Gospodarstvo

2 podobi ene odločitve: 7 nasvetov, kako zaslužiti z ’novim’ frankom ali koliko delavcev odpustiti jutri?

Bern, 19. 01. 2015 19.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Švicarska centralna banka deluje po nekoliko drugačnih načelih kot večina drugih, zato so tudi njene reakcije drugačne. A zadnja odločitev o umiku kapice, ki je omejevala vrednost franka, še vedno razburja. Medtem ko so eni zadovoljni, drugi preštevajo izgube. Tudi švicarka podjetja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bankirji prilagodili datum?
    01:15
    Iz 24UR: Bankirji prilagodili datum?
  • Iz 24UR ZVEČER: Hrvaška na pomoč tistim, ki imajo posojila v frankih
    03:07
    Iz 24UR ZVEČER: Hrvaška na pomoč tistim, ki imajo posojila v frankih
  • Iz 24UR ZVEČER: Šoltes v zvezi s švicarskim frankom vlado poziva k ukrepanju
    03:14
    Iz 24UR ZVEČER: Šoltes v zvezi s švicarskim frankom vlado poziva k ukrepanju
Evro in frank
Evro in frank FOTO: Reuters
Hrvaški premier Zoran Milanović je medtem na izredni novinarski konferenci dejal, da bodo spremenili zakon o kreditiranju, s katerim bodo za eno leto tečaj franka fiksirali na 6,39 kune. Banke tega zagotovo ne bodo sprejele z zadovoljstvom. Milanović pravi, da se lahko zatečejo v ustavno tožbo. Preučili bodo tudi možnost konverzije kreditov v frankih v tiste v kunah.
Svet bančništva velja za enega najbolj okostenelih sistemov, večina od tam pričakuje počasno, predvidljivo sprejemanje odločitev. Prav zato je bilo še toliko večje presenečenje, ko je Švicarska centralna banka (SNB) nenadoma umaknila kapico, ki je omejevala vrednost švicarskega franka napram evru.

Tečaj franka je poletel v nebo, na višku je bil evro vreden le še 0,85 franka (pred tem je bilo razmerje 1,2 franka za 1 evro). Tisti, ki imajo posojila v frankih, so se držali za glavo, hedge skladi in akterji na valutnem trgu so preštevali izgube.

Faktor presenečenja ob odločitvi, ki je bila očitno sprejeta tako tiho ali nenadno, da je presenetila celo špekulante, ki bi jo sicer zagotovo izkoristili, je bil tako velik, da se je javnost šele kasneje začela spraševati, kaj je Švicarje pravzaprav gnalo v takšno odločitev.

SNB je kapico uvedla leta 2011, sredi viharja krize v evroobmočju in na finančnih trgih. Investitorji so na frank gledali kot na varno zavetje, razgrabili so franke in vrednost valute poslali v višave. V Švici so se pojavile težave. Izvozni izdelki njihovega gospodarstva, ki predstavljajo 70-odstotkov BDP, so postali na tujih trgih predragi. Da bi oklestili vrednost franka, je SNB uvedla kapico, naročila tiskanje frankov in jih porabila za nakup evrov. Po zaslugi te politike je do lani SNB nakopičila za več kot 400 milijard evrov.

To je bil eden od razlogov za odpravo kapice – švicarska javnost takšnim rezervam v tuji valuti ni naklonjena. Javnost skrbi, da bo tiskanje frankov dolgoročno vodilo v hiperinflacijo, zaradi česar so način poslovanja SNB volivci (neuspešno) že skušali spremeniti z referendumom.

V veliki meri pa so na odločitev Švicarjev zagotovo vplivali dogodki v evroobmočju. Evropska centralna banka (ECB) namreč načrtuje nove ukrepe, odločitev SNB pa je prišla tik pred predvidenim začetkom kvantitativnega sproščanja ECB, ki pa za SNB najbrž pomeni, da bi morali še več denarja nameniti za umetno nižanje tečaja franka, saj se bo ob predvidenem nižanju vrednosti evra, vse več ljudi spet zatekalo k franku. Novo krizo bi lahko povzročili tudi politični pretresi v Grčiji, Švica pa se je s tem vsaj delno že vnaprej zavarovala s temi ukrepi.

