Črna kronika

Žalili, tepli in grizli policiste

Velenje, 16. 11. 2009 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skupina mladih in pijanih nasilnežev je napadala policiste in kriminaliste na Velenjskem. Lotili so se jih z boksarji in pestmi, celo grizli so jih! Napad je obsodil direktor policije Goršek.

Pretepeni policist je ostal na bolniški.
Pretepeni policist je ostal na bolniški. FOTO: Kanal A

Policisti so podrobno predstavili dogodke, ki so se odvijali v petek okoli 23. ure, ko je nasilnež z boksarjem napadel kriminalista in ga pri tem poškodoval.

Dogodke je predstavil vodja celjskih kriminalistov Jože Senica, ki je dejal, da so v okviru glasbene prireditve v velenjski Rdeči dvorani izvajali poostren nadzor glede kaznivih dejanj in prekrškov povezanih s prodajo drog.

V bližini velenjskega trgovskega centra sta kriminalista ustavila 22-letnika, ki je kršil javni red in mir. Prav tako je kričal na kriminalista in ju nadlegoval, ko sta od njega zahtevala osebni dokument. V rokah je držal steklenico z alkoholno pijačo, so še dodali v sporočilu za javnost. Kriminalistoma ni želel izročiti dokumentov, ni pa želel povedati niti osebnih podatkov.

Boksar
Boksar FOTO: PU Celje

V postopek sta se vmešala še dva njegova prijatelja, ki sta prav tako kričala na kriminalista in ju motila pri postopku. "Pri tem je eden izmed njih nenadoma s pestjo, na katero si je predhodno namestil kovinski predmet, posebej prirejen za napad, "boksar", udaril kriminalista v obraz tik pod oko in ga pri tem telesno poškodoval. Zaradi udarca je kriminalist padel na pokrov motorja službenega vozila, osumljeni 23-letnik pa ga je z boksarjem še enkrat udaril v glavo, prav tako pa je s kovinskim predmetom poškodoval pokrov motorja na službenem vozilu," so napad opisali policisti.

Skupinica vinjenih nasilnežev je nato zbežala proti naselju Gorica, kjer pa so jih aretirali velenjski policisti. "Pri postopku aretacije se je osumljeni ponovno uprl in fizično napadel enega izmed policistov ter ga lažje telesno poškodoval. Policisti so ga v nadaljevanju obvladali, prav tako pa so prijeli in obvladali 22-letnika, ki je začel s kršitvijo javnega reda in miru. Tudi ta se je ob postopku prijetja policistom uprl ter enega policista ugriznil v roko," so opisali drugi napad.

Preiskovalni sodnik je po zaslišanju za 23-letnega osumljenca odredil nadaljnji pripor.

Zoper oba je bilo po zakonu o kazenskem postopku odrejeno pridržanje zaradi suma storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi in sta bila odpeljana v prostore velenjske policijske postaje. Osumljenemu 23-letnemu Velenjčanu so policisti zasegli kovinski predmet, posebej prirejen za napad, s katerim je udaril policista.

Boksar
Boksar FOTO: PU Celje

V prostorih Policijske postaje Velenje sta osumljena nadaljevala z nedostojnim obnašanjem ter razgrajanjem, eden izmed njju je razbil pohištveni inventar ter fizično napadel policista ter grozil drugim policistom.

Trije policisti na bolniški

Kriminalist, ki ga je 23-letnik napadel z nevarnim predmetom, ima rano tik pod levim očesom, utrpel pa je tudi udarec v teme. Eden izmed policistov je dobil udarnine po prsnem košu, drugi pa ima poškodbe ugriza na roki. Zaradi poškodb sta policista pomoč poiskala v velenjskem zdravstvenem domu. Vsi trije so zaradi poškodb na bolniški, fizičnega varovanja pa za zdaj nimajo.

Sindikat policistov Slovenije je opozoril na nedavne napade na njihove kolege. Zahtevajo, da odgovorni ukrepajo.

Napad obsodil tudi direktor policije

Odzval se je tudi direktor policije Janko Goršek, ki je povedal, da napadi na kriminaliste, policiste in predstavnike pravosodja, kot je bil petkov, policije ne bodo spravili v kot. "Lahko zagotovim, vsaj kar se tiče policije, da bomo še bolj enotni in še bolj energični pri preganjanju vseh oblik kriminala," je dodal.

