Gospodarstvo

400 delavcev trepeta za službo

Slovenj Gradec, 19. 02. 2009 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ker se je število naročil skoraj razpolovilo, je v Preventu ogroženih 400 delovnih mest. "Odpuščanj ne moremo preprečiti, če podjetje ne dobi dovolj naročil in če ne bo dela," je dejal predstavnik sindikata.

Prevent izdeluje prevleke za avtomobilske sedeže.
Prevent izdeluje prevleke za avtomobilske sedeže. FOTO: Reuters

V slovenjgraškem Preventu je zaradi 40-odstotnega upada naročil ogroženih 400 delovnih mest, vendar glede morebitnih odpuščanj ni še nič dokončnega, je povedal predsednik uprave Prevent Globala Ivan Majcen. Dodal je, da intenzivno iščejo rešitve, s katerimi bodo poskušali čim bolj ohranili, kar se da.

Da so delovna mesta ogrožena, se glede na že znan upad naročil zaveda tudi predstavnik svobodnega sindikata v podjetju Vlado Zorman. Vendar je podatke o tem, da obstaja možnost odpuščanja od 300 do 400 delavcev do poletja, dobil iz medijev, saj o tem poroča današnje Delo. "Kakšni bodo rezultati pogajanj za naročila in kakšne rešitve v končni fazi, za zdaj ne vemo. Nismo dobili še nobenega podatka o odpuščanjih niti programa reševanja presežnih delavcev," je povedal.

Tudi za marec kaže slabo

Prevent na področju šivanja sedežnih prevlek za največje evropske proizvajalce avtomobilov v Sloveniji zaposluje 1350 delavcev, nekaj pa tudi v drugih z avtomobilsko industrijo povezanih dejavnostih. Skupno Prevent v Sloveniji zaposluje 1860 ljudi, prevladujejo ženske.

"Odpuščanj ne moremo preprečiti, če podjetje ne dobi dovolj naročil in če ne bo dela," je še dejal Zorman, Majcen pa pravi, da po zdajšnjem 40-odstotnem upadu naročil slabo kaže tudi za marec.

Zaradi pomanjkanja dela, ki je tudi posledica kolektivnega dopusta v Volkswagnovih podjetjih, ki jim Prevent dobavlja sedežne prevleke, se je v minulih dneh v povprečju enotedenski prisilni kolektivni dopust začel za 900 zaposlenih. Poleg tega so v Prevent Globalu za ublažitev posledic krize uvedli številne druge racionalizacijske ukrepe, prešli pa so tudi na 36-urni delovni teden.

Kriza avtomobilske industrije je dosegla tudi slovenjgraški Prevent.
Kriza avtomobilske industrije je dosegla tudi slovenjgraški Prevent. FOTO: Reuters

Dokapitalizacija podjetja

Slovenjgraško podjetje Prevent je še vedno največji in najpomembnejši delodajalec v eni od najbolj zapostavljenih slovenskih regij.

Uprava podjetja, ki jo vodi Majcen, član uprave pa je Dušan Zakeršnik, sin največjega lastnika Prevent Globala Janka Zakeršnika, bo v luči iskanja rešitev za podjetje predlagala tudi dokapitalizacijo v višini od sedem do deset milijonov evrov. "Predlog bomo ponudili vsem lastnikom, niso pa izključene niti druge možnosti. Če bo pripravljenost, so tudi drugi investitorji zaželeni," je dejal Majcen, ki je na mestu prvega moža podjetja od januarja.

