Gospodarstvo

FOTO: 10 krajev, kjer dopust ne bo poceni: kam se odpraviti z manj denarja in katere so turistično najbolj konkurenčne države na svetu

Ljubljana, 13. 05. 2015 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
83

Turistični sektor je globalno gledano med najhitreje rastočimi. Vendar pa se sooča tudi s številnimi izzivi, oziroma se posledice povečanega gibanja turistov po planetu odražajo v drugih sektorjih.

Turistični sektor, ki se sicer precej močno odziva na dogajanje na območjih, ki jih pretresajo konflikti, še naprej raste, kar pomeni, da vse več potujemo.

Po podatkih Svetovne turistične organizacije pri ZN, je lani potovalo okoli 1,4 milijarde ljudi, ali 51 milijonov kot leto prej. Turizem pa predstavlja že 9,5 odstotka globalnega BDP v višini 7 bilijonov ameriških dolarjev, ali 5,4 odstotka vsega svetovnega izvoza. In branža je v vzponu.

V zadnjem letu je zrasla za okoli 4 odstotke in posredno ali neposredno ustvarila 266 milijonov delovnih mest. V praksi to pomeni, da prav ta sektor zaposluje vsakega 11 delavca na planetu, do leta 2022 bi lahko to bil že vsak deseti delavec, ugotavlja Svetovni ekonomski forum, ki je tudi letos pripravil poročilo o konkurenčnosti branže, iz katerega nekaj poudarkov objavljamo v nadaljevanju.

Slovenija
Slovenija FOTO: Thinkstock

Slovenija večinoma v sivem povprečju

Za sestavo končne lestvice turistične konkurenčnosti držav so uporabljali več kriterijev, prav visoko Slovenija ni segla na nobeni od upoštevanih lestvic.

Med 14 faktorji, ki so jih upoštevali, je prav žalostno, da smo se na področju privlačnosti poslovnega okolja uvrstili na šele 106. mesto. Bolje nam gre na področju varnosti, kjer smo 14., od tam dalje pa so ocene precej povprečne - zdravje in higiena 37., človeški viri in trg dela 54., informacijsko-komunikacijska tehnologija 36., mednarodna odprtost 50., konkurenčnost cen 96., okoljske trajnosti 19., letalskega transporta 82., cestne in pristaniške infrastrukture 19., infrastrukture turističnih storitev 20., naravnih virov 32., kulturnih virov 95., turizem na lestvici prioritet postavljamo srednje visoko, kar nas uvršča na 43. mesto.

Najbolj konkurenčne države, ko gre za področje turizma

Med prvo deseterico je kar šest evropskih držav, kar po mnenju strokovnjakov ni presenetljivo, saj obstoj Evropske unije in Schengenskega območja pomeni velik in zelo odprt trg, po katerem se lahko turisti svobodno gibljejo brez večjih težav.

Prav tako k turistični uspešnosti evropskih držav pripomorejo urejena infrastruktura, naravne danosti, predvsem pa bogata kulturna dediščina kontinenta.

Z največjim upadom turističnega obiska se medtem soočajo države, kjer danes pustošijo teroristi Islamske države, še pred kakšnim letom ali dvema pa so stavile na večje odpiranje svetu in turistične prihodke. 

Država
1. Španija
Potovanje - 2
Potovanje - 2 FOTO: Thinkstock
2. Francija
Potovanje - 9
Potovanje - 9 FOTO: Thinkstock
3. Nemčija
Potovanje - 4
Potovanje - 4 FOTO: Thinkstock
4. ZDA
Potovanje - 11
Potovanje - 11 FOTO: Thinkstock
5. Velika Britanija
Potovanje - 5
Potovanje - 5 FOTO: Thinkstock
6. Švica
Potovanje - 7
Potovanje - 7 FOTO: Thinkstock
7. Avstralija
Potovanje - 1
Potovanje - 1 FOTO: Thinkstock
8. Italija
Potovanje - 3
Potovanje - 3 FOTO: Thinkstock
9. Japonska
Potovanje - 6
Potovanje - 6 FOTO: Thinkstock
10. Kanada
Potovanje - 10
Potovanje - 10 FOTO: Thinkstock
39. Slovenija
Potovanje - 8
Potovanje - 8 FOTO: Thinkstock

