Črna kronika

VIDEO: Bodo pazniki ukrepali?

Dob pri Mirni, 10. 05. 2008 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
R.E./N.M./T.V./M.M.
Komentarji
85

Že vse od petka popoldne se na nadstrešku ograjenega dvorišča v zaporu na Dobu zadržuje kaznjenec. Odgovorni so se zavili v molk.

Zapornik na Dobu je že od petka popoldne na strehi zapora.
Zapornik na Dobu je že od petka popoldne na strehi zapora. FOTO: POP TV

Preobremenjenost zaposlenih v slovenskih zaporih je, kot vse kaže, prevelika. Očitno je skrajni čas, da pristojno pravosodno ministrstvo nekaj ukrene in poskrbi za normalne delovne pogoje.

V petek po popoldanskem sprehodu, okoli 16. ure, se je obsojenec povzpel na nadstrešek zapora na Dobu pri Mirni. Neuradno smo izvedeli, da naj bi šlo za kaznjenca, ki naj bi zahteval veliko pozornosti. Neuradno naj bi ga tudi v psihiatrični bolnišnici zavrnili oz. ga ne želijo sprejeti.

Zapornik je čez dan hodil po nadstrešku zaporniškega dvorišča in se razgibaval z žogo. Odgovorni so pojasnili, da bo najverjetneje sam splezal z nadstreška. Podobno se je zgodilo pred tednom, ko je obupal po dveh dneh in je sam prišel z nadstreška. Obsojenec na strehi nima ne vode ne hrane. Ker nikogar ne ogroža, dodatnih varnostnikov nimajo, so še povedali na Dobu.

Odgovorni v zaporu Dob so očitno želeli, da dogodek ostane skrit javnosti, saj so novinarskim ekipam prepovedali snemanje, prav tako so nejevoljno komentirali nastale razmere. Zakaj je temu tako, smo danes dopoldan povprašali direktorja Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Jožeta Podržaja, ki je za 24ur.com pojasnil, da se "jim zdi zadeva preveč banalna, da bi iz nje delali novico". Proti večeru pa so se odgovorni zavili v molk in niso več želeli komentirati razmer na Dobu. Tiskovna predstavnica Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Tanja Glogovčan je povedala le, da do ponedeljka ne bodo dajali izjav za javnost.

Podržaj je povedal, da je kaznjenec v zadnjih dneh poskušal že trikrat pobegniti.
Podržaj je povedal, da je kaznjenec v zadnjih dneh poskušal že trikrat pobegniti. FOTO: POP TV

Pred tem je Podržaj za Radio Krka povedal, da je kaznjenec v zadnjih dneh poskušal že trikrat pobegniti. "Očitno bomo morali tam postaviti nekakšno oviro, da zaporniki ne bodo pobegnili," je pravi Podržaj.

Podržaj onemogočal prekvalificiranje?

V slovenskih zaporih nimajo težav le s prenatrpanostjo zaporov in pomanjkanjem paznikov, temveč jim primankuje tudi ostalega kadra. Na splošno bi se morali pedagogi v zaporih praviloma ukvarjati s približno 15 kaznjenci. Na Dobu pa naj bi se samo en pedagog ukvarjal z okoli 50 zaporniki, kar je potrdil tudi direktor zavoda na Dobu. "Na Dobu imamo sicer 12 pedagogov, vendar jih je trenutno aktivnih le devet," še dodaja Podržaj.

