Črna kronika

FOTO in VIDEO: Drogo po Evropi prevažali slovenski tovornjaki, v mednarodni akciji zasegli 865 kilogramov različnih snovi

Ljubljana, 18. 11. 2016 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski kriminalisti so zelo ponosni na uspešno zaključeno preiskavo. Slovenski tovornjaki so po Evropi razvažali več vrst droge. To so dobavljali za združbe v drugih državah. Združba je vključevala 28 oseb.

Več videovsebin
  • Japelj: 'Tovorna vozila so bila registrirana v Sloveniji'
    01:24
    Japelj: 'Tovorna vozila so bila registrirana v Sloveniji'
  • Iz SVETA: Stopili na rep mednarodni kriminalni združbi
    01:51
    Iz SVETA: Stopili na rep mednarodni kriminalni združbi
  • Iz SVETA: Slovenci delovali v tujini
    03:02
    Iz SVETA: Slovenci delovali v tujini
  • Iz 24UR: Razkrinkali kriminalno združbo
    02:41
    Iz 24UR: Razkrinkali kriminalno združbo
  • Iz 24UR: Kriminalna združba
    01:44
    Iz 24UR: Kriminalna združba
  • Iz 24UR ZVEČER: Ena najuspešnejših kriminalističnih akcijh v zadnjih letih
    04:12
    Iz 24UR ZVEČER: Ena najuspešnejših kriminalističnih akcijh v zadnjih letih
Slovenska kriminalistična policja je ponovno dokazala, da zna delovati tudi širše. Pridobila je na ugledu pri tujih varnostnih organih, Interpolu in Europolu. Branko Japelj, GPU

Slovenski kriminalisti so v eni najuspešnejših akcij v zadnjih letih zasegli kar 865 kilogramov prepovedanih drog. Podrobnosti preiskave so danes predstavili Branko Japelj, direktor Uprave kriminalistične policije na GPU, Dean Jurič, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Koper in Harij Furlan, vodja Specializiranega državnega tožilstva Republike Slovenije, višji državni tožilec. 

Slovenski del združbe organiziral in izvajal prevoz droge

Japelj je dejal, da je zelo vesel, da lahko predstavijo enega največjih uspehov slovenske kriminalistične policije zadnjih nekaj let. Preiskavo so začeli po informaciji nemških kolegov, da slovenski državljani organizirajo dobavo droge v ostale evropske države. Pojasnil je, da so trg oskrbovali na debelo, se pravi grosistično.

Branko Japelj, direktor Uprave kriminalistične policije na GPU
Branko Japelj, direktor Uprave kriminalistične policije na GPU FOTO: POP TV

Drogo prevažali slovenski tovornjaki

Po napotkih treh slovenskih državjanov so avtoprevozniki s tovornjaki slovenskih registrskih tablic skupaj z zakonitim tovorom prevažali drogo. “Člani te združbe so za potrebe drugih združb organizirali prevoz, dobavo,” pojasnjuje Japelj. Skrbeli so za logistiko. Slovenske člane združbe so sicer usmerjali trije osumljenci z Nizozemske. Slovenski tovornjaki, ki so prevažali prepovedane droge, so v lasti slovenskih podjetij, medtem ko so bili vozniki večinoma z območja držav nekdanje Jugoslavije.

V mednarodni preiskavi so zasegli 865 kilogramov različnih vrst drog. Droga je bila zasežena na širšem evropskem trgu, ne na slovenskem.

Celotna združba je vključevala 28 oseb

Združba je vkjučevala 28 oseb. trenutno je priprtih 10 članov, pravi Harij Furlan s tožilstva. Delovala je od septembra 2014 do novembra 2016, in sicer na območju 11 držav. Specializirano državno Tožilstvo je intenzivno sodelovalo s tožilstvi več drugih držav, tako neposredno kot prek Eurojusta in Europola. Posebnost preiskave pa je bila po besedah Furlana v tem, da so se prikriti preiskovalni ukrepi na podlagi slovenskih in finskih zaprosil izvajali tudi na Nizozemskem.

Do tega trenutka je za pet osumljencve odrejen pripor, eden je v hišnem priporu, za dve osebi pa je odločitev o priporu prepuščena senatu celjskega sodišča. Odločitev glede ene osebe še poteka. Kot pravi Furlan, je okrožno sodišče izdalo tudi evropski priporni nalog zoper tri fizične osebe, ki se nahajajo na Nizozemskem. Nalog je bil poslan v izvršitev. "Pričakujemo izročitev teh treh oseb," pravi. Glede na široko razvejano dejavnost in vlogo posameznika pa obstaja možnost razširitve preiskave.

