Črna kronika

Premoženje dopinškega para kar bode v oči

Celovec, 04. 01. 2012 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zakonca Karner, ki sta osumljena preprodaje prepovedanih poživil, bosta v zvezi z izročitvijo ZDA zaslišana 11. januarja. Ob luksuzni hiši v Bad Kleinkirchenheimu naj bi bila še lastnika vile v Ljubljani, ki sta jo kupila od Danila Slivnika, jahte in nekaj nepremičnin v tujini.

Slovenska zakonca Mihael in Alenka Karner v priporu v Celovcu čakata na odločitev preiskovalnega sodnika, ali ju bo Avstrija izročila ZDA ali ne. V zvezi s tem bosta zaslišana 11. januarja, je pojasnil njun odvetnik Roland Grilc.

Če Avstrija zakonca Karner izroči ZDA, ju čez lužo lahko čaka kazen do 20 let zapora.

Po avstrijskem pravnem redu morata biti za izročitev osumljencev izpolnjena dva pogoja, je pojasnil. Prvi pogoj se ugotavlja na osnovi dokumentov, ki jih pošlje država prosilka za izročitev, v tem primeru ZDA. Dokumenti morajo izkazati utemeljen sum storitve kaznivega dejanja. Drugi pogoj pa je, da je dejanje kaznivo v obeh državah, torej tako v Avstriji kot v ZDA, kar v tem primeru je. Kot je še dodal Grilc, Avstrija ponavadi osumljene in obtožene ZDA izroči, če jih ta zahteva. Karnerjeva sta sicer po Grilčevih besedah prepričana, da pogoja nista izpolnjena.

Je pa Karnerjeva že zaslišal preiskovalni sodnik, ki jima je pojasnil, česa sta osumljena, in izročil s tem povezane dokumente. Odredil jima je 14-dnevni pripor z možnostjo podaljšanja. Po odvetnikovih informacijah Slovenija za izročitev zakoncev ni zaprosila.

Hiša zakoncev Karner.
Hiša zakoncev Karner. FOTO: Kanal A

Bo v treh mesecih že vsega konec?

Kot je povedala Silvia Strasser, pristojna za stike z javnostjo pri zveznem kriminalističnem uradu, je policijska preiskava, v kateri je sodelovala avstrijska kriminalistična policija, stekla leta 2011. Preiskava se je začela, ko so prejeli prošnjo ameriških pravosodnih oblasti zaradi prijetja in izročitve obeh osumljencev. V sodelovanju in ob izmenjavi informacij med pristojnimi ameriškimi in tudi italijanskimi organi so osumljenca izsledili in ju 27. decembra aretirali.

Publicist Danilo Slivnik je potrdil, da je Alenka Karner njegova nečakinja, njegova sestra pa je Marjeta Slivnik Hribar. A kot je poudaril, njegova sestra o objavah njenega imena na spletu ne ve nič in vsa morebitna namigovanja strogo zavrača. Pojasnil je še, da je Matevž Karner brat aretiranega Mihaela in da sta se Alenka in Mihael ukvarjala s prodajo generičnih zdravil ter da je popolnoma jasno, da s preprodajo steroidov ne bi mogla zaslužiti 40 milijonov evrov.

Kot rečeno bo sodišče prvo odločitev o izročitvi sprejelo čez teden dni. Če bodo odločitvi sledile pritožbe, se bo zadeva selila na drugostopenjsko sodišče v Gradcu, potem pa bo o izročitvi lahko odločalo še avstrijsko notranje ministrstvo. Tako bi bilo lahko vse skupaj končano v treh do štirih mesecih, so poročali v oddaji 24UR OB ENIH.

Pranje denarja in prodaja anaboličnih steroidov je sicer kaznivo dejanje tako v ZDA kot v Avstriji. A prodaja anabolikov navadnim državljanom je v Avstriji prepovedana šele od leta 2008, Američani pa zakoncema Karner očitajo prodajo že od leta 2000.

Komu vse sta prodajala steroide?

Kako velika je bila skupina, na čelu katere je bil zakonski par, Strasserjeva ni želela razkriti. V oddaji 24UR OB ENIH so sicer  poročali, da glede na to, komu naj bi zakonca prodajala steroide, obstaja več informacij, ki pa so nepreverjene. Tako naj bi prodajala navadnim naročnikom, kar, kot že omenjeno, pred letom 2008 v Avstriji ni bilo kaznivo. Špekulira pa se tudi o prodaji vrhunskim športnikom, kar pa je bilo kaznivo že prej. Po informacijah, ki sta jih novinarju potrdila dva vira, pa naj bi bili med naročniki tudi ameriški vojaki v Iraku. Poleg anabolikov naj bi prodajala tudi generična zdravila in viagro.

