Črna kronika

Žnidar, ki je osumljen umora 37-letnice, je paranoidni shizofrenik, pravi izvedenec

Ljubljana, 09. 02. 2015 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Psihiatrični izvedenec je za Janeza Žnidarja, ki je maja lani šestkrat ustrelil 37-letno Marjeto Bervar, dejal, da ima Žnidar paranoidno shizofrenijo. Mož pokojne pa je dejal, da je Žnidar umorjeno dolga leta nadlegoval s pismi in jo zasledoval.

Sodišče bo pred izrekom varnostnega ukrepa Janezu Žnidarju, ki naj bi maja lani umoril 37-letno Marjeto Bervar, zaslišalo še številne priče. Že danes je pričal psihiatrični izvedenec Vanja Rejec, ki pravi, da ima Žnidar paranoidno shizofrenijo, in mož pokojne. Ta je pojasnil, da je Žnidar pokojno dolga leta nadlegoval s pismi in jo zasledoval.

Umor se je zgodil 23. maja lani, okoli osme ure zjutraj, ko je Žnidar - tako pravi tožilstvo - v Jaršah pri Domžalah pričakal Bervarjevo, da je prišla do poslovnih prostorov družinskega podjetja. Ko se mu je približala, je vanjo v stanju neprištevnosti iz maščevanja izstrelil šest nabojev, še piše v obtožbi. Po oceni sodnih izvedencev je bilo vseh šest nabojev izstreljenih v vitalne organe, Bervarjeva je umrla v nekaj sekundah.

Umor se je zgodil 23. maja lani v Jaršah pri Domžalah, Žnidar pa je pričakal Bervarjevo pred prostori družinskega podjetja in jo šestkrat ustrelil.
Umor se je zgodil 23. maja lani v Jaršah pri Domžalah, Žnidar pa je pričakal Bervarjevo pred prostori družinskega podjetja in jo šestkrat ustrelil. FOTO: Miro Majcen

Žrtvin mož je v podjetje prišel nekaj minut pred pokojno, kmalu pa je v pisarno prihitela zaposlena v sosednjem podjetju in povedala, da Bervarjeva leži pred vhodom. Bervar je ženo skušal oživljati, a zaman.

Žnidar je Bervarjevo nadlegoval že pred 20 leti, ko se je ta z družino preselila v Žnidarjevo vas, je danes povedal mož pokojne. Čeprav Žnidar trdi, da je bilo med njima nekaj resnega, a so zvezo preprečili starši Bervarjeve, češ da Žnidar izhaja iz revne družine, mož pokojne pravi, da to ne drži in da se je Bervarjeva Žnidarja izogibala.

Janez Žnidar
Janez Žnidar FOTO: PU Ljubljana

Žnidar je svoji neuslišani ljubezni pisal pisma, polna laži, in jo zasledoval, ko je z družino šla na kosilo, se vozil do parkirišča pred poslovnimi prostori družine Bervar oziroma po vasi, kjer je z družino živela, je še opisal mož pokojne. Ta je Žnidarju zato enkrat zabrusil, naj preneha s tem početjem, Bervarjeva pa se je odločila za tožbo, a je Žnidarju niso uspeli vročiti. So pa zaposleni v poslovni stavbi v dneh pred umorom na parkirišču opazili tak avto, kot ga je vozil Žnidar.

Žnidarjeva zgodba je nekoliko drugačna. Pravi, da ga je družina Bervarjeve, potem ko so mu prepovedali sestajanje z dekletom, poniževala in žalila. Vse to mu je pustilo trajne posledice in občutek manjvrednosti, je opisal v preiskavi. Skušal je živeti naprej, kar mu ni uspelo, saj je želel opravičilo za ponižanja in večkrat poiskal psihiatrično pomoč. Kljub temu ni videl izhoda, zato je želel sebe in Bervarjevo razstreliti, a si ni uspel priskrbeti bombe.

Tako je kupil pištolo. To naj bi mu za 15.000 evrov prodal Franc Novak, ki je danes obtožen pomoči pri umoru, sojenje pa poteka hkrati z Žnidarjevo obravnavo. Po umoru Bervarjeva naj bi se Žnidar nameraval ustreliti, navodila kako s streli umoriti človeka in nato soditi še sebi, naj bi mu dal prav Novak, ki pa te očitke tožilstva zanika.

Izvedenec Rejec je pojasnil, da Žnidarja že celo življenje spremljajo konstrukti s preganjalno blodnjavostjo, ki so vtkani v vse njegovo vedenje. Rejec je zato ocenjuje, da bo Žnidar za zdravljenje potreboval več kot pet let, kar je zgornja meja trajanja varnostnega ukrepa ob storitvi kaznivih dejanj v stanju neprištevnosti. Ta ukrep se sicer po petih letih lahko podaljša na podlagi zakona o duševnem zdravju.

Naslednja obravnava bo 2. marca, ko bo na sodišče vabljenih kar 15 prič.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1