Gospodarstvo

40 stopinj: koruza se je spekla na polju, cene žita poletele v nebo. Koliko bo lačnih?

Ljubljana, 17. 07. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Suša je v nekaterih delih Slovenije na kmetijskih pridelkih povzročila od 50- do 70-odstotno škodo. V ZDA se soočajo z eno najhujših suš v zgodovini, vremenske nevšečnosti pa so prizadele tudi Argentino, Azijo in Rusijo. Cene žita zato naraščajo.

Koruza
Koruza FOTO: Thinkstock
Manjša količina, slabša kakovost, višje cene poljščin. Poplave, suše in ostale vremenske nevšečnosti letos kažejo zobe v vseh delih sveta in uničujejo kmetijske pridelke. Kmetje zato seštevajo svoje izgube, uvozniki žita opazujejo dvigovanje cen žita na svetovnih trgih, analitiki pa pripravljajo napovedi, kako in kdaj se bo izpad pridelka odražal na cenah hrane na trgovskih policah.

V Sloveniji suša opustošila koruzo, pšenico, buče, krompir in sončnice

V Sloveniji je suša, ki se je začela že z izjemno suhimi zimskimi meseci, po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice prizadela skoraj 100.000 hektarjev kmetijskih površin.

Dvotedenske visoke temperature, ki so se gibale od 30 do 37 stopinj Celzija so največ škode povzročile na Ptujskem, Ormoškem, v Pomurju in na Dolenjskem. Ocena poškodb pridelka se giblje od 40 do 70 odstotkov.

Najhujše so posledice na travinju, koruzi, v nasadih jablan in vrtninah. Ker je suša nastopila v času intenzivne rasti krompirjevih gomoljev, se obeta manjši in kakovostno slabši pridelek krompirja.

Posevki pšenice, predvsem pozne sorte, so prisilno dozoreli in pridelki so zato tudi za tretjino manjši in slabše kakovosti, predvsem glede vsebnosti beljakovin. Sončnice so polovico nižje, stroki soje pa odmirajo.

Vrtnine, ki niso namakane, so utrpele 100-odstotno škodo, namakane pa so zaradi visokih temperatur utrpele škodo zaradi ožigov, ki so posledica visokih temperatur. Takšni pridelki za trg niso primerni.

Od 50 do 70 odstotkov so na območju Dravsko-ptujskega polja in Obale poškodovani plodovi paradižnika, paprike, jajčevcev, bučk, lubenic, melon, prav tako je zaradi visokih temperatur prišlo do osipanja cvetov.

V trajnih nasadih odpadajo plodovi, škoda v nasadih jablan pa se bo prenesla še na naslednje leto, saj se zdaj formirajo brsti za naslednje leto. Pridelek jabolk naj bi bil slabši za četrtino, vprašljiva je tudi kakovost.

Suša je v ZDA opustošila koruzna polja.
Suša je v ZDA opustošila koruzna polja. FOTO: Reuters

V ZDA vročina koruzo spekla že na njivi

V ZDA se letos soočajo z ekstremno sušo. Iz ameriškega srednjega vzhoda poročajo, da so se zrna koruze in soje med zadnjim vročinskim valom, čeprav še na polju, dobesedno spekla, zaradi česar pričakujejo podražitve hrane, manjši izvoz, manj žita za humanitarne pošiljke in tudi višje cene goriva.

Ameriški kmetijski urad, ki pripravlja tedenska poročila o stanju posevkov, ocenjuje, da bi lahko bila tokratna škoda največja v zadnjem desetletju. Po več tednih hude suše je na nekaterih področjih sicer padlo nekaj dežja, a naj bi visoke temperature in večinoma suho vreme vztrajali vsaj še do konca julija.

"Iz scenarija krize se vse bolj premikamo k scenariju katastrofe," meni agronom Tony Vyn iz univerze Purdue. "Imamo vse več velikih polj, kjer bo žetev nična."

Napoved katastrofalne letine je presenetila celo svetovne borze.
Napoved katastrofalne letine je presenetila celo svetovne borze. FOTO: Reuters
Državna agencija za oceane in atmosfero sicer poroča, da je tokratna suša v ZDA najhujša po letu 1956. Prizadela je že 55 odstotkov kmetijskih površin v 48 zveznih državah, v več kot 1000 okrožjih v 26 zveznih državah pa so razglasili stanje naravne katastrofe.