Deseterica držav, kamor se raje odpravite s polno denarnico

DržavaKaj vas bo po žepu najbolj udarilo
10. AvstrijaCena namestitev
9. ItalijaCene energentov
8. ŠvedskaCene namestitev in osnovnih potrebščin
7. DanskaCene namestitev in osnovnih potrebščin
6. IzraelCene namestitev
5. NorveškaCene namestitev
4. AvstralijaCena transporta in namestitev
3. FrancijaCena namestitev, hrane, pijače
2. Velika BritanijaCena namestitev in splošne visoke cene
1. ŠvicaCena namestitev in splošne visoke cene

Turistični sektor pred številnimi izzivi

Turistični sektor je globalno gledano med najhitreje rastočimi. Vendar pa se sooča tudi s številnimi izzivi, oziroma se posledice povečanega gibanja turistov po planetu odražajo v drugih sektorjih.

Še večjo rast sektorja ovirajo administrativne ovire, ki se nanašajo predvsem na zastarele sisteme pridobivanja vizumov in mejnih kontrol. V svetu, ki na globalni ravni odpravlja trgovinske in carinske ovire, tako turizem še ni viden kot "izvozno – uvozna" dejavnosti, ki bi terjala veliko manj meja kot ji trenutno stoji.

Premiki na tem področju so počasi, se pa dogajajo. UNWTO ocenjuje, da je število tistih, ki morajo pred potovanjem zaprositi za vizum, od leta 2007, ko je bilo takšnih 77 odstotkov turistov, lani to obvezno le še za 62 odstotkov turistov, ki so potovali v druge dele sveta.

Na drugi strani pa ekonomisti menijo, da bi lahko z odpravo vizumov turistični sektor v državah APEC-a do leta 2016 zaslužil dodatnih 89 milijard dolarjev in ustvaril 2,6 milijona delovnih mest.

Škodljivo medtem na turistično branžo seveda vplivajo politični, še bolj pa vojaški konflikti, ki jih je na tradicionalnih turističnih destinacijah vse več. Ker je varnost potnikov na prvem mestu, se je število potnikov na Bližnjem Vzhodu, Severni Afriki, nekaterih delih Azije in v Ukrajini občutno zmanjšalo, svoje je dodala tudi nevarnost, ki jo je predstavljal izbruh ebole.

Vir: Svetovni ekonomski forum
Vir: Svetovni ekonomski forum FOTO:

Turistična branža se po ugotovitvah strokovnjakov na svetovni ravni srečuje tudi s težavo relativno nizkega ugleda, ki ji preprečuje, da bi v svoje vrste rekrutirala vrhunske kadre, saj velja za branžo, ki ponuja nizke zaslužke. Raziskave kažejo, da na vsakih 30 novih turistov na turistično destinacijo povprečno nastane eno novo delovno mesto, potencial prihodnjega odpiranja delovnih mest je velik. Projekcije napovedujejo, da bi lahko sektor do leta 2023 zaposloval 338 milijonov ljudi, samo v letalstvu naj bi dodatno ustvarili 58 milijonov delovnih mest.

Težave nastajajo tudi v razkoraku med potrebami branže in izobraževalnim sistemom, ta naj bi bil največji v Italiji, Rusiji, ZDA na Japonskem in Kitajskem. Pomanjkanje primernih kadrov bi lahko projekcije branže oklestila za 14 milijonov delovnih mest in 630 milijonov dolarjev BDP.

Industrijo čaka tudi kar nekaj prilagajanja novim tipom potrošnikov, ki imajo drugačne zahteve – pa naj gre za turiste, rojene na prelomu tisočletja, vzhajajoč nov srednji razred v državah v razvoju ali vse več turistov – upokojencev. Tudi pri vprašanju uporabe novih tehnologij za izboljšanje turistične izkušnje, gre pravzaprav za tekmo v tem, kateri ponudniki bodo nove možnosti prepoznali kot prednost in ujeli val njihove priljubljenosti, in kateri bodo, ker bodo zamudili trenutek, izgubili tudi goste.