Na borzi v Zürichu
Na borzi v Zürichu FOTO: Reuters

Ko se odgovarja zasebnim lastnikom, so reakcije drugačne

Mnoge je odločitev SNB presenetila, drugi pa opozarjajo, da je bila pričakovana. Švicarska centralna banka pač deluje po nekoliko drugačnih načelih kot večina drugih.
Čeprav imajo glavno besedo kantoni, ki banko obvladujejo večinsko, je SNB namreč v 45-odstotni zasebni lasti, ti lastniki pa prejemajo dividende.

To je precejšnja razlika v primerjavi z večino drugih centralnih bank, ki so v državni lasti in torej pravzaprav problem davkoplačevalcev.

Medtem ko večino drugih centralnih bank izgube v bilanci stanja ne skrbijo preveč, je tukaj torej drugače, tudi zato, ker lahko nezadovoljni državljani zahtevajo spremembe monetarne politike preko referenduma. In ta bi lahko bil prej ali slej uspešen, saj je Švicarje jezilo kopičenje rezerv v tujih valutah, kantoni pa so se pritoževali, da je prenos denarja iz SNB premajhen.

Skrb SNB zaradi drsenja valute na katero je bil vezan frank, je zato razumljiva. Narediti iz izgub politični problem – kot je to običajno v primeru, ko so centralne banke v državni lasti, ali jih pojasniti zasebnim lastnikom, ki imajo manj posluha za izgovore, sta seveda dve zelo različni stvari.

Kot razlaga ekonomist Cullen Roche, verjetnost, da bi centralna banka bankrotirala, v teoriji ni prav velika, saj je sistem običajno oblikovan tako, da nekatere ustanove ne morejo bankrotirati. Država pač ne bo tožila sama sebe za izgube, ampak jih bo nekako pokrila, običajno z davkoplačevalskim denarjem. Če imajo – kot v tem primeru – veliko besede zasebni lastniki, ki bi morali nato te izgube pokriti sami, pa je seveda pričakovati, da ne ukrepajo že ob prvem znaku težav, da bi se temu izognili

"Koliko jih naj odpustim?"

A če so bankirji zadovoljni, pa je drugače s številnimi švicarskimi gospodarstveniki, ki se sprašujejo, kaj storiti zdaj, ko okrepljen frank spet draži izvozne artikle.

"Ko sem v četrtek sedel v lokal in naročil kavo, je bil 1 evro vreden 1,2 švicarska franka. Vmes je prišlo obvestilo SNB. Do takrat, ko sem spil drugo skodelico, je bil evro vreden precej manj kot frank, moje podjetje živi mrtvec, večina od mojih 100 zaposlenih pa že z eno nogo na cesti. Vse to zaradi odločitve nekega bankirja," pravi neimenovani švicarski direktor.

Kot razlaga, bo okrepljena valuta odnesla večino izvoznih pogodb, konkuriranje družbam iz cenejših držav bo nemogoče. "In kaj bo, če se bo frank še krepil?" se sprašuje ter pravi, da je najslabša posledica odločitve očitna nestabilnost, ki jo bo prinesla.

Švicarski frank
Švicarski frank FOTO: Reuters

Kako zaslužiti?

Da bi pomirili vsaj domačo javnost oziroma tiste, ki se bojijo vpliva na svoja delovna mesta v izvoznih podjetjih– medtem ko se v tujini tisti, ki imajo kredite najete v frankih na veliko zatekajo k spreminjanju teh posojil v evrska – so se sicer švicarski mediji razpisali o tem, kako z močnejšim frankom zaslužiti.

Blick.ch je tako med drugim spisal članek s sedmimi nasveti, kako naj Švicarji situacijo izkoristijo za debelejšo denarnico. Tako predlagajo igranje loterije Euro Milions, saj da se bo zaradi posebnega preračunavanja dobitek zdaj "bolj poznal". Opominjajo, da so počitnice v tujini za Švicarje pravkar postale cenejše.

