Črna kronika

Zaradi smrti mladih v Hudinji pod Roglo ovadenim grozi do osem let zapora

Celje, 01. 06. 2012 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mladi, ki so januarja umrli v apartmaju v Hudinji pod Roglo, so umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida. Policisti so kazensko ovadili lastnika apartmaja in izvajalca dimnikarskih storitev ter hkrati koncesionarja in odgovorno osebo dimnikarskega podjetja.

Apartma, v katerem se je januarja zgodila tragedija.
Apartma, v katerem se je januarja zgodila tragedija. FOTO: Kanal A

Policijo so 17. januarja letos obvestili o smrti treh mladih ljudi. V apartmaju v Hudinji pod Roglo so umrli 24-letni moški z območja Laškega ter 22-letni moški in 24-letna ženska z območja Žalca. Ogled kraja dejanja je takrat opravil preiskovalni sodnik v prisotnosti okrožne državne tožilke, kriminalistično tehnično pomoč so zagotavljali kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje.

Ker je že na podlagi prvih ugotovitev z ogleda kraja dejanja in zbranih prvih obvestil obstajal sum, da so trije mladi ljudje umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida, so se v preiskavo vključili tudi izvedenci s področja dimnikarske in strojne stroke, so po zaključku preiskave sporočili s Policijske uprave Celje. Med preiskavo so policisti ugotovili, da so mladi v apartma prišli 15. januarja letos v popoldanskem času, in sicer z napotnico ene izmed turističnih agencij. Ob prihodu v apartma so začeli prostor ogrevati s plinsko pečjo, sočasno pa so zakurili tudi kaminsko peč, so zapisali na PU Celje.

Preiskava potrdila, da so umrli zaradi ogljikovega monoksida

Na podlagi vseh ugotovitev z ogleda kraja dejanja, zasežene dokumentacije, izdelanih izvedeniških mnenj, sodnih obdukcij in zbranih obvestil je bilo ugotovljeno, da so vsi trije na dan prihoda umrli zaradi povečane koncentracije ogljikovega monoksida. Povečana koncentracija ogljikovega monoksida je v kritičnem času nastala zaradi istočasnega delovanja kaminske in plinske peči, zaradi pomanjkljivega dovoda kisika v prostor, nepravilnega izgorevanja in zaradi nezadostnega odvajanja dimnih plinov iz prostora, so zapisali.

Grozi jim do osem let zapora

Tragedija na Rogli - 4
Tragedija na Rogli - 4 FOTO: Kanal A

Kriminalisti sumijo, da lastnik ni poskrbel za pravilno namestitev, delovanje in vzdrževanje kurilnih in dimnih naprav. Odgovorno osebo dimnikarskega podjetja pa sumijo, da je pregled kurilne in dimne naprave opravila pomanjkljivo, nestrokovno in v nasprotju z veljavnimi predpisi.

Zaradi omenjenega so kriminalisti lastnika apartmaja in izvajalca dimnikarskih storitev ter hkrati koncesionarja in odgovorno osebo dimnikarskega podjetja kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti. Za to kaznivo dejanje je zagrožena zaporna kazen do osem let zapora, so še dodali na celjski policijski upravi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1