Droge natovarjali večinoma v Španiji, na Nizozemskem in v Italiji

Vodja koprskih kriminalistov Dean Jurič je povzel še nekatere podrobnosti preiskave. Ta se je začela lani, v začetku letošnjega leta so začeli izvajati prikrite preiskovalne ukrepe zoper tri slovenske državljane.

Policisti pred celjskim sodiščem
Policisti pred celjskim sodiščem FOTO: POP TV

Na ta način so ugotovili, da na ozemlju Slovenije potekajo dogovori o transportih velikih količin drog, in sicer predvsem s slovenskimi vozili. V sklopu preiskave so kriminalisti identificirali 13 posameznih prevoznikov, prevoze pa so koordinirali trije osumljeni, vsi z bivališčem na območju Nizozemske.

Droge so povečini natovarjali v Španiji, Nizozemski in Italiji, namenjene pa so bile v Nemčijo, Švico, Norveško, Finsko in Švedsko. Slovenski policisti so zato navezali stik in sodelovali tudi s kolegi iz omenjenih držav. Aktivnosti sta koordinirala tudi Europol in Eurojust.

V okviru preiskave so policisti zasegli 216 kilogramov hašiša, 38 kilogramov kokaina, 45 kilogramov heroina, 123 kilogramov amfetamina in 443 kilogramov konoplje, je povedal Jurič.

Ob grosistični preprodaji teh drog bi bi združba po njegovih besedah lahko pridobila premoženjsko korist med štiri in 10 milijoni evrov. Če bi droga dosegla končne uporabnike, bi lahko ta številka celo presegla 20 milijonov evrov. Samo slovenski del združbe pa si je s prevozi pridobil med 400.000 in enim milijonom protipravne premoženjske koristi.

Med ovadenimi 13 slovenskih državljanov

V sklepni fazi preiskave so koprski kriminalisti na Okrožno sodišče v Celju kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljencev, med katerimi je eden še mladoleten, in sicer zaradi suma 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v hudodelski združbi. Za kazniva dejanja je zagroženih med pet in 15 leti zapora.

Med ovadenimi je 13 slovenskih državljanov iz več krajev po Sloveniji, ovadbo pa so podali tudi zoper dva nizozemska, tri bosanske državljane ter zoper enega državljana Srbije.

Na sodišče v spremstvu do zob oboroženih policistov

Kot smo poročali, je slovenska policija v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi včeraj izvedla zaključno akcijo in aretacije več osumljencev članov mednarodne organizirane kriminalne združbe, ki je v širšem, mednarodnem prostoru, organizirala in izvrševala kazniva dejanja s področja prepovedanih drog. Hišne preiskave so se v zvezi s tem sicer odvijale že od torka dalje, ko so na Obali izvedli več hišnih preiskav, del teh pa tudi na območju drugih policijskih uprav.

