Črna kronika

Župan in direktor obsojena zaradi goljufije in ponarejanja listin

slovenj Gradec, 01. 12. 2011 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče v Slovenj Gradcu je županu Mute in nekdanjemu direktorju gradbenega podjetja Gradnje IGEM izreklo leto in dva meseca zaporne kazni. Obsojena sta goljufije in pomoči pri goljufiji ter ponarejanja poslovnih listin.

Kralj je obsojen, da je ob pomoči Kutina, ki mu je izdal lažni situaciji in računa za sicer še neopravljena dela, na agencijo za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta v višini 61.468,20 evra, ki jih bosta morala vrniti.
Kralj je obsojen, da je ob pomoči Kutina, ki mu je izdal lažni situaciji in računa za sicer še neopravljena dela, na agencijo za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta v višini 61.468,20 evra, ki jih bosta morala vrniti. FOTO: Reuters

Župan Občine Muta Boris Kralj in nekdanji direktor gradbenega podjetja Gradnje IGEM Bogdan Kutin sta bila na Okrožnem sodišču Slovenj Gradec pogojno obsojena na leto in dva meseca zaporne kazni s poskusno dobo dveh let. Kralj je obsojen goljufije, Kutin pomoči pri goljufiji, oba pa še ponareditve poslovnih listih. Sodba še ni pravnomočna.

Kralj je obsojen, da je ob pomoči Kutina, ki mu je po ugotovitvi sodišča izdal lažni situaciji in računa za sicer še neopravljena dela, na agencijo za regionalni razvoj naslovil zahtevek za sofinanciranje projekta komunalne infrastrukture poslovne cone Gortina Muta. Za občino Muta je tako, kot ugotavlja sodišče, protipravno pridobil sredstva iz državnega proračuna v višini 61.468,20 evra, ki ustreza 75 odstotkom vrednosti izvedenih del celotnega projekta. Obsojena bosta morala škodo poravnati, prav tako pa plačati tudi sodne stroške.

Kralj je poudaril, da je delal v korist občine in ne v svojo korist. Povedal je, da bo kazen "šola za naprej" in da se takšne napake ne bodo ponovile, pa če ima lokalno skupnost "še kako rad". Ugotavlja pa, da je to zaradi togih pravil države praksa tudi v drugih občinah, čeprav je nezakonita. Zato meni, da bo država morala spremeniti zakonodajo na tem področju, saj so roki od dodelitve sredstva do dokončanja projektov takšni, da jih "nobena občina ni v stanju realizirati".

Kutinov zagovornik je glede na stališče, ki ga je zavzelo sodišča, takšno sodbo pričakoval. Po izreku sodbe je napovedal vložitev pritožbe, vendar bosta s stranko še počakala na pisno obrazložitev sodbe. Tudi če so bila dela izvedena kasneje, ni bil k pogodbi podpisan noben aneks, tudi niso spreminjali cen, je poudaril Kutin, ki je zdaj direktor gradbenega podjetja Koroške gradnje.

Občina Muta je s podjetjem Gradnje IGEM kot najugodnejšim ponudnikom za izgradnjo komunalne infrastrukture v okviru razpisa male vrednosti pogodbo podpisala septembra 2005. Kmalu zatem so z deli začeli, vendar pa jih niso končali dva meseca pred iztekom proračunskega leta, kot je bil določen zadnji rok za vložitev zahtevka do države oziroma Agencije za regionalni razvoj za izplačilo odobrenih sofinancerskih sredstev. Razlog je bil v težavah občine, povezanih z lastništvom zemljišč, dela pa so bila izvedena kasneje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boki_24
04. 12. 2011 00.40
Le kaj bi bilo če bi Zanoskarja v SG preverli? Ta dva sta mali muhi za njega!!!!!
zalijanc
02. 12. 2011 09.15
in o poslovni folklori podmizenja je govoril župan Komende po TV, ko je imel vsega zadosti...
dolzvlado115
01. 12. 2011 18.08
+5
pravna država.mogoče kongo,slovenija sigurno ne.
Garfield7497
01. 12. 2011 16.11
+17
ja kje je pa župan komende ...ko je javno rekel ,da je podkupoval ..je kar tišina
zalijanc
02. 12. 2011 09.17
saintjozef
01. 12. 2011 15.58
+10
PREMALO, glede na zaupanje, ki so jima ga namenili ljudje. To je hujša kršitev, kot samo dejanje.
Amasakul
01. 12. 2011 15.56
+9
ja tudi takim pridejo enkrat na sled volkovi