Novinarji oddaje SVET so poročali, da je šel tok denarja in prepovedanih steroidov prek tajskega podjetja British Dragon, ki je bilo ustanovljeno leta 1999 in ki so ga ameriški agentje za boj proti drogam že obiskali leta 2008, ko so na Tajskem izvedli tudi veliko racijo. Karnerjeva sta v tem podjetju naročala prepovedane snovi, nato pa jih pošiljala v tri evropske države – Grčijo, Italijo in Bolgarijo. V Sloveniji sta nato predvsem na Koroškem izbirala ljudi, ki so bili brez dela in jih pošiljala v te evropske države. Plačala sta jim nastanitev, vse stroške bivanja in od tri do pet tisoč evrov, da so prevzeli pakete s Tajske, včasih tudi Kitajske, jih prepakirali in nato poslali naprej naslovnikom, ki so prepovedane snovi naročali na eni od množice spletnih strani.

Avstrijska policija sicer domneva, da sta Slovenca s prodajo prek spleta zaslužila okoli 38 milijonov evrov. Denar naj bi prala s pomočjo slamnatih podjetij in ga investirala v številne nepremičnine. V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate, kakšna je njuna luksuzna vila v Bad Kleinkirchheimu.

Ob luksuzni hiši v Bad Kleinkirchenheim naj bi imela Karnerjeva v lasti tudi vilo v Ljubljani, jahto, nepremičnine v Opatiji, neuradno pa še nekaj nepremičnin v tujini. Karner je tudi zastopnik podjetja Nipl, ki ima s podjetjem Velinvestment v lasti zemljišča v Ljubljani. Lastniki teh podjetij so liechtensteinski poštni nabiralniki, zemljišča pa so namenjena stanovanjski gradnji. Zanimivo pa je, da je ljubljanska občina tem zemljiščem leta 2009 spremenila namembnost v stanovanjsko gradnjo, čeprav je še decembra 2008 načelnik oddelka za prostor Miran Gajšek zatrjeval, da so in bodo zemljišča namenjena za gospodarsko rabo.

Slovenska policija preverja davčne utaje in pranje denarja

Možni stranski učinki anabolnih steroidov so glavobol, tesnoba, depresija, prebavne motnje, zadrževanje soli in vode ter posledično povišan krvni pritisk, akne, moška plešavost, rast prsi pri moških, podaljšano trajanje erekcije ter škodljivi učinki na jetra. Poleg tega lahko dolgotrajno jemanje zmanjša velikost mod in privede do upada semenčic, poveča se tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni ter motenj srčnega ritma. IVZ

Slovenska policija v zvezi s primerom zakoncev Karner zbira obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj davčne zatajitve in pranja denarja, je dejal generalni direktor policije Janko Goršek. Poudaril je, da policija v okviru vsake kriminalistične akcije vedno ugotavlja tako finančne transakcije kot tudi lastništvo nepremičnin v Sloveniji in tujini. Tako so tudi v povezavi z davčnim uradom in uradom za preprečevanje pranja denarja.

Kot pravi Goršek, so v tem primeru sodelovali s kolegi iz več držav, prav sedaj pa potekajo temeljiti pogovori z avstrijskimi policisti. Dejal je, da gre za razvejan primer, ki sega tudi "prek luže".

Kot so pojasnili na GPU, sodelovanje s tujimi policijami v tem primeru poteka že od leta 2005, in sicer v okviru Europola, v sodelovanju z varnostnimi organi ZDA pa tudi z neposrednim sodelovanjem med Slovenijo in posameznimi državami EU, ki so bile vključene v preiskavo. Med preiskavo so ugotovili, da so bila kazniva dejanja internetne prodaje nedovoljenih snovi v športu storjena v različnih delih sveta, a ne v Sloveniji.

