Črna kronika

VIDEO: 29-letni Avstrijec, ki je bežal pred slovenskimi policisti, je duševni bolnik

Kranj, 04. 01. 2013 10.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./V.L./STA
Komentarji
421

29-letni avstrijski državljan, ki je brezglavo bežal po gorenjski avtocesti in pri tem poškodoval več policistov, je duševni bolnik. V preteklosti se je že zdravil v psihiatrični ustanovi v Avstriji. Zdravstveno stanje poškodovanih policistov se je izboljšalo.

Avstrijski državljan, ki je v noči na četrtek bežal pred gorenjskimi policisti in povzročil hudo prometno nesrečo, je po potrdilu zdravnikov duševni bolnik. Še danes naj bi ga iz jeseniške bolnišnice premestili v psihiatrično ustanovo v Avstriji, kjer se je v preteklosti že zdravil. Po nekaterih informacijah pa naj bi od tam tudi pobegnil.

Kot je pojasnil vodja travmatologije v Splošni bolnišnici Jesenice Matej Andoljšek, se v jeseniški bolnišnici še vedno zdravita dva policista in avstrijski državljan, ki je povzročil nesrečo. Povedal je, da je stanje vseh treh poškodovancev dobro.

Bistveno se je izboljšalo zdravstveno stanje policista, ki je utrpel hudo poškodbo glave in je imel več možganskih krvavitev. Zdravniki nadaljujejo intenzivno zdravljene poškodovanca, ki je po opravljenih preiskavah pri zavesti in orientiran. Pri drugem policistu, ki ima poškodovan vrat, pa so danes opravili še magnetno resonanco.

Veniger in Gorenak obiskala policista

Oba poškodovana policista, ki ostajata na zdravljenju v jeseniški bolnišnici, sta danes obiskala generalni direktor policije Stanislav Veniger in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.

"Zdi se mi prav, da ko policisti opravijo neko pomembno nalogo, še posebej če pri tem izpostavijo svoja življenja, da jih kot minister obiščem," je dejal Gorenak in dodal, da gre obema poškodovanima na bolje in da kažeta "veliko volje do življenja, kar je pravzaprav tudi znak zavesti med policisti".

Na vprašanje o tem, ali je slovenska policija primerno opremljena za spopadanje s situacijami, kakršna je bil lov na avstrijskega voznika, je Gorenak povedal, da je odgovor odvisen od posamezne situacije. Tako je prepričan, da so policisti imeli dobro opremo za varovanje demonstracij. Kar se tiče prometnih policistov, pa je oprema "vsaj približno dobra, razen vozil, ki so katastrofa". Kot je zagotovil, je letos v proračunu namenjenih precej več sredstev za nakup novih vozil.

29-letnik utrpel hude poškodbe glave

29-letni Avstrijec, ki je pred policisti bežal v noči na četrtek, je pri trku s policistoma enote vodnikov službenih psov pri avtocestnem izvozu v Lescah utrpel hude poškodbe glave z manjšo krvavitvijo. Njegovo stanje je po besedah zdravnika dobro. "Predvidevamo, da bo že danes premeščen v psihiatrično ustanovo v Avstrijo, kjer je bil že zdravljen," je povedal Andoljšek in pojasnil, da dogovori potekajo prek veleposlaništva.

Premestitev na postopke, ki jih zoper povzročitelja nesreče vodijo slovenski organi pregona, ne bo vplivala. Na podlagi zbranih obvestil in preveritve vseh okoliščin ga policisti sumijo storitve kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja uradni osebi in napada na uradno osebo. Zaradi bega, oviranja postopka in poškodovanja policistov mu grozi od enega do pet let zaporne kazni. Čakajo še na uradne rezultate preiskave krvi in urina, ki naj bi po prvih podatkih pokazale, da Avstrijec ni bil pod vplivom alkohola ali drog. Policisti so že včeraj o dogodku obvestili preiskovalno sodnico in državno tožilko, ki sta si tudi ogledali kraj nesreče.

Prometna nesreča na gorenjski avtocesti - 1
Prometna nesreča na gorenjski avtocesti - 1 FOTO: GRS Kranj

Kako ustaviti podivjanega voznika?

Slovenski policisti imajo v zadnjih letih vse več opravka z objestnimi vozniki, ki kljub opozorilom in svetlobnim znakom policistov ne želijo ustaviti. V teh primerih lahko možje v modrem uporabijo prisilna sredstva za ustavljanje. Le lani so prisilno ustavili 19 voznikov, leto prej 16, leta 2010 pa so prisilno ustavili 10 voznikov, je poročal 24UR ZVEČER.

Policisti lahko pri tem uporabijo bodičaste trakove oziroma "stingerje", druga vozila in zaščitne ograje. Prav tako imajo na razpolago lesene, betonske in kovinske ovire ter razsuti material. Vse to pa lahko možje v modrem uporabijo, potem ko se voznik na utripajoče luči in policijske sirene ne odzove in začne bežati, je poročal 24UR ZVEČER.