Pridelek iz ZDA sicer predstavlja kar polovico vsega svetovnega izvoza koruze, ki jo nato spremenijo v hrano, pekovske izdelke, etanol ali hrano za živino.

Koruza, ki je Američanom še ostala, pa je vse slabše kakovosti. V razred dobre do odlične kakovosti uvrščajo le še tretjino predvidenega pridelka koruze in soje. Poleg tega je ekstremno vreme povzročilo razvoj škodljivcev in bolezni, ki napadajo preostanek pridelka.

Čeprav zaradi svetovnih zalog posledic letošnje katastrofalne suše morda še ne bomo čutili takoj, pa poznavalci ocenjujejo, da bodo učinki v prihodnjih mesecih že vidni v inflaciji, pozneje pa naj bi se preselili še na trgovske police, še posebej, če se bo kmetijstvu nenaklonjeno vreme nadaljevalo tudi prihodnje leto.

Tom Vilsack, sekretar na ameriškem kmetijskem ministrstvu, pa dodaja, da bodo ameriški kmetje po velikem izpadu dobička potrebovali izdatno pomoč. Nekaj upanja je sicer še za pozne sorte soje, ki gredo skozi ključne faze rasti šele avgusta, a če kmalu ne bo obilnih padavin, bodo propadle tudi te rastline. Vendar pa obilnega deževja v vremenski napovedi ni. Namesto tega še naprej pričakujejo temperature od 37 do 40 stopinj Celzija.

V Aziji poplave in vročina prizadele riževa polja

Tudi azijski kmetje se soočajo z vremenskimi nevšečnostmi že več let zapored. Februarja letos so tako objavili poročilo, ki pravi, da bi se zaradi kombinacije ekstremnega deževja in hudih suš riževa polja v Aziji v prihodnjih treh desetletjih lahko skrčila tudi za polovico.

Leta 2010 je na primer suša na Tajskem pridelovalcem riža povzročila za 450 milijonov dolarjev škode. Lani pa so poplave pridelovalcem žita odplaknile okoli 40 milijard. Ekstremno vreme je namreč povzročilo tudi velik razmah bolezni in škodljivcev.

Letina soje je bila v Argentini slabša od pričakovanj.
Letina soje je bila v Argentini slabša od pričakovanj. FOTO: Reuters
Argentincem rekordni pridelek soje odnesla suša

Suša je v konec lanskega in v začetku leta pustošila tudi v Argentini, šesti največji svetovni izvoznici žita. Čeprav so pričakovali, da bodo letos presegli največji pridelek soje – rekord jim je uspel po žetvi 2009/10, ko so pridelali 53 milijonov ton, je kmetijsko ministrstvo po suši za letos napovedalo le okoli 40 milijonov ton.

35 milijonov ton manj bi zaradi nestalnega vremena lahko letos pridelale tudi Rusija, Ukrajina in Kazahstan.

Potreba po hrani se bo do leta 2050 podvojila

Medtem ko napovedi velikega izpada pridelka na svetovnih trgih višajo cene žita, veliki kupci čakajo, spremljajo dogajanje in upajo na umiritev cen.

Rastoče cene, ki že presegajo tiste iz leta 2008, so tudi obudile spomin na leto 2007, ko je organizacija Združenih narodov za hrano in kmetijstvo ocenila, da je bilo na svetu lačnih 75 milijonov ljudi. Po nekaterih drugih poročilih pa kar 160 milijonov.

Poraba žita sicer v zadnjih letih stalno narašča, letos naj bi se povečala za dva odstotka. Do leta 2050 pa naj bi se kar podvojila, predvsem zaradi vse večje porabe mesa v državah v razvoju.

