Črna kronika

Zamaskiran plačeval s ponarejenimi evri

Maribor, 01. 03. 2010 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborski policisti so prijeli 25-letnika, ki je v družbi dveh deklet v različnih lokalih unovčeval ponarejene bankovce. Največ so jih spravili v obtok v pustnem času, ko so bili našemljeni.

Mariborski policisti so preteklo sredo zaradi suma ponarejanja denarja odvzeli prostost 25-letnemu državljanu Bosne in Hercegovine ter 19- in 26-letnima Mariborčankama.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Kot je pojasnil vodja kriminalistov na PU Maribor Janez Lovrec, se je prijeti bosanski državljan predstavljal z lažnimi podatki slovenskega državljana, saj je imel njegovo osebno izkaznico. Ponarejene bankovce je skupaj z osumljenima ženskama unovčeval v različnih lokalih na območju Maribora, Ptuja, Slovenske Bistrice in Celja, pred tem pa je v lokalih preverjal, ali osebje uporablja naprave za kontrolo prisotnosti bankovcev.

"Več ponarejenih bankovcev so spravili v obtok v pustnem času, pri čemer so bili našemljeni, tako da so tudi na ta način odvračali pozornost natakarjem. S ponarejenim denarjem so plačali tudi prevoz taksistu in za avtobusno vozovnico v medkrajevnem prometu," je dejal Lovrec in dodal, da je bila kakovost ponaredkov sicer zelo slaba.

Nekaj ponaredkov so policisti odkrili tudi v poznejših hišnih preiskavah pri vseh treh osumljenih. Na njihovih domovih so poleg pripomočkov za ponarejanje denarja našli tudi 12 ponarejenih bankovcev za 20 konvertibilnih bosanskih mark in 23 enostransko natisnjenih ponarejenih bankovcev za 100 bosanskih mark. O tem so po Lovrecovih besedah obvestili tudi kolege v Bosni in Hercegovini.

Policisti glede na pogost pojav ponarejenih bankovcev za 20 in 50 evrov občane opozarjajo na pozornost ter jih pozivajo, naj v primeru dvoma ali suma, da je bankovec ponarejen, o tem takoj obvestijo najbližjo policijsko postajo ali pokličejo na telefonsko številko 113.

Osumljenemu moškemu grozi od šestih mesecev do osmih let zapora, medtem ko sta ostali udeleženki bili po postopku izpuščeni na prostost z ovadbo za sodelovanje pri izvršitvi omenjenega kaznivega dejanja.

Kako opaziti ponaredek?

Pri veliki večini unovčenih ponarejenih bankovcev se ti od originalov razlikujejo predvsem v papirju, ki je na otip bolj gladek od originala. Ob tem v ponaredkih ni varnostne nitke ali pa je ta imitirana, nimajo reliefnega tiska, hologramski element pa ne spreminja podobe. Storilci običajno pri plačilu s ponarejenim denarjem skušajo na različne načine zamotiti osebe, da ne izvedejo pregleda denarja oz. ga opravijo površno.

Lani 217 kaznivih dejanj ponarejanja denarja

Mariborski policisti so lani obravnavali 217 kaznivih dejanj ponarejanja denarja, leto prej 277, leta 2007 pa 286 primerov. V celotni državi je bilo lani za skoraj osem odstotkov več primerov kot leto prej, saj so obravnavali 2268 tovrstnih kaznivih dejanj. V tem času so odkrili 3400 različnih ponaredkov bankovcev in kovancev, pri čemer prevladujejo evri.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LomilkaSrc
02. 03. 2010 09.07
hočem tolarje nazaj
6-5
01. 03. 2010 23.18
Kako lahko nekdo ponareja bankovce če je slep za barve
Sweet_Cocaine
01. 03. 2010 17.06
"pri čemer so bili našemljeni, tako da so tudi na ta način odvračali pozornost natakarjem"; Kurenti niso opazni. "Ponarejene bankovce je skupaj z osumljenima ženskama unovčeval v različnih lokalih na območju Maribora, Ptuja, Slovenske Bistrice in Celja, je dejal Lovrec in dodal, da je bila kakovost ponaredkov sicer zelo slaba." Kak so pa te vsi nasedli ???
galiot
01. 03. 2010 14.57
Iznajdljivost ne pozna meja in še več jo bo,saj ne kaže nič bolje.Ljudje se bodo za lažje preživetje znašli kakor kdo.Saj v samih vrhovih ni nič drugače in vzgledi vlečejo...