In prav v okviru te preiskave so policisti pred leti kazensko ovadili slovenskega državljana, pri katerem so zasegli 26 kilogramov različnih nedovoljenih snovi v športu, je še dodal Goršek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
28. 03. 2012 17.08
-2
Zanimivo koga kaj bode v oči premoženje para vse skupaj ena velika nevošljivost za premoženje
LASCAN111
08. 01. 2012 16.20
+5
\"Slivnikov klan\" je razkrit!
bostjan1209
08. 01. 2012 00.25
+1
Saj to ni vse kar pravi pop tv.zadaj so se jankovici,senica,kresalova...zato pa nasi milicniki niso nic ukrepali. Koliko so se pa ostali pripadniki zasluzli?samo to ne povejo ker jim kucan ne pusti.;)
HihgTimes
07. 01. 2012 12.51
-4
Ma če ju izročijo ZDA začnem še bolj pospešeno delat na tem, da se odrečem Slovenskemu državljanstvu.
anonimenomun
07. 01. 2012 19.06
+1
Če se ne motim Slovenija nima pri tem čisto nič, ampak Avstrija!
Tonček Balonček
07. 01. 2012 19.12
Američani naj zaprejo ameriške carinike! Mi tudi en zahtevamo Kitajcev, ki anm pošiljajo robo, ki je tu prepovedana!
Hereti?na
07. 01. 2012 09.28
+2
Pohlep vedno vodi v propad takšen ali drugačen. Tako je ko spreobrnjenec prodaja moralo in umazan denar.
Jože Zaplati?
07. 01. 2012 09.12
+7
NAŠE DRŽAVE NISTA OŠKODOVASLA VENDAR BODO POLICISTI IN KRIMINALISTI HOTELI KOS POGAČE ZA ZASLUGE, KI NITI VEDELI NISO KAJ SE DOGAJA
hotchilipoper
07. 01. 2012 07.22
+3
Kaj ti pomaga bogatija,če ne moreš do nje
hotchilipoper
07. 01. 2012 06.53
+6
Tale vila pa enemu politiku diši me prav zanima kdo bo naslednji lastnik
moster
07. 01. 2012 00.38
+0
ENO JE DEJSTVO, DA ME BO GNILO JABOLKO KUPLENO NA TRGU JABOLKOM. MANJ ZASTRUPILO..... KOT PA TALE DEMONA! PA REČ OTROKOM NAJ GREJO V AVSTRIJO SMUČAT!
sandi101
06. 01. 2012 23.22
+7
Jst tud, če bi imel ta primer v rokah, nikakor ga ne bi zaupal slovenski sodniji še manj pa koruptivni slovenski policiji!!!! Naj jim sodijo drugje bo bolj pošteno!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
06. 01. 2012 22.12
+2
Zakaj jih pa Slovenija ne zahteva, saj sta utajevala davke in prikazovala lažne podatek! Seveda ni tekel postopek, če pa nsio bila znana dejstva! Pa saj sta goljufala na avstrijskih tleh, zakaj bi ju pošiljali v Ameriko, menda nista poslovala le z ZDA! A če bi nek Avstrijec to počel v Kransjki gori, bi ga izrolili Ameriki ali kako? A bodo Tovšakovo izrolili Bosni?
Tonček Balonček
06. 01. 2012 22.09
+6
Kaj pravzaprav počne sloevnska SOVA? Opreza po kavarnah kdo s es kom sestaja, miži na obe očesi, ko vso noč švasajo sefe SKB, brišejo teelfonske prisluhe? Kaj pravzaprav počnejo in komu poročajo, če sploh kaj?
no_mercy
06. 01. 2012 21.36
+11
Zakaj ko navaden človek stori samomor je v naslovu članka na 24 ur: ta pa ta je storil samomor, ko pa ga je sedaj Danilo Slivnik pa v naslovu pišete: Umrl je Danilo Slivnik - toliko o novinarskemu načelu objektivnosti ter nepristranskosti!!!
moster
06. 01. 2012 21.58
+5
waris
06. 01. 2012 21.02
+11
sami lopovi..Čudim se, da nikogar ni zanimalo od kje jima vse to..No ja roka roko umije!
hotchilipoper
07. 01. 2012 06.55
+2
zakaj bi se zanj sekiral,če se pa za nas noben
Jože Zaplati?
06. 01. 2012 18.57
+2
ČE POPLITIK OŠKODUJE DRŽAVO JE VSE TIHO V KOLIKOPR SE DOGAJA KJER KOLI KAR SE NAS NE TIČE SO PA VSI PAMETNI, KAJ MISLIJO NAŠI BANKIRJI, DA NJIM BOASTA ZAKONCA MORDA POKRILA POKRADENE EVRE
Jože Zaplati?
06. 01. 2012 18.52
+8
PRI NAS JE TAKA PRAKSA, DOKLER SE NEKDO SAM NE PRIJAVI DA JE STORIL NEKAJ NEPOŠTENEGA NE BO IZVEDEL NIKOLI NIHČE
Jože Zaplati?
06. 01. 2012 18.49
+9
NAŠA POLICIJA SE BO SEDAJ SPET HVALILA KAKO SO VEDELI KAJ ZAKONCA KARNERPOČNETA VENDAR SO ČAKALI NA AVSTRIJCE ČUDNO, DA DO SEDAJ DOMA NISO NAŠLI ROPARJE TREZORJEV SMATRAMO, DA BI BILO BOLJ SMOTRNO NAJPREJ REŠAVAT PROBLEME DOMA V TUJINI SO ZATO DOLOČENI DRUGI LJUDJE
divus
07. 01. 2012 08.07
+1
A roparje trezorjev bi naj iskali zakaj pa, a sami sebe naj iščejo, ženska glava.
LectorH
06. 01. 2012 17.32
-2
Stric Danilo ni bil nič kriv.
waris
07. 01. 2012 14.36
+2
To ti misliš, njegovo zadnje dejanje potrjuje, da ni bil kriv,hahahaa..To bo ja!!
Jank Zorcic
05. 01. 2012 19.04
+7
moji sosedi,ki so govorili da imajo restavracijo in so zaradi tega zelo zaposleni v Avstriji.SLIVNIKI
moster
05. 01. 2012 13.41
+5
slovenski demonski par!