Črna kronika

Žnidar trpi za paranoidno shizofrenijo, izrekli so mu ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja

Ljubljana, 12. 03. 2015 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Janezu Žnidarju, domnevnemu morilcu 37-letne Marjete Bervar, je ljubljanski okrožni sodnik izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Psihiatrični izvedenec pravi, da ima Žnidar paranoidno shizofrenijo. Franc Novak, ki mu je prodal morilsko orožje, pa gre v zapor za osem let in pet mesecev.

Janez Žnidar
Janez Žnidar FOTO: PU Ljubljana

Janezu Žnidarju, obtoženemu, da je maja lani ubil 37-letno Marjeto Bervar, je ljubljanski okrožni sodnik izrekel varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Za osem let in pet mesecev pa gre za zapahe Franc Novak, ki je Žnidarju prodal morilsko orožje.

Tožilstvo je sicer v obtožnici zapisalo, da je Žnidar Bervarjevo umoril iz brezobzirnega maščevanja. Vendar je sodni senat kaznivo dajanje prekvalificiral v uboj, saj zaradi Žnidarjeve duševne bolezni ni moglo sklepati, da je Žnidar dejanje storil iz brezobzirnega maščevanja.

Uboj se je zgodil 23. maja lani, okoli osme ure zjutraj, ko je Žnidar po ugotovitvah sodišča v Jaršah pri Domžalah pričakal Bervarjevo, da je prišla do poslovnih prostorov družinskega podjetja. Ko se mu je približala, je vanjo izstrelil šest nabojev. Bervarjeva je umrla v nekaj sekundah po streljanju.

Po ugotovitvah psihiatričnega izvedenca ima Žnidar paranoidno shizofrenijo, že celo življenje pa ga spremljajo konstrukti s preganjalno blodnjavostjo. V času storitve kaznivega dejanja je bil neprišteven. Sodišče je ugotovilo, da Žnidar svojega ravnanja ni mogel razumeti in ga ni imel v oblasti. Zato sodišče tudi ni ugotavljalo njegove krivde, temveč le, ali je dejanje storil in po oceni sodišča ni dvoma, da je Žnidar Bervarjevo ustrelil.

Tožilstvo: Žrtev umoril iz brezobzirnega maščevanja

Žnidarjeva obramba je v zaključnih besedah predlagala, da se Žnidarja oprosti, saj da je verodostojnost njegove izpovedbe - Žnidar očitanega kaznivega dejanja ni zanikal - pod vprašajem. Isto je zaradi dvoma v verodostojnost Žnidarjeve izpovedbe predlagala tudi Novakova obramba. Tožilstvo pa je na drugi strani menilo, da je Žnidar v stanju neprištevnosti svojo žrtev umoril iz brezobzirnega maščevanja, saj je imel občutek, da sta mu ona in njena družina uničila življenje.

V postopku pa so žrtvini sorodniki povedali, da je Žnidar Bervarjevo dolga leta zalezoval ter njej, njenim staršem in sosedom pisal pisma, polna laži. Čeprav Žnidar trdi, da Marjetini starši niso dovolili, da bi bila v zvezi, sorodniki pokojne trdijo, da med Žnidarjem in Bervarjevo nikoli ni bilo nič. Nazadnje ga je zaradi groženj tudi tožila ter zahtevala prepoved približevanja, ki pa mu je niso mogli izdati, saj ga pristojni organi niso našli.

Policija - 1
Policija - 1 FOTO: Miro Majcen

Novak trdi, da ni poznal Žnidarjevih namenov

Sodišče je pritrdilo tožilstvu pri ugotovitvi, da je Novak Žnidarju pri dejanju pomagal tako, da mu za 15.000 evrov prodal pištolo in mu dal navodila, kako s streli umoriti človeka, nato pa vzeti življenje še sebi. Novak je sicer priznal, da je Žnidarju prodal pištolo, a zatrdil, da ni poznal Žnidarjevih namenov, niti mu ni dal nobenih navodil.

Za pomoč pri uboju je sodišče Novaku prisodilo osem let zapora, zaradi prepovedane trgovine z orožjem pa dodatnega pol leta. Skupna kazen znaša osem let in pet mesecev. Oba odvetnika sta po izreku dejala, da bosta po posvetu s svojima klientoma razmislila, ali se pritožiti. Niti Žnidarja niti Novaka namreč na izreku ni bilo.

Sodišče sicer pravi, da je Žnidar v zagovoru podal natančen opis motivov, pridobitve orožja, dejanja in tega, kaj se je potem dogajalo. Njegovo izpoved potrjujejo tudi priče. A kljub dejstvu, da Žnidar živi v blodnji, v paralelni realnosti, ve, kaj se dogaja, zakaj in kako, pa je stvar blodnje, je sodnik povzemal ugotovitve izvedenca. Zato je sodišče tudi sledilo njegovi izpovedi.

A obrambe to ni prepričalo, Novakov zagovornik Matej Ban je po izreku ponovil, da sodba ne more temeljiti na izpovedi duševnega bolnika, za katerega je izvedenec ocenil, da je blodnjav.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3