Črna kronika

Zahrbtni napadi

Ljubljana, 22. 06. 2008 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski župan Janković je na Paradi ponosa dejal, da bo vse mirno in krasno. Pa ni bilo tako.

Udeleženci Parade ponosa so opozorili, da se še vedno soočajo z verbalnim in fizičnim nasiljem, diskriminacijo,... Včerajšnji napadi so dokaz, da v Sloveniji le ni tako mirno in krasno.
Udeleženci Parade ponosa so opozorili, da se še vedno soočajo z verbalnim in fizičnim nasiljem, diskriminacijo,... Včerajšnji napadi so dokaz, da v Sloveniji le ni tako mirno in krasno. FOTO: Z.N.
Značilnost vseh napadov je, da so zahrbtni in se zgodijo zelo hitro. Očividcev pa skoraj nikoli ni.

Udeleženci letošnje Parade ponosa so včeraj opozarjali na "diskriminacijo, homofobijo, nasilje, transfobijo, bifobijo, neenakost, ki jih čutijo lezbijke, geji, biseksualne in transpolne osebe v Sloveniji, ter iz tega izhajajoč molk in strah“. Ljubljanski župan Zoran Janković je včeraj dejal, da je "Ljubljana strpno in tolerantno mesto“. "Vse bo krasno in vse bo mirno,“ je še povedal Janković.

V Ljubljani pa včeraj ni bilo vse krasno in mirno. Prvi napad se je zgodil takoj po Paradi ponosa. Dva mlajša moška sta okoli 20. ure v bližini City hotela na Dalmatinovi ulici fizično napadla 35-letnika, ki je nosil majico s sporočilom parade. Pri tem sta ves čas tudi žalila istospolne osebe. Žrtev je utrpela lažje telesne poškodbe.

Na Ilirski ulici, prav tako okoli 20. ure, so trije moški napadli 22-letnika. Padel je na tla, napadalci pa so ga še naprej brcali. Končal je na urgenci.

Kljub temu, da so organizatorji dosledno opozarjali obiskovalce na skupine nasilnežev v okolici, sta se zgodila dva napada v bližini kluba K4. Okoli 1. ure zjutraj je skupina štirih nasilnežev na Dvoržakovi ulici fizično napadla dva 35 letnika, ki sta bila ob tem lažje telesno poškodovana.

Napade prijavili policiji

Podrobnosti bodo znane v naslednjih dneh.

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana Martina Gramec je za 24ur.com povedala, da policisti v času parade niso zaznali kršitev. Kljub temu, da se je uradni del končal ob 20. uri, so spremljali dogajanje v centru Ljubljane, tako z "opazovalno službo na določenih območjih, kot tudi s patruljiranjem po mestu“.

Gramčeva pa je potrdila, da je do napadov prišlo po koncu uradnega dela Parade ponosa in da zbirajo informacije o napadalcih.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1