Črna kronika

Maribor: Koncesionar naj bi zaračunaval, ne pa tudi izvajal storitev

Maribor, 30. 08. 2012 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski policisti so podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja goljufije. Osumljena je odgovorna oseba zavoda iz Maribora, ki v skladu s koncesijsko pogodbo izvaja zdravstvene oz. oskrbovalne storitve. Oškodovani zavod ni opazil nepravilnosti.

Mariborski policisti so na Okrožno državno tožilstvo v Mariboru podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja goljufije. Osumljena je odgovorna oseba zavoda iz Maribora, ki v skladu s koncesijsko pogodbo izvaja zdravstvene oz. oskrbovalne storitve.

V predkazenskem postopku so ugotovili, da je odgovorna oseba zavoda z drugim oškodovanim zavodom, ki je v lasti Republike Slovenja, sklenila koncesijsko pogodbo za izvajanje zdravstvenih oz. oskrbovalnih storitev, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

S pogodbo je bilo po pojasnilih PU Maribor dogovorjeno, ''da bo zavod, ki bo storitve izvajal, mesečno sporočal podatke o izvrševanju teh storitev, na podlagi tega pa se bodo tudi poravnale obveznosti s strani oškodovanega zavoda, ki upravlja tudi z javnimi sredstvi''.

Policisti in kriminalisti so ugotovili, da je ''odgovorna oseba osumljenega zavoda pri prikazovanju mesečnih storitev od januarja 2009 do marca 2012 izstavljala prirejene račune, na katerih je fiktivno prikazovala več storitev od dejansko opravljenih, in tako oškodovala drug zavod za najmanj 67730 evrov'', so zapisali na mariborski policijski upravi.

Policisti so opravili tri hišne preiskave in osumljeno odgovorno osebo pridržali do 48 ur in jo, ko so minili razlogi za pridržanje, izpustili na prostost.

Policisti Policijske postaje Maribor I so kaznivo dejanje odkrili z lastno dejavnostjo, saj oškodovani zavod ni opazil nepravilnosti, kar kaže na dejstvo, da je bil način izvrševanja kaznivega dejanja dobro prikrit, so nadaljevali in še pojasnili, da je šlo za ''periodično in dolgotrajno oškodovanje sredstev zavoda''.

