Slovenija

Policista ravnala zakonito

Celje, 30. 10. 2009 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izredni nadzor je pokazal, da sta celjska policista, ki sta uro in pol pred nesrečo, v kateri je umrla 47-letna ženska, obravnavala povzročitelja nesreče, delovala v skladu z zakonom.

Nesreča v Celju
Nesreča v Celju FOTO: TV Celje

S Policijske uprave Celje so sporočili, da sta policista 36-letnega voznika, ki je najprej povzročil nesrečo, v njej pa je nastala le gmotna škoda, obravnavala v skladu z zakonom. Obema udeležencema sta policista izdala obvestilo o odstopu ogleda kraja prometne nesreče.

Izredni nadzor je v torek odredil direktor PU Celje Karol Turk, saj obstaja sum, da policista, ki sta v ponedeljek obravnavala nesrečo, ki jo je povzročil 36-letni voznik, nista ravnala v skladu z zakonom. Očividci prve nesreče namreč trdijo, da se je povzročitelj vedel zelo neprimerno. Kljub temu mu policista nista odredila preizkusa alkoholiziranosti, temveč sta obema vpletenima izdala le obvestilo o odstopu ogleda kraja prometne nesreče.

Prvi mož celjskih policistov je zavrgel očitke, da bi kar koli prikrivali. Takoj ko so bili obveščeni o prometni nesreči v Novi vasi so namreč tja poslali dva policista, ki sta ocenila, da gre za manjšo prometno nesrečo oz. za prekršek z neznatno nevarnostjo. Zato sta odstopila od ogleda nesreče, pri 36-letnem vozniku pa nista opazila zunanjih znakov vinjenosti. Tudi voznica osebnega avtomobila, v katerega je trčil 36-letnik, bi se težko opredelila do voznikove vinjenosti, je dejal Turk.

Poudaril je, da večjega števila prič nesreče v Novi vasi ni bilo, razen enega moškega, ki se je pogovarjal z voznikom. Zato policisti prosijo to pričo, da se oglasi na najbližji policijski postaji.

Turk je ocene, da je bil 36-letnik vinjen, s kar precejšnjo količino alkohola v krvi, označil kot čiste špekulacije. Sicer je policija njegovo kri po tragični nesreči na Kidričevi cesti v Celju, v kateri je umrla 47-letna voznica, zgodila pa se je le uro in pol po nesreči v Novi vasi, poslala na inštitut za sodno medicino. Na rezultate je treba čakati dva do tri tedne.

Po Turkovem mnenju sta policista glede na pravne norme ravnala zakonito, ostaja pa odprto vprašanje, ali sta zaznala alkohol pri 36-letnem vozniku. To bodo zdaj skušali ugotoviti med izrednim nadzorom. Če se bo ugotovilo, da sta policista alkohol zaznala, nista pa ukrepala, to pomeni, da sta zagrešila kaznivo dejanje nevestnega dela v službi.

Turk je še dodal, da gre za vestna in pridna policista, ki še vedno delata, zaradi omenjenega dogodka pa sta pretresena.

Priča, ki je videla prvo nesrečo, je namreč povedala, da se je voznik že takrat vedel precej nenavadno. Tudi voznica, v katero se je zaletel, ni vedela, ali je bil vinjen ali ne. Neuradno pa naj bi imel voznik, ko je povzročil drugo nesrečo, v krvi 1,9 promila alkohola.

Tudi GPU z izrednim nadzorom

Direktor Generalne policijske uprave Janko Goršek bo uvedel izredni nadzor zaradi omenjene nesreče. Po Turkovem mnenju sta policista glede na pravne norme ravnala zakonito, ostaja pa odprto vprašanje, ali sta zaznala alkohol pri 36-letnem vozniku. To bodo zdaj skušali ugotoviti med izrednim nadzorom. Če se bo ugotovilo, da sta policista alkohol zaznala, nista pa ukrepala, to pomeni, da sta zagrešila kaznivo dejanje nevestnega dela v službi.

