Črna kronika

Zakaj je moral umreti Baby P

London, 16. 11. 2008 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Grozljiva smrt komaj 17-mesečnega otroka je pretresla Veliko Britanijo. Umrl je zaradi posledic mučenja, ki ga zdravniki in socialni delavci preprosto niso hoteli videti.

V Veliki Britaniji se je ta teden končalo sojenje za smrt komaj 17-mesečnega otroka, ki so ga poimenovali zgolj Baby P. Umrl je 3. avgusta lani zaradi posledic grozovitega mučenja.

Baby P.
Baby P. FOTO:

Njegovim rabljem, danes 27-letni materi, njenemu pet let starejšemu fantu in 36-letnemu znancu Jasonu Owenu – edinemu, čigar ime so objavili –, grozi dolgoletna zaporna kazen. Sodišče bo o tem odločalo čez mesec dni. A to otroku, ki je v kratkem življenju pretrpel najhujši pekel, ne bo pomagalo.

50 poškodb – socialne službe pa nič

Imel je kar 50 poškodb, tako hudih, da poroti na sodišču niso želeli pokazati fotografij. Namesto tega so videli le računalniški prikaz. Obdukcija je pokazala naslednje:

Kar se je dogajalo, je bilo sadistično. Socialne službe imajo kri na svojih rokah. 15-letnica, ki naj bi bila priča dogajanju

- Baby P je imel osem zlomljenih reber in zlomljeno hrbtenico, poleg tega pa še hudo poškodbo na hrbtu pod vratom.
- Imel je številne modrice, odrgnine in ureznine. Med drugim na levem ušesnem mešičku, videti je bilo, kot bi mu ga odpulili.
- Glavico je imel dobesedno razmesarjeno, rane pa pripisujejo ugrizu psa.
- Imel je hudo poškodovane prstke. Vrh enega je bil odrezan, manjkalo mu je več nohtov.
- Odkrili so delno zaceljeno raztrganino pod zgornjo ustnico.
Enega od sprednjih zob so mu zbili, našli so ga v debelem črevesju. Otrok ga je pojedel.

Kako se je lahko kaj takega zgodilo, se sprašujejo Otočani, ki velik del krivde valijo tudi na socialne službe v londonskem okraju Haringey. Te so namreč redno nadzirale dogajanja v družini, a otroka materi niso vzele.

Kratko življenje, zaznamovano z mučenjem

Prikaz poškodb. Prave fotografiej so tako grozljive, da jih poroti niso želeli pokazati.
Prikaz poškodb. Prave fotografiej so tako grozljive, da jih poroti niso želeli pokazati. FOTO:
V osmih mesecih so zdravstveni ali socialni delavci dečka obiskali oziroma pregledali kar 60-krat. Kljub 50 grozljivim ranam ga niso vzeli materi.

V letih od 2005 do 2007 je zaradi zanemarjanja in mučenja v Veliki Britaniji 189 otrok umrlo ali bilo poškodovanih. Vladna raziskava, ki jo objavlja Guardian, je pokazala, da so socialne službe spremljale le petino teh primerov.

Baby P se je rodil prvega marca 2006. Mučenje je zaznamovalo že prve mesece njegovega življenja, mati pa je vseskozi iskala izgovore za hude poškodbe. Med enim od obiskov pri svetovalcu je celo potožila, da se otrok velikokrat udari in da se boji, da bodo krivili njo. Naslednjič – otrok je imel dobrega pol leta – je trdila, da je padel po stopnicah. Ko ga je sredi decembra 2006 spet pripeljala, tokrat prekritega z živimi ranami, se je začela zapletati. Nazadnje je dejala, da je padel s stola, zatem pa ga je pograbil pes. Svetovalec ji ni verjel, dečka je poslal na pregled k pediatru, obvestil pa je tudi socialno skrbstvo in policijo. Začela se je preiskava, muk takrat komaj devetmesečnega dojenčka pa s tem še ni bilo konec.