Svet ima vse večje težave pri zagotavljanju zadostne količine hrane. Povpraševanje v državah v razvoju je vse večje, še posebej po mesu.
Svet ima vse večje težave pri zagotavljanju zadostne količine hrane. Povpraševanje v državah v razvoju je vse večje, še posebej po mesu. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

binglec123
25. 07. 2012 19.29
+3
živela EU in globalizacija! zaradi le teh imamo to kaj pač imamo. sokrive pa so tudi naše predelovalne firme, ki nabavljajo v tujini- v SLO se ne izplača. žita so komaj začetek. ko bo vsa proizvodnja preseljena na vzhod in bomo 100% odvisni od drugih bo še veselo. samooskrbe takorekoč ni več. ko ne bo več kadra, rokodelcev ipd. boma pa čisto zmrznili.
Nauders
18. 07. 2012 07.27
-1
70% obdelovalnih površin na zemlju je namenjeno za živinorejo meso je prepoceni glede na potratnost pridelave
mimic
17. 07. 2012 21.37
+1
jst sem že par let lačen
kozlarija2
17. 07. 2012 18.25
+4
V ZDA imajo gensko spremenjeno sojo, koruzo in še marsikaj, kako se lahko plastika (ki jo jemo) speče? Za rajo je vse dobr 0 kvalitetna hrana je čist ok, važn da elita ne je tega. Edina dobra stvar ki pride iz tega je da se bo mogoče kdo odločil za svoj vrtiček s tem pa za mnogo kvalitetnejšo hrano seveda semena ne smejo biti strupena oz. gensko spremenjena.
chadmaster1
17. 07. 2012 19.52
+7
hhhahahahhahahhahhhahahahahha.......... samo v ZDA ??? človek ali ti veš da je v SLO 70 % GSMO in da če si letos sadil korenček z oznako FF je to genetsko spremenjen jaaoo kje vi živite
periot22
17. 07. 2012 21.49
+2
kozlarija2 kaj misliš da v domačem vrtu ali njivi ni suše, škodljivcev letos je tega ogromno!
nikhrast
17. 07. 2012 22.39
+1
Si že jedel koruzo, seveda je gensko spremenjena, okus pa neverjeten.
redfox
17. 07. 2012 17.22
+2
Admin...ne vem kaj bi ti reku!!
Adolph
17. 07. 2012 17.09
-1
Ko da je Slovenija pomembna agrarna drzava . . . Po Europi so povsod nadpovprecni prinosi zitaric . . . .. .
redfox
17. 07. 2012 16.24
+13
Izmislili so si recesijo, izmišljajo si ceno žitu in koruzi,pogonsko gorivo dražijo kakor jim paše in ugaja. GNILI KAPITALSTIČNI REŽIM.
Kolani
17. 07. 2012 16.48
+7
To ni kapitalizem ampak plansko gospodarstvo. Ko ima za vsako dobrino država zadnjo besedo koliko stane, to ni več kapitalizem.
Jimi1
18. 07. 2012 08.10
+1
Še lakoto naj naredijo pa si bodo sistemi sami zadnje žeblje v krste zabili.
beowulfsam
17. 07. 2012 16.01
+5
Nekaj mi ni jasno. Živim na deželi vendar nisem kmetovalec, tako, da se ne spoznam. Pred 15-20 leti je bilo veliko poletij pri nam zelo sušnih (voda niti ni več tekla, prepovedano pranje, prekuhavanje vode....) pa so bila polja vedno polna in 1-2 meseca skoraj ni deževalo. Sedaj 2 tedna ne pada in gre vse k vragu od suše??? Ne vem, ne gre mi skupaj to. Ajde, ne rečem v ZDA kjer piše da ni padalo že olala cajta. Je možno, da naši kmetovalci uporabljajo semena rastlin z visokim donosom a ne glih primerna za naše kraje (GSO in to)?
luckyss
17. 07. 2012 16.47
+5
Ko je zemlja zaradi intenzivne obdelave degradirana zgolj na snov ki drži rastlino pokonci in je le medij za dovajanje škropiv in razredčene gnojnice...potem ta zemlja ni več živa - in če ni vode se na takšni zemlji rastlina posuši kot bi človeku zaprli infuzijo... Zemljišča kjer se kmetuje naravno so na sušo bolj odporna, oz. rastline, ki rastejo na takšnih tleh so bolj v simbiozi s tlemi in lažje prenašajo vremenske ekstreme. Seveda pa je veliko odvisno tudi od semen...
