Črna kronika

Znana usoda psov z Mavrlena: Tri bodo usmrtili, štiri vrnili lastnikom, ostali bodo iskali dom

Ljubljana / Črnomelj / Novo mesto, 04. 10. 2017 16.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tri pse pasme pit bull z Mavrlena, ki so septembra do smrti ogrizli 71-letno žensko, bodo usmrtili, tri bodo vrnili lastnikom, enega pa lastniku vikenda, pod pogojem, da bosta v naslednjih šestih mesecih opravila predpisano šolanje. Ostale pse bo zavetišče, kjer so trenutno, oddalo novim lastnikom.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je lastniku vikenda, na katerem so psi pasme pit bull 12. septembra do smrti ogrizli 71-letno žensko, vrnila enega psa, tri bo vrnila ostalim lastnikom, tri bodo usmrtili, ostale pa bodo oddali v nove domove.

Inšpektorji so na vikendu našli 13 psov pasme pit bull in xl bull, od tega osem odraslih in pet mladičev.
Inšpektorji so na vikendu našli 13 psov pasme pit bull in xl bull, od tega osem odraslih in pet mladičev. FOTO: Bralka

Kot so pojasnili na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so enega psa lastniku vikenda vrnili pod pogojem, da bosta v naslednjih šestih mesecih opravila predpisano šolanje. Tri pse ostalih lastnikov so vrnjeni njim. Dva psa, ki sta sodelovala v napadu, so usmrtili, eno psico pa bodo usmrtili v roku 30 dni po odstavitvi mladičev. Ostale pse bo zavetišče, kjer so trenutno, oddalo novim lastnikom.

Zoper tri lastnike uvedli več postopkov

Inšpektorji so na vikendu našli 13 psov pasem pit bull in xl bull, od tega osem odraslih in pet mladičev. Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je bil po uradnih evidencah moški, ki je tudi lastnik vikenda, lastnica dveh psov je bila avstrijska državljanka, lastnik še enega psa pa moški iz Krškega.

Kot so navedli na upravi, so zoper lastnike uvedli več postopkov, ki se nanašajo na kršitve več dolžnosti, med drugim dolžnosti, da mora lastnik psa zagotoviti, da je pes do dopolnjenega tretjega meseca starosti označen na predpisan način, dolžnost, da v sedmih dneh od pridobitve psa prijavi pristojni veterinarski organizaciji (mladiča najpozneje do dopolnjenega tretjega meseca njegove starosti), dolžnost, da z ustrezno vzgojo in šolanjem zagotovi, da žival ni nevarna okolici, in dolžnost, da pri posedovanju več kot petih odraslih živali priglasi gojitev.

Na Policijski upravi Novo mesto so na vprašanje, ali so v povezavi s tem primerom že podali kakšne ovadbe, odgovorili le, da je preiskava še v teku, zato zaključki še niso znani.

71-letna ženska je utrpela tako hude poškodbe, da je pozneje v bolnišnici umrla.
71-letna ženska je utrpela tako hude poškodbe, da je pozneje v bolnišnici umrla. FOTO: Bralka

Spomnimo ...

Več psov je v torek, 12. septembra popoldne v naselju Mavrlen na območju Črnomlja napadlo 71-letno žensko. Ta je utrpela tako hude poškodbe, da je pozneje umrla v bolnišnici. Inšpektorji so na kraju našli 13 psov, večinoma pasme pitbul. Vse so odvzeli in predali v zavetišče. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frnikula
04. 10. 2017 21.15
+3
Sem proti usmrtitvi zivali. Kaznuje naj se neodgovorne ljudi
scipio
04. 10. 2017 20.13
+0
Ne bi htel meti tacega pesa iz tega krdela pa da mi plačajo z zlatom kolikor je težek. K šintarju z vsemi temi, slabo karmo imajo, vsem ostalim pesjanarjem pa dajmo nabiti davek na trajno ogrožanje skupnosti. To je tako kot pri avtu. Ga hočeš imeti? Prav, kupi ga, a plačal boš tudi zavarovanje za škodo, ki jo boš z njim lahko povzročil komurkoli, pa če tudi je ne boš nikoli. Pes je zver in ta pogrizena nesrečnica ni bila zadnja žrtev, bodimo si vendar na čistem. Rešitev je davek na pesjanarstvo, to bo dokončno uredilo populacijo enih in drugih, pesjanar bo kdor je tega sposoben biološko in finančno, za zablodele osebke pa naj deluje dobra šintar služba, plačana po učinku.
Hary6
04. 10. 2017 19.38
+3
lastnik se bo za nekaj let skriu isto kot tisti iz diskoteke ki so pohodli mlada dekleta
Red Baron
04. 10. 2017 18.53
+5
standart spen so naj..... psi kaj pa lasnik kot vedno nic....
trdovrat
04. 10. 2017 16.49
+7
Kaj mislite, na kateri kraj mislim, da naj bi bil dom lastniku in psom?