Črna kronika

Žmavc krivde ne more priznati

Celje, 01. 06. 2012 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Okrajnem sodišču v Celju je potekal predobravnalni narok v kazenski zadevi proti celjskemu zdravniku Andreju Žmavcu. Ovadili so ga zaradi poneverbe 3784 ampul močnega narkotika, s katerim naj bi si lajšal bolečine. Žmavc je dejal, da krivde "ne more priznati".

Andrej Žmavc
Andrej Žmavc FOTO: POP TV

Na Okrajnem sodišču v Celju je potekal predobravnalni narok v kazenski zadevi proti celjskemu zdravniku Andreju Žmavcu. Celjski kriminalisti so Žmavca, ki je bil vodja osnovne zdravstvene dejavnosti v Zdravstvenem domu (ZD) Celje, kjer je še vedno zaposlen, ovadili zaradi poneverbe 3784 ampul močnega narkotika dolantina, s katerim naj bi si lajšal bolečine v hrbtenici. Domnevno naj bi bile ampule narkotika predpisane drugim bolnikom. Ker je ampule uporabil zase, naj bi na ta način Žmavc pridobil protipravno premoženjsko korist v višini nekaj več kot 7000 evrov.

Potem ko je Žmavc dejal, da krivde "ne more priznati", sta obe strani sodnici Nataliji Drev Mijošek podali dokazne predloge. Tožilec Jože Manfreda je med drugim predlagal, naj se poleg zaslišanja predlaganih prič in izvedenke dodatno vključi zdravnikovo premoženjsko-pravno stanje, ki ga še ni podal.

Žmavc zdravnik in pacient v eni osebi

Žmavčev zagovornik, odvetnik Marjan Feguš, pa je med drugim predlagal, da sodišče od ZD Celje pridobi evidenco hišnih obiskov, ki jih je v obdobju, na katero se nanašajo očitana kazniva dejanja, opravil. Iz teh evidenc se bo po Feguševih besedah videlo, koga je obiskal, iz pacientovih kartotek pa to, kdo je prejemal omenjeni narkotik. Obtožnica namreč vsebuje tudi podatek o količini narkotikov, za katero Žmavc, kot je dejal njegov zagovornik, trdi, da je ni porabil za lastno zdravljenje. Žmavčev zagovornik je povedal tudi, da je ZD Celje že pred nekaj časa prosil za posredovanje slovenskih smernic zdravljenja nemaligne kronične bolečine in doktrino zdravljenja bolečin v križu, ki pa jih še ni prejel. Žmavcu se namreč očita, da je ravnal v nasprotju s smernicami. Feguš je tudi dejal, da je Žmavc zdravnik in pacient v eni osebi, to pa ni prepovedano.

Feguš je predlagal tudi zaslišanje Rastka Golouha. Slednji je predsedoval komisiji Zdravniške zbornice Slovenije, ki je 18. aprila letos Žmavca oprostila kakršne koli odgovornosti za kršitve, ki so mu jih očitali v postopku pred zbornico. Tožilec se s takšnim predlogom ni strinjal, saj iz predloženega sklepa, ki mu ga je danes dal odvetnik, po tožilčevih besedah izhaja, da gre za neko drugo zadevo. Zaradi številnih predlaganih prič in skupno dveh izvedencev je sodnica razpisala dva večurna naroka, in sicer za 31. avgust in 14. september.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