Med težavami, ki se pojavljajo zaradi naraščajočega števila ljudi, ki potujejo, pa je na primer vse večje onesnaženje planeta, ki je posledica povečanih emisij ogljikovega dioksida, povečanih količin odpadkov in večje porabe vode. Prav tako hitreje prihaja do poškodb na naravni in kulturni dediščini.

Z večjo količino turistov pa je vse večja potreba tudi po novi in novi turistični infrastrukturi, ki pa je ni, saj številne države nimajo denarja, tuja vlaganja pa so šibka.

Sardinija
Sardinija FOTO: Thinkstock

Se še vedno izogibate Egiptu?

Politični nemiri, protesti, spopadi … Vse to spada med najhujše udarce turizmu. Dober primer zadnjega časa je Egipt, kjer je po napadih leta 2005 v Sharm El Sheikhu in v Dahabu leto kasneje, ko je umrlo 23 domačinov in turistov, obisk leta 2006 padel za 8 odstotkov, odstavitev predsednika Hosnija Mubaraka je leta 2011 število turistov oklestila na tretjino – 9.5 milijona, dve leti kasneje se je trend ponovil s predsednikom Mohamedom Mursijem. Podoben primer je Tajska.

Izkušnje kažejo, da traja več let, da se turisti vrnejo v polnem številu. Pa tudi, da v vmestem obdobju služijo sosednje države. V Evropi je na primer poseben primer Grčija, ki beleži velik porast gostov, ki si ne upajo na nemirna območja Egipta, Tunizije, Tajske …, kaj šele na območja, kjer vlada velika nevarnost terorizma.

Še razmišljate, kam bi se odpravili letos?

Kot običajno, namigov, lestvic in drugih priporočil ne manjka. izbrali smo dve lestvici - prva je namenjena tistim, ki želijo uživati v naravnih lepotah, druga pa tistim, ki nimajo zelo velikega proračuna, pa bi želeli izkoristiti relativno ugodne cene tradicionalnih počitniških destinacij.

Destinacije 2015, ki jih priporoča National GeographicDestinacije, ki jih priporoča Budget Travel
KorzikaMilano, Italija
Medellin, KolumbijaBali
Maramureș, RomunijaNashville, ZDA
Haida GwaiiVeliki koralni greben, Avstralija
Oklahoma City, ZDAIstanbul, Turčija
Choquequirao, PeruBarcelona, Španija
Sark, Kanalski otokiKambodža
Port Antonio, JamajkaDenver, ZDA
Zermatt, ŠvicaKolumbija
Esteros del Iberá, ArgentinaEgipt

