Črna kronika

Zlorabe otrok med aborigini

Sidney, 17. 06. 2007 09.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Otroci avstralskih domorodcev so pogosto žrtve spolnih zlorab. Med aborigini je veliko alkoholikov, klošarjev in nasilnežev.

Avstralski domorodci veljajo za prekleto pleme.
Avstralski domorodci veljajo za prekleto pleme. FOTO:

Poročilo avstralske vlade je razkrilo, da v skupnostih na severu Avstralije, kjer živi največje število avstralskih staroselcev, pogosto prihaja do spolnih zlorab otrok.

Inšpektorji so obiskali 45 skupnosti v severnem teritoriju, kjer živijo aborigini, in ugotovili, da obstaja zelo močna povezava med alkoholizmom, nasiljem in spolno zlorabo otrok.

Med avstralskimi staroselci je veliko alkohola, nasilja in samomorov.
Med avstralskimi staroselci je veliko alkohola, nasilja in samomorov. FOTO:

Poročilo sta sestavila socialna delavka za aborigine Pat Anderson in vladni pravnik Rex Wild. Andersonova je prepričana, da je visoka stopnja spolne zlorabe posledica revščine in stiske, v kateri se znajdejo številni aborigini. Wild ob tem opozarja, da je omenjeni problem prisoten že dvesto let in postaja vse hujši, avstralska vlada pa se po njegovih besedah ne zaveda njegove resnosti.