Gledano hipotetično, bi lahko policista v primeru, da bo dokazano, da je povzročitelj že pri prvi nesreči kazal znake opitosti, odgovarjala tudi zaradi kršitve kazenskega zakonika. 258. člen govori o nevestnem delu v službi, za kršitev člena pa je zagrožena denarna ali zaporna kazen do enega leta. 314. člen pa govori o povzročitvi splošne nevarnosti, za katero je v primeru, da je posledica le-te smrt,  zagrožena zaporna kazen do 15 let.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (95)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Milan Koleznik
09. 12. 2009 10.36
Seveda sta ravnala v skladu z zakonom verjetno je sin policista ali pa dober znanec.
kripo5
31. 10. 2009 22.14
Vpletanje celotnega sistema je prav, ja. Se strinjam. Zavarovalnice naj ne krijejo ničesar, če ni popolnoma trezen.. Če je bil nesramen do druge udeleženke, še to ni razlog, da mu morata dati pihati ;) .. (Vem, kaj si hotel povedati ;) ) ..
AK-47
31. 10. 2009 10.14
...ta divjak je bil v prvi nesreči zelo nesramen do druge udeleženke , jo zmerjal,...in potem mu policista ne dasta pihat in povrhu sta še ravnala v skladu z zakonom ??? Samo za informacijo - danes zjutraj me ustavijo - imel sem oči kot angora zajc,....seveda nisem vinjen ampak me zdeluje vročina,zabit nos,...HUDIČA mogoče mam pa svinjsko gripo ( čeprav mi še ne dišijo pomije) - alkotest takoj , čeprav jim povem , da grem takšen na žalost v službo - 0,00% pokaže !!! ...pri prometnih pa ni treba opravljati alkotesta ????...tukaj bi se morale vmešati tudi zavarovalnice in zahtevati , da se opravi alkotest - če ne pa se ne more uveljavljati odškodnin , kaska,..... ...in naj polocija objasni svojcem pokojne , da je bilo vse v skladu z zakonom !!!!
kripo5
31. 10. 2009 10.04
Obstaja vec kategorij nesrec in BLIC4, ni pri vsaki nujno treba pihati, ves ... zakon je le zakon, ki pravi, da je nedolžen vsak, dokler se mu krivde ne dokaže .. zakon ščiti nedolžne (čeprav se velikokrat zdi, da je ravno obratno :( ). In v trenutku, ko se policist že samo približa meji dovoljenega, ga (mi) državljani (čeprav gre večinoma tudi za naše dobro) takoj napademo in obtožujemo .. Se pa strinjam, da bi za večjo varnost morali največ narediti mi, s spremembo miselnosti in pogledom na "varuhe varnosti" kot takšne, varuhe naših življenj .. če smo že sami toliko "šlampasti", da ogrožamo sebe in ostale .. trzican .. sploh ne vem, če naj ti tole pokomentiram .. a potem je tudi "komot" videti, kdaj je nedko starejši od npr. 30 let?
trzican
31. 10. 2009 08.47
če je vinjen se komot prepozna policista sta mu pogledala skozi prste!!!!!
kmatjazk
31. 10. 2009 07.57
Policisti so velikokrat opravičeni storjenih napak,ali pa jih celo nadrejeni prikrijejo.V kolikor se zgodi prometna nesreča pa naj bo samo materjalna škoda,bi se moralo preverjati alkoholiziranost udeležencev. Policisti najraje stojijo za kakšnim ovinkom,da pokasirajo za varnostne pasove,pokasirajo cca 10 ljudi in s tem je njihov delovni dan zaključen. Žalostno pa je da zaradi površnosti dela policistov umirajo nedolžni ljudje.
BLIC4
31. 10. 2009 06.29
Kakor je prijavljena nesreča in je bilo potrebno poklicati policijo, bi morali dati preizkus alkoholiziranosti obema udeležencema v nesreči.
periot
30. 10. 2009 23.13
Policisti ničesar ne naredijo za varnost na cesti.
periot
30. 10. 2009 23.11
Ja policisti nikoli nič krivi tako kot pred leti v velenju ali ne????Dokler nebodo za ničesar odgovarjali sprejemali podkupnine bodo umirali nedolžni nevem zakaj ste potem na cesti da ustavljate nedolžne in kasirate banda ???Ko bi umrl kakšni otrok politika bi pa mogoče kdo odgovarjal ?????????
16f84
30. 10. 2009 20.36
Glede alkotesta je tole res malo čudno. Kake dve leti nazaj sem na cestišču zadel večji kamen. Klical sem jih zaradi kaska. Prva stvar je bila alkotest :(. V danem primeru pa se bo zgodilo to, da se bo povzročitelj izmazal. Nastradala pa morebiti res nič kriva policaja.
tron3
30. 10. 2009 19.14
POLICAJA IN POVZROČITELJ SO SE POZNALI
Tony Yeyo
30. 10. 2009 19.04
to je čista napaka teh dveh policajev!!! človek je povzročil prometno nesrečo z manjšo materijalno škodo,zraven je še zaudarjal po moštu in se neprimerno obnašal!!!
zulumike
30. 10. 2009 18.34
Ne maram policajev, vendar mislim da ne moreta biti vizionarja in vedeti da bo tip čez uro nekoga ubil z avtom. Kakorkoli tu se pa strinjam s policaji da sta delala zakonito. Po nesreci se vsak malo čudno vede in če ga nista zavohala nista mogla ocenit da je pod alkotom. Preizkus za vsak slučaj ? Pač se ni pokazalo da je potreben. Tisti ki ap vpijete da so v tem primeru policaji krivi, pa se zavedate da imajo takih in podobnih primerov vsak dan kar precej, če bi pa vsakemu ki slučajno pride mimo dali pihat alkotest, bi pa vpili kako policija terorizira z alkotesti....! Bodite razumni in ne krivite za svoje napake policaje, ne morejo biti vizionarji, lahko pa s svojo prisotnostjo na določenih mestih naredijo več za varnost kot pa s kasiranjem na brezveznih lokacijah za polnjenje budgeta. Na dan njihovega štrajka se ni zato ker niso kasirali zgodila nobena prometna nesreča več, kot običajno, le njihovo delo je bilo bolj policijsko (preventivno !) kot pa inkasantsko !
kripo5
30. 10. 2009 18.26
Nr.1 Ni pravilno plevel od zrnja .. ker ne gr eza plevel .. gre za plev .. In tudi pri tej zadevi je majhna razlika, ki spremeni naredi tole obtoževanje v neumnosti nekaterih, ki iščete grešne kozle ..
kripo5
30. 10. 2009 18.24
Sicer p afantje .. PO toči zvoniti, je prepozno .. V tistem trenutku NIHČE ni vedel, kaj se bo zgodilo .. sama sta pa ravnala V okviru pooblastil .. Za 700€ pa tako kot je že nekdo napisal, ne bo šel na lastno pest preko zakonov .. Ljudje smo pač čudna bitja, ki nismo hvaležni niti takrat, kadar je to v našo dobro bit ..
kripo5
30. 10. 2009 18.20
Policist JE ravnal strokovno .. to je potrdila tudi preiskava .. Če bi pa policist vedno preverjal stanje in (kar bi verjetno komu tudi rešilo življenje) bi se pa folk spet bunil, kaj vse si dovolijo policisti .. A ni tudi to žalostno? :( .. Karkoli naredijo, ni dobro ..
Smrkolincek
30. 10. 2009 18.19
Katarina,tole je pa za zjokat
Lolipoopcr
30. 10. 2009 18.18
Niso krivi policisti, kriva je država kr ma take bedaste zakone, in policaj lahko naredi samo za kar ima pooblastila, kjr bebec bi pa reskiru svoj šiht pa šou delat neki po svoje, itak se morjo držat zakonu!!! nažalost ma naša država veliko luknjo kar se tiče zakonov!!!
tiptronic
30. 10. 2009 18.14
oni zmir use delajo po zakonu,itak
topetek
30. 10. 2009 17.58
seveda sta ravnala v skladu z zakonom, po moje tudi ja. Če policisti pridejo na kraj prometne nesreče dobiš pihat, to je jasno ko beli dan.Sedaj pa en krat poglejte kake "smrduhe" mamo v tej naši policiji. Da samo ne govorim o policistih iz naše občine, ki se lepo v med delovnim časom hodijo v gostilno in si lepo naročijo pivo (videl na lastne oči), potem ustavljao avte v temi brez kakaršnih osvetljenih jopičev, da ga niti ne vidiš da hodi po cesti, pa še bi lahko našteval. To je te policija to je ..., samo eni še tega res niste dojeli kolikor sem gledal ene komentarje v drugem članku kjer ljudje pišejo, da majo premajhna pooblastila, še teh neznajo iskoristit ko je to potrebno.