Gospodarstvo

'Ali bo stečaj predlagal direktor ali pa ga bomo mi'

Železniki/Cerkno, 15. 12. 2010 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skoraj 50 delavcev v pohištvenem podjetju Dom, ki pričakujejo zadnje plače in so na čakanju, bodo na informacije o morebitnem stečaju morali počakati vsaj do začetka stečajnega postopka v matičnem Tomu.

Delavci podjetja Dom oprema, ki so od začetka meseca doma na čakanju, so se ponovno zbrali v obratih v Železnikih in Cerknem. Od direktorja so pričakovali obljubljeni predlog za stečaj, vendar bodo na to težko pričakovano potezo, ki bi jih rešila brezplodnega čakanja, morali počakati vsaj do začetka stečajnega postopka v matičnem Tomu.

Stavka v Tomu
Stavka v Tomu FOTO: Kanal A

Po zboru delavcev v obeh obratih je sekretarka gorenjske organizacije Sindikata lesarstva Slovenije Olga Drabik pojasnila, da si direktor Dom opreme Štefan Lotrič še vedno ne upa vložiti predloga za stečaj, čeprav je to edina možnost. Skoraj 50 zaposlenih je namreč še vedno doma na čakanju, dela nimajo in si ga tudi ne obetajo, podjetje ima blokirane račune ter niti sredstev za plače in nakup materiala.

"Ogorčeni smo nad tem, da se to dogaja. Država bi morala urediti, da se v primeru neizogibnega stečaja na njegovo vložitev ne čaka v nedogled," je opozorila Drabikova in izpostavila odgovornost jamstvenega sklada, ki bi lahko ukrepal. Spomnila je tudi na nekatere podobne primere v državi, ko ob zavlačevanju vodstev družb in lastnikov delavci brez obeta, da bi dobili povrnjene zaostale plače ali da bi dočakali celo redne plače, hodijo po pomoč na humanitarne ustanove.

Želijo si, da bi se čim prej sprožil stečajni postopek in bi vodenje podjetja prevzel stečajni upravitelj. Delavci Dom opreme bi se po 15-dnevnem odpovednem roku tako vendarle lahko prijavili na zavod za zaposlovanje in dobili vsaj osebne prihodke iz tega naslova. Nekaj sredstev bi si kasneje lahko obetali tudi iz stečajne mase, vendar te ne bo veliko, saj so nepremičnine pod hipoteko, bančni računi pa prazni in blokirani.

Zaposleni v Dom opremi se sedaj vendarle nadejajo, da bo še pred koncem tega tedna oklican stečaj za matični Tom in da bo temu sledila tudi vložitev predloga za stečaj za njihovo podjetje. Da bo vložil predlog za stečaj, jim sicer direktor obljublja že od začetka decembra, vendar z odločitvijo odlaša, češ da čaka na razplet v Mokronogu.

"Upajmo, da bo direktor res predlagal stečaj, sicer ga bomo mi," je poudaril sindikalni zaupnik za obrat Cerkno Franci Štucin in dodal, da medtem delavci ostajajo doma in v socialni stiski. Upa, da bo postopek stečaja v roku enega tedna vendarle sprožen, čeprav delavci direktorju ne verjamejo več, saj na računih podjetje nima niti denarja za začetek postopka. Zato se bodo delavci poskušali obrniti kar na stečajnega upravitelja Toma, ko bo ta imenovan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
15. 12. 2010 22.50
Neredite sami, ker ima nalogo od Pahorja in njegove veleumne vlade, da tega naj ne stori, ker bi stečaj vsaj malo olajšal življenje delavcev, za katere pa jim je vseeno. Vrednota za njih je denar in laž. Solidarnost med delavci je komunajzarjem postala neznanka. Zanesite se nase.
Majda Kozic
15. 12. 2010 19.35
Vsem direktorjem ki so firme uničile,takoj odvzet premoženje,saj vsa njihova premoženja so pokradena iz firm. DELAVCI VZAMIMO PRAVICO V SVOJE ROKE;IN TO TAKOJ.
dukenukem
15. 12. 2010 17.30
lopovska država 1 klase ,dobrodošli v sloveniji
mate08
15. 12. 2010 14.09
meniđerji so svetel up naše dežele........ kar poglejte naokoli...
nikajana
15. 12. 2010 11.00
drugim pa 1.5 mio neupravičenih izplačil.....res žalostno, ravno v času obdarovanj, božočnic.....brez plač, brez zaposlitve, pa nič krivi..............do kod bo šlo vse skupaj............
Follow me
15. 12. 2010 10.47
Bo pahor vse uredil, vprašanje je samo kdaj ?
major1
15. 12. 2010 09.18
Samo 50 jih je. To ni samo 10, 100, 1000 itd, da bi reagirala Vlada, kot opisuje pesem slavnih časov 41-45.
proofreader
15. 12. 2010 08.43
Parazitki, uživate?
b77
15. 12. 2010 08.25
itd kolikor zanamo toliko veljamo
Jusssko
15. 12. 2010 08.08
Mal sarkazma tko da ne brisat plz :) "Ta novica za naše politike spada v kategorijo "Dobra novica". Njihovim nastavljenim kolegom je namreč brez najmanjšega truda uspel privarčevat 50 minimalnih slovenskih plač". Strokovno in učinkovito