Črna kronika

Zapornika, ki sta še naprej na begu, sta načrtovala tudi umor?

New York, 16. 06. 2015 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Obsojena morilca naj bi načrtovala umor moža šivilje, ki jim je pomagala pri pobegu. Koliko je ona vedela, še ni jasno. Se pa je ženska že pojavila pred sodnikom, kjer je dejala, da ni kriva. Nato pa je molčala, tako da številna vprašanja ostajajo brez odgovora. Preiskovalci tavajo v temi.

Obsojena morilca, ki sta 6. junija pobegnila iz najstrožje varovanega zapora v zvezni državi New York, sta še vedno na begu, vse pa kaže, da so se vse sledi za njima že ohladile. Nekateri ameriški mediji namreč poročajo, da preiskovalci tavajo v temi. Richard Matt in David Sweat se še naprej uspešno izmikata okoli 800 policistom, ki brez oddiha delajo na primeru. Trenutno še naprej intenzivno prečesavajo tamkajšnji gozd. A vir blizu preiskovalcem opozarja, da je od pobega minilo že toliko časa, da bi lahko bila begunca že kjer koli.

Prav tako še vedno ni jasno, ali je zapornikoma pri pobegu pomagala le Joyce Mitchell, ki je v zaporu vodila delavnico šiviljstva oziroma krojaštva, ki sta jo zapornika obiskovala.

Načrtovala umor soproga?

Vse več je podrobnosti o odnosu, ki ga je omenjena imela z zapornikoma. Matt in Sweat naj bi načrtovala tudi umor njenega moža, poročajo mediji. Ni jasno zakaj in kdaj naj bi to storila, prav tako, koliko o tem načrtu vedela ženska, je novinarjem povedal vir blizu preiskave. Sicer pa preiskovalci še vedno niso izključili možnosti, da sta moška Mitchellovo z grožnjami prisilila v sodelovanje.

Joyce Mitchell
Joyce Mitchell FOTO: Reuters

Znano je, da je ženska zapornikoma priskrbela orodje, s pomočjo katerega sta nato zbežala. Mitchellova naj bi ju zunaj čakala v vozilu, s katerim naj bi ju odpeljala na varno. A si je zadnji trenutek premislila. Imela je tudi panični napad, zaradi katerega je poiskala zdravniško pomoč. Zakaj je ženska sploh pristala, da bo voznica, preiskovalci ugotavljajo. Obstaja možnost, da sta zapornika grozila tako njej kot njenemu možu.

Mitchellova imela razmerje z obema zapornikoma?

Nekateri viri zatrjujejo, da je imela Mitchellova spolno razmerje z zapornikom Mattom. V preteklosti so jo obravnavali zaradi domnevnih neprimernih odnosov s Sweatom, katerega je nato vodstvo zapora odstranilo iz tečaja krojaštva. Nekaj časa so ju pazniki nadzorovali in tako skrbeli, da nimata več kontaktov. Za obsodbo oziroma potrditev njunega odnosa namreč niso zbrali dovolj dokazov. Tožilec sumi, da sta zapornika z žensko manipulirala že od leta 2013, ko so se spoznali.

Ženska na sodišču molči

Mitchellova se je na zaslišanju na sodišču že pojavila, a na vprašanja ni odgovarjala. Branila se je namreč z molkom, dejala je le, da se ne počuti krive. Policisti so jo prijeli že pretekli teden, nemudoma po pobegu.

Ženska naj bi z moškima pobegnila in bi bila z njima na begu. Preiskovalcem je dejala, da sta zapornika sama določila destinacijo, kamor naj bi ju prepeljala, a ji je nista zaupala. Razkrila sta ji le, da bo vožnja trajala okoli sedem ur.

A preiskovalci sumijo, da Mitchellova še naprej prikriva informacije in da z njimi ne sodeluje v popolnosti.

Prav tako sta imela zapornika očitno tudi plan B, če bi si ženska premislila.

Zakaj si je premislila?

Na sodišču
Na sodišču FOTO: Reuters

Ženska naj bi preiskovalcem dejala, da ima kljub vsemu rada svojega soproga in da mu ni želela hudega. Zato si je zadnji trenutek premislila in ni prišla z vozilom na dogovorjeno mesto. Imela je tudi panični napad, zato je poiskala zdravniško pomoč.
Razkrila pa naj bi tudi, da je imel Matt posebno moč nad njo in da se je ob njemu počutila posebno.

Pobegla zapornika tako išče več kot 800 policistov. Ti so našli tudi eno sporočilo, ki sta ga moška zapisala na samolepilni listič in ga pustila paznikom. Želiva lep dan, je pisalo. Po vodovodnem sistemu, po katerem sta zbežala, zdaj preiskovalci iščejo še več sledi, ki bi jih pripeljale do ubežnikov. Tam naj bi odkrili še več sporočil, a preiskovalci ne želijo razkriti, kaj na listkih piše.

Če bodo Mitchellovo obsodili, bo za rešetkami preživela osem let. Sama je sicer pred sodnikom dejala, da se ne počuti krive.

Matt je v zaporu prestajal kazen od 25 let do doživljenjske, saj je leta 1997 ugrabil in umoril moškega. Sweat pa je služil doživljenjsko zaporno kazen, brez možnosti predčasne izpustitve, zaradi umora namestnika šerifa, ki se je zgodil leta 2002.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
16. 06. 2015 17.43
+1
no ste videli. ko si zaporu, lahko nategneš najgršo babo na svetu
extradeluxe
16. 06. 2015 15.57
-1
ja ko preletiš vidiš da imajo policisti čist slovenske uniforme pa to...
kapljač1
16. 06. 2015 14.13
+2
Čudno veliko vedo povedati o pobeglima, kaj vse naj bi nameravala, ta dva pa še vedno na begu, pa ne da si nazadnje še dopisujeta s policijo, kako naj drugače vse to vedo povedati , kr naenkrat.
alenka.NN
16. 06. 2015 13.36
+3
le zakaj na začetku prispevka ni naveden kraj dogodka??...zato, da klikamo tja v tri dni, ker mislimo, da se je zgodilo nekje pri nas.....ene bede novinarske ste....no saj, jaz pa tud, ko klikam
Mythra
16. 06. 2015 11.31
+2
O zapornikih ne vejo ničesar, ne kje sta, ne kako sta pobegnila, vseeno pa manipulirajo z ljudmi z ustrahovanjem, da sta nameravala nekoga ubit- kako so pa to izvedli??? Sama manipulacija, da bi prestrašeni ljudje iz okolice bolje sodelovali pri iskanju pobeglih! Upam, da sta že daleč stran in iskreno dvomim, da sta pobegnila za to, da bi znova koga umorila, saj si očitno ne želita bit za zapahi.
+4
"iskreno dvomim, da sta pobegnila za to, da bi znova koga umorila, saj si očitno ne želita bit za zapahi" - Kakšna neumnost je pa to? Če zakrivita še kakšen zločin ali ne jima zapor ne uide... Ujeli ju bodo tako ali drugače...
emilzapata
16. 06. 2015 09.45
+16
tako kot zna "usodna ženska" iz moškega narediti kužka, naredi usodni moški iz ženske navadno kokoš.
Brabus
16. 06. 2015 13.18