Fokus

Nasilje se skoraj vedno začne s poniževanjem in nespoštovanjem

Ljubljana, 09. 12. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Partnersko nasilje se dogaja v vseh slojih, med revnimi, bogatimi, neizobraženimi in izobraženimi. To kažejo ugotovitve zadnjih let, pravijo na SOS telefonu. V članku sledijo resnične zgodbe o nasilju v partnerskih odnosih. Gre za težke zgodbe, ki lahko dobijo srečen konec. Predstavljamo jih zato, da bi se jih čim več končalo pozitivno, da bi videli, da pomoč in upanje obstajata.

"Stisnjena sem bila v kot. Na drugem koncu sobe so bila vrata, ki jih je zaklenil, ključ pa je spravil v žep. Z vreščanjem sem poskušala opozoriti na nasilje. Nihče ni prišel, čeprav vem, da so bili sosedje doma. Spomnim se, kako zelo me je bolelo na začetku, potem pa sem čutila samo še tope udarce."

"Grozil mi je, da me bo ubil in razkosal, če ga zapustim. Prepiri, psihično, fizično in spolno nasilje so se vse bolj stopnjevali. Vse pogosteje mi je grozil, da bo vzel otroka in ju odpeljal v tujino. Spomnim se svoje razsute torbice in zadnjega prepira, ko je iskal njuna potna lista. Še bolj se spomnim otrok, ki sta po tleh pobirala stvari in jih vračala v torbico."

"Še vedno se spomnim njegovega zlobnega pogleda, težke roke, rožljanja steklenic navsezgodaj. Bolelo me je. Telo in duša. Osramočena sem se skrivala pred svetom, skrivala bolečino, potisnila vsa čustva globoko vase."

Nasilje nad ženskami
Nasilje nad ženskami FOTO: Tam-Tam

To niso izmišljene zgodbe. So resnični občutki, strahovi, bolečine žrtev partnerskega nasilja. To so tri izpovedi resničnih žensk, ki so, leta po tistem, ko so zbrale pogum in poklicale SOS telefon ter z njegovo pomočjo odšle novemu življenju naproti, spregovorile.

V Sloveniji ga v več kot 90 odstotkih primerov izvajajo moški. To so zgodbe, ki se ne bi smele nikoli zgoditi. Dogajajo pa se za zaprtimi vrati stanovanj in hiš – tam, kjer nihče ne vidi. Tokratni 24ur Fokus je nastal zato, da bi lahko pomagali čim več žrtvam nasilja. Rešitev in upanje namreč obstajata. To dokazujejo vse ženske, ki so se obrnile po pomoč in se izvile iz primeža nasilja. Nasilje se skoraj vedno začne s poniževanjem, nespoštovanjem, omejevanjem stikov in svobode ... potem pa se stopnjuje do fizičnega nasilja ... pozneje lahko celo do groženj s smrtjo.

Na številki 080 1155, ki je številka SOS telefona, vsako leto prejmejo 3500 klicev. Že skoraj 30 let se borijo, da bi bilo trpljenja žrtev nasilja čim manj in da se njihove zgodbe slišijo ... A tak telefonski klic po navadi pride šele po letih nasilja. Ko žrtve ne vidijo več izhoda in se bojijo za svoje življenje.

Za Fokus je spregovorila tudi ženska, ki je 20 let trpela nasilje. "Nikomur nisem povedala, ker me je bilo sram," je povedala. On je bil priljubljen in spoštovan. Strah jo je bilo, da bo uresničil grožnje, da jo bo ubil. 

Žrtve takšnega nasilja med partnerji pa so pogosto tudi otroci. Tudi če sami niso deležni nasilja, imajo, že če samo gledajo in poslušajo nasilje med starši, enake posledice kot žrtev nasilja, pripovedujejo strokovnjaki. Zato je tudi zaradi otrok zelo pomembno, da se takšen odnos preneha in da žrtev najde rešitev. Glavno sporočilo prispevka je: rešitev obstaja, pokličite pomoč. 

