Gospodarstvo

17 milijard evrov bo Italija vložila v banki, da ju reši bankrota

Rim, 26. 06. 2017 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska vlada bo v dve banki iz dežele Veneto vložila 17 milijard evrov, saj jima grozi bankrot. Obe banki bodo razdelili - zdrav del bo prevzela Intesa Sanpaolo, problematične dele pa bodo prenesli na slabo banko. Obe banki imata po 500 podružnic in več kot 5000 zaposlenih, v težave pa ju je potisnila gora slabih posojil.

Italijanska vlada bo namenila do 17 milijard evrov za reševanje dveh bank iz dežele Veneto, ki jima grozi bankrot. Obe banki bodo razdelili - zdrav del bo prevzela Intesa Sanpaolo, problematične dele pa bodo prenesli na slabo banko.

Italijanska vlada je na nujni seji v nedeljo potrdila načrt reševanja bank Banca Popolare di Vicenza in Veneto Banca. Obema grozi bankrot, državno pomoč pa je odobrila tudi Evropska komisija. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je poudarila, da je po oceni Rima ta pomoč nujna za preprečevanje gospodarskih težav v Venetu.

Največja italijanska komercialna bančna skupina Intesa Sanpaolo, edina zainteresirana za sodelovanje, bo v zgodbi poskrbela za zaščito komitentov in ohranitev kar se da velikega števila delovnih mest. Intesi bo italijanska vlada ob tem zagotovila 4,785 milijarde evrov svežega kapitala ter 400 milijonov evrov garancije za prevzeto premoženje.

Intesa bo v poslu prispevala simboličen en evro kupnine, zagotovila pa si je tudi pravico, da obdrži dividendno politiko na trenutni ravni.

Dvema italijanskima bankama grozi bankrot.
Dvema italijanskima bankama grozi bankrot. FOTO: iStock

Problematične posle bo vlada medtem prenesla na slabo banko, slednja pa bi lahko davkoplačevalcem po ocenah medijev sčasoma izstavila račun v višini okoli 10 milijard evrov.

"Skupaj je za reševanje mobiliziranih do 17 milijard evrov - a takojšen strošek za državo je nekaj več kot pet milijard," je pojasnil finančni minister Pier Carlo Padoan. Kot je poudaril, vladna odločitev omogoča stabilizacijo gospodarstva omenjene regije in zaščito gospodarske aktivnosti obeh bank.

Po oceni italijanskega premierja Paola Gentilonija je poteza nujna za zaščito imetnikov računov in varčevalcev, pa tudi bančnih delavcev. Prav tako bo reševanje okrepilo stanje italijanskega bančnega sistema.

Italijanska vlada se je reševanja dveh bank lotila malo zatem, ko je EU odobrila načrt reševanja najstarejše italijanske banke Monte dei Paschi di Siena. V zameno za pomoč bo morala vlada izvesti strog program prestrukturiranja, ki vključuje tudi množično odpuščanje.

Način reševanja obeh bank iz Veneta morata medtem potrditi še nacionalni parlament in Evropska centralna banka (ECB). Obe banki imata po 500 podružnic in več kot 5000 zaposlenih, v težave pa ju je potisnila gora slabih posojil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
26. 06. 2017 21.13
+1
Če odprete stran ECB in se malo pozanimate, potem vidite, da je njihova naloga poleg zagotavljanja 2% inflacije, tudi dobiček za delničarje. Vir: ECB, shareholders - privatniki nam posojajo potiskane papirčke za dolg in obresti na obresti. Državo imamo zato, da je zadolžena in plačuje te obresti s pobiranjem davkov. Svobodni smo, da služimo gospodarjem.
ni_mi_vse_eno
26. 06. 2017 21.09
+1
Ena najbolj zapufanih držav bo reševala privatne bankirje, ki tej državi posojajo potiskane papirčke za obresti na obresti. V sedanjem tržnem gospodarstvu namreč propadejo vsi biznisi, ki niso profitabilni, le bankam vedno priskočijo države na pomoč. Zadevo lahko imenujemo "kraja pri belem dnevu". Miljoni nekritih posojil firmam in posameznikom se bodo prelili na glave raje, ona pa ne razume, ker je zaslepljena z blejanjem na levo in blejanjem na desno. Ovce blejajo, medtem ko jo strižejo. Posledica bo višji davek in manj sociale, ker edina sociala, ki jo država podpira je sociala bankam. Pri nas je isto. Miljardni bančni dolg brez besed na glave ljudi, za reveže pa zbiramo zamaške.
nevica
26. 06. 2017 14.04
+2
Aha in kaj rpavijo italijanski davkoplačevalci? So solidarni do imetnikov bančnih računov? Ker ko se v Sloveniji flikajo luknje, gredo vsi v luft, celo tisti, ki se jih rešuje - ker ljudje eno figo razumejo vse skupaj.....Je pa res, da niso davkoplačevalci tisti, ki banko spravijo v težave!!!!!!!!!!!!!!!!! A od tu naprej je pa očitno pravljičarstvo po celem svetu - bolj malo krivcev doleti, kar jih mora.
venetty
26. 06. 2017 11.35
+12
HEHEHEHEHHE. Ni mi jasno, da ljudje to prenašajo. Ok. Imamo dobiček razdeliti ogromne nagrade, o ja in ogromne plače. Ko jim gre slabo. Država plača vse dolgove. Da jim 17 miljard brez, ne da bi kaj zahtevali. Se spomin, ko so sanirali naše banke je Cerar ali ne vem kdo po tem še dal ogromne vsote za banke, da bi spodbudili gospodarstvo. IN jaz si mislik. KAJJJJ???? Prvo sem si mislil, super nizka posojila za ljudstvo..... JA MISLI SI TI. KREDITI SO ZA SMRTNIKE ŠE VEDNO ODERUŠKI. ZAKAJ BI DRŽAVA DALA BANKAM NEKE OGROMNE VSOTE, DA NAM PONUJA ODERUŠKE KREDITE. Na kak način se spodbuja gospodarstvo da se daje bankam zastonj kapital, da mora normalen človek za 10k posolila plačati 18k + obresti.
frako
26. 06. 2017 11.37
+16
Ja sam bamnke lahko privatizirajo dobičke, in socializerajo zgube.
nevica
26. 06. 2017 14.05
+3
SDS_je_poden
26. 06. 2017 14.52
+4
Frako, to je temelj kapitalizma. Dobiček je vedno privaten, izgube pa javne.
UaikiUaiki
26. 06. 2017 15.46
Hja sej zato pa obožujemo kapitalizem... ali pac ne???
nikhrast
26. 06. 2017 21.22
Ej folk, problem je regulacija, zakaj pa po precej državah ni nobenih problemov.