Vse službe so popolnoma odpovedale. Pet dni po začetku preiskave je skrb zanj prevzela družinska prijateljica. Že dober mesec pozneje pa so otroka vrnili materi. To se je zgodilo, čeprav je pediatrinja Heather Mackinnon potrdila, da poškodbe nikakor ne bi mogle biti posledice nesreč. Ko je socialna služba odločala o usodi Baby P, ji niso dali besede, trdi danes in dodaja, da se je večini smilila otrokova mati. "Verjeli so, da so poškodbe posledica zanemarjanja in niso namerne, s čimer se nisem mogla strinjati,“ pravi. Proti odločitvi, kakršno so sprejeli, je bila tudi policistka Angela Slade, ki takrat še ni zaključila preiskave. A socialni delavci so jo pomirili, da dečkova mati zgledno sodeluje z njimi.

Prikaz poškodb Baby P
Prikaz poškodb Baby P FOTO:
Več kot leto dni po njegovi smrti se je oglasil dečkov pravi oče, ki ni živel z njim. Po njegovih besedah je bil otrok živahen, posledice mučenja pa naj bi tudi pred njim skrili.

Danes vedo, da jim je ves čas lagala. Tako je trdila, da živi sama. V resnici se je k njej preselil njen fant, ki ga opisujejo kot izjemno sadističnega človeka. Takrat so tudi otrokove poškodbe postale hujše. V bolnišnico so ga peljali še dvakrat, aprila in junija, kljub grozovitim ranam – mati jih je takrat pripisala pretepu z 18-mesečnim otrokom – pa so ga vedno znova poslali nazaj. Socialna delavka Maria Ward je medtem večkrat obiskala družino. Zadnjič je malčka videla nekaj dni, preden je umrl.

Izmučen otrok je imel takrat vrsto vnetij, najverjetneje je bil od pasu navzdol že hrom. 1. avgusta ga je mati končno peljala na dogovorjen pregled k doktorici Sabah Alzayyat, ki pa se, kot kaže, otroku ni najbolj posvetila. Bil naj bi prešibak za pregled, je trdila v začetku preiskave, medtem ko je na sodišču vztrajala, da je opravila temeljit pregled. Nazadnje je dovolila, da ga je mama odnesla domov. Dva dni pozneje je bil deček mrtev.