A cestni pregoni so precej tvegani, kar dokazuje tudi nesreča na gorenjski avtocesti, prav tako primeri iz tujine. Le v Združenih državah Amerike vsako leto med pregonom umre približno 360 ljudi. Najbolj tragično pa je dejstvo, da je med žrtvami kar tretjina tistih, ki so se po naključju znašli na poti, kjer se je odvijal pregon, so še poročali novinarji omenjene informativne oddaje, ki so še dodali, da se kar 40 odstotkov tovrstnih pregonov konča z nesrečo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soniksk
06. 01. 2013 09.38
+1
očitno novinarka tega prispevka ne pozna dobro naših zakonov. Če psihiater ugotovi da je bilo kaznivo dejanje storjeno zaradi duševne bolezni, psihiatričnem bolniku nikakor ne grozi zaporna kazen ampak prisilna hospitalizacija oz. obvezna ambulantna obravnava, kakor določi psihiater(po naših zakonih, za avstrijske ne vem) in bolnik ne odgovarja kazensko. V Sloveniji je oddelek za duševne bolnike, ki so storili kaznivo dejanje v Mariboru, in to ni zapor ampak bolnica.
Sandi Sterkuš
06. 01. 2013 00.56
+0
V vsej zgodbi manjka ključni podatek: kako se je vse skupaj začelo, da so ga potem po ameriško lovili...
mali B
07. 01. 2013 08.00
sj piše..policajem se je ZDELO da vozi nezanesljivo ....pa to
merchy1
05. 01. 2013 18.03
+3
Tisti ki so toliko proti policiji,da jih je nevem koliko preveč in bla bla bla . . . ko pa se jim kaj zgodi,pa takoj telefon v roke in kličejo 113. Potem pa naj sami rešujejo probleme! By the way nisem z njihove stroke,ampak vseeno mislim,da bi bil brez njih še večji KAOS na vseh področjih!
Sandi Sterkuš
06. 01. 2013 00.54
Preveč ali premalo... premalo so učinkoviti. Ko so še bili miličniki, si vedel, kaj je red. Sedaj? Postavljajo radarje na ravnem odseku z omejitvijo 50... Inkasanti.
glavi?.pol.pa.ti?.te.napi?
05. 01. 2013 16.58
+0
avstrijci so odpadek nemcev.
glavi?.pol.pa.ti?.te.napi?
05. 01. 2013 16.59
-2
sicer pa slovenski policisti me ne zanimajo.
TvojaMamica
05. 01. 2013 14.58
+6
Ko vidim tega gorenkaa mi gredo kocine pokonci...
Dobri Ivek
05. 01. 2013 15.27
+5
Mami, naj te popravim ...NAM gredo kocine pokonci
Darko32
05. 01. 2013 14.53
+5
No pa smo bliže sliki. Policaji so ga izsiljevali in je človek popenil in pobegnil, ker ni hotel sodelovati v mafiskih delih, kakršne se gredo naši POLICAJI. Sedaj pa imamo sliko popolno. Ni naredil prekrška in ni naredil nič narobe. Z vovljenjem pa so povzročili pravo štalo in to je slika kako so sposobni naši policaji. Sramotno, da na takšnih hočejo opravičevati svojo službo. No sedaj pa bodo lepo plačali kar sami vso razdejanje. JAz trdim, da je 40% uslužbencev v POLICJIJI preveč. POtem pa opravičujejo takšna početja kot nujno potrebna, kjer ni bil storjen noben prekršek, kaznivo dejanje. Z preganjanjem po AC so hoteli samo opravičiti svoje službe. Ni čudno, da smo tam kot smo.
nanodelec
05. 01. 2013 14.37
+2
Ne vem ali imajo avstrijci v njihovih psi bolnišnicah ddneve odprtih vrat? Ne vem za čigavo zdravje so poslali čez mejo že drugega psihičnega bolnika? Verjetno so gledena dogajanje pri nas začutili, da se bodo počutili kot doma.
mufic
05. 01. 2013 14.57
+7
po mojem so bolniki tisti ki so ga lovili.Saj en pameten nebi razkiral svojega življenja
gruber74
05. 01. 2013 14.34
+9
Glavn je da ste dobil tisto kaj ste iskal:-)
24vohomurckov
05. 01. 2013 14.13
+1
vsem avstrijcem priporočam,da v bodoče k nam pridejo oz.se pripeljejo vsestransko pripravljeni....če ne bo zdaj ves tranzit potekal čez italijo.....jaz bi že potoval tam čez......
clox
05. 01. 2013 15.12
-1
takoj podpišem, samo da teh idiotov ni več na naših cestah
jamajesama jakse
05. 01. 2013 14.11
-4
