Črna kronika

Obsojena dva člana kriminalne združbe, ki naj bi tihotapila kokain iz Brazilije v Slovenijo, 10 jih je sodišče oprostilo

Ljubljana, 27. 11. 2017 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče je dva člana 12-članske kriminalne združbe obsodilo na šest let in pol ter pet let in pol zapora zaradi nedovoljene proizvodnje in preprodaje prepovedanih drog. Ostale je oprostilo. Tožilstvo je sicer za dvanajsterico obtoženih zahtevalo skupno 100 let in sedem mesecev zapora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Drogo iz Brazilije v Slovenijo prevažali kar z jadrnico
    02:44
    Iz 24UR: Drogo iz Brazilije v Slovenijo prevažali kar z jadrnico
  • IZ SVETA: Kriva dva iz združbe, ki naj bi preprodajala droge, deset oproščenih
    02:01
    IZ SVETA: Kriva dva iz združbe, ki naj bi preprodajala droge, deset oproščenih
  • Iz SVETA: Državi dolžan milijon evrov, v zapor hodil eno leto le čez vikend
    01:12
    Iz SVETA: Državi dolžan milijon evrov, v zapor hodil eno leto le čez vikend
  • Iz SVETA: V vozili Milana Lebra našli 8 kg heroina
    01:10
    Iz SVETA: V vozili Milana Lebra našli 8 kg heroina

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani so danes izrekli sodbo v primeru kriminalne združbe, ki je vse do leta 2014 tihotapila in preprodajala drogo v Sloveniji ter tujini.

V družbi naj bi imel glavno vlogo Senad Muhamedagić, ki ga je sodišče danes spoznalo krivega nedovoljene proizvodnje in preprodaje prepovedanih drog v letu 2014. Sodišče ga je obsodilo na šest let in pol zapora, trenutno je v priporu. Drugega člana združbe Zvonka Hajška, ki je v hišnem priporu, je obsodilo na pet let in pol zapora, ob tem pa vsakemu prisodila še dobrih 6000 evrov stranske denarne kazni, ker naj bi na območju Slovenije in Hrvaške organizirala nabavo ter prodajo okoli pet kilogramov heroina.

Senad Muhamedagić je dobil šest let in pol zapora.
Senad Muhamedagić je dobil šest let in pol zapora. FOTO: Nika Kunaver

Sodba še ni pravnomočna. Tožilka Mateja Jadrič Zajc je že napovedala pritožbo.

Na klopi za obtožene so poleg Muhamedagića in Hajška sedeli še Mario Bučan, Matevž Jenko, Dragan Miladinović, Darko Ostojić, Slavko Ferjan, Ivica Nenadić, Samo Amon, Saša Dujmović, Zoran Zadravec in Daniel Simikić. Vsi omenjeni so bili oproščeni proizvodnje in preprodaje prepovedanih drog. Prav tako so bili vsi člani združbe oproščeni obtožb združevanja v hudodelski združbi in tega, da naj bi načrtovali rop Zorice Škrbić, partnerice roparja sefov banke SKB Dejana Vidmarja. Verjeli so namreč, da je denar iz sefov SKB zazidan v njenem stanovanju.

Sodnica je bila danes ob utemeljevanju svoje odločitve o oprostitvi kritična do dela policije. Naštela je primere, ko so bili očitki na račun obtoženih premalo konkretizirani. Tako za več oseb, ki so se pojavljale v prisluhih, ni jasno, kakšna je bila njihova vloga ali o čem naj bi se dogovarjali.

Sredi Atlantika naj bi odvrgli kokain

12 članov združbe naj bi bilo med drugim vpletenih v prevoz več sto kilogramov kokaina iz Brazilije v Evropo z jadrnico. Ker se je jadrnici med plovbo pokvaril motor in zlomil jambor, je bolgarski skiper moral poklicati na pomoč. Zato je v morje vrgel več sto kilogramov kokaina, vrednega med 10 in 20 milijonov evrov, da droge ne bi odkrila tovorna ladja, ki je prihitela na pomoč. Načrtovali naj bi še en podoben prevoz kokaina čez ocean, ki prav tako ni bil v celoti uspešen.

Vodja kriminalne združbe naj bi bil Muhamedagić, ki naj bi bil poleg poslov z drogo na območju Hrvaške in Slovenije vpleten še v posle z drogo v Braziliji in s posledičnimi prevozi kokaina v Evropo. Drugi naj bi bili prodajalci ali kurirji oziroma prevozniki.

Ostalih deset je bilo oproščenih.
Ostalih deset je bilo oproščenih. FOTO: Nika Kunaver

Tožilstvo je za združbo zahtevalo bistveno višjo kazen

Tožilstvo je za dvanajsterico obtoženih sicer zahtevalo skupno 100 let in sedem mesecev zapora, 148.000 evrov denarne kazni, odvzem zasežene jadrnice, avtomobila in drugih predmetov. Za domnevnega vodjo združbe Muhamedagića pa sta tožilki predlagali 16 let in devet mesecev zapora ter 30.000 evrov denarne kazni, medtem ko je za ostale obtožene tožilstvo predlagalo kazni med pet in 12 let zapora.

Tožilka je po izreku sodbe dejala, da je zadovoljna z obsodilnim delom sodbe, je pa poudarila, da je kazen za oba obsojena na spodnji meji. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Walter Pravicek
27. 08. 2022 09.40
+1
SMEŠNO!Le dva sta obsojena-še ne pravomočno,ostali pa ne?A bili so združba na jadrnici.Kdor drži vrečo tatu je tudi tat.
supergigi
27. 11. 2017 16.23
+31
S tako kaznovalno politiko ne bo reda v državi. Kriminalce in morebitne podkupljene sodnike, bi bilo potrebno zapreti v delovno taborišče in tam naj delajo 12 ur na dan, pa ne bi bilo nobenega kriminala več.
CrushLow
27. 11. 2017 15.12
+25
sami "nasi" ...
vertex
27. 11. 2017 17.10
+5
ja,gorenjska naveza,so kar nasi alpski fantje
Mr.Somebody
27. 11. 2017 15.11
+31
6 let?? To bi morali dobiti 60 let, ne pa 6.