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

radovedna 1
13. 05. 2015 17.34
+3
Jaz bom lepo kr tukaj doma
Draža
13. 05. 2015 16.41
+4
Pravi turizem za gostoljubnost in kristalno čisto morje sta samo Grčija in Turčija,če govorimo o Evropi.
CastrumFF
13. 05. 2015 18.01
+3
Frikenstein
13. 05. 2015 16.25
+1
a hrvaške pa ne bi napisali a ne de??
ONniON
13. 05. 2015 15.24
+4
Imajo pa Švicarji, Norvežani, Danci, Avstralci.....ipd.. kljub svoji draginji nadpovprečne plače , tako da za njih sploh ni življenje tam drago ,revščine tam je zelo malo
ONniON
13. 05. 2015 15.20
+9
potujejo lahko tisti ki imajo visoke dohodke in tudi zapravljajo
asdfghjklqwertz
13. 05. 2015 13.13
+13
Če vas toliko ne skrbi za varnost ipd ... Najbolj poceni država je Indija. S povprečno slovensko plačo si lahko tam privoščiš luksuz na najvišji ravni!
CastrumFF
13. 05. 2015 12.32
-53
V Sloveniji res nimas kaj gledat. Ni NITI ENE Svetovne kulturne znamenitosti. Lj prehodis v 1 uri. Slovenijo pa v 1 dnevu. Kaj naj nudimo turistom?? Senike? Turisti gredo na lepo,v Italijo,Francijo,itd. kjer lahko vidijo kulturo,naravo,itd. V Slo ni kulture,ni jezer,ni morja (razen ce tisti mlaki pravite morje).
asdfghjklqwertz
13. 05. 2015 13.15
+35
Če ti Slovenijo prehodiš v enem dnevu, ti dam vse, kar mam. Če bi kdaj hodil kam na pohode ipd, bi videl, da včasih za par kvadratnih km porabiš cel dan ... kje še je ostali del slovenije ...
CastrumFF
13. 05. 2015 13.17
-19
HeroinHero
13. 05. 2015 14.40
+6
Desnipretepac-pa kakšne kulturne znamenitosti, to je že zdavni prežvečeno, to je zanimiv edin še neumnim kitajčkom s fotoaparati...mi ne rabmo kulturnih znamenitosti, mi smo več kot to, mi smo avantgarda , ekskluziva in najlepša država na svetu de.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 14.41
+9
Draža
13. 05. 2015 16.42
+2
Slovenija je turistom vedno bila spotoma država nikoli namensko.
veronqa
13. 05. 2015 12.26
+2
Te informacije so namenjene zahodnemu trgu. Večina Slovence pa na Hrvaško. Še dobro, da je tam dol!
Hachi
13. 05. 2015 12.36
+13
ma ja, na Hrvaskem me ne vidijo. za nizjo ceno me naprimer na Cipru nosijo po rokah, resnicno samo uzivam, zraven imam Ol Inkluziv, ...na plazi pa nobene guzve, cisto morje, prijazno osebje, hotel na plazi. edino skrb je, kaj bi jedel in kaj bi pil :D Lani sem bil na Cipru, hotel 5 zvezdi, prvi teden v juniju, letalo tja in nazaj, avtobusni prevoz Ce-LJ, v ponudbi all inclusive so bili tudi koktejli (ne samo vino in pivo), od hotela do rajske plaze je bilo 12 stopnic, na plazi pa nas je bilo vsega maks 50 komadov, tako da si imel svoj prostor pod soncem, sencnikom,... vse to za 319 eur na osebo.
Hachi
13. 05. 2015 12.36
+18
tega mi Hrvaska ne more nuditi niti priblizno!
kraljicavesolja
13. 05. 2015 12.44
+8
Hachi, ti kr bod v svojem hotelu s petimi zvezdicami. Jst mam pa celo uvalco sam zase. Ni elektrike, hodiš na tri dni v trgovino pa nafilat napravce za kakšen film pogledat zvečer. Takrat z domačini par pirov pred štacuno spiješ, drgač pa bevando pa travarco. Pa sam si pečeš izpod peke al pa na gradelah. Sej pravim, ljudje smo si različni.
clox
13. 05. 2015 12.52
+5
Na Hrvaško pač ne boš šel v slogu sardelice s turistično agencijo. Na lastno pest dobiš prej ali slej odlično lokacijo z odlično družbo. Seveda pa moraš it s takim namenom dol. Sam osebno pa raje kot all-inclusive jem vsak dan drugje, na dopust pač ne hodim šparat.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 13.11
+8
Hotel s petimi zvezdicami je brezveze. V tujino se gre lahko popolnoma drugače, v lastni režiji in v cenejše namestitve ob obalah, ki so rajske.
Hachi
13. 05. 2015 16.25
+7
