Golf

Gojčič: Lani sem bil manj srečen človek!

Ptuj, 22. 03. 2013 06.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski golfski as Matjaž Gojčič je zaradi kroničnih težav s križem igranje postavil na stranski tir, zaplul v poslovne vode, letos pa se želi vrniti na kakovostni nivo, ki ga je v preteklosti že krasil.

Kdaj vas bomo vnovič videli na golfskih terenih, na kakšnem turnirju?
"V kolikor bo Alps Tour turnir na Ptuju, na kar vsi upamo, potem bom moral pred omenjenim dogodkom še na nekaj turnirjev, da dobim tekmovalni občutek. Upam, da mi bosta čas in zdravje to dopuščala. Letos težav s križem, ki so me pestile skozi celotno lansko sezono ni. To je spodbudno, s fizičnimi pripravami sem že začel, čeprav je to za to obdobje in golfske standarde še nekoliko premalo. Vsekakor ciljam na konec sezone, ko bi vnovič rad zaigral na European Touru, nekih ambicij, da bi odigral celotno sezono Alps Toura nimam. Ob koncu sezone, bi bil rad kar najbolj spočit, da bi lahko na European Tour kvalifikacijah nanizal dobre igre. Moja ambicija je še vedno Challenge Tour. Še vedno mislim, da sem sposoben za igranje, časa je še dovolj, star sem 30 let in mislim, da lahko v naslednjih letih posežem še po kakšnem odmevnem dosežku. V kolikor se bodo razvijale tudi druge stvari, verjamem, da bom lahko več igral."

V kakšnem 'stanju' je zamah?
"Sem kar zadovoljen!"

Matjaž Gojčič
Matjaž Gojčič FOTO: SloTour/AF
Kaj bo najbolj potrebno izboljšati? Leta je golf predstavljal vaš življenjski slog, bil je vaš zajtrk, kosilo in večerja, sedaj pa temu ni več tako.
"Takrat je bil ravno to problem, če nekoliko retrospektivno pogledam. Lani se mi je denimo to do neke mere potrdilo. Manj sem igral, manj treniral, rezultati pa so bili približno tako dobri oz. v nekih pogledih celo še boljši kot v preteklosti. Izkušnje, ki jih dobiš z leti, so neprecenljive. Zasičenost z igranjem in pritisk, ki ga prinaša občutek, da si dober, pa te lahko uničijo. Mislim, da je pri golfu najpomembnejši občutek in dejstvo, da nisi obremenjen z rezultatom in s samo igro. Prepustiti se je potrebno toku dogodkov. Če ti to uspe, je super."

Vsako novo golfsko leto pomeni tudi nov začetek. Kaj je pri vas drugače v primerjavi z lansko sezono? Začetni udarec, kratka igra, nova oprema ...
"Opremo, v kolikor se pokaže potreba spreminjam. Drugače sedaj, ko je manj časa za vadbišče, kjer sem v preteklosti dnevno udarjal stotine in stotine žogic, več časa posvečam samemu igranju. Želja je dobiti občutek za udarce na igrišču. Vsi dobri igralci poudarjajo, da so veliko časa prebili na vadbiščih, ampak za igralni občutek potrebuješ runde. V obdobju razvoja, nekje do 20-ega leta, pa mislim, da je vadbišče tisto, ki je neobhodno."

Pogrešali smo vas na SLO touru. Se vračate tudi na omenjene turnirje?
"Z Bogdanom Palovšnikom (predsednik PGAs) sva že govorila na to temo, v kolikor mi bo čas omogočal bi se rad udeležil turnirjev, saj sem se jih tudi v preteklosti. Lani sem pač malo igral, štirikrat na Alps Touru in dvakrat na Challenge Touru. Priprave niso bile tako dobre, da bi lahko igral še več. Za telesno kondicijo skrbim, vendar to je le osnova za golf. Manjkalo mi je igralne kondicije."

Na Ptuju bo zanesljivo nastopil.
Na Ptuju bo zanesljivo nastopil. FOTO:

Kako pa je z nedoseženimi golfskimi cilji? V kolikor bi posel stekel bi lahko nedvomno več vložil vase?
"To je želja. Sploh, ker to rad delam. Golf je moja prva ljubezen, zato investirati vase ni problem. Vsekakor bi si želel v prihodnje čim več časa posvetiti temu. Lani, ko sem veliko manj igral, sem bil manj srečen človek, v letih, ko sem igral ogromno pa je bilo potrebno narediti korak nazaj. Nastopila je namreč zasičenost. Ko ti nekatere stvari spolzijo iz rok to najbolje spoznaš. Želja je, kolikor mi bo pa zdravje dopuščalo, pa bom čim več časa skušal posvečati golfu. Še posebej me pri srcu stisne, ko fante s katerimi sem igral po turnirjih, gledam kako blestijo na European Touru."

Kako pa družina vpliva na vas?
"Zaenkrat lahko rečem le to, da družina pozitivno vpliva name. Odkar imam hči drugače gledam na stvari. Ljudje, ki so me od zunaj opazovali, so rekli, da sem na golf pred njenim rojstvom gledal pretirano resno, da me je to omejevalo na vsakem koraku, zdaj pa ni golf na prvem mestu in nanj ne gledam kot na življenje in smrt. Na tak način namreč težje pozabiš slabe udarce."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja