Črna kronika

Zaradi smrti dečka razrešitve

Ljubljana, 29. 03. 2010 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po dogodku v kopališču Pristan, kjer je sredi februarja utonil šestletni deček, inšpektorat za šolstvo predlaga razrešitev vodij kopališča in osnovne šole, od koder je prihajal deček.

Inšpektorat za šolstvo in šport je po nesrečnem dogodku opravil izredni inšpekcijski nadzor v Osnovni šoli Franca Rozmana Staneta, Mestni občini Maribor in javnem zavodu Športni objekti Maribor in danes v zvezi s tem izdal podrobno poročilo.

Kopališče Pristan-3
Kopališče Pristan-3 FOTO: Jani Dolinšek

V njem je zaradi ugotovljenih kršitev pri načrtovanju in izvedbi plavalnega tečaja za prvošolce predlagal razrešitev direktorja javnega zavoda Športni objekti Maribor Antona Kneza, ki upravlja pokrito kopališče Pristan. Hkrati predlaga razrešitev vršilke dolžnosti ravnateljice šole, od koder je prihajal ponesrečeni deček, Brede Kutnjak, ker ni zagotovila ustrezne varnosti učencev na plavalnem tečaju.

Predlog za uvedbo postopka

Proti zavodu Športni objekti Maribor kot organizatorju plavalnega tečaja ter izvajalcu tečaja Kiki organizaciji je podal predlog za uvedbo postopka na tržnem inšpektoratu, saj naj bi vaditelje zaposlovali na črno. V okviru preiskave so ugotovili nepravilnosti tudi pri delovanju Urada za šport Mestne občine Maribor, zato občini predlagajo preveritev zakonitosti in pravilnosti poslovanja tega urada in javnega zavoda Športni objekti Maribor.

Kopališče Pristan-2
Kopališče Pristan-2 FOTO: Jani Dolinšek

Nesreča se je zgodila 10. februarja na plavalnem tečaju prvošolcev, ki tradicionalno že dve desetletji poteka v okviru akcije Naučimo se plavati in jo sofinancira mariborska občina. Otroci so sošolca opazili v vodi in so začeli klicati na pomoč, reševalci pa so otroka potegnili iz vode.