Zadnji napad je po njegovem dokaz, da je poklic policista in kriminalista eden najnevarnejših poklicov. Ob tem je poudaril, da se že izvajajo nekateri ukrepi za zaščito policistov in kriminalistov in da se je treba zavedati, da opravljajo enega tistih poklicev, kjer so takšni napadi zelo verjetni. Po njegovih besedah je ukrepe za zaščito policistov, kriminalistov in sodnikov praktično nemogoče izvesti, saj gre pri tem predvsem za "samozaščitno ravnanje".

Gorška skrbi odnos dela javnosti do takšnih napadov. Zasledil je namreč, da jih podpira preveč posameznikov. Po njegovih besedah bi bilo o odnosu do ljudi, ki v prvih bojnih linijah skrbijo za varnost, treba pošteno razmisliti. Nad nekaterimi razpravami v raznih spletnih forumih je Goršek, kot je dejal, "res razočaran".

Stanje ni alarmantno

Tudi direktor Policijske uprave Celje Karel Turk se je vprašal, kakšna je morala v naši družbi, da v njej prevladuje nasilje. Napovedal je, da bo policija kljub napadom na pripadnike iz njenih vrst še naprej skrbela za pravni red na strokoven, profesionalen in zakonit način. Ob tem je zatrdil, da taki napadi ne bodo vplivali na delo policistov in postregel s podatkom, da so bili letos celjski policisti deležnih 23 groženj, lani pa so zaradi groženj podali 30 kazenskih ovadb. Zanj stanje v državi še ni alarmantno, kaže pa na stanje duha v naši družbi. Podprl je tudi mnenje policijskega sindikata, da je treba bolje zaščititi policiste.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (177)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tony Yeyo
04. 12. 2009 23.04
če ta ni pijan!!!!
Tony Yeyo
04. 12. 2009 23.02
+0
poglejte tega polcaja,se vidi da je yuga skor cela tu ostala!!!! a nimamo slovencev ki bi jih zaposlili! ti niso na hantle in so bolj delovni!!!???
king1kong
18. 11. 2009 08.52
+1
čist premal so ga nabil,smrada dilerskega,brezobraznega!!!bi ga jest poslal še na goli otok,za ene 5 let... pa verjetn so mu dohtarji pri viziti tud kaj hotli,kupu gnoja...me zanimajo državljanske korenine..fotr pa ne morebit kej boljš,ker mu daje potuho,namesto vzgoje...
Grega Jani?
17. 11. 2009 21.57
-2
ubogi policaj saj ne morem verjet da je mel tolk sreče da je pametnejši odnehal mislim bokser
nenajdem
01. 04. 2016 12.47
pravi si konj,škoda da tega ne boš prebral
Getafix
17. 11. 2009 21.48
Jaz osebno sem sicer že doživel drobne prekoračitve pooblastil (ne fizične) in neizvano aroganco iz strani policije, čeprav nisem nobenemu policaju nikoli storil nič žalega, vendar je to, kar se je zgodilo v Velenju, popolnoma nesprejemljivo!!! Ravnokar sem prebral knjigo "Gomora" avtorja Roberta Saviana (priporočam), ki me je kar prestresla. Sem za to, da se vsak napad na uradno osebo, kaznuje maksimalno - popolnoma brez milosti ali bolje rečeno t.i. olajševalnih okoliščin. V nasprotnem primeru nam bodo razni prepotentni mulčki, ki se igrajo mafijce, resnično otežili življenje. Če se tukaj ne bo stopilo v bran policiji, bodo policaji v kriznih situacijah upravičeno začeli "gledati stran" in nasrkali bomo običajni ljudje, ki se skušamo pošteno prebijati skozi življenje...
Bostjan Dim
17. 11. 2009 19.35
SkratBolfenk 16.11.2009, 15:36 bi pa te naše policajčke poslal za kak teden na ulice Downtowna v LA-ju ........... s kakšnim veseljem bi potem spet delali v Velenju ....... hehehe Hm, škratek....v LA-ju te policaji za tako stvar skrajšajo za glavo...
Abacus
17. 11. 2009 19.24
deadea Spet nekaj čez polcaje serjes. Daj povej kaj so ti storili kaj takega? Policijo imaš na vsemu svetu ,ni drugega ,v nekaterih državah jih pa nadomešča vojska ,ali pa vlada kaos..
dolzvlado115
17. 11. 2009 18.47
goršek lahko je z gobcem opletat v topli pisarni.
coldevill
17. 11. 2009 18.44
saj ni čudno, če pa je vsak ko ma čas lahko policaj, morali bi bit bolje usposobljeni, in celo svojo kareiero nadgrajevat usposabljanje, ne pa da so nekateri starejši policaji zavaljeni in kondicijsko nepripravljeni.