V nekaterih trgovinah so že znižali cene uvoženega sadja in zelenjave. Kakije naj bi bilo tako mogoče dobiti skoraj četrtino ceneje, glavnato solato pa 14 odstotkov. Napovedujejo še cenejše uvoženo meso, zaradi česar bi naj cene spustili tudi domači pridelovalci, se pa spremembe že poznajo pri cenejšem uvoženem pohištvu in tekstilu.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ONniON
21. 01. 2015 17.48
švica ima nizko brezposelnost
capcarap1
20. 01. 2015 17.59
+3
Spet so vam židi dali prst v rit!
Mind_of_Pink
20. 01. 2015 08.27
+3
čisto tako... naj kar ne jamrajo... 3 leta nazaj so se pa znanci hinavsko režali: "hi-hi mi pa smo najeli kredite v šv. frankih in plačijemo taaakoo majhen obrok - saj ko se zviša malo potrpiš..." no, zdaj pa vam jaz rečem: "potem pa malo potrpite, saj ste pa vedeli, da se lahko čez noč zviša/zniža obrok". jaz bom pa mirno zaspal. Pa lep dan vsem, ki ne gledate na tečajne liste.
Redtka
20. 01. 2015 09.00
+1
Oni so iHI, HI, HI...ti pa zdej O HO HO HO...skačeš do plafona od veselja no ja tud js poznam polno takih kako so napenjali kako in kako se splača in ŠVICARJI oh in ah..
DostMam2.1
20. 01. 2015 09.00
+5
Pismo tipicno ampak res tipicno slovensko. Slovencelj za-bi-ti
Mind_of_Pink
20. 01. 2015 09.17
+2
Ne zamenjujte realnosti s hinavščino. Samo povem, da so bili seznanjeni s tem, vedeli so v kaj se spuščajo, in tudi vedo, da bo obrok padel - ne vem zakaj se zdaj naumno sprenevedajo. če ne pa bi si vzeli malo bolj "varen" kredit. niti najmanj jim nisem fauš.. ohohoh... imam vse v življenju in še samo dobro mi prihaja nasproti. kako pač gledaš na stvar :)
cirenij
20. 01. 2015 09.40
+5
Mind----------ne bodi hinavski in privoščljiv. Ljudje, ki so najeli te kredite (v glavnem) niso bili seznanjeni, kaj jih čaka. Bankirji so jih vzpodbujali, ker je nižji obrok itd. ......Vsak pa ni tako "pameten in šolan" kot ti. Zato, ne želi drugim tega, kar ne želiš sebi. Že jutri te lahko preklemano zadrota tako ali drugače. Meni se ti ljudje (razen mahinatorjev), ki so si hoteli ustvarit štalco zelo, zelo smilijo. Nasedli so, kot vsi ostali še vedno nasedamo politikom.
cirenij
20. 01. 2015 09.46
+6
Zakaj privoščit nekomu, ki si je v dobri veri kupil stanovanje, da zdaj plačuje za grehe svetovnih bankirjev? Pa te kredite v CHF so bankirji prav propagirali.
Mind_of_Pink
20. 01. 2015 11.18
+2
Zato pa smo tam kjer smo, ker ljudje naivno jemljejo kredite, brez da se pozanimajo, brez da vprašajo, brez da premislijo, kaj se lahko v letih zalomi. Res je, da sem seznanjen s temi zadevami in da preučujem "finance" že nekaj let in ne govoriti, da so propagirali. Nekateri niti z besedo niso omenjali teh kreditov, saj so "navadni" krediti dražji in si moral posebaj povprašati po kreditiranju v šv. frankih. Je pa samo malo zanihala zadeva in so vsi v luftu. To je samo balansiranje. Ljudje pa izgubijo občutek za dejansko vrednost, ki so jo "dolžni".
VSEZNALECno1
20. 01. 2015 08.04
+9
slovenija je naredila napako ko je sla v Euro...
gasper07
20. 01. 2015 08.17
+2
Slovenci smo naredili napako ko smo se puscali zavajat. Politiki so dobro vedeli zakaj v eu. Ko si enkrat zadolzen si pa nemocen.
Redtka
20. 01. 2015 08.39
+4
SLOVENSKA NAPAKA...Konec leta 1918 smo Slovenci z ustanovitvijo SHS odšli iz razvite Srednje Evrope na Balkan. Balkanci imajo sicer dobre jedi na žaru, so dobri športniki, fantastični improvizatorji (v smislu 'lako čemo'), Imajo pa tudi manj dobre lastnosti, vključno z vprašljivimi vrednotami, kar smo tudi mi v neugodni kombinaciji s komunizmom v tri četrt stoletja dobili pod kožo. To bodo občutile še naslednje generacije, preden se očistijo teh pridobljenih navad, ki vodijo v pogubo. Žal...