"Kriminalistična preiskava, ki je potekala pod usmerjanjem Specializiranega državnega tožilstva RS, je ena izmed najobsežnejših v zadnjih letih. V njej smo razkrili kriminalno združbo, ki je oskrbovala evropski trg z večjimi količinami prepovedanih drog," so včeraj še sporočili iz Generalne policijske uprave.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenija981
21. 11. 2016 16.15
+2
Vsi , ki jim bojo sodili v SLO so lahko srečneži!!!!!!!!!, Čez 2-3 leta, ko bodo na prostosti bodo brez problema zopet nadaljevali z firmo iz katero so izvajali kazniva dejanja in kupili še kakšen kamion povrhu in delali posel dalje................v razvitih državah to ne bi bilo mogoče!
Finfer
19. 11. 2016 20.13
+2
Kaj ni škoda denarja za preganjanje mamilarjev ki ne bodo nikoli izkoreninjeni saj mamila kopujejo večinoma bogatuni in tajkuni za svoje zabave kjer proslavljajo ropanje državnega denarja !!
mobutu1
19. 11. 2016 19.09
+5
Alo Klobasa kje si ....uzela te magla.... če pogledam v zgodovino transporta še nikoli nisi zastopal ali branil podobnih primerov,,,,,samo skačeš in vpiješ kot majmum kar tudi si v kontra primerih ....!!??
križnagorc
22. 11. 2016 08.20
minnaema@yahoo.com
19. 11. 2016 18.38
+0
ZELO POZDRAVNE so takšne akcije BRAVO NAŠI !
appollyon
19. 11. 2016 14.18
+2
Bogi mi, zdej bodo politiki šele bedarije počel, ko udar kriza.
trucker77
19. 11. 2016 12.48
+3
Mene zanima,kdo je dal tem jugo firmam sploh licenco za to dejavnost,mogoče bi to klobasar vedel,saj mu odžirajo kruh?
Antropozofija
19. 11. 2016 10.04
+8
Že dolgo ugotavljam, da smo v Sloveniji dobili primat najbolj skorumpirane in najbolj " balkanske" , kjer se ne spoštuje pravni red. V tem smo že zdavnaj prehiteli vse države bivše Yuge in tudi marsikatero afiško državo. Zanimivo, je da novinarji ne smete objaviti imen firm, za katere so ti prevozniki vozili ali vsaj imena storilcev. Kot ponavadi bodo vpleteni oproščeni na sodišču. Višina podkupnine je obratnosorazmerna z višino dosojenih let.
mastablasta
19. 11. 2016 09.49
+1
zarustana mp5?
Kolodont
19. 11. 2016 09.34
+6
Če bi se zares hoteli znebiti droge (oz vse mafije...) s sveta, bi morali prav vse "ribe", velike in male usmrtit, tako kot v nekaterih azijskih državah. Zakaj bi jih zapirali do smrti, če so tam le nadloga za družbo. Alternativa je seveda druga skrajnost. Legalizirat popolnoma vse, za vse se plačuje davke, v zdravstveno kartoteko pa se vpiše ali je oseba odvisnik ali ne, če je, pač ne dobi zdravljenja.
hotchilipoper
19. 11. 2016 08.19
+0
Kost za glodanje naivnih slovenčkov
periot22
18. 11. 2016 22.20
+4
Zapret do smrti!!!!!!!!!!
IVO1965
18. 11. 2016 21.49
+14
ja ok, vse lepo in prav, posel naj bi bil vreden 20 miljonov eur, kako pa kaj rkc, bavčar, zidar, hilda..... ki so s pomočjo bančnikov napohali dolg v višini cca 7 MILJARD EUR, kako bomo pa to rešli, oziroma pokrili dolg.
igorli
18. 11. 2016 22.00
-16
Brabus
19. 11. 2016 08.03
+1
knivar
18. 11. 2016 21.32
+6
kar se tiče trgovine z drogo tle ma država prste vmes dela se pod patrionatom države,od ljubljane do beograda vse je isto,tu ni mesta za slobodne strelce,sinčki generalov visokih članov tajnih služb
1airbus
18. 11. 2016 20.30
+3
kaj pa klobasa,aja on ima druge probleme
kokicas
18. 11. 2016 19.35
+6
Naj policija se pove kdo jih je izdal da so najdl tak prostor pod podnom. Ok kaj pa lastniki teh firem vedeli so za to samo male ribe oziroma par kurirckov zaprl to ni nič
dinamitek
18. 11. 2016 18.59
+10
Yasha Yash
18. 11. 2016 19.04
+13
Če bi bili slovenci, bi imena bila-odebeljen tisk.
štrekeljc
18. 11. 2016 19.58
+9
Lastniki tovornjakov so kar kleni Slovenci, verjetno vsako nedeljo v cerkvi sede v prvi vrsti. Šoferji pa so prekarni delavci in ti so edini, ki ga bodo naj....
1airbus
18. 11. 2016 20.28
+4
zato,ker niso slovenci si pa ne upajo napisati imen.
komarec
18. 11. 2016 18.56
+17
Kot že mnogo krat doslej, tresla se zemlja rodil se je ščurek. Sodniki se dobesedno tresejo pred temi kriminalci in se jih bojijo kaznovat.
Nightyfly
18. 11. 2016 21.53
+4
ecnarf
18. 11. 2016 18.48
-1
SLO kriminalisti so zelo ponosni ,ampak nobene droge niso zaplenil,tko da materijalnih dokazov ni
Peni Stojanović
18. 11. 2016 18.40
+6
Fantje vozijo tudi za 0,13Eur/km, enako dobim jaz za prevoz v sluzbo...
johanca123
18. 11. 2016 18.39
+6
Ko bodo pohopsal šefa najljeshega mjesta na svjetu ki je lump vsem na očeh, pol bodo učinkoviti.