Logic Popeye
17. 07. 2012 22.58
+0
kako se pa ti za 20 let nazaj spomniš, kako so bila polja polna? in kdo kje vidi da je šlo v sloveniji kaj k vragu? okoli mene je vse zeleno in lepo raste. ne vidim nobene suše v sloveniji, spomladi je bila, ampak zdaj ne. oranje pripomore k suhi zemlji, bo treba tako začet delat kot američani, pridelovanje brez oranja z direktno setvijo. ampak ne vem če to kaj veliko pomaga pri hudi suši. obstaja veliko sort rastlin, ki dobro uspevajo v suši, tako da če bo suša vsako leto hud problem se bomo že prilagodili.
CDROM
17. 07. 2012 14.37
+19
Spet so se lotili s takimi izgovori, samo da bi upravičili rast cen na račun svojega pohlepa, ki ga bo plačala raja.
lotmerzanec
17. 07. 2012 15.04
+30
Najkvalitetnejšo pšenico plačujejo po 18 centov za kilogram,pri mlinu dobiš za 2 kg pšenice 1 kg moke pa mi povejte koliko stane kilogram najcenejšega kruha in kdo pobere ogromne razlike v cenah!? Pa še to za 1 kepico sladoleda mora kmet prodati 6 kg pšenice pa si poglejte kam smo prišli!!
Hesus_Hristus
17. 07. 2012 14.17
+3
Da hrano zapravljaš za živinorejo je kot bi nosil moko v natrganem žaklju, vedno jo boš nekaj izgubil. Kaj niso naši kmetje pri Urošu rekli da je živinoreja prepotratna da bi se v Sloveniji izplačala, mar oni ne vejo al kaj? A zdaj pa naši kmetje, iz žitnice Slovenije, prekmurja kar naenkrat ne vedo nič? Zdaj pa že navijamo za gensko spremenjeno hrano? torej ne bo nič z drugo republiko, z Janševo slovensko pomladjo?
Logic Popeye
17. 07. 2012 23.03
+2
živinoreja ni vedno potratna. 1 kg koruznega zrnja je 20 centov, če ga prodam. če ga dam kravi bo pridelala dobra 2 litra mleka iz tega kg, kar je vredno 60 centov. torej vrednost koruze 3x povečam, če jo dam kravi. no če gledam po energiji potem je potratno, ker ima 1 kg koruze več energije kot 2 kg mleka. ampak ker imajo ljudje raje mleko kot koruzo ga bolje plačajo.
HomerRuler
17. 07. 2012 14.07
+13
Kva bi zdele par koruz pojedu, mmmm
littleSister
17. 07. 2012 13.47
-2
nevem kako to, če je pa scalo celi maj
BojanMahr
17. 07. 2012 14.15
+1
Vesna Meden
17. 07. 2012 15.38
+8
billie_jean
17. 07. 2012 13.46
+2
"Poraba žita sicer v zadnjih letih stalno narašča, letos naj bi se povečala za dva odstotka. Do leta 2050 pa naj bi se kar podvojila, predvsem zaradi vse večje porabe mesa v državah v razvoju." Zgovoren podatek, tega ne gre prezreti. Če bi vsi skupaj zmanjšali porabo mesa in če bi se malo bolj propagiralo vegetarijanstvo, ne bi bilo toliko lačnih ljudi na svetu!
antip0ptiz3m
17. 07. 2012 13.53
+6
tantadruj1
17. 07. 2012 13.55
+8
po moje bomo morali zamnjšati rast prebivalstva, če ne moremo pridelati hrane za vse. se vam ne zdi logično?
billie_jean
17. 07. 2012 14.00
+2
Tantadruj: To je en del, drugi del pa je v smotrnejši porabi resursov in jesti neživalsko hrano je smotrnejša alternativa.
KnightTemplarSL
17. 07. 2012 14.08
-3
Če bi vsi postali vegiji, kam potem z živalimi? A bomo krave, prašiče, kure, zajce... imeli samo v Zoo? Ker se večinoma te živali kar hitro namnožijo in bi nam, če bi bile na prostostu tudi pojedla poljščine. Za hrano, zdaj dobijo slabšo kvalitetno koruzo, pomije, poškodovano sadje... Glavno takšno ki večina vegijev nebi hotelo kupiti. Samo za primer, bi v trgovini kupili požgan paradižnik, ali bi toliko časa brskali, da bi našli lepega? Ko pride do razne suše, toče se večino to vse spremeni v krmo.
billie_jean
