Črna kronika

Zaradi pomoči ugrabiteljem priprli nogometnega vratarja

Monterrey, 09. 01. 2012 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Mehiki so policisti aretirali nogometnega vratarja Omarja Ortiza, ker je pomagal skupini ugrabiteljev. Tolpa, katere član naj bi bil, je odgovorna za 20 ugrabitev, za očitana dejanja pa jim grozi 50 let zaporne kazni.

35-letni nogometni vratar Omar Ortiz naj bi tolpi ugrabiteljev prodajal informacije o petičnih žrtvah.
35-letni nogometni vratar Omar Ortiz naj bi tolpi ugrabiteljev prodajal informacije o petičnih žrtvah. FOTO: Reuters

Mehiko pretresata vse hujše nasilje in kriminal, pred lovkami kriminalnih združb pa ni varen nihče. Mehiške oblasti so tako 5. januarja v zvezni državi Nuevo Leon priprle štiri domnevne ugrabitelje, vodja tolpe pa je še na begu. Med priprtimi je tudi nekdanji mednarodni nogometni vratar Omar Ortiz. 35-letni športnik je preiskovalcem priznal, da je tolpi pomagal ugrabiti dva premožna Mehičana. Ugrabitelji so zahtevali po milijon pesov na ugrabljenega (približno 57.000 evrov), Ortiz pa naj bi za pomoč prejel več kot 100.000 pesov nagrade. Ali so v afero vpleteni tudi drugi mehiški nogometaši, oblasti za sedaj ne morejo potrditi.

Tolpa je žrtve izbirala na družabnih srečanjih, podrobnosti pa tožilstvo zaradi interesa preiskave ni razkrilo. Po besedah tožilstva naj bi tolpa delala za mafijski narkokartel Gulf, vpletena pa naj bi bila v več kot 20 ugrabitev. Lani naj bi osumljenci ugrabili soproga mehiške pop zvezde Glorie Trevi. Najvišja kazen, ki jo lahko za ugrabitev izreče mehiško sodišče, je 50 let.

Karizmatični nogometni vratar, ki je znan po številnih tetovažah in dejstvu, da so mu zaradi zlorabe prepovedanih anaboličnih steroidov leta 2010 prepovedali nastopanje na nogometnih tekmah, bi smel na nogometne zelenice stopiti aprila. Verjetno je zaradi finančnih težav in priložnosti za lahek zaslužek Ortiz sklenil pomagati tolpi, priskrbel pa ji je le podatke o družabnih srečanjih in petičnežih, ki jih je tolpa nameravala ugrabiti.

Mlademu nogometašu je bila leta 2010 zaradi uporabe prepovedanih steroidov izrečena prepoved nastopanja, v dresu mehiške izbrane vrste pa je nastopil le enkrat leta 2002.
Mlademu nogometašu je bila leta 2010 zaradi uporabe prepovedanih steroidov izrečena prepoved nastopanja, v dresu mehiške izbrane vrste pa je nastopil le enkrat leta 2002. FOTO: Reuters

Med letoma 2007 in 2010 se je število ugrabitev povzpelo s 438 na 1.284 ugrabitev letno. Mehiški predsednik Felipe Calderon si je kot eno osrednjih nalog svojega predsedniškega mandata zastavil izkoreninjenje narkokartelov in kriminala, ropanja, izsiljevanja in ugrabitev. Nekoč mirno mesto Monterrey je zadnji dve leti prizorišče krvavih obračunov med karteloma Gulf Cartel in Los Zetas. V Mehiki je bilo v nasilju kriminalnih združb v zadnjih letih ubitih več kot 46.000 ljudi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
10. 01. 2012 19.27
+1
Danes se zaradi primitivnega ravnanja admina na tem portalu poslavljam. Bilo mi je zadovoljstvo brati vaše misli in komentarje, verjamem pa, da tistih najbolj zanimivih po zaslugi omenjenega individuma sploh nisem videl. Tudi vi mojih večinoma ne. Na sorodnih portalih menda noben zakompleksiranec ne dela problemov in ne frustrira bralcev kot tukaj. Tam me boste prepoznali pod enakim avatarjem, tako da se pravzaprav ne poslavljam od vas temveč samo od 24 kur. Pred dvema ali tremi dnevi se je že en bralec "poslovil" iz razloga, ki sem ga navedel tudi sam. Dokler bo na tem portalu zaposlen ta admin se bodo šefi morali vprašati tudi po tem, kaj neki pomeni pravica do izražanja svojega mnenja, ki je-mimogrede-v demokraciji ustavna.
chichina
09. 01. 2012 13.32
+4
Ljubljana, Bangkok, Nova Zelandija, Polska, Italija, Anglija...Madonca v Celju je v petek zvečer eksplodirala bomba pri "znanemu" Celjanu, pa niti besede o tem, kljub temu, da mi še danes zvoni v ušesih od poka. ...pa še Mehiko sem pozabila...
Klemen Šifrar
09. 01. 2012 11.27
+5
Najprej piše:35-letni športnik je preiskovalcem priznal,.... potem pa: Mlademu nogometašu je bila leta 2010 zaradi uporabe prepovedanih steroidov izrečena prepoved nastopanja, v dresu mehiške izbrane vrste pa je nastopil le enkrat leta 2002... Je star 35 in še vedno mlad nogometaš?
Jimi1
09. 01. 2012 10.51
+15
Sedaj bo imel sam zaposlene druge vratarje, ki gmu bodo odklepali vrata celice.....
Strelja?ko
09. 01. 2012 15.38
motocrossmaster
09. 01. 2012 19.49