Avstralija ima 20 milijonov prebivalcev, od tega je približno pol milijona aboriginov, katerih življenjska doba je za sedemnajst let nižja od življenjske dobe drugih prebivalcev Avstralije. Aborigini so za marsikoga prekleto pleme in v Avstraliji veljajo za nižjo raso. Stopnja samomorilnosti pri aboriginih je dvakrat višja, umori se dogajajo šestkrat pogosteje, prav tako imajo aborigini enajstkrat večjo možnost, da bodo končali v zaporu kot ostali Avstralci.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majanovak@yahoo.com
18. 06. 2007 16.30
Povezavo med nasiljem, alkoholizmom in zlorabo otrok je mogoče najti pri večini človeških skupnosti, ki imajo uničeno identiteto in so odrinjene na rob. Ampak to je zahodnjakom, ki so itak odgovorni za to stanje, jasno že nekaj stoletij, odkar uničujejo staroselske skupnosti. Najprej so aborigine uničili, jim pokradli zemljo, itd., zdaj se pa čudijo nad problemi, ki so jih ustvarili. Seveda bodo razvijali programe za zdravljenje odvisnosti, preprečevanje samomorilnost, preprečevanje pedofilije. S tem bo nekdo dobro zaslužil, identitete, zemlje in ukradenih pravic pa aborigini s tem ne bodo dobili nazaj.
sukarchavo@tmail.com
18. 06. 2007 02.42
tinta | 18.06.2007 | 00:37 Sovrazni govor je to ker nas klicete cigani. Vse novice ki so slabega pomena na 24 ur primerjate z nami Romi. Nismo vsi Romi kriminalci tako kot niso vsi Slovenci "Silvo Plut". Pa se nekaj kdo je tu zacel s sovraznim komentarjem? jaz ali pa roman.stor Ne pozabi da so tudi Romi slovenski drzavljani rojeni v Sloveniji to pomeni da je to tudi njihova domovina.
hillya
18. 06. 2007 00.37
sukarchavo | 17.06.2007 | 23:04 roman.stor | 17.06.2007 | 11:56 to so pa tak ko pr nas cigani:D sukarchavo | 17.06.2007 | 23:04 Nismo cigani smo Romi. Po tvojem komentarju izgleda da ti je IQ nizji kot pa temperatura v Sibiriji. ************ Po tvojem komentarju sodeč, si zelo nestrpen do Slovencev, ki jim je prava domovina Slovenija. O primernosti tvojega izražanja tudi dobro razmisli in o stopnji IQ . TOLE MORAŠ PREBRATI PREDEN NAPIŠEŠ KOMENTAR ! Komentarjev, ki so žaljivi ali izražajo sovražni govor, ne bomo objavili. Uporabnikom, ki bodo večkrat pošiljali komentarje, ki niso v skladu s pogoji objave, bomo trajno preprečili pošiljanje kometarjev. NEVERJETNO ! KAKŠNA OLIKA !
sukarchavo@tmail.com
17. 06. 2007 23.04
roman.stor | 17.06.2007 | 11:56 to so pa tak ko pr nas cigani:D Pa ves zakaj? Zato ker jih drzava drzi v gettoje tako kot Austarlija Aborigine tako Slovenija Rome. Jim ne dajejo sluzbe jih nocejo sprejeti med sabo isto v ZDA z Indijanci in se lahko nastevam. Ce si drugacen te drzava ima za drugerazredne drzavljane. Nismo cigani smo Romi. Po tvojem komentarju izgleda da ti je IQ nizji kot pa temperatura v Sibiriji.
someone-out-there
17. 06. 2007 14.44
narodniheroj - tak neumno pišeš, da te ne morem resno jemat. kak veš, da se jaz ne pogovarjam oziroma ne poslušam...bla bla karkoli? daj v roke se vzemi.
BEEF-TECH
17. 06. 2007 13.16
rome22... raziskave so že narjene iz strani tistih ki s mel preveč časa in zarad takih kot si ti ko se kao ne pogovarjaš oz. ne poslušaš nekoga ki raziskave ni naredil sam. Je dovolj da jo nardi eden, saj ni dovolj prostora da bomo vsi znanstveniki. Eni morte tud delat :) Torej... Zdej - v končni fazi so res nekakšni đipsiji sam majo pač svoj naziv zarad svojih značilnosti po katerih se razlikujejo od večine ciganov. Okoliščine jim niso dopuščale razvoja v smeri ki bi jih speljala proti "civiliziranemu človeku" čeprav zdej bi blo tud še možn. So le še ena vrsta ki bi jo "nad"človek rad ohranil za spomin - dokler je možno sodelovanje. Niso sposobni sami konkurirati svetu zato če hočejo preživet je prilagajanje nujno, no in vsaj v tem pogledu pa morš priznat da so... So, ne?! :)
Tonček Balonček
17. 06. 2007 12.30
No, zdaj tudi na tem področju vidimo, kam vse seže globalizacija! Gotovo je delno za to zaslužen tudi Nicholas Oman, ki se mu je zdelo že neumno, da bi se šel pedofilijo samo na Gorenjskem, saj ima vsak človek širokega duha in podjetniške žilice vizijo širitve v svet, pa naj gre za karkoli. Zakaj se te avstralske oblasti ne vprašajo za vzroke? Kaj sploh počnejo tam ti potomci kaznjencev (morilcev, roparjev, pedofilov) Ta članek je bedast! Kaj če bi v taki dikciji napisali, da je med Štajerci veliko več umorov, alkoholizma in spolnega nasilja kot med ostalimi Slovenci, pogostejša ciroza jeter itd. Ali pa da je med katoliškimi duhovniki znatno več alkoholikov, pedofilov in manično-depresivnih kot je to povprečje v slovenski moški populaciji. Tu ne gre za epidemiološko poročilo ampak za pamflet!
prisoten@email.si
17. 06. 2007 12.23
le zakaj je tako. prišel belec in jim porušil njihov način življenja. mislim, da se jih ti belci tak v resnici hočejo znebiti.
zurbrigen
17. 06. 2007 12.18
S to razliko, da so oni pravi domorodci Avstralije, oz. so bili tam par 1000 let pred ostalimi, ki jih danes tretirajo kot nižjo raso. Tko da z romi pri nas primerjava ni mogoča v nobenem primeru.
someone-out-there
17. 06. 2007 12.17
Daj moj soimenjak spodaj bodi malo bolj spoštljiv. Vprašaj se, zakaj živijo tako kot živijo. Pa ko boš naredil kako raziskavo v tej smeri, potem se pa oglasi.
Romuel
17. 06. 2007 11.56
to so pa tak ko pr nas cigani:D