Črna kronika

Zaradi goljufije prijeli 15 oseb

Portorož, 17. 07. 2007 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Skupina oseb je v portoroški igralnici samo v eni noči z goljufijo priigrala skoraj 93.000 evrov. Policija je aretirala 15 oseb.

Goljufivci so v portoroški igralnici samo v eni noči ''zaslužili'' 93.000 evrov
Goljufivci so v portoroški igralnici samo v eni noči ''zaslužili'' 93.000 evrov FOTO: POP TV

Skupina oseb je z goljufijo pri igri s kartami Punto banco v igralnici Casino Portorož samo v noči s sobote na nedeljo, ko so kriminalisti v zaključni akciji prijeli 15 oseb, na goljufiv način priigrala skoraj 93.000 evrov. Kot je pojasnil direktor Uprave kriminalistične policije Aleksander Jevšek, sumijo, da so se goljufije dogajale več kot eno leto. Znesek, za katerega je bila oškodovana igralnica, pa bodo ob pomoči vodstva igralnice še poskušali ugotoviti.

Da obstaja sum o goljufiji pri igri Punto banco, je uprava igralnice kriminalistično policijo obvestila maja, na podlagi česar je kriminalistična policija začela s preiskavo, ki jo je usmerjala skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Preiskava, v kateri so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, jih je pripeljala do organizatorja goljufij, 55-letnega italijanskega državljana, in 43-letnega državljana Slovenije, ki je bil zaposlen v igralnici, je povedal Jevšek.

Kot je pojasnil, so v zaključni akciji v igralnici prijeli 13 Italijanov ter dva Slovenca, oba zaposlena v igralnici. Po opravljenih preiskovalnih dejanjih so jih devet izpustili, šest pa so jih s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku na koprsko okrožno sodišče. Ta je zoper pet oseb odredil pripor, zoper eno pa hišni pripor. Po Jevškovih osebah so kazensko ovadbo podali za 12 oseb, za ostale pa še zbirajo obvestila.

Policisti so prijeli 13 Italijanov in dva Slovenca
Policisti so prijeli 13 Italijanov in dva Slovenca FOTO: POP TV


Način, na katerega je potekala goljufija, je podrobneje predstavil pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Boris Kanduti. Pojasnil je, da omenjena igra s kartami poteka tako, da krupje z lesenega kartalnika izvleče karte in jih na igralni mizi zlaga na dva kupa. Igro dobi tisti, ki stavi na ustrezno polje, kjer je seštevek kart bližji številu devet. Igra pa se proti igralnici.

Kriminalna združba je v lesen kartalnik vgradila elektronsko napravo z optičnim čitalcem, s katerim je prebrala karte, ki so bile označene tako, da tega s prostim očesom ni bilo mogoče videti. Z optičnim čitalcem je bilo mogoče razpoznati do osem kart, ki so nato v zaporedju prišle iz kartalnika. Signal s to informacijo je bil poslan drugi elektronski napravi v objektu izven igralnice. Operater pri sprejemniku je tako lahko videl, katera karta bo izvlečena iz kartalnika in to signaliziral enemu od igralcev, ki je imel na nogi pritrjeno napravo, ki je vibrirala. Načina vibriranja pa je bil razpoznavni znak, kako naj igralci stavijo, je pojasnil Kanduti.

Povedal je še, da jim je v zaključni akciji uspelo povezati večino akterjev in, kar je najpomembneje, zaseči vso tehnično opremo, ki se je uporabljala za izvajanje goljufije. V zaključni akciji je sodelovalo okoli 50 kriminalistov iz Generalne policijske uprave ter še petih policijskih uprav, pomagali pa so jim tudi uprava igralnice in nekateri v njej zaposleni.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.