Podoben primer se je v istem okrožju že zgodil, februarja 2000 je umrla osemletna Victoria Climbie. Tudi njo so dolgo časa mučili, tudi njo so obiskovali socialni delavci, ukrepali pa niso. Zdaj ljudje zahtevajo reformo institucij, o primeru Baby P pa razpravljajo celo v parlamentu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sunce_ti_žarku
29. 08. 2009 20.10
+2
Pri drugih družinah otroke vzamejo materam, ker ne porabijo toliko časa za njih. Pri tej družini ji niso vzeli otroka tudi, če je biu na pol mrtev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tanja109
12. 08. 2009 08.21
+1
katastrofa. pa to use drzava dovol... sam zakoni pa drugač prajo... ukrepa se pa itak takrat ko je že zdavni prepozn... standard
Buakaw
11. 08. 2009 16.44
+2
od normalnega do živalskega obnašanja je tanka nit.....jst bi odležu ta2.
Karin Preložnik
01. 03. 2009 11.16
+2
katastrofa... mislm kaj se po svetu dogaja...
sanci.al
20. 11. 2008 21.43
+1
Ko pogledam njegovo sliko, se mi ulijejo solze, kaj vse je moral pretpeti, nečloveške bolečine. kok si je samo mogu želeti toplega objema, in besedice lou ju?Upam, da bodo vsi vpleteni dobili povrnejne bolečine z obrestmi
sanci.al
20. 11. 2008 21.39
ma ne morem verjeti, da se kaj takega lahko zgodi. Ni mo jasno zakaj ljudje imajo otroke, če jih potem tako trpinčijo. Če si ga ni želela, bi lahko najprej poskrbela za zaščito, če pa bi vseeno zanosila, pa bi lahko splavila, ne pa, da se spravlja na nedolžno bitjece. Sama sem 25-letna mati prečudovitega sinčka in dala bi svoje življenje, samo, da je njemu dobro. Ne razumem kaj je z njimi narobe. Baby P-počivaj u miru, zdaj si med angelčki in nihče več te ne bo prizadel.
boy_x
18. 11. 2008 20.58
+1
bog in angeli te naj varujejo baby-P! R.I.P. :(
hondagirl
18. 11. 2008 12.46
+1
hondagirl
18. 11. 2008 12.45
+1
kristina3
18. 11. 2008 12.36
+1
Najprej bi rekla da brez medijev se pomoje ne bi nič posebnga zgodi0l, ker socialna sama ne zna opravljat svojega dela. Vsi ukrepajo, ko nekdo umre in takrat je vsem \"žal\"! Upam da jim je res, ker malega imajo tudi oni na vesti!! Kar se pa mtke tiče in unih dveh izmečkov-nej zgnijejo v zaporu, in nej jim sojetniki grenijo lajf vsak dan znova!!! Nisem človk k bi drugmu hotla slabo, ampak tole je šlo čez vse meje!!! Ne razumem (in tut nočm tega razumet) kako lahko to naredijo človeku, sploh pa otroku, ki je popolnoma nemočen. K nemore nč, komi shodu je.... Žalostno Baby P - počivaj v miru, nej te angelčki čuvajo!!!
bigboyy
18. 11. 2008 10.17
+1
brez besed........
Runkl1
18. 11. 2008 10.05
Človekovo življenje je nedotakljivo. Vendar sem v tem primeru mnenja, da bi morali mučitelja takoj ustreliti, račun za naboj pa poslati njegovim sorodnikom, njegovo truplo pa predelati v umetno gnojilo.
boy_x
17. 11. 2008 23.08
+1
meni je skorajda žal po eni stran da sem to pogledu ker me je močno prizadelo... :(:(:(:(:(:(:(:( zamisliš se pa tudi da je prepiranje z prijatelji,starši in bližnjimi brez veze...boljše je uživati in biti srečen,se upreti zmešnjav...ne pa biti nesrečen in sadističen potreben zdr.pomoči ;)
boy_x
17. 11. 2008 22.32
+1
ko vidiš otroka zgoraj na sliki in pomisliš kaj je vse nek psihično bolan človek počel z njim se ti dobesedno vlijejo solze! :(
boy_x
17. 11. 2008 22.30
Lepo pozdravljeni vsi na tem &039;&039;forumu&039;&039; Ob sliki na malčka človek sploh ne misli na kazni in plačila storjenih dejan za katere je trpel baby-p...le srce se ti trga ko veš da nedolžni otrok umrl na tak način brez, da bi mu &039;&039;stroka&039;&039; pomagala
lioon
17. 11. 2008 20.41
+1
Hamurabi se v grobu obrača zaradi takih milih kazni za take debile.
i123
17. 11. 2008 20.30
+1
Brez srca. Za tako dejanje je treba dosmrtno kazen ali usmrtitev..
..urska..
17. 11. 2008 18.12
>mit007< Vidi se ti,da ne boš dost bolš,kot starši malega baby-ja. če te taka novica ne šokira potem si res brez srca...! KATASTROFA!
delfin5
17. 11. 2008 17.27
+1
saj dokler ni prepozno se nič ne stori,ko pa jim začne tečt voda v grlo pa nobeden ni nič kriv ali pa niso vedeli .tako je tudi pri nas,če ne tečnariš ne dosežeš nič.Tem ljudem želim isto ali pa še hujše trpljenje kot ga je imel mali baby p.
mg42
17. 11. 2008 15.19
+1
Nevem za noben primer, da bi bila socialna služba kdaj koli učinovita!!!