Ker oškodovani zavod ni opazil nepravilnosti, so ga policisti obvestili o oškodovanju sredstev zavarovancev in javnih sredstev ter o načinu izvrševanja kaznivega dejanja. Ob tem so jim predlagali, da storijo, kar je potrebno za preprečitev nadaljevanja izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj, so na PU Maribor zaključili sporočilo za javnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6zabica
31. 08. 2012 07.39
+3
Vsi se skrivamo za nekimi izmišljenimi imeni, ker se ne upamo izpostaviti...zakaj neki...vse te inštitucije so tako povezane med seboj, da boš težko kje potem dobil službo...saj povsod švinglajo...Klima v tem zavodu pa je res težka...kršenje zakonsko dolečenih pravic po npr. dopustu, ...
Skdesni
30. 08. 2012 15.44
+9
To Slovenijo združuje samo še lopovščina in prevare.
luvijo
30. 08. 2012 14.56
+4
Za vse, ki tako hitro skačete na novinarske polresnice: 1. policija ni samoiniciativno iskala in našla nepravilnosti, pač pa je bila na policojo dana prijava od dveh bivših zaposlenih v zavodu (zakaj bivših si razložite sami) 2. vsa dokumentacija, ki so jo kriminalisti odnesli je bila na sedežu zavoda in je nihče nikjer ni skrival 3. podatke, ki so bili posredovani na zdravstveno zavarovalnico je sestavljala oseba, ki je vložila ovadbo 3. domnevne nepravilnosti temeljijo na primerjavi med računi dobavitelja malice, ki jo uporabniki jedo v zavodu in med evidencami prisotnih uporabnikov.. Ti dve evidenci se ne moreta ujemati, saj uporabniki niso vedno v zavodu (izlezi, športni dnevi v kopališču, pikniki, letovanja) in jedo zunaj zavoda, kjer jim ta dobavitelj ne vozi hrane in zanjo poskrbijo sami. Res verjamete, da je pri nas na pohodu le korupcija? Meni se v tem primeru zdi, da je v tem primeru na delu človeška hudobija in faušija.
avokadoooo
30. 08. 2012 17.20
+3
1. Bivše zaposlenih je iz tega zavoda več, kot je trenutno zaposlenih, tudi mladih ljudi, ki so zavrnili zaposlitev (razložite si sami) 3. Glede malic uporabnikov pa takole, v primeru, da so bili na tenisu, plavanju... so imeli vedno malico v zavodu ali pa se je za te uporabnike pri dobavitelju malice za njih naročila hladna malica . Torej podatki do katerih je prisla policija niso iz trte izviti Na zadnji odstavek pa toliko-ko mački stopiš na rep zacvili.
6zabica
31. 08. 2012 07.36
+3
Bojda naj bi bil letni osip zaposlenih v tem zavodu 10 oseb...in to je malo fejst veliko...imam izkušnjo kako potekajo stvari v zavodu in je zaposlenim kar težko...
gemini62
30. 08. 2012 13.06
+10
V bistvu je ves javnofinančni sistem pri nas tako gnil in skorumpiran, da so javna sredstva posledično, kljub vsem zakonom o javnem naročanju in navideznemu nadzoru popolnoma nezaščitena in si z njimi posvečeni lahko postrežejo kot na ohceti s hrano na mizi! Če rabiš denar, skleneš pogodbo s svetovalcem, prevajalcem, izvajalcem česarkoli, vzameš nekoga v službo in se samo dogovoriš, koliko dobiš od nakazanega direktno nazaj v svoj žep! O tem čivkajo že vrabci po strehah in se je bedasto izgovarjati, da so takšni le izjemni primeri. Cel javni sistem praktično ne deluje več drugače. Praktično ne dobiš več posla z nikomer pod okriljem države, če ne pristaneš na ta mehanizem sodelovanja. Če ne daješ vnaprejšnjega videza ali nimaš že slovesa, da tako posluješ, niti do vrat odgovornih ne prideš več, ker zadeva postaja že tako očitna, da se odgovorni očitno celo zavedajo, da se bliža konec. V sistem nadzora zato tudi ni dotoka novih kadrov, pa tudi preiskave se praviloma blokirajo že v samem začetku, ker drug drugega držijo za jajca in hkrati vlečejo iz dreka, kajti, če bi razkrinkali enega, grozi vsem ostalim enako, ker so praktično vsi do grla vpleteni! Tudi Klemenčiču je očitno \"dovoljeno\" odkrivati le izolirane primere, kjer ni nevarnosti podiranja domin. Če bi kdo podrl pravo domino