V ljubljanski galeriji Kresija bo do 7. januarja na ogled razstava umetniških del, ki so nastala na podlagi žalostnih zgodb pogumnih žensk. Žensk, ki so po dolgih letih nasilja spregovorile in našle svoj mir. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
13. 02. 2019 14.53
+1
Nasilja je vedno več ali pa je sedaj več medijev, ki o tem poročajo. Ljudje se bojijo hoditi ponoči po gozdu, strah jih je biti na pokopališču sredi noči, a največ groze in strahu je za štirimi stenami v družini. Vsaka tretja ženska je oklufutana, le da to ni vidno. Kot, da se ni nič zgodilo, se par z roko v roki odpravi na sprehod. #ne!nasilju
johanca
21. 12. 2018 17.45
+1
moški razmišljajo itak z ,uno,drugo glavo...
Marina Kos 1
11. 12. 2018 12.00
+4
Razumem,da sta vedno potrebna dva. A me zanima,zakaj v sluzbi sefa ne"nabutajo",ko se z njim ne strinjajo?
topo
10. 12. 2018 16.55
-17
Vsaka ženska predvsem tiste ki pravijo o psihičnem nasilju,naj se najprej sebe vprašajo.Zakaj.70% jih bo pri sebi dobilo odgovor,kajti partnersko življenje ni samo bom delala kar mi bo pasalo,ampak je treba delati tisto kar bo za vse dobro in ne le kar bo enemu pasalo.
Boško1980
10. 12. 2018 08.54
-1
Nasilje ni rešitev ! Ampak vsi govorite nasilje nad žensko zakaj je vedno moški kriv ? Star rek pravi; ena žlica sama ne zropota! Keremu je všeč da njegovi ženi na facebooku kup moških piše kako je vroča lepa ,če bi šla na drink ,pa čeprav jo vidi v objemu moža in otrok isto velja za moške, ki jim ženske laskajo! In na koncu je gospa huda, ker je mož ljubosumen , če pa ni pa spet ni vredu, ker ji po njenem ne posveča dovolj pozornosti! Za prepir sta potreba dva! Je pa res da ženske največ krat uporabijo otroke za orožje," spakirala bom z otroki in nikoli jih neboš več videl" itd...! A je to pošteno??? Itak pa najbolj nasrkajo malčki!!!!!! Kje je delo pri hiši ni časa za bedarije in tudi prepirov ni toliko !!!!!!
Uporabnik1385495
10. 12. 2018 08.12
-4
Ah...in se komentar izpivedu ene id zrtev...po prvem itriku je sli vse bavzdol,poloznice so se nabirale,alkohol in tudi pretepanje.Cez nejaj let je orisel se drugi otrok....Pa jaj je zebska normalna???Otrok ni prisel,naredila sta ga in po parih letih preteoanja je mislila,da bo....kaj???Ja rekel je,da jo bo ubil.Se je res zdi,da zivljenje,kot ga je imela ni skabse od vsega???
Uporabnik1385495
10. 12. 2018 08.08
+0
Ko kdorkoli udari prvic,itak ne bo zadnjic ij je dejansko kriv.Za vse ostalo trpljenje in udarce pa je kriv kdirkoli,ki to prenasa v nedogled.
fairplayy
10. 12. 2018 07.44
+5
do sedaj nisem zasledil nasilja moških nad ženskami je pa zaznati psihično nasilje žensk nad moškimi na vsakem koraku in se niti ne skriva žrtev pa lepo pohlevno tiho ali s kislim nasmehom, ker misli, da bo s tem ohranil mir zvezo karkoli. verjamem da fizično nasilje moških obstaja ga obsojam, ampak je zelo redek pojav prej izjema kot pravilo zato bi bil dobrodošel kak članek o nasilju žensk nad moškimi.
Bernni
10. 12. 2018 07.22
+23
Samo slabiči dvignejo roko nad ženskami, otroci. Grozijo ker se bojijo, da bodo stali sami. Drage moje ženske govorite o nasilju vem da je težko ampak niste krive kar doživljate nihče nima pravice da se nekdo lasti tvoje življenje da te fizično napada ali psihično. Oni so slabiči nisi ti. Naredite temu konec zaslužite si da ste srečne ljubljene.
Spark
10. 12. 2018 07.21
-15
Ženske še naprej iščite nasilneže in frajerje,saj ste tudi same take..Same z iskanjem prepira in obnašanjem izovete napad,moška narava je taka,da se s tem branijo.Varanje,kur...vse povprek..Kar tako naprej bomo pa gradbinci imeli delo z gradnjami varnih hiš!!
Stanislava Zidar
10. 12. 2018 08.33
+1