VSEZNALECno1
20. 01. 2015 08.58
-1
EU po moje ni napaka, EURO pa definitivno, ne moreš spraviti različno razvite države z različnimi sistemih na en imenovalec.....Češka je to vedla......Švedska tudi.....in obe razturata trenutno, Češka nas prehieva pa je imela v 80' GDP 3X manjši kot Slovenija....... Zadolževanje je obojestranska dejavnost, nekdo se hoče ZADOLŽITI ali mora ali pač ne zna drugače, nedko je voljan posoditi... S pravimi ukrepi se nam ne bi bilo treba zadolževati........... Ali pa vsaj samo takrat ko se to splača, donos na nekatere obveznice je celo negativen....... Kar se Balkana tiče mi je čist simpatičen le več kot očitno ta mentaliteta v današnjem svetu ne zagotavlja prosperitete.... razen s krajo, te smo se več kot očitno dobro naučili.... prehitevamo učitelje......
puspan
21. 01. 2015 18.53
Vseznalec, prav nic ne bom slabe volje, ce izstopimo iz €urocone in uvedemo spet Tolarje, ali kaj drugega. Vem samo, da bo moja penzija, ki jo bom do smrti prejemal v €, vredna vsak dan vec.
big_foot
20. 01. 2015 07.15
+2
Po kmečko povedano.... moje podjetje veliko izvaža v CH :-) kar se mene tiče OK, tako imam veliko konkurenčno prednost.
tony_abcde@yahoo.com
20. 01. 2015 06.27
+3
So bili na delu tudi algoritmi oz. tako imenovani "high frequency traders" o katerih komisija za nadzor trgovanja modro molči že nekaj let in o katerih se še danes niso izjasnili?
dr.dare
20. 01. 2015 06.09
+1
Pa kaj je komu čudno da Slovenec misli da je kredit v franku ok? Pa ljudj ebožji slovenci jemljejo avte na kredite da ima po dveh letih več kredita ko je avto vreden po 7 pa avto ni vreden nič on pa ima še pol avta za odplačat... in posluš tole zdaj.... on te bo še poskušal prepričati da varčuje!!! Pa katera banka bi bila neumna in te zaostalosti ne bi izkoristila?
puspan
21. 01. 2015 18.49
Sedaj se vsi razburjajo, ko je sla svicarska valuta navzgor. Takrat, ko pa je padal stari Dinar, se pa nihce ni upiral, ko je bila mesecna rata za vracanje kredita enaka vrednosti ene steklenice Uniona.
Lex11
20. 01. 2015 01.36
+5
no,važno da je glavnata solata cenejša za 14%...
Uporabnik113189
20. 01. 2015 00.31
+14
Heh, denar in bankirji. Prvi so ga začeli lomiti japonci, ki so prodajali daleč pod ceno z nizkim tečajem ter osvojili svetovne trge. Od njih so se učili kitajci in imajo stalno podcenjeno valuto, kateri poskušajo parirati ZDA z dolarjem in zelence tiskajo na vse možne načine. Na srečo zelene barve ne manjka. Jasno je, da pri vseh teh tiskarskih rabotah evro doživlja deflacijo in ECB se je odločila da gre mali Mujo tja kamor vsi ostali. Pač da bomo tiskali še v EU, pa bomo videli kdo bo prvi odnehal. Mnogim v EU grozi namreč podoben scenarij kot ga je omenil direktor v Švici, da bi njegovih 100 delavcev izgubilo službe že ob naslednji kavici. No, švicarji bodo malce shujšali ( sala oziroma dobičkov imajo dovolj), potem pa bodo verjetno začeli tiskat, kaj pa jim drugega preostane? Če živiš z volkovi, pač ne moreš blejati kot ovca. Ja, samo ena resna težava je, koliko časa bodo ljudje še verjeli v denar?
Našvasan_zob
19. 01. 2015 23.48
+1
Kdaj boste raci rekl raca... in kvantitantivnemu popuščanu rekl PRINTANJE DNARJA?...
plibson
19. 01. 2015 23.03
+20
Zakaj niso banke, ki so ponujale kredite v švicarskih frankih poskrbele, da si lahko komitenti fixirajo tečaj? Izgubili bi sicer 2-3% vrednosti, ampak bi bili varni. Ne pa tako kot sedaj, ko so komitenti izgubili +20% pa vse do 57% od začetka krize... Točno se ve katere tuje banke so izvajale velike promocije franka, komitenti pa so slepo zaupali, da to delajo banke v njihovo dobro. Tudi se točno ve katere banke so v tem času prodale največ švicarskih kreditov in so tudi najbolj odgovorne! Hrvaška vlada je že za eno leto fixirala tečaj kuna-frank, tako obvarovala komitente še pred večjim padcom, krivdo pa bo prevalila na banke. Tudi Madžari so stopili na pomoč državljanom, kaj pa pri nas?? Malce v razmislek...
