Tujina

5000 dolarjev za odstop od tožbe

London, 29. 12. 2010 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Multinacionalni koncern BP s sedežem v Veliki Britaniji je pol leta po največji okoljski nesreči v zgodovini Združenih držav z enkratnim izplačilom dosegel prve odstope od tožb zaradi posledic izlitja nafte v Mehiškem zalivu.

BP logo
BP logo FOTO: Reuters

Vsak posameznik, ki odstopi od tožbe proti koncernu, prejme enkratno vsoto 5000 dolarjev, s tem pa ne bo upravičen do morebitne tožbe v prihodnosti, ko bi se utegnile pokazati prave razsežnosti okoljske katastrofe. BP za odstop od tožbe  podjetjem ponuja 25.000 dolarjev, poroča ORF. BP je doslej podjetjem in prebivalcem, ki so odstopili od tožbe, izplačal 43 milijone dolarjev, je včeraj sporočil koncern.

Ameriška vlada in odvetniki kritizirajo BP-jev predlog enkratne poravnave in opozarjajo, da naj vsakdo dobro premisli, če se hoče že sedaj pogoditi z multinacionalko.

Prebivalci Bhopala in njihovi potomci še danes plačujejo ceno za nesrečo.
Prebivalci Bhopala in njihovi potomci še danes plačujejo ceno za nesrečo. FOTO: Reuters
Enkratna poravnava je priljubljen ukrep podjetij po industrijskih in okoljskih nesrečah. Po največji industrijski nesreči v Bhopalu v Indiji leta 1984 je podjetje Union Carbide leta 1990 indijski vladi izplačalo 470 milijonov dolarjev. 444 milijonov dolarjev, ki so preostali v odškodninskem fondu, ni bilo nikoli izplačanih, saj podjetje Dow Chemicals, ki je leta 1999 prevzelo Union Carbide, trdi, da je doslej izplačana vsota poravnala vse obstoječe in mogoče prihodnje obveznosti. Šele letos so prvič po 26 letih na indijskem sodišču za nesrečo v Bhopalu obsodili prve odgovorne. Kazen se je glasila dve leti zapora in plačilo 2000 dolarjev.

BP-jev odškodninski fond obsega 20 milijard dolarjev. Iz njega je koncern doslej izplačal 2,6 milijarde dolarjev odškodnin za izpad dohodkov zaradi nesreče. Doslej je bil na sodišču zaključen en sam primer, v katerem je podjetnik od koncerna iztožil 10 milijonov dolarjev.

Akcija okoljskih aktivistov
Akcija okoljskih aktivistov FOTO: Reuters
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
29. 12. 2010 13.55
Hendikep, pol pa se američani čudijo zakaj narava preko vseh štirih naravnih elementov (ogenj, voda, zemlja, zrak) tepe in čisti njihovo celino. To kar se dogaja s Kalifornijo zadnja leta, ni več normalno, ipd. Drugod po svetu najdemo podobne primere, vsi pa imajo, to malokdo ve, imajo skupen imenovalec ... narava čisti nakopičeno nesnago in negativne energije. Ljudje pa se čudijo, ... čemu. Kar seješ, to žanješ. Žetev je vedno nekajkrat večja od setve.
Ramzess
29. 12. 2010 13.52
Nekateri, sploh 'veliki' res mislijo, da se da z denarjem vse kupiti, ... po eni strani ljudi 'kupujejo' z malim denarjem, ... po drugi strani pa operirajo z veliki, ogromnimi, denarji. Hkrati pa se vseh posledic katastrofe v zalivu niti še ne zavedamo, ... na oceansko dno (vzrok za to je udor tal, zaradi pretiranega črpanja, podbni udori se dogajajo povsod po svetu, različnih velikosti, tudi sredi mest, ipd.), zalivski tok, bojda je bil prekinjen, ... Uradnim poročilom ni ne gre povsem verjeti, ker so polne neresnic, kot običajno. Hendikep, pol pa se američani čudijo zakaj narava preko vseh štirih naravnih elementov (ogenj, voda, zemlja, zrak) tepe in čisti njihovo celino. To kar se dogaja s Kalifornijo zadnja leta, ni več normalno, ipd. Drugod po svetu najdemo podobne primere, vsi pa imajo, to malokdo ve, imajo skupen imenovalec ... narava čisti nakopičeno nesnago in negativne energije. Ljudje pa se čudijo, ... čemu.
hendikep
29. 12. 2010 13.33
ljudje vidijo samo denar za naravoim je malo mar se vidi koliko je američanom stalo do narave za par dolarjev je zadeva urejena in čaka se naslednja katastofa da se še kakšen dolar vtake v žep in spet bo vse v redu žalosno nobenega ne skrbi za tiste živali ki so bile prizadete sto katastrofo kdo bo njima odškodnino izplačal človeška norost nima meja pohlep ješe vedno močnejši od skrbi in morale.
indal
29. 12. 2010 12.54
@NENORMALNI Oni vsaj nekaj naredijo za naravo ti pa popolnoma nič!
JANSATOV---VNUK
29. 12. 2010 11.23
GREENPEACE naj bi raje obalo pucal kot pa avto s surovo nafto umazal.... imajo preveč cajta