Ali pa če bi komorkoli ki bi naredil neko veliko sranje v državi prepovedal vstop za nekaj let pa bi blo rešeno :D
24vohomurckov
05. 01. 2013 14.15
+2
kaj pe ,če v državi živi....a potem naj ga izženejo v burundi ali v nubske gore za ene trideset let??....se popolnoma strinjam!!!!
24vohomurckov
05. 01. 2013 14.11
+0
ljudje bi morali začeti ustanavljati vaške straže....za svojo lastno varnost.....težje je zmanipulirati več pametnih ljudi skupaj,kot pa enega samega ali prestrašeno žensko.....civilna iniciativa..??
24vohomurckov
05. 01. 2013 14.01
+2
vivaldi bi že znal razložiti,če bi bil še živ....napisal bi več variacij na temo....prva bi bila :dva pasja heroja ,mrtva ob cesti ležita....druga:avstrijci so najbrž nori....tretja:sirene zvok umrl v noči...itd.itd...
24vohomurckov
05. 01. 2013 13.59
+1
...pričakovano....a v danki pa ni skrival kakega tromblona??
Dobri Ivek
05. 01. 2013 13.29
+3
korintos Sem prebral, da me pogrešaš! Stari, smo ga žrli okrog, kolega je dobu hčero! Najbrž te zanima, kaj zdaj mislim o vsem skupaj v tej blamaži? Ni vse "čisto" pri vsej zadevi! Nekam sumljivo hitro so ga premestili! So možne interpretacije, se strinjaš? Samo toliko, zaenkrat! Ajde, lep dan!
Jožajoža
05. 01. 2013 14.00
+3
ivek, daj mir. na oblasti je opcija, ki te je že enkrat pospravila
lnterReflections
05. 01. 2013 13.28
+2
"VIDEO: 29-letni Avstrijec, ki je bežal pred slovenskimi policisti, je duševni bolnik" To nas lažejo. Resnica je, da je Majerju orožje prinesel, pa mu je naročil naj beži, če ga bo zasledovala policija. Je rekel, da mu bo že on zrihtal status duševnega bolnika.
Jimi1
05. 01. 2013 14.56
+1
jaka
05. 01. 2013 12.17
+6
Ferifi so se šli pregon po ameriško! Sicer pa to je za policista pač delovna nesreča in res ne vem, zakaj mora zato biti aktiviran minister in še kdo. To je isto, kot da bi v primeru, da en otrok šprica šolo dobil na vrat ministra za šolstvo.
Dobri Ivek
05. 01. 2013 13.33
+7
Če bi kak zidar z grad. odra padel, ker dela vsak dan 12 ur, ga pa ni ministra niti delodajalca, da bi ga obiskal. Razen, če revež umre! Takrat pride do njega vsaj varnostni inšpektor pa pogrebna služba! Žal! Gorenak je s to blamažo računal na kak + , z obiskom in plačanimi novinarji, dosegel pa je še večji gnev in minus
24vohomurckov
05. 01. 2013 14.03
+2
njegov minus je zdaj dolg že kakih...koliko kilometrov je od ljubljane do jesenic??
Darko32
05. 01. 2013 14.54
+2
Dobri Ivek PA še sorodniki morajo plačati za pogreb.
Maša Štefe
05. 01. 2013 11.55
-3
Psa so pa kar tam zraven avtomobila odlozili al kako? :O Unbelievable!
spam1
05. 01. 2013 14.11
+3
Snip84
05. 01. 2013 10.37
+9
čudno da v avstriji duševni bolniki lahko vozijo. pa čudno da majo vsi pik na to se peljat v slovenijo in tam narest štalo.
Elena79
05. 01. 2013 12.39
+3
A ni zanimivo. Men je full. Naši šerifi pa nič krivi, kot vedno. Da bi človek dobil posnetek, kako te pojebejo za brezvezno stvar, ga pa navadna ovca ne bo dobila. Itak, bi se pokazalo, s kakimi bedarijami se ukvarjajo. Kupljeni medij pa napiše, kar jim ukažejo pisat. Jej jej jej.....
Dobri Ivek
05. 01. 2013 13.45
+5
veyron v avstriji očitno ne smejo, pa pridejo v SLO, ker tu pa lahko :-))
lunatix28
05. 01. 2013 10.30
+3
nej nabavijo hummerje in ne bo teh težav...
Elena79
05. 01. 2013 12.40
-1
Potem še lažje utečeš. No, sej ne da je kaj težje RS-ki. Bodo rabili zamenjat voznike, ker to ni za nikamor.
Model1a
05. 01. 2013 13.08
-1
Simon Pureber
05. 01. 2013 09.40
+7
kje hudiča pa tak bolnik dobi avto?????????
Elena79
05. 01. 2013 12.41
+2
Tako jim je bilo ukazano, da rabijo napisat. Resnico pa navadne ovce ne bomo nikoli izvedeli. Guess why? :o)