17. 07. 2012 14.19
+2
Krave še vedno lahko dajejo mleko, kure še vedno nesejo jajca. Za prašiče in zajce priznam, nimam odgovora. Amapk glede na to, da je iluzija, da ne bi nihče na tem svetu več jedel mesa, bi se tudi za ti dve vrsti našel odgovor - morda v bio reji? Majhen obseg, dostojno življenje in na koncu na dostojen način romajo k tistim, ki le ne morejo brez mesa (n.pr. iz zdravstvenih razlogov).
Hesus_Hristus
17. 07. 2012 14.24
+2
@KnightTemplar Ja, krava v naravi najde koruzno polje, in ga obere, skoncentrira, ter se vsakih nekaj ur tako napita da se v roku nekaj mesecev zredi za zakol.
KnightTemplarSL
17. 07. 2012 14.30
-1
Edino kar se pa strinjam, da bi morali zelo zmanjšati porabo, ker skoraj praktično ni dneva, ko nebi ljudje vsaj nekaj pojedli od mesa. Samo to je kot boj z mlini na veter. Potem bi morali vse fastfood zapreti, itd.....da bi lahko ljudje prišli na eno zdravo normo in bi samo jedli 1x meso na teden.
Hesus_Hristus
17. 07. 2012 14.33
+2
Fastfood ostane, z preurejenimi hranili. Zaradi ene sestavine se že ne bo podrl ekonomski sistem. To zmorejo le internacionalke.
billie_jean
17. 07. 2012 14.36
+2
Tudi enkrat na dva tedna bi brez problema šlo... Če smo nekateri lahko čisto brez mesa. Toliko bi morali zreducirati, da ne bi bilo več živalskih farm, da bi bio pokril vse potrebe in da ne bi večina žitaric šla za prehrano živali, ki gredo na krožnik ljudi.
KnightTemplarSL
17. 07. 2012 15.09
+3
billie in Hesus, za takšno prenovo, bi potrebovali leta in leta. In tudi drugi razlog je zakaj bi bilo težko tako naredit, da bi ljudje npr 1-2 samo jedli meso in od eko domačih kmetij.... Zdravje bi se izboljšalo... Če bi bili večinoma vsi zdravi, kdo bi potem bil na zgubi? Farmacija. Tako, da trenutno vsem skupaj paše, da je tako kot je. Fastfood, ljudem ki se bašejo, farmaciji ki jim potem proizvajajo tablete za pritisk in ono in druge zdravila.
Vesna Meden
17. 07. 2012 15.38
+6
v sloveniji 60% površin pokriva gozd.. če bi kmetje sam nehali kositi, ali bi ljudje jedli travo ? ali kaj bi z vsemi travnimi površinami. pa ne mi rečt d bi use spremenil v vrtove k ni šanse..še bl bi se zarastlo, kokr je že!
Vesna Meden
17. 07. 2012 15.45
+5
pa še to . mi smo eko kmetija pa do zdej še nism vidla kšnga pretiranga navdušenja nad ekološkimi izdelki... najpomembnejša vam je cena..in greste rajš v mečkator al pa kšno drugo trgovino in kupte meso za male pare, names d bi nardil neki zase, dal mal več dnarja in jedli kvalitetno..enako tudi za npr. krompir, žita... navadno s.ranje use skupej, člouk se matra pa nč od tega..pol se pa mestne srajce oglašajo da kmetje dobivamo preveč dnarja pa d sam jamramo.vi pejte delat *!
mysticforest
17. 07. 2012 16.03
+6
treba se bo začet tega zavedat. Lokalno pridelana hrana , še posebaj slovenska je najbolj zdrava. Pri lastnem kmetu lahko preveriš s čim krmi živali oziroma kako predeluje poljščine, pri multinacionalkah pa tega ne moreš. Vsa zelenjava preden gre v katero koli trgovino je prešpricana z zelo toksičnim strupom, katera na dalši rok povzroča različne bolezni (rak,...),... Ste se kdaj uprašali, zakaj kuplena zelenjava ali sadje ne ovene? Zakaj stoji v hladilniku kak teden, ne da bi zgnila. Samo jagode poglejte. Če je iz domačega vrta, po slabi uri uvene zeleno listje, kuplene imaš teden dni, pa izgleda kot, da si jo ravno utragal iz vrta..... Ljudje zbudite se, vsi smo zavajani na vseh poodročjih (šolski sistem, zdravstvo, politika,...). Vse je planirano vnaprej že nekaj desetletjij. Amrika ima trenutno največ kotraciskih taborišč (vse so v pripravi), preko 25 podzemnih zaporov.... Ne paničarim ampak informirajte se čimbolj in iščite resnico, sicer se nam slabo piše.