Če sam misls tko je bolj da se greš zdravo za proti nasilju
b s 1
10. 12. 2018 07.05
+25
Nasilje se skoraj vedno začne s poniževanjem in nespoštovanjem. Res je, in v tem ni razlik med spoloma.
jožagolikoža
09. 12. 2018 22.59
+33
Jst sm dobu žensko ki me je varala in to na dopustu v tistem trenutku nism vedu kaj naresti poču mi je film ampak se je nisem niti dotaknil ..ampak kaj je ona naredila prišla do mene na milimeter z obrazam in rekla no dej me udar Če me upaš....no kasnje čez mesec se vrne k mi je bla še neki dolžna in kao a greva mal do tebe... ampak prepozno ker sem jaz imel že drugo
Brane123
09. 12. 2018 22.47
+1
prometne nesreče se skoraj vedno začnejo z vožnjo
David Zupan 1
09. 12. 2018 22.32
+1
divjaštvo ne pozna meja
fairplayy
09. 12. 2018 22.09
+17
Tezko je ko moski vlaga in dela sam na nepremicnini potem pa ostane brez vsega pa se otroke mu omejuje cudno da se vecim ne strga... bi bilo zanimivo vedet kolk je delez zenskegs nasilja psih nad moskimi.
nigel14
10. 12. 2018 07.40
+1
Pri nas je ravno obratno. Pa se znajdi, če se lahko. Se ločiš, pa dobi ravno tako pol.
Zmaga Ukrajini ..
09. 12. 2018 21.47
+13
Te ženske (in zgleda, da obstajajo tudi moške žrtve) predvsem potrebujejo pomoč v najširšem smislu, da obrnejo hrbet tako bednemu lajfu in zaščitijo otroke. Nerazumljivo mi je, da so sosedje slišali, pa se ni nihče spomnil poklicat policije. Enako kot tista punčka, ki jo je očim vsak dan hudo pretepal in na koncu ubil. Živeli so v bloku, sosedje pa kot da niso nič slišali. V tem primeru se mi zdi najbolj grozljivo to, da žrtve to trpijo 10 ali celo 20 let in so psihično tako popolnoma na dnu, da se brez zunanje pomoči ne bi nikoli same rešile te bede.
TistoPravo
09. 12. 2018 21.55
+2
Zanimivo, tudi v tem primeru se pričakuje...da bo to rešil sosed...le kako? Kot tisoče socialnih primerou, kater se rešuje preko sms donacij.,,do tja se še seže ja, pa še to je ekstremno čudna pot. To pa zato, ker v mnogih pri erih socialci rešujejo socialce. Zakaj, spet zarad kapjtalistov, ki svojemu iskoriščanemu delavcu stalno pod nos nosijo.,,kako leta dela komajdane za nič za sebe zgolj za sebe..,bolano
fairplayy
09. 12. 2018 21.41
-9
Problem sodobnega moskega je da bi vse naredil za luknjo ali zato da mu ne bi vzela otrok. Ce bi ji dal vedeti da je oboje nadomestljivo bi bilo manj fizicnega nasilje ki je dejanje skrajnega obupa in na koncu bi marsikatera prisla k pameti torej ne bi zelea odditi in jezik nehal nesramno opletati sami smo si krivi.
TistoPravo
09. 12. 2018 21.24
+2
Drgač pa ne bom sodil o fizičnem in predvsem psihičnem stanju vseh slovenk in slovencev, ampak moram rečt tko na splošno...da se izboljšuje, vseeno pa ogromno iztirjenih vsaj trenutno v svojih najlepših srednjih letih...to je tko, kot da bi dacia in fiat začela sodelovat...ogrpmno presežkov je pri tem pričakovat. Dejstvo je, da se človek adela že mnogo pred rojstvom
TistoPravo
09. 12. 2018 21.14
+13
Kdo koga prosi in za rokice privede do kakega koli sodelovanje, poslovne ali zasebne narave...odpreš vrata, in greš...in nikoli si "svoje riti" ne zabetorniraj zraven nikogar...to ni nikoli bilo naravno...in ravno to pogojevanje bit poleg ne glede na vse okoliščine povzroča nasilja. Svet je svoboden, vsaj moral bi bit,,,tako za moške, kot za ženske...ne živimo večno, pa tudi če bi...bi bi bila še vedno največja vdednota...svoboda
vindstar977
09. 12. 2018 20.58
+19
No nekaj nam mora biti jasno res je da je na svetu več fizičnega nasilja nad ženskami...ostaja pa zaprtimi vrati domov psihično nasilje žensk nad partnerji..... poznam družinskega psihologa, kateri je v poslu, srečal ogromno takšnih primerov...skratka treba je poznati obe plati zakonskih nasilja