in pomagali eden drugemu braniti njivo.to pa ne bo več tako lahek plen, potem je tu še medijska pozornost kateri se hočejo na vak način izogniti...
pprimozz
15. 05. 2013 12.40
+31
Le vkup le vkup uboga gmajna!
dednidol
15. 05. 2013 11.50
+8
ernestro
20. 05. 2013 14.02
+1
silberblack
15. 05. 2013 11.34
+22
Bravo, saj bodo slovenski zdravniki, farmacevti in politiki tudi to skopirali v Slovenijo, da bodo le nekaj skupaj zaslužili. Enako je z zelišči, vodo.... Ali bomo lahko še na svoji zemlji sadili seme od svoje stare mame??? NE!
enpa?
15. 05. 2013 23.11
-12
verjetno ti ne zrase z semena od stare mame kaj dosti...niti za žemlo...če pa ti vsaka ti čas pol si doktor...te takoj povabim da napišeš doktorat...
Andreja Ko?evar 1
16. 02. 2014 14.44
Ocitno nisi razumel bista .. kak bi ga povabo da doktorat napise ce se tu 2 stavkov ne razumes .. ocitno so taki kot ti v parlamentu ki bistvo spustijo ozadje jih bol zanima.. polek takih bo vse propalo
bigmeech
15. 05. 2013 11.05
+40
Puske v roke .. Je edin nacin branit svoje in druzino .. To je prihodnost nazalost
Maruša Šuštar
15. 05. 2013 10.51
+3
Vsekakor dober članek!
No.onealive
15. 05. 2013 10.23
+10
zdrava.pamet
15. 05. 2013 10.19
+19
evropa se je do zdaj uspešno borila proti takim korporacijam...upam da ne bodo sprejeli tega načrta in da se bodo uprli takšnim korporacijam...ker tu pa res lahko pride potem do genocida korporacije imajo potem v rokah moč nad življenjem in smrtjo, ker jesti moramo vsi
silberblack
15. 05. 2013 11.36
+13
Evropa se ne bori proti takim potezam. Ona jih podpira zadnja leta, kar nekaj zakonov so v zadnjih 8letih sprejeli, ki so kopija ameriških oz.so jih američani zahtevali,da so sprostili ekonomke blokade za določene izdelke ki se prodajajo iz eu v zda. Multinacionalke si pač hočejo tudi na stari celini zagotoviti exkluzivne pravice do surovin ipd.
Mali medo
15. 05. 2013 09.31
+18
Monsanto ima v krempljih pol ameriškega kongresa
silberblack
15. 05. 2013 11.37
+7
in Evropskega. sedež imajo kar v Švici, da se lažje denar pretaka :)(
Shisui
15. 05. 2013 08.53
+23
"A kljub temu je zloglasno HR 933 podpisal tudi ameriški predsednik Obama. Čas je bil odličen. Sovpadal je namreč z debato o istospolnih porokah, ki so jim mediji posvetili toliko časa, da so vprašanje gensko spremenjenih semen večinoma kar spregledali." Kupljeni mediji pač lapajo, kar jim je naročeno. Kajne, ProPlus?
Maruša Šuštar
15. 05. 2013 10.44
+8
Hah, kaj pa je tukaj lapanje? To kar je Obama naredil, veliko pove o njem, mar ne?