ogopogo
17. 07. 2012 13.42
+19
Kaj delate mediji? Objavljate le kar se da alarmantne novice umorov, katastrof in splošne bede. Lahko, presneto objavite vsaj nekaj pozitivnega in obetavnega? Je to mogoče??? Pa saj niti ne veste o čem govorim. Mediji ste navadne ovce in prav ovce delate tudi z ljudi. Tako kot politikom tudi vam odgovarja, da so ljudje čimbolj zabedirani in skregani med seboj... ŽALOST...
chadmaster1
17. 07. 2012 13.50
+2
na žalost je resnica kruta in prav je da jo objavljajo samo namesto člankov "slavnih" bi bili lahko članki "lepše prihodnosti"..........
mahamudra
17. 07. 2012 13.57
+9
Veš tista pesem od Smolarja: Če svet prijazen bi postal, le kdo bi cajtnge še bral... jst bi jih s veseljem bral!
galaktikum
17. 07. 2012 13.37
-1
Bomo pač začel sadit kokosove palme. Kaj zdej komplicirate ?
mysticforest
17. 07. 2012 15.55
+3
kokosuve parve umirajo, ker so američani prdelali neko bolezen. Samo latino ameriški del ima najmanj 50% umrlih dreves, propadojo celi nasadi, azija ima sličen problem,...
LovecNaKomuniste
17. 07. 2012 13.34
+1
"Vrtnine, ki niso namakane, so utrpele 100-odstotno škodo, namakane pa so zaradi visokih temperatur utrpele škodo zaradi ožigov, ki so posledica visokih temperatur. Takšni pridelki za trg niso primerni." To se pravi, da ni zraslo popolnoma nič.... Ali pa je na delu spet nedokončana osnovnošolska matematika kmečkih ljudi
luckyss
17. 07. 2012 13.59
+8
Če besedila, ki si ga citiral ne razumeš, potem si brezveze hodil v šole..:)
mysticforest
17. 07. 2012 13.34
+14
ko se bodo ljudje zavedali, kako se dejansko naša hrana proizvaja in z čim, se bodo množice uprle. Zastruplajo nas na vsakem koraku, obvezna ceplenja, delajo nam vreme z katerin načrtno uničujejo naše pridelke (suše in hudi nalivi z točo dandanes NISO naravnega izvora), da lahko potem multinacionalke zvišujejo ceno in nam postavlajo pogoje,... Osvestite se, vzamite si čas in preglejte po spletu, kaj vse stoji za tem. Niste samo vi, ki uživate ta poc, so tudi vaši otroci in vaši prijatelji. Čas je da se informiramo, poenotimo in se upremo sistemu, ki nas spravlja ob rob existence.
mahamudra
17. 07. 2012 13.59
+2
Vse to je res, toda kaj bo upor prinesel? Nobena revolucija se ni dogajala brez nedolžne krvi, v tem primeru bi bilo zelo hudo...
mysticforest
17. 07. 2012 15.53
+5
samo poglejte da smo vsi dejansko sužni sistema. Če imaš kredit, se iz tega klopčiča skoraj več ne moreš izvit. Na koncu ti za par € še stanovanje rubjo,... Upori so lahko čisto nežne narave. Če se vsi odločmo in nehamo plačevat: davke in sesujemo bančni sistem smo jih zadali največji udarec. Že če samo vsi zdignemo razpoležliv denar iz bank, se sesuje bančni sistem,..
LovecNaKomuniste
17. 07. 2012 13.31
-12
Spet jambrajo kmetje, kot vedno.... Vsi vemo, da zadnja dva meseca lije iz neba vsaki drugi dan, oni pa še kar farbajo duhove.
mysticforest
17. 07. 2012 13.36
+3
razišči kaj se dogaja z vremenom, vreme ki imamo že dolgo ni naravnega izvora. Se sploh kdo upraša od kje TV vremenarji dobijo informacije? nihče več ne analizira setelitskih posnetkov, tenveč samo dešifrirajo poslano sporočilo, ki ga nato povejo gledalcem ali poslušalcem,... Ljudje zbudite se!
