Črna kronika

Ženski rekli, da zbirajo podatke glede zamenjave kanalizacije in asfaltiranja

Ljubljana, 19. 07. 2016 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nepridipravi ne počivajo: potrkali so na vrata stanovanjske hiše in ženski, ki jim je odprla vrata, rekli, da zbirajo podatke glede zamenjave kanalizacije in asfaltiranja. Eni so jo zamotili, drugi kradli gotovino in nakit.

Bralka nas je obvestila, da naj bi se to zgodilo na območju ljubljanskih Črnuč.

Včeraj dopoldne so ljubljanski policisti prejeli obvestilo o drzni tatvini iz stanovanjske hiše, ki pa se je zgodila že v petek okoli 10. ure.

Neznani storilci so zamotili oškodovanko. Rekli so ji, da zbirajo podatke glede zamenjave kanalizacije in asfaltiranja. Pozvali so jo, naj jim mejo njene parcele. Pri tem so ostali neznanci vstopili v stanovanjsko hišo ter ukradli nakit in nekaj gotovine. Po dejanju so se odpeljali neznano kam.

V Javnem podjetju vodovod-kanalizacija pravijo, da obvestila, da se nepridipravi predstavljajo kot uslužbenci njihovega podjetja niso prejeli. Pravijo pa, da lahko stranke od oseb, ki se predstavljajo kot njihovi zaposleni, zahtevajo, da se indentificirajo s službeno izkaznivo. Na izkaznici so podatki o zaposlenem (ime in priimek), delovno mesto in slika zaposlenega.

Zato znova opozorilo

Pazite, komu odpirate vrata. Tarča nepridiprav so predvsem starejši.
Pazite, komu odpirate vrata. Tarča nepridiprav so predvsem starejši. FOTO: Thinkstock

Predstavnica ljubljanskih policistov Maja Ciperle Adlešič je sporočila, da so v letu 2016 na svojem območju obravnavali 45 prijavljenih kaznivih dejanj, ki se nanašajo na (drzne) tatvine iz stanovanjskih hiš, s predhodnim zamotenjem oškodovancev.

Zaznavajo tudi, da je še kar nekaj primerov, ko se storilci pripeljejo na dvorišče in so s strani oškodovancev pregnani in posledično ni prišlo do kaznivega dejanja, niti ne do poskusa. Predvidevajo pa tudi, da je nekaj primerov neprijavljenih oz. nezaznanih, saj žrtve kaznivih dejanj ne zaznajo ali pa se ne odločijo za prijavo.

Policisti opažajo, da so ljudje kljub opozorilo še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo.

Žrtve so predvsem starejši

Osumljenci jih pod pretvezo (odkup odpadnega materiala, odkup starega železa, naprošajo za vodo, vzpostavijo čisto "navaden"  pogovor o urejenosti okolice hiše, ponujajo prodajo raznih priročnih predmetov, predstavljajo se kot delavci raznih storitvenih del, dimnikarji, vododvodarji, serviserji ipd.) zvabijo iz hiše, tako, da oškodovanec nima več nadzora nad objektom in  s tem preusmerijo njegovo pozornost.

Medtem drugi storilec ali več, vstopi/jo v notranjost, od koder v  večini primerov odtujijo denar, nakit ali druge vrednejše predmete. Storilce z dejanji oškodujejo za nekaj sto evrov pa tudi več tisoč evrov. Da so bili okradeni, pa opazijo šele več ur po dogodku ali celo naslednji dan. Predvsem so bile tovrstne tatine izvršene na ruralnih območjih (okolica Grosuplja, okolica Ljubljana Vič, okolica Domžal, okolica Ljubljana Moste - hribi).

Policisti so ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos oz. vzpostavijo zaupanje.

Oškodovanci pa v večini primerov že "pospravijo" prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Kaj svetuje policija?

Policija ljudem svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, vizuelno pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo oz. objekt, ko le to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa čeprav stopijo le za vogal.

V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del in podobno, policija svetuje, naj občani vedno zahtevajo na vpogled  identifikacijsko izkaznico, delovni nalog in podobno. Ob tem pa  naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, zunanji izgled, govor), znamko, barvo, tip in registracijo vozila, s katerim so se neznanci pripeljali.

V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, policisti priporočajo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Policisti občane tudi naprošajo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje oz. zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz, da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
19. 07. 2016 21.21
+2
Prvo in edino pravilo : ne odpiraj, če se kdorkoli pri tebi ni prej najavil in ga ne poznaš dovolj dobro!
FesterAdams
19. 07. 2016 15.16
+6
Naj pridejo tile k meni. Jim bom pokazal mnoge skrivnosti vesolja, ko bodo videli zvezde kar podnevi...