Gospodarstvo

7,8 milijona evrov terjatev niso priznali

Ljubljana, 01. 04. 2011 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V stečaju Prevent Globala je priznanih za 62 milijonov evrov terjatev. Hčerinskemu Prevent avtomobilski deli so priznali 23,3 milijona evrov terjatev, sicer pa so največji upniki banke.

Stečajni upravitelj Prevent Globala Boris Kastivnik je glede na danes objavljeni osnovni seznam preizkušenih terjatev priznal za nekaj več kot 62 milijonov evrov terjatev upnikov, ki so sicer skupno prijavili za dobrih 69,9 milijona evrov terjatev. Razliko terjatev v višini 7,8 milijona evrov pa prereka. Osnovni seznam preizkušenih terjatev je skupaj še z nekaterimi drugimi dokumenti, povezanimi s terjatvami, danes objavljen na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve.

Prevent Global je v stečaju od 9. avgusta lani.
Prevent Global je v stečaju od 9. avgusta lani. FOTO: Mateja Klavs

Stečajni upravitelj je med drugim priznal terjatev hčerinske družbe Prevent avtomobilski deli v stečaju v višini 23,2 milijona evrov. Sicer pa so banke največji upniki Prevent Globala. Tako je med drugim Nova Ljubljanska banka prijavila za 17,6 milijona evrov terjatev, ki jo je stečajnik v celoti priznal. V celoti je priznana terjatev Hypo Alpe Adria Bank v višini 2,1 milijona evrov, Banke Celje v višini 1,6 milijona evrov, banke LHB International v višini 9,4 milijona in Abanke v višini 13,8 milijona evrov. NKBM je prijavila za 7,6 milijona evrov terjatev, stečajni upravitelj pa jo je priznal v višini nekaj več kot sedem milijonov evrov.

Delno prereka terjatev nemške družbe Prevent Dev, ki jo je ta prijavila v višini 6,4 milijona evrov, terjatev družbe Prevent Lamitex, ki jo je prijavila v višini 15,1 milijona evrov, pa je Kastivnik priznal v višini 14 milijonov evrov. Podjetje Eurocity, ki je v lasti Janka Zakeršnika, je prijavilo za 3,8 milijona evrov terjatev, stečajni upravitelj pa je terjatev priznal v višini 2,2 milijona. Med drugim stečajni upravitelj v celoti prereka terjatev v višini nekaj več kot 902.000 evrov, ki jo je prijavil nekdanji predsednik uprave Prevent Globala Jože Kozmus. Prav tako prereka terjatev tuje družbe Laser Card Corporation, ki je prijavila za 2,4 milijona evrov terjatev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koala_pleza_plazi
05. 04. 2011 07.52
Mislim,da bi morali denar najprej dobiti mi delavci,saj smo vendar vsa lata delali,tisti,ki pa so kredite najemali,pa bi morali iz svojih žepov plačati terjatve.
koala_pleza_plazi
05. 04. 2011 07.50
Hej!Jaz sem bila zaposlena na Preventu celih 13 let.Zaradi treh neplačanih osebnih dohodkov je bil znesek s potnimi stroški in malico okoli 2400,neizplačilo regresa je znašalo okoli 800 evrov,odpravnina 2200,pa neizkoriščen dopust tako,da mi na listu piše okoli 5450,kolikor mi dolgujejo.Z jamstvenega sklada pa sem dobila 1700.Kdaj bom videla preostali denar mi ni jasno.Zaradi tega sem sedaj zaradi neplačila kredita dolžna banki.Sem še vedno brezposelna,ker služb na Koroškem ni!Terjajo me banke,pa verjamem,da bom zaradi tega šla prej sedet,kot pa tisti,ki so nam ukradli službo in denar.Sem tudi mati samohranilka,kmalu pa mi na zavodu poteče.Kako bova s sinom živela mi ni niti malo jasno.To pa je pravica.
Alexxsaso@yahoo.ca
04. 04. 2011 09.29
No tako je to... Taisti, ki jim je to mocno podjetje uspelo uniciti so zdaj celo terjatve prijavili... Sploh ne najdem primernih besed za ljudi s taksnim pomanjkanjem moralnih vrednot.
laufer
03. 04. 2011 11.14
Prevent, MB letališče,... kdo ve koliko denarja se je še prelilo v tuje banke ali naložbe.
dukenukem
02. 04. 2011 15.36
mamo v naši firmi direktorja, k ga je nastavil nekdanji direktor preventa ,aroganten sebičnež ,baraba korupcijske klase
gizmopes
02. 04. 2011 11.38
bande lopove!!!pozabljate da so šivilje šle v stečaj in težko čakajo svojo odpravnino. o tem pa nič ne pišejo.... saj so delavci zaslužni da je nekoč bila tovarna Prevent. z trdim delom so lahko teh ubogim vse pokradli... kje je zakon.. take je treba kaznovati. kam je vse šlo .mar svet je ponorel.čudim se da gospodje (kozmuc,zakeršek)smejita in uživata. oni so prave lopove.
llsash
02. 04. 2011 09.28
To niso gospodi marvec lopovi, po korosko, kmetje,ki jih bomo ob primernem casu odstranili! It is not over yet! Sploh pa ne za njih, ker imajo ze otroke, dobli jih bojo slej kot prej, obljubim! :) Upnikom mrta placat kozmos in zakersnik, ne pa global, halo, kdo pa je vzel kredite, global??? NO no, tale igrica mi pa ni vsec in zato bom moral izpolnit obljubo!
Danijel Fric
01. 04. 2011 22.32
7,8 milijona evrov terjatev niso priznali Ja kako bi jih priznali, če jih ni, to je razlikki se je stekla na privat račune, ta sredstva imajo managerji in gospodi že na varnem.
_i_love_you_
01. 04. 2011 16.35
ta je pa zihr prvoaprilska šala....to se v sloveniji namreč ne dogaja....