dr.dare
20. 01. 2015 05.59
+4
zato ker banke obstajajo da služijo denar in ne da ščitijo ljudi...
wizeman
20. 01. 2015 07.21
+5
Kako boš pa fiksiral tečaj, če nimaš lastne valute?
Mungos2
19. 01. 2015 22.19
+17
A nam ni Peterle obljubljal drugo Švico ????
piko112
19. 01. 2015 22.25
+26
Nauders
19. 01. 2015 22.30
+12
tony_abcde@yahoo.com
19. 01. 2015 22.45
+30
Peterle je imel v mislih drugo Švico zase...službo v EU parlamentu.
Adalbert-Mišo Koren
19. 01. 2015 23.21
+16
Bruhalnica24
19. 01. 2015 22.08
+12
Dokapitalizirali smo zasebne banke, davkoplačevalcev ne moremo...
kr edn pa?
19. 01. 2015 21.59
+12
Spet bo baker drag.....adijo žlebi!!
gongash
19. 01. 2015 21.55
+6
švicarji smrdijo buuuuu, hvala bogu nimam pri njih kredita
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 22.01
-8
Adalbert-Mišo Koren
19. 01. 2015 23.19
+12
ce bi bli komunisti,tega nebi bilo!zato ne s....i!
komunjara 1
19. 01. 2015 21.21
+1
evo se jaz sem na.je.bal mam krediv v kavi v bliznjen bifeju..... pa cujem da proizvodnja v braziliji pada zarad suse in da bo ka drazja..... pa me zanima ce bi zaj to pretvoril v caj ..... ce bi blo kaj manj cajev kot kavic......
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 21.36
-6
Bendit
20. 01. 2015 00.15
+6
tali?ni tom
19. 01. 2015 21.06
+26
smešno je da folk ki se je zapufal za trideset let ko ne veš če boš to sploh dočakal sedaj ploza! sploh če živiš v sloveniji !kjer potegneš takratko na tisoč in sto načinov!
valjhunsinkajtimara
19. 01. 2015 21.37
-5
gongash
19. 01. 2015 21.56
+10
ma kaj majo komunisti s tem, bed no, počen folk...
Nightyfly
19. 01. 2015 21.01
+21
korintos23 19.01.2015 19:57:55 7 8 1 In samo zato da bo par bogatunov še bolj bogatih?***************hmmm , ves , meni se zdi , da tokrat tu ne gre za to - gre izkljucno za omolitev morebitnih posledic odlocitev Eu , ki je postala zel nestabilna tvorba - naj se gre solit . Zal je ta skupnost postala nekako tako kot Juga vcasih . Nekateri deli so se razvijali eksponentno , ostali pa bremzali z vsemi stirimi . Lokomotiva vlece , vagoni pa bremzajo - nekaj takega . Prehitro so noter zmetali prevec razlicnih drzav , pa se te s slabo osnovo . In kar je se huje , poslusajo Amere ,in si zabijejo zebelj v koleno s sankcijami proti Rusiji ,,, posledicno pa oslabijo tako gospodarstvo kot geostrateski polozaj , bolje politiko .
polikarbonatka
19. 01. 2015 20.50
+15
sporno se mi zdi to,da banke niso kupovale franke,zneske kreditov so samo obračunavale v frankih,kreditojemalcem so izplačevale evre.Potem takem bodo banke imele enormne dobičke
Nightyfly
19. 01. 2015 21.07
-2
Ce imajo banke dobicke , je to samo dobro za vse , ker je denar bolj poceni , gospodarski subjekti lahko lazje pridejo do financnih injekcij -in na koncu delnicarji dobijo dividende , banka je solventna -torej zdrava . Pomislite na dve slov . banki , ki jih vi kar naprej polnite z denarjem -in glej ga zlomka - nekje kar naprej pusca ----- pa ne vodo .
polikarbonatka
19. 01. 2015 22.21
+10
če imajo banke dobičke si bodo izplačevali nagrade,ali pa talali kredite pod mizo-tako je bilo,imamo izkušnjo
ivica26
19. 01. 2015 20.50
+11
se pravi so use vedeli ze v naprej in nic obvestili pa to ne mores verjet keri so to lopovi pred ocmi nam kradejo denar banda prokleta tudi mene niso nic obvestili in mi od prejsnjih 382e trgali 467e banda upam da use banke propadejo fuj
Nauders
19. 01. 2015 22.31
+0