Črna kronika

FOTO: V ljubljanskem živalskem vrtu tlela napeljava: plazilce preselili na varno, vivarij zaradi sanacije ostaja zaprt

Ljubljana, 07. 11. 2017 10.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V vivariju živalskega vrta v Ljubljani je tlela električna napeljava. Oskrbnik je takoj poklical gasilce, ki so napeljavo ohladili, pomagali iz zadimljenega vivarija prenesti plazilce ter prezračili prostore. Vzrok za nesrečo še ni znan, po prvih ocenah pa je škoda minimalna. Vivarij je za obiskovalce trenutno zaprt.

V vivariju živalskega vrta v Ljubljani se je včeraj okoli 22. ure vnela električna napeljava. Kot so sporočili iz ZOO Ljubljana, je nočni oskrbnik opazil gost dim v stropnem delu vivarija, o čemer je nemudoma obvestil dežurno službo živalskega vrta. Ker v vivariju biva približno 80 živali - 28 vrst plazilcev, dvoživk in žuželk, so se preventivno odločili za takojšen klic gasilcev, električarja ter dežurnega veterinarja in vodje vzdrževanja.

Tlela je električna napeljava v stropnem delu večjega terarija.
Tlela je električna napeljava v stropnem delu večjega terarija. FOTO: ZOO Ljubljana

"Tlenje električne napeljave v stropnem delu večjega terarija ob vhodu v objekt, kjer bivajo kuščarji bradate agame in ovratničar, se je tako končalo brez požara in posledic za živali oziroma omembe vredne gmotne škode," pojasnjujejo v živalskem vrtu in dodajajo, da je bil ogrožen le kuščar ovratničar, ki je splezal v vrhnji zadimljeni del bivališča,  vendar ga je dežurni veterinar takoj preselil v ambulanto, ga pregledal in zaenkrat ne kaže nobenih poškodb.

Dim ostalih terarijev in živali v objektu ni dosegel, zato je zadostovalo le lokalno gašenje na mestu stika, izklop električnega omrežja ter zračenje objekta.

Gasilci so tlenje pogasili in prezračili prostore.
Gasilci so tlenje pogasili in prezračili prostore. FOTO: ZOO Ljubljana

Gasilci Gasilske brigade Ljubljana so vse prostore sanirali, prezračili in uredili. Kot je za 24ur.com pojasnila Barbara Mihelič, strokovni vodja v živalskem vrtu, je škoda minimalna, vsi plazilci so na varnem, vzrok nesreče pa še preiskujejo.    

Kuščar ovratničar je v ZOO LJubljana prišel leta 2012 iz Artis ZOO-ja v Amsterdamu na Nizozemskem. Dežurni veterinar ga je takoj preselil v ambulanto, ga pregledal in zaenkrat ne kaže nobenih poškodb.
Kuščar ovratničar je v ZOO LJubljana prišel leta 2012 iz Artis ZOO-ja v Amsterdamu na Nizozemskem. Dežurni veterinar ga je takoj preselil v ambulanto, ga pregledal in zaenkrat ne kaže nobenih poškodb. FOTO: ZOO Ljubljana

Kot je še povedala Miheličeva, bo zaradi dima potrebno večdnevno prezračevanje in beljenje, vendar večjih stroškov ne bodo utrpeli. Vivarij bo predvidoma dva dni zaprt za obiskovalce.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik 293
08. 11. 2017 08.36
+1
Kje je Pahor, da poprime za metlo in počisti kuščarske kakce, on zna FSE !
backdraft
07. 11. 2017 14.44
zakaj niso poklical Cerarja pa Koprivnikarja pa jih potem kr tam zadrzal
pizzamargerita
07. 11. 2017 13.19
+0
divje živali sodijo v divjino.