bilabong77
17. 07. 2012 14.35
+4
Očitno ne veš kakšno je vreme pri nas v Prekmurju.
Vesna Meden
17. 07. 2012 14.41
+9
Fallschirmjager: vidm de nimaš pojma o kmetovanju in da nisi še nikol delal. tko de ne pametuj
mile.d
17. 07. 2012 17.13
+2
Mistic: ljudj tako trdno "spijjo" da se prej ne bodo zbudili,ko atomska pede. žalost. ko robotki,vse tv verjamejo, nič sami ne raziščejo...
mysticforest
17. 07. 2012 17.33
+4
mile: žal je to grozna resničnost. Vseeno nisem zgubila upanja. Če bi se samo malo v nebo zazrli, bi videli kake so razlike OD NEKOČ. Če bi malo bolje pogledali hrano, ki jo jejo, bi se jih tudi nekaj uprašalo, kaj je kle narobe. Da dam sam en banalen priemer. Najbolj prodajan med jogorti je JAGODNI jogurt. V kateriem ni jagod tenveč sama kemija (EU dovoljuje, da se jogort lahko proda pod imenom jagodni, če je v njem 1/4 ene jagode v 200ml lončku). In če pomislimo, da jagode, ki jih pridelujejo naši kmeti po celotni Evropi, končajo samo kot sveže, in le kak % se dejansko predela ni možno sploh predelat tolko jagod za vse jogurte, ki se prodajo samo v enem mesecu,... da o drugih izdelkih z tem okusom sploh ne mislim,,,,
Babulin
17. 07. 2012 19.57
+3
kaj ti misliš da če pri tebi dežuje vsaki drugi dan, da to velja za celi svet ali kaj? poleg tega suša je bila PRI nas 14 dni in zemlja je bila popokana in zelo izšušena, verjetno še nisi bil na njivi, in da bi si vi nekatere mestne srajce enkrat sprobali kako je teško kmetovati, potem bi šele vidli, kaj kmetje pomenimo.
Puys
17. 07. 2012 13.31
-10
Če je suša se pač naj zgradi namakalni sistem. V Dravi in Muri je vode dovolj za vsa polja. Najlažje je jamrat in čakat državno pomoč...
Medo72
17. 07. 2012 14.02
+12
Puys-gdo ga bo zgradil? Mogoče ti?Izgleda da nisi še nigdar nič zgradil in da nimaš pojma o tem in niti o tem koliko birokradskih ovir bi imel ob takem projektu. In gdo bo financiral projekt?Ti? Ali kmetje sami?Posebej tisti,ki niso dobili že dve leti plačenega grozdja.Ali tisti,ki jim bodo letos plačali še 20% manj za KG breskev.Vprašaj raje naše ministre za kaj se poleti ne sme namakati iz reke vipave.Osem let so kmetje čakali samo odgovor na prošnjo za dovoljenje za namakanje iz reke vipave.Če je politika tako ne sposobna,da vse propada ni kmet kriv.Dokler bodo meščani in ljudje,ki zemlje nikoli obdelovali niso vodili kmetijsko politiko ne bo nič iz tega.
luckyss
17. 07. 2012 14.03
+14
Pujs Tebi verjetno ni jasno, da izgradnja in obratovanje namakalnega sistema stane več kot ti od pridelkov zaslužiš v 20 letih - pa tu sploh ni všteto tveganje zaradi toče.Raje odpujsaj domov in ne debatiraj o stvareh, ki jih ne razumeš...
Jimi1
18. 07. 2012 08.41
+2
Namakalni sistem je medgeneracijski posel.... Zaradi stroškov ga ni mogoče v času 1 generacije postaviti, ker se le tej ne povrne....
TRENER-2x
17. 07. 2012 13.00
+10
To je pa zaradi GSO - gensko spremenjenih živil, kmetje dobijo veliko koruze, vendar ZELO SLABE KVALITETE .... v prejšnjih časih je bilo MALO KORUZE in bila je zelo dobre kvalitete .... ne zavedamo pa se, da to kurozo posledično tudi mi uživamo, ker je svinja vmesni gostitelj te koruze. PA še to, to je isto, kot če bi mi jedli samo iz mikrovalovne pečice, ki pa je tako ali tako zelo škodljiva. Ne kratkoročno, vendar pa na dolgi rok bi se kazale posledice ...
antip0ptiz3m
17. 07. 2012 13.57
+2
vidim da si se premalo pozanimal o GSO hrani.
TRENER-2x
17. 07. 2012 14.29
+2