Branko Brezovšek
17. 11. 2009 17.57
Ko je kaj narobe, ko si nekdo pivošči preglasno pogovarjanje, pa vas to moti, ko je prometna nesreča, pa vam krivec noče dati podatkov, ko vas kdo ustrahuje itd... vsi v eno kličete ali kličemo policijo. Ja kaj je zdaj to z našo družbo. Od kdaj pa imajo barabini sloves dobrega. Vsak naj pogleda malo vase. A si želite ta takšni in podobni faloti hodijo posod po ulicah, naših mestih, po Sloveniji. A bi me moralo biti strah. Ne, Ker takšnega početja ne podpiram in vrjamem, da tudi mnogi, ki berete tole neeeeeee.
19slovenija91
17. 11. 2009 17.19
policaj je človek ne pa ironman.... in če se trije spravejo nate ti ne pomaga neč več...
kleopatra-1
17. 11. 2009 17.04
deadea17.11.2009, 13:513 naj vam bo jasno, vsi ki zelite da bi imeli policaji vecja pooblastila, da to ne prinese vecjega reda ampak prav obratno se vec nasilja. danes policaji zalijo in jih zalis nazaj ce te udari udaris nazaj, ce kot pravite naj streljajo se strelja nazaj. ne vem kje vam je logika. vecja represija priense samo se vec nasilja, in to se danes vidi. vsi ki govorite milicniki bi resili. nimate pojma kako je nekdaj bilo milicniki se niso vtikali v zivljenje posameznikov kot se zdaj vtika slovenska policija. in milicniki niso bili zasebna policija politikom in gospodarstvenikom kot je danes lovenska policija. nekdaj so se milicniki borili za mir in pravici, vsaj vecina, danes se policaji borijo za vpliv in bogastvo. zakaj drugace bi pa podpora policiji padala. jaz upam da bo se vec ljudi videlo da to kaj se dogaja s slovensko policijo in njihov nacin dela, da zelijo vplivati na posameznikovo zivljenje bolj kot pa so vplivali v socilizmu. ////////////// meni se slovenska policija ni nikoli vtaknila v zasebno zivljenje, nikoli me niso tepli, ce so me ustavili, so lepo povprasali po dokumentih, mi zaracunali kaksen prekrsek *ki sem ga naredila jaz, ne oni) - so mi pa pomagali, ko sem jih potrebovala - zato vsi, ki komentirate proti policajem, namesto proti nasilni pokvarjeni drhali, ki jih napada - skrbi me za vas in skrbi me zase, ker vem, da se vas je treba bat
periot
17. 11. 2009 16.53
Naj se policisti ukvarjajo malo manj z nedolžnimi in bolj z agresivnimi .
sweetguy
17. 11. 2009 16.23
če se ne znaš branit, kako boš branil druge? naj da odpoved in gre v gorenje za trak.
Andrej Jari?
17. 11. 2009 16.16
in zdaj raztavljate tukaj bokser kot da je to nevemkaj....nevem zakaj ga lahko pol kupiš v army shopu ali v Lovcu za pičlih 20eur?...izbereš si lahko tudi takega ki ima špice....
SkidrowM
17. 11. 2009 16.12
mami mami udaru me je glih tak se mi zdi
llowelyn
17. 11. 2009 15.42
Vse komentatorjem priporočam, da si preberejo policijska pooblastila in kazensko procesni zakon....potem mi pa povejte, kaj in kako bi ukrepali v isti situaciji....pa me zanima, kdo bo pravilno odgovoril! :) glede slovenske policije: nekaj jih je dobrih, nekaj jih je slabih...večina se pa trudi...tako kot duhovniki v župnijah, profesorji v šolah ipd....tako da ne metat vseh v isti koš..ž nekaj časa govorite, da živimo v policijski državi, drugič bi dali policistom večja pooblastila!! menim, da je treba nekaj urediti v naših glavah, ne pa se na policiste zanašat...tudi oni so ljudje ...
kceh011
17. 11. 2009 15.09
samo strahopetci nosijo taka orožja..
andrej678
17. 11. 2009 15.08
SkratBolfenk 16.11.2009, 15:36 0 Navadit se bo pač treba na to ..........tako se pač svet vrti ............ in tega bo zmeraj več ........... bi pa te naše policajčke poslal za kak teden na ulice Downtowna v LA-ju ........... s kakšnim veseljem bi potem spet delali v Velenju ....... hehehe ............................................. tile nasilneži bi lahko šli za en teden tja ....S kakšnim veseljem bi bili lepo kulturni v Velenju.
est
17. 11. 2009 14.58
V nobenem primeru ne bi bil rad v koži od osumljencev.