Po nekaj dneh na enoti intenzivne terapije UKC Maribor je deček umrl, njegova starša pa sta vložila kazensko ovadbo. V njej neznanim storilcem očitata kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, od odgovornih pa bosta zahtevala polno kazensko in materialno odgovornost.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariborko
02. 04. 2010 22.37
to kar se dogaja v tem primeru je SRAMOTA za slovenijo!!! poskušajo razrešiti dva poštena človeka, medtem ko so resnične barabe v ljubljani v parlamentu (BOGDAN ČEPIČ)!!!!! kutnjakova je ena najboljših ravnateljic v mariboru, če ne celo na štajerskem, g. knez pa NAJBOLJŠI direktor daleč naokoli!!! poglejte kaj je knez naredil z mariborskim otokom, ki je prejšnja leta sameval, od lani pa spet zaživel!!! naredil je največ sprememb na bolje, zdaj pa tak!!! SRAMOTA!!!!!!
beuchat
31. 03. 2010 13.45
+1
tudi to da starsi uciteljem,uciteljem plavanja ali resevalcem ne sporocijo da je otrok hud astmatik in potrebuje inhalator,le tega mu niti niso dali zraven,je nedvomno neodgovorno in malomarno od starsev,ki pa zdaj druge tozijo za malomarnost...
funygirl
31. 03. 2010 12.56
ne vem zakaj minusi,če pa je res
civitasstain@gmail.com
30. 03. 2010 23.31
kokoro:"Včasih je nesreča samo nesreča in ni potrebno nobene gonje ali iskanje grešnega kozla!" Maš prav, če bi si deček zlomil roko, ali nogo itd .... bi razumel, ne moreš tega preprečit ....ampak, ga daš v pouk, da se nauči plavati, pa se utopi, to pa ni nesreča, ampak MALOMARNOST. Vsi navzoči so vedel, da je to plavalna šola, torej ne znajo otroci plavat, se šele učijo, zato je treba vsa pozornost posvetiti otrokom. Še nekaj. Nekateri so celo delal na črno, morbit so bili celo nekvalificirani za to delo itd... boko- Če jaz grem z otrokom na kopanje, odgovarjam za njega jaz. Če ga pa dam v pouk profesionalnim osebam, da ga naučijo plavat in dobijo denar zato, so mojo odgovornost za otroka prevzele druge osebe. Če ni tako pol mi ga ni treba dat v plavalno šolo, ker mu preti nevarnost, da se bo utopil....
London-64
30. 03. 2010 22.49
Ej, kokoro! Kakšne neumnosti pa ti kvasiš! Torej, če je tvoj otrok v vrtcu, šoli ali kakem tečaju, takrat zanj ne odgovarjajo vzgojitelji al kaj!? Ja, kdo pa? A starši, ki so v službi, vzgojitelji se pa lahk za ušesi praskajo al kaj, če se karkoli zgodi. Pa saj ne morem verjet! Ti gotovo še nimaš otrok. Ko jih boš imel, se pa oglasi!!!!!
Bueno123
30. 03. 2010 17.54
Kokoro se strinjam!!!!!
Bueno123
30. 03. 2010 17.49
kokoro imas prav!!!!
badb0y
30. 03. 2010 17.18
kokoro: Narobe razmisljas. Otroka das v tecaj plavanja ker upas da ga bodo strokovnjaki za to naucili najlazje in najhitreje.. enako je zakaj te ni oce-mati učila vozit za vozniški izpit? zato ker je za to usposobljen kader ki NAJ BI deloval bolje.
funygirl
30. 03. 2010 14.48
kripo imaš prav,sicer pa je novi na poti
kokoro
30. 03. 2010 14.40
Včasih je nesreča samo nesreča in ni potrebno nobene gonje ali iskanje grešnega kozla. boko197030.03.2010, 08:178 "Vse te tožbe in gonja bo privedla do tega, da naši otroci ne bodo več imeli takšnih stvari v šoli. V bazene jih bomo lahko peljali le še na lastno odgovornost sami." Ja, čigava odgovornost pa so tvoji otroci če ne TVOJA LASTNA odgovornost. Ko smo bili mi otroci, nismo hodili na takšne tečaje. STARŠI so nas naučili plavati, voziti kolo, smučati in še kaj itd. Danes bi pa celotno vzgojo in odgovornost za otroke prenesli na učitelje in vzgojitelje. Sramota. Zakaj pa imate otroke? Za okras?
ass-ica
30. 03. 2010 14.09
žalostno, res žalostno da se je moralo to zgoditi! pol pa bodi miren v službi medtem ko je tvoj otrok v šoli, vrtcu...
buzerantos
30. 03. 2010 13.06
Zadeva je takšna. Kopališče pristan poznam. Problem, zame seveda, je v tem da se recimo kopališki mojstri bolj ubadajo z izgledom, tetovažami, kateri bo lepši, kateri lepše stoji itd. Baywatch skratka. Pri tem pa seveda pozabijo zakaj so pravzaprav tam. Je pa res tudi to, da mislim da se preveč varčuje na nepravih mestih in bi morali imeti na voljo več ljudi za zagotavljanje varnosti. O nevzgojenih otrocih pa sploh en bom zgubljal besed. PRoblem je to da vsak starš prvo okrivi učitelja, vaditelja, noben se pa ne vpraša kako se pa otrok obnaša. In seveda ni otrok nikoli kriv, kar je seveda narobe. Sam sem kot otrok obiskoval plavalni tečaj in vam povem da če bi hotel bi se lahko izmuznil in počel bedarije oz bi se mi zgodilo kaj podobnega, kljub zavzetosti vaditeljev.