sredi vseh ostalih, lahko grozi razpad javnega sistema, ker bi morali pozapreti 90% odgovornih v državnih ustanovah, ljudi , ki imajo neposreden dostop do večjih vsot proračunskega denarja, pa bi bilo treba odvažati z vlakovnimi kompozicijami v taborišča, ker zanje v običajnih preiskovalnih zaporih ni dovolj prostora, kajti praktično ves proračunski denar se troši dogovorno. Ves sistem javnega naročanja in razpisov je en sam blef in velika laž ki ji verjamejo le še najbolj naivni. Ampak jaz tule zdajle verjetno trosim laži in podtikanja, saj je vse zgoraj navedeno početje zakonito in usklajeno z veljavno zakonodajo. Ali kako je že javno povedala nekoč neka državna tožilka, mislim, da Cerarjeva: ni vsaka svinjarija nezakonita? Alelujaaaaaaaaa! Amen!
Brabus
30. 08. 2012 12.56
+4
Ja, ZZZS mi je povrnil za 420km potnih stroškov celih 18€. Neverjetno.Vidim, da je ceneje, če naročim rešilni avto in bi zaradi tega bil nekdo prikrajšan za nujni prevoz v kakšni nesreči. NE, ne mislim tega počet. Še naprej bom sam vozil starše na preglede, pa naj pač stane.
gemini62
30. 08. 2012 12.33
+5
Se strinjam, da to ni prav in je primerno treba tudi kaznovati, bi me pa zanimalo, če je policija pripravljena raziskati tudi primere, kjer je ZZZS samovoljno odrekel plačilo resnično in korektno opravljenih storitev zgolj zaradi vsebinsko nepomembnih, administrativnih napak v prikazu storitev in so bili pri tem oškodovani izvajalci? Ti se neredko ne upajo tožiti zavoda (ZZZS), ker so odvisni od njegove "milosti" pri dodeljevanju koncesij za opravljanje storitev tudi v prihodnje in zato raje "požrejo" izgubo. Ni 2x za reči, da neizplačana sredstva vseeno "najdejo naslovnika" drugje in po "varnem karantenskem času" , če se nihče ne pritoži, pride zgolj do računovodske akrobacije in je na zavodu potem na videz vse "čisto", odhodki so po načrtih, le naslovnik odhodkov je kakšna "hijena pri koritu", ki poskrbi za lepo sliko!!!??? Dajte, policija, malo pošnofjate po računovodskih izkazih ZZZS in jih primerjajte s koncesijskimi pogodbami.... morda boste odkrili čuda enih mahinacij z denarjem znotraj ZZZS???
gemini62
30. 08. 2012 12.39
+4
Aja, pa še nekaj. Glede na to, kaj vse inšpektorji ZZZS zaznajo kot nepravilnost in enostavno prečrtajo storitev kot neveljavno, bi upal trditi, da omenjene goljufije niso bile brez budne podpore pomembnega člana verige v ZZZS. Ali kot bi rekel poznavalec: leva ruka- desni džep je zagotovo deloval tudi pri ZZZS, recimo tako, da je šla vsaj polovica prigoljufanega nazaj v žep tistega pri ZZZS, ki je nalašč "zamižal na obe očesi"!
Pa kaj mislite, zakaj vam ne dovolijo upogleda v vaš karton? Zakaj ne vidite tega kar zdravnik tipka v računalnik? Ker mučkajo z zdravili in diagnozami. Kako naj jaz vem, da na moj račun moj zdravnik ni postransko spisal kakega recepta ali napotnice. Itak pa se ve kako zdravniki in farmacevti skup štrikajo.
acimam50
30. 08. 2012 12.27
+2
..brihtni, tile mariborski policisti...
volos
30. 08. 2012 12.24
+0
kaj takega mi pa na misel ne bi prišlo od zdravnikov.
I G N O R A N T
30. 08. 2012 11.56
+9
Pa se je sploh kaj sredstev v tej zdravstveni blagajni?
Darko32
30. 08. 2012 11.34
+11
To je samo vrh ledene gore. NAmreč nesmejo zaznati, ker potem nebi mogli naprej goljufati. Žal so takšne akcije prepozne, ker je že narejena velika škoda. JAz mislim, da bodo morali policisti dobro prekontrolirati delovanje in te izsledke potem integrirati v zaščito pravne države in preprečevanje in uničenje korupcije. Dokler pa se bo delalo kar čez palec in nebo zaprlo in poslalo na DOB ali stari PISKER nebo reda v javni upravi in raznih samooklicanih skrbnikov izvajanja javnega zdravstva. Prva poreizkušnja bo že sebtembra, ko bo potrebno urejati pokojninsko zakonodajo in povezavo z prihodkovno stranjo prej navedene pokojninske blagajne.