atlantic26
05. 06. 2012 16.19
+2
Morali bi ga še ovaditi za malomarnost pri delu, saj vsak, ki je jemal taka zdravila oz. jih pozna, ve da pri tako močnih zdravilih pa res ne moreš dela opravljati vestno in zbrano. Če jih je jemal tri leta, znese 3,5 ampule na dan, kdor pozna ta zdravila ve kakšna doza je to... Obupna laž...
vagicaa 1
03. 06. 2012 09.03
Zakaj se pri zdravniku ne postavite zase?Jaz ne prosim, ampak zahtevam,če rabim pregled krvi, in ni tukaj ali bo ali ne, mora biti pa če je še tako drago, me ne zanima, saj plačujem zavarovanje,to jim lepo povem in to sem naredila samo enkrat in sedaj ni problema. Vsak se mora sam zase postavit in to velja na vseh področjih, potem ni problema.Ne gre lepo, gre potem grdo.
saturnative
03. 06. 2012 08.11
+1
Naši dohtarji itak nikoli niso ničesar krivi... Skoraj tako nedolžni kot naši politiki, le da s svojim delom kdaj vzamejo tudi življenje...
olyca
02. 06. 2012 10.37
+5
Bil sem pri zdravniku in ga prosil za pregled in komplet krvno sliko v laboratoriju. Prvo kar mi je povedal, "ja veš to je pa drago", moj osebni zdravnik je namreč zasebnik, to se pravi da takšni in podobni Žmavcu, to pa nič ni predrago saj plačamo mi navadni smrtniki. Da pa on to uporablja v takšnih količinah pa po moje ni več zdravnik, ampak norkoman. Tu so pa dokazi zakaj v zdravstvu nič ne štima in da so ljudje v belem nedotakljivi.
.kiss_my_ass
02. 06. 2012 08.59
+7
A zato jaz nisem dobil protibolečinske inekcije na urgenci v Celju?
šorty
01. 06. 2012 19.29
+0
povzroča odvisnost isto močno kot heroin
Nimivseeno
01. 06. 2012 19.59
+5
Kaj? Tableti ali cannabis? Navedi vire, kje si to izvedel, da si bomo lahko pogledali.
Nimivseeno
01. 06. 2012 15.42
+4
Priporočam naravno zdravilo. GW pharmaceuticals so naredili zdravilo bazirajoče na osnovi cannabisa imenovan sativex. (Vir: gw pharma sativex) Kje pa GW gojijo svojo konopljo za proizvodnjo tablet? Poglejte na njihovi strani pod FAQ. (Frequently Asked Questions = Pogosta vprašanja) Citiram: "Konoplje GW za rastline se gojijo v računalniško nadzorovanih pogojih v varnih rastlinjakih na tajni lokaciji v Veliki Britaniji. GW je razvil zelo prefinjene gojenje postopek za zagotovitev rastlina zrasla material je dovolj kakovosti in doslednosti da so primerna za vgradnjo v farmacevtskih izdelkov. Strogi standardni operativni postopki (SOP), sledi, da se zagotovi ne-onesnažen s kemikalijami, škodljivih organizmov ali glivičnih rasti, skladnost vsebine, metode pridelka, sušenje, primarno pridobivanje, skladiščenje in nadaljnjo pošiljko. Temperatura, vlažnost, skupno lahka in osvetljenosti so vse pod nadzorom računalnika. Objekt se nahaja na jugu Anglije, temveč za čisto varnostnih razlogov ne smejo razkriti natančne lokacije." Konoplja je zdravilo proti raku. Viri, ki o tem pričajo (Cannabis Science Announces Critical Cancer Patient Dr. Lynnice Wedewer, Ph.D., Cancer Cure - Cannabis & Cannabinoids,by Robert Melamede,PhD in še mnogi drugi) Da pa ne bi ostalo samo pri tem. Farmacevti so na osnovi raziskav ugotovili pozitivno plat THC-ja na bolnike z rakavimi obolenji in so proizvedli zdravilo, ki vsebuje THC. Seveda to zdravilo je patentirano in izredno drago, za razliko od rastline, ki je ne moreš patentirati. Tudi ti viri so dostopni na netu in jih lahko priskrbim. Da pa prepovejo rastlino, ki ima poleg omamne lastnosti lahko tudi zdravilno vrednost se mi pa zdi žalostno. Naj prepovejo še šentanževko, ker pomirja. Zdravilna vrednost omenjene prepovedane rastline je pa dokazana z znanstvenimi preizkusi in ugotovitve teh raziskav objavljeni. Viri so dostopni za vse, ki se želite izobraziti. Nisem uporabnik in nikoli ne bom, razen v primeru raka. (Vir: youtube, Probably the best documentary in the world !!! ) Kaj pravi Noam Chomsky o konoplji? (Vir: Noam Chomsky on Marijuana )
Darko32
01. 06. 2012 14.56
+9
NAj za hudiče ne prikrivajo in povedo, da če hočejo nekomu lajšati bolečine je to edino zdravilo, ki prime za naslednjih 75 ur. VSak ketonal, ospen, lekodol pa je praznjenje zdravstvene blagajne in uničevanje želodca. Res pa je, da to omrtviči telo vendar človek je pokreten za toliko ur. Drugače je kripl.
Milla82
01. 06. 2012 13.20
+3
po novem niti zdravniki nimajo dovolj visokih plač,da bi plačevali za zdravila..