JurcaG
30. 03. 2010 12.53
myspace: Delno se strinjam. Včasih pa so tudi učitelji telovadbe - oni, ki učijo otroke plavat. Zato tisti ki je odgovoren za tečaj naj si bo učitelj ali na bazenu zaposleni vaditelj nosi krivdo. Uboj iz malomarnosti!!!
prodrac5
30. 03. 2010 12.42
vsi krivite učitelje, da so krivi kakšni so otroci. mislite da bodo nadomestili vzgojo otrok itd. Zaradi nesoposobnih staršev ki se ne brigajo za svoje otroke. Tako da vsi tisti kateri pišete proti učiteljem, se sami pogledajte v ogledalo (ker ste tak popolni) navzven!! V glavi pa nič.... Če niste sposobni vzgajati otrok si raje domačo žival priskrbite. Pa še tista se mi bo smilila. Pa še nekaj nisem pedagog in ne delam v šolstvu!!!
myspace
30. 03. 2010 12.20
samo seveda da so krivi plavalni ucitelji...kje so se zadrzevali ob tem cau ko so otroci sami pomagali ssolcu...kje so bili...a ni njihovo delo placano da stojijo ob otrocih???
kolcamož
30. 03. 2010 12.18
polomija ,pri takih primerih ni upravičeno iskati nekih krivcev med zaposlenimi ali učitelji, nemogoče je vsakega otroka za roko držat,pol je najbolš,da vsi vse nehamo delat, pa naj vsak sam zase odgovarja, veste kolk je takih primerov....če pa bi že moral kdo odgovarjat je to naša ljuba država in nijhovi politiki z neumnimi zakoni in ukrepi, ljudje smo pa tako že vsi mal ponorel........
myspace
30. 03. 2010 11.46
hm tesko je o tem kaj povedati..ucitelji po mojem mnenju niso krivi saj so otroke pustili tem primerno izobrazenim(NA CRNO ZAPOSLENIM) osebam da bodo poucevali otroke o plavanju,ne pa jih pustiti same v rokah usode.za Starse pa tako saj po operaciji je priporocljivo plavanje res je da ne takojsne.sama imam brata operiranega na srcku in ima 5 let.ze v vrtcu se zacnejo take dejavnosti.med drugim ga nasa mama ni pustila v zivalski vrt saj ni vedela kako se otroci obnasajo na avtobusu in prav tako v skupini.zato smo se raje naslednji vikend kar cela druzina odpravili sami v zoo.
_vanilla_
30. 03. 2010 11.07
ne vem kaj je tu ravnateljica kriva ko je sploh ni blo tam..učitli so krivi..ko rajše v gostilni kavico pijejo in klepetajo kot pa na otroke gledajo...jaz bi vglavnem kaznovala učitle in zaposlene ob bazenu.ti so nesposobni.
intimnanega2
30. 03. 2010 10.44
ja a učiteljev, ki so glavni krivci pa ne bo noben razrešil???
Ramzess
30. 03. 2010 10.27
Nekaj se le premika v tem primeru. Kar neverjetno je koliko nepravilnosti so odkrili. "njegova starša pa sta vložila kazensko ovadbo. V njej neznanim storilcem očitata kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, od odgovornih pa bosta zahtevala polno kazensko in materialno odgovornost." Dvomim da bo šlo, ni mič namreč zanikati njunega deleža odgovornosti, poleg tega je treba tožbo konkretizirati na določene osebe, ne proti neznanim osebam, to ni nikakršna tožba, je ti. prazna in bo kaj hitro zmanipulirana. Čudi me, da je še do sedja še niso spremenili, je pa res po svoje, da je bila vložena prezgodaj, taka prazna pritožba se res ne vlaga, ker nima smeri, v katero, oz. koga se toži oz. kdo je obtožen. NiN0="Vedno pa izpustite dejstvo, da je deček bil kaka 2 tedna pred tečajem na operaciji, pa še hujšo obliko astme je imel. Zelo neodgovorno od staršev, da takega otroka sploh pustijo na plavalni tečaj." Se strinjam, odgovornost staršev je vedno, očitno, zadnja, ki se jo omeni in obravnava, čeprav ni nezanemarljiva. Tudi sam se sprašujem, kakšni satrši so to, da ne mislijo na posledice, ter slepo verjamejo zdravniku, ki je sicer dovolil, da lahko gre. Saj ne da ne bi smel, ampak pod določenimi pogoji, a ne v klorirano bazensko vodo, le ta ne more ugodno vplivati na sveže operacije grla, in na težave z dihalnim sistemom. Gre za osnove, ki so žal zanemarili. Mimogrede otrok je bil tudio epileptik, kar so menda starši zamolčali. M12="sicer žalostna zgodba, ampak vprašanje, če i se dalo kaj preprečiti." Bi, o tem ni dvoma, to je primer take vrste, žal je šlo nekaj zelo narobe, veriga dogodkov, ki se je tako odvila, se je začela že pri starših otroka, kot običajno, z molkom o določenih težavah otroka, in nepremišljenostjo pustiti bolnega otroka, ki med drugim nedolgo pred tem imel operacijo, na grlu, je torej bil v času postoperativnega okrevanja, čeprav doma. Veriga se nadaljuje z zaposlenimi šole in kopališča, ki bi bolnega otroka morali prepoznati, šolniki sploh vedeti, in ga že prej izločiti iz tečaja. Možnosti je bilo veliko, a zdaj je žal že prepozno.