Nesoglasja med lastnikoma

Družbe pa ne obremenjuje le upad naročil kot posledica svetovne gospodarske krize, temveč tudi nesoglasja med največjima lastnikoma: Zakeršnikom, ki ima 52 odstotkov podjetja, in Nijazom Hastorjem, ki obvladuje 45 odstotkov Prevent Globala. Hastor je tudi lastnik podjetja Prevent Dev iz nemškega Wolfsburga, prek katerega po pisanju Dela poteka večina poslov za Prevent Global. Vodstvo podjetja skupaj z največjima lastnikoma išče rešitve iz krize, vendar za zdaj o konkretnih rezultatih ni podatkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

.eu.
20. 02. 2009 18.24
JAH FIRMAM BO TREBA KRAST ZAČET NI DRUGE.
nogard
20. 02. 2009 18.21
Kako prav je prišla ta "kriza" lopovski združbi iz Preventa, da uresničijo večletne sanje in brez muk odpustijo še preostale delavce, proizvodnjo pa elegantno preselijo na jug v Bosno, kjer jim že zdaj delajo za šenk, lopovi se pa lepo še bolj bogatijo!
Cofar
19. 02. 2009 21.46
Sam imam s.p. pa vam lahko povem tkole - država draži prispevne stopnje vsak mesec - Jasno, tisto kar sm še eno leto nazaj lahko zaparvu, sedaj gre v pokoj. in zdrav. blagajno in jasno da bom manj zapravljal. Zapomnite si - država dobi toliko kot da. Če država želi, da bom imel samo za kruh in mleko - se bom sprijaznil, ampak se bo morala tudi moja vlada sprijaznit da bo posledično imela samo za fičota in ne več za falcona :)
juhujuhu
19. 02. 2009 21.26
v kakšne čase prihajamo... brezposelnost za brezposelnostjo
titovka
19. 02. 2009 17.31
imate lep dokaz, kakšen kruh vam tala tuji gospodar...niste verjeli...sedaj boste v samostojni in demokratični sloveniji občutili vse: KAJ JE KAPITALIZEM, kaj so tajkuni, KAJ JE TUJI GOSPODAR IN KAJ SO HLAPCI!!!!! ŽIVELI KAPITALISTI IN KAPITALIZEM!!!!!
Doncarleone
19. 02. 2009 17.31
Ampak Slovenija se vseeno raje ukvarja s Hrvaško pred svojim pragom je treba pomest pa pol rinit v sosede,si kr predstavljam koliko je nezaposlenih v Sloveniji
reno911
19. 02. 2009 14.46
Plače, vile in športne avtomobile bodo imeli vedno, pa če bodo morali delavci delati 20 urni delovnik za 100€ plače. Ni načina, da bi si zaradi svojih sužnjev sami trgali od ust. Saj pa nismo v socializmu. Namen kapitalizma pa je ravno ta, da se omogoči 10 ljudem, da lahko imajo vile, plače, jahte in drag vozni park, na račun 1000 in več delavcev v halah. Spominja na rejo piščancev.
GreenOasis
19. 02. 2009 14.05
Bodo videli ko tudi direktorji ne bodo imeli več plače, vil, športnih avtomobilov, itd...!
etul
19. 02. 2009 13.30
včeri sem bil v MAN Sazgitter če mesec dni proizvodnja stoji,prejšnji teden v OPEL Eisenach zadeva ista,tak da nebo nam lahko kdor bo naslednji dve leti pregural bo car sam takih bo bolj malo žal
KomentarDOO
19. 02. 2009 13.18
Mura, Beti, Mehano, Gorenje, IUV, Siemens v Mariboru in sedaj še Prevent...Ja veliko je že bilo odpuščenih! Država pa ni naredila nobenega konkretnega koraka!
ziveti@email.si
19. 02. 2009 13.10
Tudi tajkuni trepetajo, za svoje bajne zaslužke-BANDA!
Strelja?ko
19. 02. 2009 13.09
Vse gre na kant in naj gre h vragu še monetarni sistem... ga ne rabmo. Evrerything free... please...
Unknovn
19. 02. 2009 13.08
Recesija postaja vedno vecja RECESIJA use bo propadl pol bo pa 3 svetovna
teka_teka_jezek
19. 02. 2009 12.26
Rinchula
19. 02. 2009 12.19
Spet bo ponovilo leto 1993, ko je ogromno delavcev ostalo brez dela, veliko velikih tovarn se je zaprlo.