Sem bil 3 leta nazaj na Rabu,apartma,do obale 200 metrov,pa sem plačal 55 eur na dan.pa sem moral sam peljati,se cijaziti v koloni in cakat 4 ure na trajekt,zraven pa zapravil se ne vem kolk,ker na dopustu ne bo sparal in da si nekaj ne bo privoscil.za tak denar lahko grem kam drugam,pa mi drugo kuhajo in strezejo.
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 12.11
-8
Je pa zanimiva destinacija Kanada in sicer lov na medveda, je pa zadeva malce dražja in skoraj ni dosegljiva navadnemu smrtniku.
Domen Dolenc 1
13. 05. 2015 11.31
+14
zakaj na hrvaško, če imaš letalske karte zelo poceni? države azije, njihovo gostoljubje in plaže... oh, tudi sam nisem verjel. kakšna hrvaška, lepo te prosim!
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 12.08
+6
Hja, vsaj eno težavo vidim in sicer.....težko bi prikolico pripel na avion.......
kraljicavesolja
13. 05. 2015 11.24
-3
Jst še zdej pravim, da je najlepše morje in najlepša obala naša, jadranska, ja, kr naša.
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 11.57
-7
Ferdo Crni
13. 05. 2015 13.09
+22
Za tistega ki ni videl drugega nedvomno je. In naj pač bo.
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 13.20
-13
O ja, sem videl nekaj tujih dežel, sicer lepih a vedno sem bil obsojen na hotele, apartmaje,...jedilnice, kuhinje,klima naprave, beton, asfalt, red, urnik,.....zajtrk je takrat in takrat, ne morš priti v kopalkah ali celo nudist, kosilo in večerja isto,.....
Ferdo Crni
13. 05. 2015 14.02
+14
Tole je malce čudna primerjava. Tudi na jadranu recimo v Splitu je beton, asfalt,hoteli,urnik,jedilnice in ne moreš tja v kopalkah ali nudist. Očitno si videl v tujini samo mesta a to primerjati s katerokoli obalo je pa malce čudno.
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 14.21
-4
Ferdo Crni
13. 05. 2015 14.44
+10
Tudi v tujini ni obvezno da greš v mesto, beton, asfalt..... Ni samo avtokamp, poln avtomobilov, primer odmika od civilizacije.
Machenes
13. 05. 2015 11.11
+7
Kje pa je "lepa naša"najboljša,najlepša,najbolj lena ,najbolj lopovska,...soseda.
slayer2
13. 05. 2015 11.08
+22
Kam na dopust?!!! Uprašanje za milijon €,pa to!!! Namreč,večina nas,ki smo na minimalcu in posledično ne dobimo regresa,bomo verjteno kakšen dan skočili v hribe,ali šli na kakšno daljšo kolesarsko turo in to bi bilo to!!!
mariomandzukic
13. 05. 2015 11.04
-12
slovenci probajte letos mal majn navalit na hrvaske avto campe,pustite se ostalemu svetu da uziva v nasih lepotah.ock slovenkam bomo se pustil da prhajajo k nam,ampak slovenci vi pa via tunizija
Ferdo Crni
13. 05. 2015 11.19
+21
to je sicer post nekega internetnega klobasača ampak za Hrvaško je žalsotno prav to, da je takšno primitivno razmišljanje dejansko zelo razširjeno, kar je za samoopevano turistično državo klasičen strel v koleno. Ker sem takšno primitivnost kar nekajkrat doživel na hrvaškem se tej državi na daleč izogibam in raje primaknem kakšen evro več in grem v zanimivejše in prijaznejše destinacije.
Domen Dolenc 1
13. 05. 2015 11.29
+13
ferdo, se strinjam. In če potuješ v lastni organizaciji, sploh azija, te skupaj s karto pride ceneje, ko na hrvaškem .
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 11.55
-5
Saj bi šel v Azijo al pa v Tunizijo a mi ni jasno, kako naj tja zvlečem kamp prikolico, če sploh imajo avtokampe.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 13.08
+8
Prodaš kamp prikolico in imaš super dopust ali dva v zdaleč boljših namestitvah kot kakšen sindikalen kamp.
antiXfashizmXeuXgso
13. 05. 2015 13.16
-4
Ni šans da jo prodam, mi omogoča način življenja, ki ga v hotelu ne morem biti deležen. V betonu, asfaltu, šundru, klima napravah,....in ostalih civilizacijskih pritiklinah živim, dopust hočem pa preživeti drugače.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 14.07
+18