Po neuradnih podatkih pa smo izvedeli, da naj bi se nekaj zaposlenih paznikov na Dobu celo izšolalo za delo pedagoga, vendar pa naj bi jim direktor prekvalificiranje onemogočil. Podržaj se s temi navedbami ne strinja in pravi, da je paznikom, ki so se izšolali za pedagoge, korektno omogočil prekvalifikacijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Huligancek
11. 05. 2008 13.33
SE BO ZE NAVELICAL PA BO PRLEZU DOL
timmy_horvat@email.si
11. 05. 2008 12.59
ZAKAJ PA JE ZAPRT?PAMET V ROKE PA NEBO TREBA HODIT PA PLEZAT NA ZAPORNIŠKE NADSTREŠKE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
minnaema@yahoo.com
11. 05. 2008 10.44
ZAPORI naj bodo le skrajnosti & težki primeri obsojenca. kAZNJENCI NAJ DELAJO NA PROSTOSTI (OD JUTRA DO VEČERA V DOBRO DRŽAVE)- NAJ NOSIJO VAROVALNE ZAPESTNICE AKO, BI SKUŠALI BEŽATI JIH ČAKA TRIKRATNA KAZEN (od dosojene) in to v ZAPORU-NE NA PROSTOSTI-VEČ !
Chairman
11. 05. 2008 10.26
...kaj je to kaka zajebancija... ...vodstvo je totalno nesposobno, jst bi ga dol spravu za čas streljaja!
leopoldi
11. 05. 2008 09.23
poppers,gobec napihjen imaš možnost da se popraviš..
alduri
11. 05. 2008 07.44
Od kar si je človeško bitje izmislilo zapore, se je bežalo iz njih in tako bo zmeraj, pa lahko delajo še tako moderne zapore. Boljši kot bodo zapori, večji bo izziv zbežati. Rajši si zamislimo nad norci, ki so zunaj na svobodi, kateri vsakodnevno pobijajo nedolžne ljudi na cestah.
slosap@yahoo.de
11. 05. 2008 07.36
ta država odpoveduje na vseh frontah!!!Za Patrie je pa denarja dovolj, pa gradili bi še en zapor? Ja a bodo ujetniki zapora samoupravljalci? Jooj slovencelni beeee,beee,beee 2 mio ovac nesposobnih imeti državo!!! Če pa že, potem pa po folku udart z vso silo, edini odgovor, ki jo nosilci oblasti poznajo...pa cuzat nas davkoplačevalce. FUUUJ
Svoboda narodu
11. 05. 2008 06.09
Brezokoff.. take neumnosti ,ki jih ti pišeš bi morali brisati... Kaj pa ko se napotijo po njega na streho,če se dol vrže? Sploh nič ne razmišljš pa tip ne ogroža nobenega če bi se počutil ogroženega bi si lahko kaj storil. sploh pa bi tebe in tebi podobne ki ste nestrpni do vseh drugačnih tudi duševnih bolnikov(kar očitno ta revež je)MORALI kot ti praviš PREBUTATI S PENDREKOM PA ZAPRETI V SAMICO. Zaključek: ne komentiraj več!
Tina42
11. 05. 2008 03.45
Tudi zaporniki so ljudje..če nekdo naredi napako v življenju, še ne pomeni, da ga je potrebno takoj linčat.. Vsak zapornik, bo odslužil svojo kazen...kakorkoli pač..in vsi ti ljudje si zaslužijo še eno priložnost, da dokažejo, da so se iz tega nekaj naučili in da niso vsi za v isti "koš".
McMxL
11. 05. 2008 02.46
@leopoldi jaz bi mu za prvič žogo prestrelil.. izvoli, imaš možnost, prekleto gobezdalo bedno lažnivo!
j a N
11. 05. 2008 00.59
stavim 200€ da do pondelka tip ze dolih.
rerereb
11. 05. 2008 00.11
rerereb
11. 05. 2008 00.10
satvim 20€ da ga do juta več ne bo gor.
Brasco
11. 05. 2008 00.05
SLOVENIJA = TEXAS Vse gre v k...c.
Leon Žnidari?
10. 05. 2008 23.35
Po moje ni to prav da dela kaj mu je volja.. dol ga spravit da neha sramotit zapor pa iz sebe norca delat. To nima nobene podobe da je kar en zapornik negi na strehi medtem ko so ostali za zapahi on pa lahko tam gori dela skoraj vse kaj mu je volja. Dol ga sklestit!
rerereb
10. 05. 2008 23.17
zakaj bi se mučili z njim,itak bo sam prišel dol ,ko ga bo začela žeja in lakota matrat.potem pa seveda sledi kazen. je pa sramotno da država ne poskrbi za več paznikov itd. no ja, pa v tej državi je itak vse narobe.
Leon Žnidari?
10. 05. 2008 23.12
Nevem no.. emo je pa išče pozornot al pa hoče postat zvezda heh. Bedarija je ta naš sistem zje*an. Zaj si bo vsaki ki mu bo dolgcajt neke zmislo pa neke všpičo. Če je že zbežal tja gor bi mogli po njega pa mu malo rebra preštet s pendrekom pa zbasat v samico ne pa da ga tam gori pustijo da špila idijota on pa osebje zapora. To je en vlki dragi cirkus pa atrakcija. Zapor se s takimi dejanji smeši pa iz sebe bedaka dela.
juventus
10. 05. 2008 23.08
Mateja 30 ,ti si pa res hudobna ! ! ! ?''
BiggB
10. 05. 2008 22.39
Krrokodil pojma nimas.Za razliko od tebe sem bil glih takrat v Gorici na prestajanju uklonilnega zapora,in ti kar povem da se pobega od tam ne da kar zrezirat.Pojdi pogledat in se prepricaj predn bedarije izjavlas.
EnMirenc
10. 05. 2008 22.19
NE BOJTE SE VSE JE ZERŽIRANO KOT TUDI OBA POBEGA