No - če je nekomu alternativa kampu le asfalt, beton in hoteli je pač tam kjer je. Meni recimo kampi vsaj na hrvaškem ne ležijo preveč. Sem jih prebredel precej. Torej prikolice nabutane ena zraven druge, da slišiš vsak prdec soseda, vsak večer vpitje pijanih slovencev ob poceni pivu in pleskavicah na žaru, onesnažena stranišča, pranje posode v smrdečih skupnih koritih, kreganje z upravo o cenah namestitve ki so drage ko žefran, prhe z večinoma hladno vodo..... Jah... dokler sem bil mulec in mi je edino prioriteto predstavljala kakšna mladenka v bikiniju ali brez njega je bilo kar kul.
User416781
13. 05. 2015 10.57
+14
Tisti, ki so že bili na Tajskem, bi zagotovo državo uvrstili na lestvico. Izredno lepa in zanimiva država za popotnike, urejena in tudi prijazna. In bistveno cenejša, kot vse evropske države. Tajska oz. Azija je moja redna destinacija - Japonska me pa niti malo ne privlači...
Ferdo Crni
13. 05. 2015 11.04
+8
Azija je nasplošno relativno poceni destinacija (Edino japonska je dejansko dokaj draga). Tajska je le del tega. Malezija je kljub islamu tudi iz moje strani priporočljiva destinacija. PA tu je še Kamodža (no - ta je omenjena) , Vietnam, Filipini..... Celo v Singapurju se da preživeti nekaj dni (več je itak brezveze) precej ugodno glede na evropo.
Domen Dolenc 1
13. 05. 2015 11.27
-2
Ferdo Crni
13. 05. 2015 13.07
+3
yaks
13. 05. 2015 18.48
Japonska je veliko več kot Tokio, ggrr. Najdeš tam veliko lepše plaže kot na Tajskem. Eni ste res omejeni samo na tisto kar vidite po TV.
yaks
13. 05. 2015 18.49
Japonska je cenejša kot Slovenija oziroma primerljiva. Govorim za potovanje tam, ne življenje.
CandySkull
13. 05. 2015 10.47
-3
Japonska je trenutna želja po destinaciji :-)
yaks
13. 05. 2015 18.52
+1
Japonska je zakon. Upam, da ti rata it. Pa ne se bat glede cen, ker se najde stvari veliko cenejše kot tu.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 10.45
+8
Morda je tule članek preveč popadel pojem "ceneje". Tisti, ki gre potovati zaradi doživetja, raziskovanja pokrajine, eksotike, spoznavanje kultur, kulinarike..... tisti bo ocenil svoje zmožnosti in izbral željeno po kriterijih, kjer je cena le eden izmed faktorjev. V sloveniji je še veliko mentalitete, kjer je "dober dopust" tisti, ki je najcenejši. Pač ostalina sindikalnih domov in sindikalnega dopustovanja - ni važno kje si, da je le poceni žar, poceni alkohol in nekaj morja.
CandySkull
13. 05. 2015 11.01
+7
Če tudi greš samo na sosednji hrib, vas ali mesto še zmeraj lahko raziskuješ, doživiš veliko. Da o jezični kulturi sploh ne govorim, ker ima vsaka vas svoj glas. V Sloveniji ima pa vsaka pokrajina svojo kulinariko in kulturo, tako, da je vse v človekovi percepciji in dojemanju. Meni ni treba it 1000km, da si to izpolnem.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 11.16
+9
Saj se strinjam .... daleč od tega da slovenija ne bi bila zanimiva ali da morač iti neznansko daleč da kaj doživiš. Moj point je bil v pojmovanju dopusta - najcenejši je najboljši pa ne glede kaj doživiš, ali kaj odkrivaš, se o čem podučiš. Torej dojemanje dopusta kot nalivanje do onemoglosti, žretje čevapov in pleskavic je to kar meni pač ni point dopusta.
CandySkull
13. 05. 2015 11.18
+6
Meni tudi ne, ampak če nekomu to pomeni dopust mu pač pomeni dopust.
Ferdo Crni
13. 05. 2015 13.06
+7
Debely
13. 05. 2015 10.36
+6
Škotska bi bila izredno zanimiva. Pa Islandija in Patagonija/Ognjena zemlja v Južni Ameriki. Pa seveda Velikonočni otoki.
odkimasin
13. 05. 2015 10.36
-19
Brez veze potovat, sm rajš doma. Lohka avion dol pade, lohka me teroristi napadejo, dobim proljiv. Če sem pa doma, grem pa v senčko, odprem mrzu per pa uživam brez skrbi!
repnik7
13. 05. 2015 10.41
+28
windmaster
13. 05. 2015 10.32
+18
Pridite na Bloke na Bloško jezero in uživajte v malem pivu za 3.8 eura, ob na pol podrti brunarici.. Seveda če imate srečo in je pajzl slučajno odprt, kar se ne zgodi vsak dan......